Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Σάββατο μεσημέρι στην Πέλλα και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Στην Ελλάδα –συχνά, όχι πάντα- η σοβαρότητα στην προσέγγιση των ζητημάτων απουσιάζει, κυρίως διότι αποτελεί κουραστικό… σπορ.

Το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου –το περασμένο Σάββατο δηλαδή- ένας δημοσιογράφος από την Αθήνα που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της φετινής Agrotica, θέλησε να επισκεφθεί το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, που βρίσκεται στη γωνία της Αγίας Σοφίας με την Προξένου Κορομηλά. Έκπληκτος διαπίστωσε ότι... το μουσείο κλείνει και τα Σάββατο στις 2 το μεσημέρι, όπως και τις καθημερινές.

Το Βρετανικό Μουσείο διαφημίζει ελληνικό αμφορέα 2.500 χρόνων - Ενώ το θέμα της επιστροφής των αρχαίων στην Ελλάδα παραμένει σε εκκρεμότητα

Το εκπληκτικά διατηρημένο αριστούργημα αποτυπώνει τη μάχη του Ηρακλή με τον γίγαντα Ανταίο, στο έδαφος της σημερινής Λιβύης
Η μεγάλη συζήτηση για την επιστροφή των ελληνικών αρχαιοτήτων από τα βρετανικά -κυρίως- μουσεία καλά κρατεί. Παρ' ότι το θέμα τίθεται συνεχώς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παρ' ότι ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις, αλλά και διασημότητες, έχουν εκφράσει την αγανάκτησή τους και έχουν αποτυπώσει την άποψη υπέρ της επιστροφής των αρχαιοτήτων στον τόπο που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν, λύση δεν έχει δοθεί, ενώ και το ελληνικό κράτος επιμένει να αντιμετωπίζει με -τουλάχιστον- χαλαρή διάθεση, ένα ζήτημα που αφορά την κληρονομιά όλων των Ελλήνων.

ΑΟΖ, το ξεχασμένο μεγάλο εθνικό μας θέμα: Γιατί οι πάντες στην Ελλάδα σιωπούν και φοβούνται;

Γράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης
Από το mignatiou
 
Στη πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξήγησε ότι μέρος του οικοπέδου 6 της κυπριακής
ΑΟΖ βρίσκεται πάνω στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και τόνισε ότι δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου!
Δυστυχώς, η συνέντευξη αυτή πέρασε σχεδόν απαρατήρητη από την κυβέρνηση και τον τύπο, διότι τώρα υπάρχουν σοβαρότερα θέματα που θα πρέπει να απασχολήσουν τον ελληνικό λαό. Αντέδρασε όμως η Αίγυπτος και προειδοποίησε την Τουρκία να μην αμφισβητεί την συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου. Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΞ της Αιγύπτου προέβη στην εξής δήλωση απαντώντας στον Τσαβούσογλου:

Υπόθεση Novartis: «Πράσινο φως» για Προανακριτική από όλα τα κόμματα

Τουρκικά πολεμικά πλοία παρενόχλησαν το απόγευμα της Παρασκευής το γεωτρύπανο Saipem 12000, καθώς αυτό κατευθυνόταν προς τον στόχο «Σουπιά», στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, οι δύο τορπιλάκατοι και η μία φρεγάτα που βρίσκονται εντός της περιοχής που δέσμευσε η Τουρκία με παράτυπη navtex, κοντά στις ακτές του Κάβο Γκρέκο, κάλεσαν τον καπετάνιο του γεωτρύπανου να αλλάξει πορεία, καθώς όπως είπαν, βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της «νοτίου Κύπρου».

Υπόθεση Novartis: «Πράσινο φως» για Προανακριτική από όλα τα κόμματα

ΒΟΥΤΣΗΣ: ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Με την πρόταση της κυβέρνησης αναφορικά με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία θα ερευνήσει τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων στο πλαίσιο της υπόθεσης Novartis, συμφώνησαν την Παρασκευή (09/02) τα κόμματα της Βουλής. Είχε προηγηθεί σχετική ανακοίνωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών (briefing) εξέφρασε την πρόθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει τη σχετική πρόταση την ερχόμενη Δευτέρα (12/02) στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Απειλές από τον Τούρκο αρχηγό: Έχουμε τη δύναμη για στρατιωτική επιχείρηση στο Αιγαίο! - Μήνυμα για το Αιγαίο από τον στρατηγό Χουλουσί Ακάρ

«Η Τουρκία, παράλληλα με την επιχείρηση στο Άφριν, είναι σε θέση να εξασφαλίσει τα συμφέροντα της σε όλες τις θάλασσες που την περιτριγυρίζουν» δήλωσε ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ
Για τη δυνατότητα της Τουρκίας να κάνει παράλληλα με τις επιχειρήσεις στην Αφρίν της Συρίας και μια «στρατιωτική επιχείρηση στο Αιγαίο» έκανε λόγο νωρίτερα σήμερα ο Επιτελάρχης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.