Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες και Αρχαίοι Μακεδόνες: Όταν οι Μοίρες στεφάνωσαν με κότινο τον Μεγαλέξανδρο


Οι στεφανωμένοι αρχαίοι Μακεδόνες. Ο βασιλιάς Φίλιππος Β΄ τρεις φορές Ολυμπιονίκης στις ιπποδρομίες. Η γέννηση και το τέλος ενός κορυφαίου θεσμού στον αρχαίο ελληνικό κόσμο.

ΟΤΑΝ Ο ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ


Ο φεμινισμός απαιτεί πάντα εύσημα, δεν φέρει όμως ποτέ την ευθύνη. Η Leonor Flores είναι πολιτικός μηχανικός στην Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Μια επιτυχημένη επαγγελματίας και μαμά δυο κοριτσιών τα οποία φυσικά μεγαλώνει ως φεμινίστριες. Το 2018 δούλεψε ως διευθύντρια έργου στην κατασκευή μιας γέφυρας η οποία σχεδιάστηκε από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα που είναι διάσημο για τα προγράμματα συμπεριληπτικότητας του και τον αγώνα του για ισότητα των φύλων.

Συνελήφθη 18χρονη στη Θεσσαλονίκη για τον βιασμό 20χρονου


Μία 18χρονη συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από καταγγελία 20χρονου ότι τον βίασε.

Ευρώπη: Υπάρχει αντίδοτο στα ισλαμοφοβικά fake news;

Μετά τα πρόσφατα γεγονότα σε Βρετανία, Ισπανία και Γερμανία η Ακροδεξιά ενισχύει τη ρητορική μίσους κατά των μουσουλμάνων. Μπορεί να αντιμετωπιστεί η παραπληροφόρηση;

Κύπρος: Ο εποικισμός και η δημογραφική αλλαγή στα Κατεχόμενα


Αύγουστος 28, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Με αφορμή δημοσιογραφικές  καταγγελίες Τούρκου συνδικαλιστή (του Σενέρ  Ελτσίλ)  ότι η δημογραφική κατάσταση στην Κατεχόμενη από τον τουρκικό στρατό Κύπρο, έχει αλλάξει δραστικά υπέρ των εποίκων  και την απορία του τί είδους εκλογές είναι που γίνονται στα κατεχόμενα αφού οι Τουρκοκύπριοι είναι μόνο μια μικρή μειοψηφία (15% λέει), η Αδούλωτη Κερύνεια έχει να δηλώσει τα ακόλουθα και καλούμε τον κόσμο, και πολιτικούς να σημειώσουν τις παρατηρήσεις μας:

La chamade στα Ελληνοτουρκικά;


Με αφορμή την τουρκική παρενόχληση στην Κάσο και τις συνεχείς τουρκικές διεκδικήσεις

Λέανδρος Τ. Ρακιντζής, Αρθρογράφος
Αρεοπαγίτης ε.τ.

Γεραπετρίτης: Υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας αλλά με προϋποθέσεις


Βρυξέλλες Διμερής συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στο περιθώριο της Άτυπης Συνάντησης των ΥΠΕΞ της ΕΕ
TWITTER - X ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια η Τουρκία - Αμετακίνητος για το Κυπριακό φέρεται ο Φιντάν - Κύπρος: Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει

Δημοσθένης Γκαβέας

Μα, επιτέλους, πότε τελειώνει αυτό το παραμύθι;


Άριστος Μιχαηλίδης


Το 2007, προσέξτε, πριν 17 χρόνια, βρήκα στο αρχείο της στήλης ότι ασχολήθηκα με τα παίγνια των κομμάτων στο κοινοβούλιο για την έλευση του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.

ΓΔ ΥΠΟΙΚ: Η θέση μας για GSI θα εξαρτηθεί από επιπτώσεις σε οικονομία-ενέργεια


Το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας, διότι παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα αρκετές παράμετροι, είπε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, σημειώνοντας ότι η θέση του Υπουργείου για το θέμα θα εξαρτηθεί από τις επιπτώσεις του έργου στην οικονομία και τον τομέα της ενέργειας.

Απώλειες 6 Δις Ευρώ Χωρίς την Ηλεκτρική Διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου


Η Κύπρος αν δεν υλοποιηθεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ελλάδα, θα στερηθεί ένα τεράστιο ποσό που υπολογίζεται περίπου σε 6 δισ. ευρώ και αφορά το συνολικό κοινωνικό όφελος, αφαιρουμένου του κόστους κατασκευής του έργου που ανέρχεται στα 1.9 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τη μελέτη κόστους-οφέλους που έδωσε ο ΑΔΜΗΕ στην κυβέρνηση και η οποία με τη σειρά της την παρέδωσε χθες στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής.

Μπροστά σε «βραχυκύκλωμα» η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου


– Η οικονομική διάσταση και το βέτο της Τουρκίας

Στο «σημειο μηδέν» η τύχη του μεγαλόπνοου και εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας έργου

του Νίκου Μελέτη 

50 χρόνια Phantom με σκέψεις για “Ατζέντα 2030” και τα 50 χρόνια F-35…


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 28 Αυγούστου στην 117 Πτέρυγα Μάχης, για την συμπλήρωση 50 ετών του θρυλικού F-4 Phantom II σε ελληνική υπηρεσία, ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας εκφώνησε ομιλία στην οποία ανέφερε αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία, που αξίζουν ενός μικρού σχολιασμού.

Οροφή 200 μαχητικών για τη Πολεμική Αεροπορία του 2030 ανακοίνωσε επισήμως ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας

Γιάννης Νικήτας

Την οροφή μαχητικών με χρονικό ορίζοντα τη δεκαετία 2030 – 2040 ανακοίνωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας μιλώντας στη χθεσινή τελετή από την Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας για τη συμπλήρωση 50 ετών του μαχητικού αεροσκάφους F-4 στην υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας. 

F-4 Phantom… «Φαντομάδες», σας ευχαριστούμε! Δίχως τίτλους τέλους η τελετή για τα 50 χρόνια Phantom στην Ανδραβίδα. Ιστορία, διδάγματα, αποκαλύψεις και το βλέμμα στην 5η γενιά


Το επετειακά βαμμένο για τα 50 χρόνια επιχειρησιακής δράσης F-4 Phantom στο υπόστεγο της 117 Πτέρυγας Μάχης στην Ανδραβίδα. Πηγή: Υπουργείο Εθνικής άμυνας

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Μισός αιώνας συμπληρώθηκε από τότε που οι ισχυρότατοι κινητήρες του F-4 Phantom βρυχήθηκαν κατά την διαδικασία απογείωσης από τους διαδρόμους των αεροπορικών βάσεων που τα φιλοξένησαν.

Ξένη χώρα αγοράζει ελληνικά drones… Η Ελλάς όχι


Ξένη χώρα αγοράζει ελληνικά drones…  Στην «καρδιά» των Ενόπλων Δυνάμεων της Ταϊλάνδης «προσγειώθηκε» την περασμένη εβδομάδα το VelosV3, το ελικόπτερο-drone της ελληνικής της Velos Rotors από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας. 

Δίκη για το Μάτι: «Τα έβαλαν μαζί μας, κουνούσαν το δάχτυλο στους καμένους»

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Είδε τον ιερέα πατέρα της να ζητά συγγνώμη από τον Θεό και να πνίγεται στα κύματα. Μία ακόμα συγκλονιστική μαρτυρία, καθώς συνεχίζονται οι ανατριχιαστικές καταθέσεις στην δίκηγια την τραγωδία στο Μάτι.

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα στηρίζει την πρόοδο της Τουρκίας προς την ΕΕ


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Τι αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Τεστ αντοχής για ευρωτουρκικά και σχέσεις της Άγκυρας με Ελλάδα, Κύπρο

Νίκος Μελέτης

Ένα δύσκολο τεστ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο και την Ελλάδα είναι η σημερινή συμμετοχή έπειτα από πέντε  χρόνια του Τούρκου ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν στο Άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ που συνέρχεται στις Βρυξέλλες.

Τουρκία: Ανοικτός εκβιασμός και το δίλημμα των Ιμίων για την Ελλάδα…


Υπάρχουν «κόκκινες γραμμές»; – Το πρόσφατο επεισόδιο στην Κάσο αποτέλεσε κλασική εφαρμογή της «διπλωματίας των κανονιοφόρων», όπου η Τουρκία κάνοντας επίδειξη ναυτικής ισχύος ακύρωσε στην πράξη την συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδος – Αιγύπτου.

Η επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν, τα επόμενα βήματα, η αποφυγή εντάσεων συζητήθηκαν από Γεραπετρίτη-Φιντάν: Επανεκκίνηση διαλόγου για το κυπριακό


Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γιωργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Μπορέλ: Είναι σημαντικό για την Τουρκία να κατανοήσει τον ρόλο της ΕΕ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, εξέφρασε σήμερα, Πέμπτη 29/08 από τις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνοντας ότι ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθούν τα ευρωτουρκικά ζητήματα.

Aksungur: Ο ιρακινός στρατός κατέρριψε τουρκικό UAV πάνω από το βόρειο Ιράκ [vids, pics]


Ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) Aksungur καταρρίφθηκε σήμερα από τον ιρακινό στρατό σε περιοχή του βόρειου Ιράκ, όπως επιβεβαίωσαν οι ιρακινές αρχές.

Η Άγκυρα επιμένει ότι η παρουσία της στη Συρία είναι αναγκαία

Τούρκοι στρατιώτες (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Lefteris Pitarakis

Η παρουσία της Τουρκίας στη γειτονική Συρία έχει στόχο να εμποδίσει αυτή τη χώρα, η οποία σπαράσσεται από τον πόλεμο, να πέσει στα χέρια «τρομοκρατικών» οργανώσεων, υποστήριξε σήμερα, Πέμπτη 29/08 ενώπιον των δημοσιογράφων αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Πόσοι όμηροι βρίσκονται ακόμα στη Γάζα από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ;


Η Washington Post σε δημοσίευμά της αναλύει τα στοιχεία που έχει δώσει η ισραηλινή κυβέρνηση

Μέση Ανατολή: Το Ιράν θα επιτεθεί, αλλά όχι τώρα…


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Κορυφαίοι Δυτικοί διεθνείς αναλυτές και ανώτατοι στρατιωτικοί συνεχίζουν να εκτιμούν ότι κάποια μορφή ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ είναι η πιο πιθανή εξέλιξη στην κρίση.

Αξιωματούχος της Χαμάς ζητάει να επαναληφθούν οι επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον του Ισραήλ


Η Χαμάς ζητάει να επαναληφθούν οι επιθέσεις αυτοκτονίας ως απάντηση στη μεγάλης κλίμακας επιχείρηση του Ισραήλ στη δυτική Όχθη και στις συνεχιζόμενες επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Ιράν: Οι Χούθι συμφωνούν στην ανακωχή για να ρυμουλκηθεί το δεξαμενόπλοιο Sounion σε ασφαλές λιμάνι


Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης είναι σύμφωνοι να κηρυχθεί ανακωχή για να ρυμουλκηθεί το δεξαμενόπλοιο Sounion σε ασφαλές λιμάνι, διαβεβαιώνει το Ιράν

F-16 στην Ουκρανία: «Δεν έχουμε θέσει όρους, μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν σε ρωσικό έδαφος», λέει η Ολλανδία


Η Ολλανδία έχει δώσει το «πράσινο φως» στο Κίεβο να αναπτύξει τα μαχητικά F-16 που έχει δώσει στην Ουκρανία στο ρωσικό έδαφος, όπως δήλωσε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ολλανδίας, πτέραρχος Onno Eichelsheim.

Να δοθούν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία και να αρθούν οι περιορισμοί στη χρήση δυτικών όπλων, ζητά ο Μπορέλ


Κατηγόρησε τα ρωσικά πλήγματα κατά ουκρανικών υποδομών

Ουκρανία: Οι επιθέσεις της Ρωσίας σε υποδομές ενέργειας προκαλούν κινδύνους σε πυρηνικές εγκαταστάσεις


Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) και πυραύλους που εξαπέλυσε η Ρωσία τη Δευτέρα, 26 Αυγούστου ανάγκασαν την Ουκρανία να αποσυνδέσει αρκετές πυρηνικές μονάδες από το δίκτυο, δημιουργώντας έναν κίνδυνο για τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, όπως ανέφερε σήμερα η ουκρανική αποστολή στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Ουκρανία: Το πλάνο νίκης του Ζελένσκι και ο αμερικανικός παράγοντας - Τι θα κάνει ο Πούτιν

ΟΟυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα παρουσιάσει τελικά ένα ειρηνευτικό σχέδιο στον πρόεδρο Μπάιντεν αλλά και στους νυν υποψηφίους για τον Λευκό Οίκο, την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα


Του David Hambling

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone".

Η επίθεση των Ουκρανών στο Κουρκς έπιασαν στον ύπνο την Ρωσία, γιατί έγινε; Πρώτο μέρος.


Η επίθεση των Ουκρανών στο Κουρκς έπιασαν στον ύπνο την Ρωσία, γιατί έγινε;


Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος

Γιατί η Ρωσία προσπαθεί να υποβαθμίσει την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ


Το Κουρσκ δε μοιάζει να είναι από τις προτεραιότητες του Ρώσου προέδρου λένε αναλυτές με τον Πούτιν να δείχνει ότι η ουκρανική εισβολή δεν αποτελεί σοβαρή απειλή

Politico: Το επόμενο πραξικόπημα του Πούτιν -Πώς οι εκλογές σε τρία κρατίδια στη Γερμανία μπορούν να του δώσουν «πάτημα»


Οι εκλογές σε τρία ανατολικά κρατίδια της Γερμανίας είναι πιθανό να αναδείξουν φιλορωσικά κόμματα, δίνοντας στον Βλάντιμιρ Πούτιν ένα πάτημα στη γερμανική πολιτική σκηνή, επισημαίνει το Politico.

Πεκίνο προς ΗΠΑ: Σταματήστε να εξοπλίζεται την Ταϊβάν


«Η Κίνα ζητάει να βάλουν τέλος οι Ηνωμένες Πολιτείες σε κάθε στρατιωτική συνέργεια με την Ταϊβάν», γνωστοποιεί το Πεκίνο μετά από συνάντηση με τον σύμβουλο του Τζο Μπάιντεν Τζέικ Σάλιβαν.

Σι Τζινπίνγκ: Η δέσμευση του Πεκίνου για υγιείς σχέσεις με την Ουάσινγκτον δεν έχει αλλάξει


Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε σήμερα με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο, ολοκληρώνοντας τριήμερη επίσκεψή του στην κινεζική πρωτεύουσα με στόχο την άμβλυνση της έντασης στις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων.