Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Ἑλληνικό τό πρῶτο ἀλφάβητο στόν κόσμο! - Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΗΣ

Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΗΣ
Ἡ ὁμιλία τοῦ τ. προέδρου τῆς Ἀκαδημίας Ἀθηνῶν κ. Ἀντώνη Κουνάδη 

Από το zsgiannina
 
Η προβληθείσα τον 18ο αιώνα άποψη ότι η Ελληνική γλώσσα ανήκει στην Ινδοευρωπαική οικογένεια γλωσσών, καθώς και η άποψη ότι το Ελληνικό αλφάβητο είναι Φοινικοσημιτικής προελεύσεως απετέλεσαν αντικείμενα συνεχιζομένων μέχρι σήμερα εντόνων συζητήσεων και αμφισβητήσεων. Δύο θέματα, τα οποία δεν πρέπει να αφήνουν αδιάφορο κανένα Έλληνα, αφού το υψίστης σημασίας αγαθό της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, η Ελληνική γλώσσα

Γοργοπόταμος: Μια ανατίναξη που ακούστηκε σ΄ όλο το κόσμο (ΒΙΝΤΕΟ)

Το κορυφαίο   γεγονός   της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης του Ελληνικού Λαού στην Νεότερη Ιστορία είναι η Ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, από τις ενωμένες αντιστασιακές οργανώσεις του Ε.Α.Μ και του Ε.Δ.Ε.Σ  την νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942.

 Τον Σεπτέμβριο του 1942 Aγγλικό κλιμάκιο με αρχηγό το συνταγματάρχη Μαγερς αποβιβάζεται κρυφά στην Ελλάδα, έρχεται σε επαφή με τις διάφορες αντάρτικες ομάδες και κατορθώνει να συντονίσει τις ενέργειες τους. Αποτέλεσμα του συντονισμού αυτού ήταν η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Γιατί η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Επανάσταση του ’21

Η Αϊτή -το Χαΐτιον, σύμφωνα με τα ελληνικά της εποχής- ήταν η πρώτη κρατική οντότητα που αναγνώρισε την Επανάσταση του ’21 και το δικαίωμα των Ελλήνων για αυτοδιάθεση, με την επιστολή του προέδρου της Ιωάννου Βόγιερ (Jean Pierre Boyer) προς τον Αδαμάντιο Κοραή, η οποία φέρει ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 1822.

Είχε προηγηθεί επιστολή του Κοραή και άλλων επιφανών Ελλήνων των Παρισίων προς τον Βόγιερ, με την οποία του ζητούσαν βοήθεια για την Επανάσταση, κατόπιν συστάσεων του περίφημου Γάλλου στρατηγού Λαφαγιέτ και του Επισκόπου Βλαισών Γρηγορίου, που είχε επισκεφθεί την περιοχή.

Τριμερής Βερολίνου υπό τη σκιά τουρκικών ασκήσεων και γεωτρήσεων (χάρτες)

Υπό την σκιά της συνεχιζόμενης ναυτικής στρατιωτικής άσκησης Ασπίδα της Μεσογείου 2019 πραγματοποιείται σήμερα στο Βερολίνο η Τριμερής συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Την ίδια ώρα τα τουρκικά γεωτρύπανα και ερευνητικά σκάφη συνεχίζουν να παραβιάζουν την Κυπριακή ΑΟΖ.


Εδώ και μέρες συγκεκριμένα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και το Αιγαίο βρίσκεται η Πακιστανική Πολεμική Φρεγάτα «PNS ALAMGIR» μαζί με τουρκικά πλοία στα πλαίσια ασκήσεων.

Κλάπηκαν αμύθητοι θησαυροί αξίας δισ. ευρώ (Εικόνες)

Αμύθητοι θησαυροί, η αξία οποίων εκτιμάται αθροιστικά σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ, εκλάπησαν από τον «Πράσινο Θόλο», μουσείο που βρίσκεται στη Δρέσδη, στην Ανατολική Γερμανία, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τη Bild, ομάδα διαρρηκτών εισέβαλε στο μουσείο.

Οι δράστες άρπαξαν αρκετά κοσμήματα αντίκες, κατά το ίδιο μέσο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι διαρρήκτες απενεργοποίησαν την ηλεκτροδότηση στο μουσείο, προτού εισβάλουν σε αυτό.

Συνταγματική Αναθεώρηση: Πέρασαν με ευρεία πλειοψηφία η εκλογή ΠτΔ και η ψήφος αποδήμων - ΠΩΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ετσι, πέρασαν με ευρύτατη πλειοψηφία:

    Η ψήφος των αποδήμων (ψήφισαν όλοι πλην ΣΥΡΙΖΑ, πέρασε με 212 υπέρ),

    Η πρόταση της ΝΔ για εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας (με 158 θετικές ψήφους, δεν ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ5.,   
Η βουλευτική ασυλία (179 «ναι»),
    Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (274 «ναι») και
    Η θέσπιση λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας (254 ψήφοι υπέρ).

Η Αθήνα παρακολουθεί τον «αντι-άξονα» που στήνει η Άγκυρα με πυρηνική δύναμη - Οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν με NAVTEX

Με νέες παράτυπες NAVTEX η Τουρκία διατηρεί την ένταση στην περιοχή του Καστελορίζου.

Σύμφωνα με το news.gr, στην πρώτη περίπτωση η Άγκυρα δέσμευσε την περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου για ναυτική άσκηση για την Τετάρτη από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3. Την Πέμπτη από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 11 και την Παρασκευή από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 7 το βράδυ.

Στην δεύτερη η Τουρκία με εξίσου παράτυπη NAVTEX «αποκόπτει» Καστελόριζο από Ρόδο για άσκηση με πυρά επί τρεις συνεχόμενες ημέρες από τις 6 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα από τις 27 μέχρι τις 29 Νοεμβρίου.