Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Δισπηλιό Καστοριάς


Ο αρχαιότερος νεολιθικός οικισμός στην Ευρώπη

Η Σφαγή στο Δίστομο – Ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα των Ναζί


Η Σφαγή του Διστόμου: Σαν Σήμερα στις 10 Ιουνίου 1944.  Ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα των Ναζί στην κατεχόμενη Ελλάδα.

Σωκράτης: Ο φιλόσοφος που κατέβασε τη φιλοσοφία από τον ουρανό και την έκανε κτήμα της ανθρωπότητας


Ο Σωκράτης διδάσκει τους μαθητές του. Πίνακας του Γιόζεφ Άμπελ, 1807 (πηγή: el.wikipedia.org/wiki/Σωκράτης/ collection.waddesdon.org.uk)

Γράφει η Αλεξία Π. Ιωαννίδου

Η ανάγκη για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο


Και δύο αντίθετα παραδείγματα δύο βιομηχανικών χωρών, της Γαλλίας και της Ιαπωνίας.

Του Γιώργου Καραμπελιά

Τα γεωπολιτικά «απόνερα» της ανατίναξης του φράγματος Νόβα Καχόβκα


Πώς επηρρεάζει το ρου του πολέμου και τι σημαίνει αυτή εξέλιξη για την Ελλάδα.

Αλέξανδρος Δρίβας, Αρθρογράφος

Διεθνολόγος -Συντονιστής του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ - Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council)

Ν. Χριστοδουλίδης: Είμαστε έτοιμοι για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό


Η πλευρά μας είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Θα κάνουν τα χατίρια της κακομαθημένης Τουρκίας;


Η Θέση του «Φ»


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ των Ηνωμένων Πολιτειών φαίνεται να δρομολογεί κινήσεις για να ικανοποιήσει το τουρκικό αίτημα για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Ανατολίτικο παζάρι για τα F16: Το ήρεμο «προλαμβάνειν»των Αθηνών και ένα σενάριο-εφιάλτης για τα συνεταιράκια Πούτιν και Ερντογάν


Δεν είναι λίγα τα F-16 που διαθέτει η γείτων που βρίσκονται με χαμηλές διαθεσιμότητες, την ώρα μάλιστα που η ροή των ανταλλακτικών γίνεται με το σταγονόμετρο. Twitter Τουρκικού υπουργείου άμυνας

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Με σκεπτικισμό παρακολουθεί η Αθήνα το νέο, οθωμανικού τύπου, τουρκικό παζάρι για τα F-16 Viper καθώς η γείτων συνεχίζει όχι απλώς να πιέζει αλλά να προχωρά και σε έναν κύκλο διπλωματικών ενεργειών με στόχο να κάμψει το «όχι» του αμερικανικού Κογκρέσου.

Επίσκεψη του ΥΕΘΑ στην ΕΑΒ κι ενημέρωση τρεχόντων προγραμμάτων


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μη προγραμματισμένη, “αιφνιδιαστική” επίσκεψη στην ΕΑΒ, πραγματοποίησε στις 9 Ιουνίου ο ΥΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής. Όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ, στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με στελέχη του Διοικητικού Συμβουλίου, «πραγματοποιήθηκε αναλυτική παρουσίαση των προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Οι ΗΠΑ «στέλνουν» καινούρια F-16 στην Τουρκία: Το παρασκήνιο, «το σύνδρομο του Ιράν» και το ανατολίτικο παζάρι


Η καθυστέρηση από την Ουάσιγκτον  αποστολής προς την Ελλάδα της LOA για την είσοδο της ΠΑ στο πρόγραμμα του stealth μαχητικού F-35 μόνο τυχαία.

Κώστας Σαρικάς

NH90: Ενημέρωση του ΓΕΣ από την Safran για τους κινητήρες των ελικοπτέρων

Αρμόδιοι επιτελείς του ΓΕΣ συναντήθηκαν με εκπροσώπους της εταιρείας SAFRAN HELICOPTER ENGINES προς ενημέρωση σχετικά με τις δυνατότητες υποστήριξης – συντήρησης των κινητήρων (RTM322) των ελικοπτέρων (Ε/Π) ΝΗ90.

Eπεσε στο κενό η πρόκληση του Αττίλα: Αποχωρούν από την άσκηση «Φοίνικας της Ανατολίας» η Ισπανία και η Πολωνία μετά τα διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας [βίντεο]


Τουρκικές δυνάμεις στη Συρία. EPA, TURKISH MINISTRY OF DEFENCE μέσω ΚΥΠΕ

Αποχωρούν από τη στρατιωτική άσκηση «Φοίνικας της Ανατολίας – 2023» η Ισπανία και η Πολωνία μετά τα διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς σε αυτή συμμετέχει και το ψευδοκράτος.

Μεγάλη πρόκληση από Ισπανία και Πολωνία: Οι δύο χώρες, μέλη της ΕΕ, μετείχαν σε στρατιωτική άσκηση με κατοχικές δυνάμεις του Αττίλα! [video]


FILE PHOTO: Τουρκικά στρατιωτικά οχήματα μεταβαίνουν στην επαρχία της Ιντλίμπ στη Συρία. EPA, Yahya Nemah

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έδωσε ένα βίντεο στη δημοσιότητα σχετικά με τη στρατιωτική άσκηση Anatolian Phoenix-2023 που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στο Ικόνιο με τη συμμετοχή κατοχικών τουρκικών δυνάμεων στα κατεχόμενα της Κύπρου, του Αζερμπαϊτζάν,  της Ισπανίας, του Κατάρ και της Πολωνίας.

Ουίλιαμ Μπερνς: ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΕΒΡΟ ο διευθυντής της CIA… αλλού πήγε και “έδρασε”


Διαψεύδονται οι πληροφορίες που ανέφεραν ότι ο διευθυντής της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA: Central Intelligence Agency), Ουίλιαμ Μπερνς, αμέσως μετά την επο΄σικεψη και τις επαφές του στην Αθήνα μετέβη στον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη. 

Oι επιχειρήσεις στην Ουκρανία διδάσκουν: Απαραίτητα τα UAV του Πυροβολικού για τη σύγχρονη στοχοποίηση σε βάθος και με ακρίβεια


Δεδομένων των εξελίξεων των χερσαίων επιχειρήσεων στην Ουκρανία και των διδαγμάτων που εξάγονται, θα επανέλθουμε σε ένα θέμα το οποίο κατ’ επανάληψη έχει αναδειχθεί και τονισθεί από το DefenceReview.gr και τη συντακτική του ομάδα.

Ο Στρατός στήνει φράχτη στον Έβρο – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ


Δραστικές λύσεις από τις Ένοπλες Δυνάμεις, με εντολή Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, για την αντιμετώπιση της παράνομης προώθησης μεταναστών από την Τουρκία.

του Χρήστου Μαζανίτη

Fitch για Ελλάδα: Επιβεβαίωσε το «BB+» - Σταθερό το outlook


Την προηγούμενη αξιολόγησή της για την ελληνική οικονομία διατήρησε η Fitch Ratings, η οποία επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στο «BB+» με σταθερές προοπτικές (outlook).

Ο Τσίπρας και το φορτηγάκι με τις μαύρες αγκινάρες

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

Στην προεκλογική περίοδο πριν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας είχε ποντάρει στην καταστροφολογία. Ισχυριζόταν πως όλα δούλευαν ρολόι στη χώρα έως το 2019 και μετά ήρθε ο Μητσοτάκης και τα διέλυσε.

Εκλογές 2023 - Αθηνά Λινού για καρκινοπαθείς: Δεν παρατείνουμε τη ζωή αγαπημένων μας όταν δεν υπάρχει δυνατότητα θεραπείας (video)


Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑΑθηνά Λινού, ήταν η πρώτη που βγήκε, χθες, να καταδικάσει δημόσια την κυνική τοποθέτηση του Σπύρου Πνευματικού περί διαλογής ασθενών.

Εκλογές 2023: Βολιώτισσα μιλάει με τον Τσίπρα και στο τέλος του εύχεται να είναι... δεύτερος στις εκλογές [βίντεο]


Κάνοντας επίσκεψη στον Βόλο, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε με κατοίκους και καταστηματάρχες

Επίσκεψη Μπακογιάννη και Χαρδαλιά στη Ροδόπη - ''Η ΝΔ έχει αποδείξει στην πράξη το ενδιαφέρον της για τη μειονότητα''


Επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα της Ροδόπης πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΝΔ με επικεφαλής την υποψήφια βουλευτή Χανίων και πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής της Θράκης κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, συνοδευόμενη από τον συντονιστή εκλογικού αγώνα, πρώην υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Χαρδαλιά.

Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης Ερντογάν και ο γόρδιος δεσμός με Σουηδία, F-16


Νίκος Μελέτης

Δείγμα γραφής δίνει η νέα τουρκική κυβέρνηση και ο νέος υπουργός Εξωτερικών Χ. Φιντάν, καθώς μετά τις γενικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες που έδωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που συνεδρίασε την Πέμπτη υπό τον Τ. Ερντογάν, γίνονται συγκεκριμένες κινήσεις που αφορούν τόσο στις περιφερειακές κρίσεις όσο και στο μείζον ζήτημα της αποκατάστασης των σχέσεων με τη Δύση και τις ΗΠΑ.

To πρώτο μεγάλο crash test της Τουρκίας με τη Δύση


Αλεξία Τασούλη

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, θα πρέπει να πείσει τους Αμερικανούς ότι πρέπει να πάρει τα μαχητικά και να ξεπεράσει τον σοβαρό σκόπελο των προϋποθέσεων της ελληνικής πλευράς

DW: Γερμανικές επιφυλάξεις στη συμφωνία για το άσυλο


EUROKINISSI/ ΣΑΚΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Στη συμφωνία σε επίπεδο υπ. Εσωτερικών της ΕΕ για μια εκτεταμένη μεταρρύθμιση για ένα κοινό πια σύστημα ασύλου, με εξέταση των αιτήσεων ασύλου σε ειδικά κέντρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και με έναν υποχρεωτικό -και όχι εθελοντικό- μηχανισμό αλληλεγγύης, αναφέρεται δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Οι 4 λόγοι που οι Αμερικανοί τοποθέτησαν «Himars» στη βορειοανατολική Συρία


Ιούνιος 10, 2023. Ελλάδα.

Την Τετάρτη, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν το σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) στη Συρία για πρώτη φορά, καθώς είναι ικανό να εκτοξεύσει 6 κατευθυνόμενους πυραύλους σε διαδοχικά, και στη συνέχεια να αλλάζει γρήγορα τη θέση του αποφεύγοντας να καταστεί στόχος επίθεσης, γράφει αραβικό δημοσίευμα.

Ονδούρα: Κατέθεσε επίσημο αίτημα για ένταξη στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS


Η επίσκεψη της Σιομάρα Κάστρο στην Κίνα με φόντο τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας

Ρωσία: Θα υπάρξει απάντηση στην απόφαση της Ισλανδίας να κλείσει την πρεσβεία της στη Μόσχα


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΧΡΥΣΟΣ

Ρωσία: Η σημαία της ισλανδικής πρεσβείας στη Μόσχα «κατέβηκε» συμβολικά το απόγευμα της Παρασκευής, 9 Ιουνίου 2023, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ζελένσκι: Σε εξέλιξη επιχειρήσεις αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού


Ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατάφεραν να προχωρήσουν 1.400 μέτρα γύρω από την κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Διοίκησης Ανατολικής Ουκρανίας, Σέρχι Τσερεβάτι.

Ουκρανία: Ο Δνείπερος αναμένεται να επιστρέψει στην κανονική του ροή έως τις 16 Ιουνίου


Το νότιο τμήμα του ποταμού Δνείπερου πιθανόν να έχει επιστρέψει στην κανονική του ροή έως τις 16 Ιουνίου ύστερα από τις πλημμύρες που προκάλεσε η καταστροφή του ουκρανικού φράγματος Καχόβκα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε σήμερα διορισμένος από τη Μόσχα αξιωματούχος.

Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ: Οι ΗΠΑ απρόθυμες να αναζητήσουν διπλωματικές λύσεις στην ουκρανική σύγκρουση


Ηαμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να αναζητήσει διπλωματική λύση στη σύγκρουση στην Ουκρανία και συνεχίζει να στέλνει όπλα στην κυβέρνηση του Κιέβου, δήλωσε το Σάββατο ο Ρώσος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες Ανατόλι Αντόνοφ, σχολιάζοντας ένα άλλο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ.

Θρίλερ με το ταξίδι του Μπλίνκεν στην Κίνα - Η υπόθεση της βάσης στην Κούβα περιπλέκει τα πράγματα


Την Κυριακή 18 Ιουνιόυ σχεδιάζει να μεταβεί στην Κίνα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με στόχο τη σταθεροποίηση των σινο-αμερικανικών σχέσεων, αλλά πλανώνται αμφιβολίες σχετικά με την πραγματοποίηση του ταξιδιού.

Μ. Αλέξανδρος: Η προσωπικότητα του μεγάλου στρατηλάτη μέσα από περιστατικά της ζωής του (Μέρος 1ο)

 
Στο σημερινό μας επεισόδιο θα ταξιδέψουμε πίσω στον 4ο π.Χ. αιώνα, όπου θα συναντήσουμε τον Μέγα Αλέξανδρο, μια από τις σπουδαιότερες φυσιογνωμίες όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας Ιστορίας.

Υπάρχει 5η φάλαγγα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ! Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ!


Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Δείτε το βίντεο.

Πως να καταστρέψεις την Ελλάδα


Πως να καταστρέψεις την Ελλάδα

Κουλτούρα νίκης και σαρωτική προβολή ισχύος - Κ. #Γρίβας


Ο #καθηγητήσ της #Σχολή_Ευελπίδων #κωνσταντίνοσ_γρίβασ για την #κουλτούρα νίκης και την σαρωτική προβολή ισχύος που θα πρέπει να έχουμε έναντι της Τουρκίας. 

Φίλης Κ.: Έχουμε το πιο εθνικιστικό & ακραίων πεποιθήσεων κοινοβούλιο όλων των εποχών στην Τουρκία.


Φίλης Κωνσταντίνος: Έχουμε το πιο εθνικιστικό & ακραίων πεποιθήσεων κοινοβούλιο όλων των εποχών στην Τουρκία.

Πάρτε κι ένα "αλεξίπτωτο", όσοι πάτε για συνομιλίες με Τουρκία


Σάββας Καλεντερίδης: Πάρτε κι ένα "αλεξίπτωτο", όσοι πάτε για συνομιλίες με Τουρκία

Πως η συμφωνία των «27» για το μεταναστευτικό επηρεάζει την Κύπρο


Πως η συμφωνία των «27» για το μεταναστευτικό επηρεάζει την Κύπρο

Χαρέλας, Καμπάς και Σπανός για τα ελληνοτουρκικά | Τώρα μαζί 10/06/2023 | OPEN TV

Χαρέλας, Καμπάς και Σπανός για τα ελληνοτουρκικά | Τώρα μαζί 10/06/2023 | OPEN TV

Στυλιανίδης: Μας προσβάλλουν οι δηλώσεις Φίλη - Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι προσεκτική | Καλημέρα | 10/06/2023


1. Στυλιανίδης: Μας προσβάλλουν οι δηλώσεις Φίλη - Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι προσεκτική
2. Ο Χρήστος Σταϊκούρας απαντά στον Τσίπρα για την οικονομία