Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Τά Ὀχυρά δέν παραδίδονται

Διδάγματα ἀπό τήν ἐποποιία πού ἐγράφη στήν Γραμμή Μεταξᾶ

ΗΤΑΝ 6 Ἀπριλίου τοῦ 1941. Σάν αὔριο. Ἡ γερμανική πολεμική μηχανή ἐκινήθη πρός τήν Ἑλλάδα, γιά νά γλυτώσει ἀπό τήν ὁλοκληρωτική καταισχύνη τήν σύμμαχό της Ἰταλία, ἡ ὁποία ὑφίστατο τήν μία ἧττα μετά τήν ἄλλη στά βουνά τῆς Βορείου Ἠπείρου. Εἶναι μία ἐπέτειος πού πρέπει νά τήν θυμόμαστε. Τό δίδαγμα γιά τό σήμερα εἶναι ὅτι ἡ πολεμική προετοιμασία μπορεῖ νά γράψει χρυσές σελίδες ἱστορίας. Τά ὀχυρά δέν ἔπεσαν. Συνθῆκες εὐρύτερων πολεμικῶν ἐξελίξεων ἐπέτρεψαν στούς Γερμανούς νά τά ὑπερφαλαγγίσουν. Ἄν δέν ὑπῆρχαν ὅμως, ἡ Ἑλλάς θά εὑρίσκετο στό ἔλεος τῶν δυνάμεων τοῦ Ἄξονος πού θά μποροῦσαν νά προωθηθοῦν ἐντός ὀλίγων ὡρῶν.

Ρωσική πρεσβεία για απέλαση: «Η ενέργεια δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες»

Γιαννης Κουτρουμπης 

Ρωσική πρεσβεία: Άμεση ήταν η αντίδραση της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα μετά την απέλαση των Ρώσων διπλωματών.

Η Ρωσική Πρεσβεία απάντησε άμεσα στην απόφαση της Ελλάδας για απέλαση 12 διπλωματών. H απόφαση της Ελλάδας για απέλαση 12 διπλωματών δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία, αντιδρώντας στην κίνηση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Το Κυπριακό, το Ουκρανικό και η Διεθνής Κοινότητα

Ανδρέας Θεοφάνους - Καθηγητής, Αρθρογράφος
Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών - Διεθνών Υποθέσεων και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Παν/μιου Λευκωσίας

Η Κύπρος καλείται σήμερα να προασπίσει τα συμφέροντά της, το δικαίωμα ύπαρξής της και την ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας της.

Όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974 διακήρυξε ότι στόχος της ήταν «η αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και η προστασία της τουρκοκυπριακής κοινότητας». Ως αποτέλεσμα του πραξικοπήματος της αμερικανοκίνητης Χούντας εναντίον του Προέδρου Μακαρίου στις 15 Ιουλίου 1974 τόσο η Αθήνα όσο

Αντί να ενισχύουν την άμυνα σκέφτονται να στείλουν όπλα αλλού: Τα γερασμένα ρωσικά όπλα της Ε.Φ. μπορούν να σώσουν την Ουκρανία;

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το άγχος των Ουκρανών είναι πότε θα αποφασίσει η Κύπρος να στείλει οπλικά συστήματα για να αντιμετωπίσει τον Ρώσο εισβολέα. Και επειδή στη Λευκωσία οι τοποθετήσεις είναι ως συνήθως ήξεις αφήξεις, το άγχος αυξάνεται και ο κ. Ζελένσκι σκέφτεται ακόμη και να μην προσφωνήσει την κυπριακή Βουλή, αύριο Πέμπτη. Άλλωστε όταν κατηγορεί τη Δύση για το γεγονός ότι δεν στηρίζει εμπράκτως τη χώρα του, προφανώς έχει στη σκέψη του την… υπερδύναμη Κύπρο.

Πάντως, στην επιστήμη της ανεκδοτολογίας διαπρέπουν

Άριστος Μιχαηλίδης   

Τελικά, σοβαρολογούσαν! Τους ζήτησαν οι ΗΠΑ να στείλουν τα ρωσικά όπλα της Εθνικής Φρουράς στην Ουκρανία και δεν απάντησαν αμέσως μ΄ ένα περιποιημένο σιχτίρισμα, να τους θυμίζει ότι ακόμα ισχύει το αμερικανικό εμπάργκο εναντίον του θύματος εισβολής Κύπρου. Το σκέφτηκαν, το ξανασκέφτηκαν, μάσησαν τα λόγια τους, βγήκε και το κυβερνών κόμμα και είπε χωρίς δεύτερη σκέψη ότι «τάσσεται υπέρ της στήριξης της Ουκρανίας με όλα τα μέσα, περιλαμβανομένης της αποστολής εξοπλισμού», και δημιούργησαν ένα χάος χωρίς δεύτερη σκέψη. Πολιτική ανεπάρκεια; Αφέλεια; Αλαζονεία; Πάντως, σοβαρότητα μηδέν. Δεν θα στείλουμε όπλα στην Ουκρανία, το ξεκαθάρισαν μετά από τον σάλο, αλλά μόνο το πολιτικό ζήτημα που προκλήθηκε χωρίς κανένα νόημα, δείχνει για μυριοστή φορά ότι σε αυτό τον τόπο η επιβίωση είναι σε μια κλωστή.

Η Price Waterhouse ανέλαβε το ελληνικό ΥΠΕΞ!

Απίστευτο και όμως αληθινό! Η Κομισιόν, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, επέβαλε μεγάλη ιδιωτική εταιρεία συμβούλων (σύμφωνα με πληροφορίες, την Price Waterhouse) στο -νευραλγικής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα και με αρκετά απόρρητα στοιχεία- ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών
Στην Κομισιόν επέρριψε την ευθύνη για την ανάθεση του «σχεδίου μεταρρύθμισης» του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σε ξένη, μεγάλη εταιρεία συμβούλων, ο εκπρόσωπός του, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.


Κατά τη διάρκεια της σημερινής τακτικής ενημέρωσης των εκπροσώπων των Μέσων Ενημέρωσης, σε ερώτηση που του υπεβλήθη εάν έχει ανατεθεί σε ξένη, μεγάλη εταιρεία συμβούλων, και ειδικότερα στην Price Waterhouse, το «σχέδιο μεταρρύθμισης» ή μέρος αυτού, του υπουργείου Εξωτερικών, ο ίδιος, αν και δεν το αρνήθηκε, παρέπεμψε στην… Κομισιόν!

Ο Ερντογάν έσωσε τους κατασκόπους της Δύσης στην Ουκρανία κι έφερε τα πάνω κάτω;

Η κατάσταση στην κατεστραμμένη Μαριούπολη είναι σκοτεινή. Ως κομβικό σημείο για τον έλεγχο της περιοχής του Ντονμπάς και της παράκτιας ζώνης στην Αζοφική, αποτέλεσε πεδίο πολύ σκληρών μαχών. Οι λεπτομέρειες των επιχειρήσεων είναι άγνωστες, αλλά όλα δείχνουν μια πολύ σκληρή μάχη, στην οποία δεν έλαβαν μέρος μόνο Ρώσοι και Ουκρανοί. Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν διαψευσθεί, στην περιοχή είχαν παρουσία διά στελεχών τους και δυτικές μυστικές υπηρεσίες.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)


Το χάος που επικρατεί εκεί, φαίνεται πως το εκμεταλλεύτηκε με μαεστρία ο Ερντογάν, ενώ η Ελλάδα

Αναλυτής στο CNNTURK προτείνει στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ελλάδας…(Βίντεο)

Ο αναλυτής-ειδικός σε θέματα ασφάλειας Αμπντουλλάχ Aγάρ αναφέρεται στον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών και λέει :

Χρονικό σημείο 4:24

¨Αν συνεχίσει η Ελλάδα να το αναπτύσσει έτσι και συνεχίσει τις παραβιάσεις της, η Τουρκία δεν μπορεί να τα επιτρέψει αυτά. Τώρα σε αυτό το σημείο, μοιάζει με εκείνο…. Υπάρχει μια κατάσταση που μοιάζει με την στρατιωτική επιχείρηση Πηγή Ειρήνης που έγινε παρά την θέληση των ΗΠΑ ( εννοεί την επιχείρηση κατά των Κούρδων στη Συρία)
Απέναντί σας δεν υπάρχουν τρομοκράτες αλλά μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Τώρα τα είδη των επιλογών

Μητσοτάκης από Κοζάνη: Παράταση λιγνιτικών μονάδων έως το 2028 - Αύξηση 50% της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη(Βίντεο - Φωτο)

Η χώρα προχωρά σε προσαρμογή του ενεργειακού πλάνου λόγω κρίσης 

Την προσαρμογή του πλάνου της απολιγνιτοποίησης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

«Το έργο αυτό συμβολίζει την πράσινη μετάβαση εντός αλλά και εκτός συνόρων. Είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη συνολικά. Παράγει ενέργεια που καλύπτει τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών. Απαλλάσσει τον πλανήτη από 300.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Το Ισραήλ είπε στην Ελλάδα ότι δεν είναι ‘μυστικές’ οι σχέσεις με την Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ είπε στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: «Όλοι γνωρίζουν για τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, δεν είναι μυστικό, η σχέση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έχει βελτιωθεί», είπε, σημειώνει η τουρκική ‘Star’.

Ο Λαπίντ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για την τριμερή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου, έγινε δεκτός από τον Μητσοτάκη.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του στην περιοχή, οι διεθνείς εξελίξεις, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ και η ενεργειακή ασφάλεια.

Τα μέρη συμφώνησαν για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων και τη συνεργασία στην αξιολόγηση των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΟΗΕ: Αύριο η ψηφοφορία για την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα προχωρήσει αύριο Πέμπτη στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) σε ψηφοφορία για ένα αίτημα δυτικών χωρών να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η προεδρία αυτού του σημαντικού σώματος των Ηνωμένων Εθνών.

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί "την Πέμπτη στις 10:00 τοπική ώρα", δήλωσε η εκπρόσωπος της προεδρίας του σώματος Παουλίνα Κούμπιακ.

Για να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Γενεύη, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων των χωρών που θα ψηφίσουν υπέρ ή κατά στην ψηφοφορία στην οποία καλούνται τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης.

ESSM Block II αντί άλλων πυραύλων για τις νέες κορβέτες; Το παρασκήνιο και οι λόγοι που οδηγούν εκεί το ΠΝ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

30 νέους πυραύλους ESSM έχει παραγγείλει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ώστε να ενισχύσει με αυτούς την άμυνα «σημείου».

Αλλά αυτοί οι πύραυλοι έχουν μια διαφορετική επιχειρησιακή αξία. Οι πύραυλοι επιφανείας – αέρος ESSM Block I είναι γνωστό ότι βρίσκονται στην φαρέτρα των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, οι οποίες όπως όλα δείχνουν θ’ αναβαθμιστούν καθώς το ναυτικό δεν σταματά να μελετά όλες τις πτυχές των συμφωνιών, από την επιχειρησιακή απόδοση των συστημάτων μέχρι το κόστος αλλά και τη βιομηχανική και τεχνολογική συμμετοχή.

Οι πύραυλοι αυτοί όμως- όχι βεβαίως των φρεγατών ΜΕΚΟ- φαίνεται ότι τοποθετούνται διερευνητικά από το ναυτικό Επιτελείο και στο τραπέζι των συζητήσεων με τους «μνηστήρες» που προτείνουν ο καθένας τη δική του κορβέτα για την ενίσχυση του Ελληνικού στόλου.

Ζελένσκι : Εμπιστευόμαστε πλήρως την Τουρκία και την τουρκική ηγεσία(Βίντεο)

Σε συνέντευξη που έδωσε ο Ζελένσκι στο τουρκικό κανάλι HABERTURK, μεταξύ άλλων είπε και τα εξής :

¨Ο στρατός μας ο στρατός της Ουκρανίας, έδειξε την πραγματική του αξία και ικανότητα. Εμείς αποκρούσουμε τις ρωσικές δυνάμεις που προσπάθησαν να καταλάβουν αυτή την περιοχή. Για αυτό το λόγο και απέτυχαν να εισέλθουν στην περιοχή του Κιέβου. Δοκίμασαν, δοκίμασαν πολλές φορές να επιτεθούν και η πόλη βομβαρδίστηκε, αλλά εμείς δεν τους επιτρέψαμε να πετύχουν. Δεν τους επιτρέψαμε να μπούνε στην πόλη

Τό ἐθνικό συμφέρον καί οἱ ἐγκληματίες τῆς εἰρήνης

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ ἀργά προχθές τό βράδυ ἀπό τό ἑλληνικό κανάλι τοῦ…

… Euronews τίς ὁμιλίες τοῦ Πρωθυπουργοῦ τῆς Οὑγγαρίας Βίκτορ Ὀρμπάν καί τοῦ Προέδρου τῆς Σερβίας Ἀλεξαντάρ Βούτσιτς ἀμέσως μετά τίς ἐκλογικές τους νῖκες στίς ἀναμετρήσεις πού διεξήχθησαν στίς χῶρες τους. Ὁ Ὀρμπάν διέψευσε τίς δημοσκοπήσεις, συγκέντρωσε τό 54% τῶν ψήφων καί συνέτριψε τήν ἑνωμένη ἀντιπολίτευση. Ἕξι κόμματα συνασπίστηκαν ἐναντίον του γιά νά τόν ἀνατρέψουν. Ἀριστερά καί Δεξιά. Τά κέρδισε μέ 20 μονάδες διαφορά! Ὁ ἴδιος εἰρωνεύτηκε τίς δυνάμεις τοῦ ἐξωτερικοῦ πού χρηματοδότησαν τήν ἐκστρατεία ἐναντίον του μέ τήν φράση κάθε εὐρώ πού ἐπενδύεται ἀπέναντι στό κόμμα μας εἶναι ἕνα χαμένο εὐρώ –ὁλόκληρον Σόρος ἔδιωξε ἀπό τήν Οὑγγαρία– καί πρόσθεσε μέ χιοῦμορ: ἡ νίκη μας εἶναι ὁρατή ἀπό τό φεγγάρι! Γιά τέταρτη θητεία ἐπανεξελέγη. Τόνισε βεβαίως ὅτι ἡ πολιτική ὑπεράσπισης τοῦ ἐθνικοῦ συμφέροντος καί οἱ ἐθνικές πολιτικές δέν εἶναι πολιτικές πού ἔρχονται ἀπό τό παρελθόν ἀλλά ἀπό τό μέλλον. Σέ πιό χαμηλούς τόνους ὁ Σέρβος Βούτσιτς ἐξέφρασε τήν ἱκανοποίησή του πού ψήφισαν 4 ἑκατομμύρια Σέρβοι,

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα απελαύνει 12 Ρώσους διπλωμάτες ως personae non gratae

Ανεπιθύμητα κηρύχθηκαν 12 μέλη Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσίας στη χώρα μας.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

Οι Ελληνικές αρχές κηρύξαν 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα, ως πρόσωπα μη αρεστά (personae non gratae).

Οι ανωτέρω κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963.

Σε ρόλο... διαμεσολαβητή και ο Orban - Πρόσκληση σε Putin για συνάντηση με Zelensky - «Ναι, υπό όρους» απαντά η Ρωσία

Ο πρθωπουργός της Ουγγαρίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο

Ρόλο... διαμεσολαβητή στο Ουκρανικό φαίνεται πως διεκδικεί και η Ουγγαρία, με τον πρωθυπουργό της χώρας να δηλώνει πως ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, αποδέχθηκε «υπό προϋποθέσεις» την πρόσκληση του για ειρηνευτικές συνομιλίες.
Ειδικότερα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Viktor Orban, δήλωσε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο, Vladimir Putin, και του ζήτησε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Orban προσκάλεσε τον Putin για ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουγγαρία, παρουσία του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky, του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, αλλά και του Γερμανού καγκελαρίου, Olaf Scholz. Ο Orban υποστήριξε ότι η απάντηση του Putin ήταν θετική με τον Ρώσο πρόεδρο να διευκρινίζει ότι μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να συμβεί υπό προϋποθέσεις.

Είμαστε ήδη στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο;(Βίντεο)

Σάββας Καλεντερίδης: Είμαστε ήδη στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Τις γεωπολιτικές πτυχές του πολέμου στην Ουκρανία ανέλυσε στην εκπομπή ZOOM ο Σάββας Καλεντερίδης.

Επίσης σχολιάστηκε η δήλωση Ερντογάν για την διάλυση του κοινοβουλίου της Τυνησίας από τον Τυνήσιο πρόεδρο Καΐς Σάγιεντ, αλλά και η τοποθέτηση του Τουρκού υφυπουργού Εξωτερικών, Φαρούκ Καϊμακτσί.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην επίσκεψη Νούλαντ στην περιοχή μας, αλλά το θέμα της αποστολής ρωσικών οπλικών συστημάτων που ζήτησαν οι ΗΠΑ από την Κύπρο.

Το ιδεολογικό μανιφέστο Πούτιν για την Ουκρανία - Σοκαριστικό άρθρο αποκαλύπτει τις πραγματικές του προθέσεις

Βίβιαν Ευθυμιοπούλου 

Σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη έχει προκαλέσει άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Ria Novosti, ένα μέσο που λειτουργεί ως φερέφωνο των απόψεων του Κρεμλίνου και έχει στόχο να δικαιολογήσει τις θηριωδίες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία ζητώντας παράλληλα από τη ρωσική ηγεσία να προχωρήσει στην οριστική εξαφάνιση της ουκρανικής ταυτότητας, ένα αίτημα που δεν είναι υπερβολικό να ισχυριστούμε ότι παραπέμπει στη ναζιστική «Τελική Λύση» δηλαδή, το σχέδιο του Χίτλερ να εξαφανίσει τους Εβραίους.

Ειδικοί στη γεωπολιτική ανάλυση εμφανίστηκαν θορυβημένοι μετά τη δημοσίευση του κειμένου με δεδομένες τις αποκαλύψεις για τις θηριωδίες που έχουν ήδη διαπραχθεί από τους Ρώσους στο πεδίο της μάχης.

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Μπορεί να προκαλέσει ρήγμα στην Δύση το θέμα του φυσικού αερίου;

 

Μπορεί να προκαλέσει ρήγμα στην Δύση το θέμα του φυσικού αερίου; Αυτός είναι πιθανά και ο στόχος του Ρώσου προέδρου δηλώνει ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος Πόσο κοντά είμαστε στο να κλείσει ο Ρώσος πρόεδρος την στρόφιγγα; Τι είχε γίνει σε αντίστοιχη περίπτωση στο παρελθόν όταν ο Αραβικός κόσμος είχε κλείσει την στρόφιγγα του πετρελαίου περιγράφει ο καλός αναλυτής

Κώστας Λάβδας, Περισσότερο προς κλιμάκωση πάει η σύγκρουση στην Ουκρανία και λιγότερο σε στασιμότητα

 

Περισσότερο προς κλιμάκωση πάει η σύγκρουση στην Ουκρανία και λιγότερο σε στασιμότητα δηλώνει ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και συγκριτικής πολιτικής Κώστας Λάβδας Τι έχει κερδίσει τελικά η Ρωσία στον σχεδόν ενάμιση μήνα συγκρούσεων και τι έχει χάσει παράλληλα; Επιθυμητό θα ήταν να μπορούσε να γίνει μια συμφωνία με τα δεδομένα πριν τις 24 Φεβρουαρίου αλλά αυτό δεν είναι πλέον εφικτό τονίζει ο καθηγητής.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από την 42η ημέρα εισβολής

 


H απόφαση της Ελλάδας για απέλαση 12 διπλωματών δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα, αντιδρώντας στην κίνηση του ελληνικού ΥΠΕΞ.