Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Η κρίση των Ιμίων | Σάββας Καλεντερίδης(Βίντεο)


                                          Όλα τα γεγονότα πριν και μετά από την κρίση στα Ίμια 

μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, περιγράφει ο γεωστρατηγικός αναλυτής 

Σάββας Καλεντερίδης.

Ίμια: Γεγονότα & σπάνιο οπτικοακουστικό ντοκουμέντο του Ναυάρχου ε.α Χρήστου Λυμπέρη, τότε Α/ΓΕΕΘΑ.(Βίντεο)

Ίμια 1996: 

Τα γεγονότα μαζί με σπάνιο οπτικοακουστικό ντοκουμέντο από την αποκαλυπτική μαρτυρία του Ναυάρχου ε.α Χρήστου Λυμπέρη, που ως τότε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ , διαχειρίστηκε στρατιωτικά την κρίση των Ιμίων , για το ρόλο πολιτικών , διπλωματικών διαβουλεύσεων και των ΗΠΑ . 

Πως περιγράφει άγνωστες πτυχές στο ευρύ κοινό για τα Ίμια και την πολιτικο-στρατιωτική διαχείριση της Κρίσης (Απόσπασμα εκπομπής "Αντιθέσεις" 28-01-2022).

Πολιτική Προστασία: Η "Ελπίδα" φέρνει… War Room - Αυτό είναι το νέο μοντέλο διαχείρισης κρίσεων και φυσικών καταστροφών

Αναδιοργάνωση σε τέσσερα στάδια για την Πολιτική Προστασία - Το Δωμάτιο Πολέμου και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός πρόβλεψης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων σε… πραγματικό χρόνο

Η "Ελπίδα" φέρνει… War Room (Δωμάτιο Πολέμου)! Είναι το πρώτο από τα συνολικά τέσσερα στάδια, των ριζικών αλλαγών και του νέου μοντέλου διαχείρισης κρίσεων, στον τομέα συντονισμού και ενεργειών Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να προλαμβάνονται αρχικά συνέπειες… χιονοκαταιγίδας, σαν αυτή που εγκλώβισε χιλιάδες οδηγούς και κατοίκους πολλών περιοχών της Αττικής, και να επιλύονται τα προβλήματα που ανακύπτουν συντονισμένα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Το F-35 θα συμβάλλει στην αποτροπή – ή μήπως όχι;


Εικόνα
1:  Ένα F-35 Joint Strike Fighter προσγειώνεται στην Edwards Air Force Base στις ΗΠΑ το 2007. Στο πλευρό της ατράκτου διακρίνονται οι σημαίες των κρατών που συμμετείχαν στην ανάπτυξη, με φθίνουσα σειρά της συνεισφοράς τους. Στη μέση διακρίνεται και η τουρκική σημαία. (U.S. Air Force photo by Senior Airman Julius Delos Reyes)
 

Ακούμε συνέχεια γι’ αυτό, συνήθως μαζί με ασαφείς αλλά εντυπωσιακές λέξεις και φράσεις, όπως game changer, sensor fusion, situational awareness, most advanced, interoperability και κυρίως stealth. Μόνο και μόνο ο χαρακτηρισμός του ως “5ης γενεάς” (εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα μαχητικά που χαρακτηρίζονται ως “3ης”, “4ης”, “4ης+”, “4ης++”, “5ης-” γενεάς ή κάτι ανάλογα ασαφές) αρκεί για να θεωρηθεί το F-35 ως το ιερό δισκοπότηρο της σύγχρονης αμυντικής τεχνολογίας. Είναι όμως έτσι στην πραγματικότητα; Και κυρίως, θα πρέπει να το αποκτήσει η ΠΑ;

«Η Βουλγαρία είναι έξαλλη με τα Σκόπια για το ‘θέατρο’ με τους αυτονομιστές του Ίλιντεν»

«Ο πρόεδρος των γειτόνων Στέβο Πενταρόφσκι εξόργισε το Υπουργείο Εξωτερικών μας με την απόφαση να αποδεχτεί τη φανταστική οργάνωση «Ίλιντεν», που ισχυρίζεται ότι ενώνει τους Μακεδόνες στη Βουλγαρία», γράφει βουλγαρικό δημοσίευμα. 

Μάλιστα, ο αρχηγός του κράτους της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας,  έσπευσε να ακουμπήσει την πληγή, που εδώ και αρκετές μέρες προσπαθούν να μπαλώσουν πρωθυπουργοί και υπουργοί και των δύο χωρών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών ανησυχεί για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, που σχετίζονται με ενέργειες αξιωματούχων, οι οποίες δημιουργούν αρνητικές συμπεριφορές στο κοινό και έρχονται σε αντίθεση με το θετικό κλίμα που δημιουργείται από τις ενεργές προσπάθειες των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

Η ακροσφαλής πολιτική και το παιχνίδι της κότας στην περίπτωση της Ουκρανίας

Αλέξανδρος Θ. Δρίβας
Διεθνολόγος -Συντονιστής του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης
στο ΙΔΙΣ - Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council)
 

Αν η Δύση κάνει πίσω τώρα, ο Πούτιν θα εκβιάζει μια ζωή. Αν ο Πούτιν κάνει πίσω τώρα, τότε θα δείξει ότι η Ρωσία είναι τρωτή. Ποια είναι η λύση;

Το πολύ κακό με την ακροσφαλή πολιτική ((brinkmanship policy) είναι πως αποτελεί ένα στάδιο διαπραγμάτευσης ή άσκησης μονομερούς πολιτικής που στηρίζεται περισσότερο στη διαίσθηση και λιγότερο στη λογική.

Η «Δύση» διαιρεμένη ενώ ο Πούτιν παίζει με τη φωτιά

Κώστας Λάβδας 

«Με το δάχτυλο στη σκανδάλη», «έτοιμοι για πόλεμο», κλπ. Όλα τα κλισέ γράφτηκαν και ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Και όμως, μια κλασικού τύπου «εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι -με τα μέχρι τώρα δεδομένα- απίθανη. Προφανώς όχι αδύνατη, αλλά απίθανη. Οι «προβλέψεις» κάποιων για εισβολή στα μέσα Φεβρουαρίου βασίζονται απλώς σε υπολογισμούς για την επάρκεια της ρωσικής προετοιμασίας, παρακάμπτοντας το μείζον ζήτημα που είναι κατά πόσον μια απόφαση για πόλεμο έχει όντως ληφθεί ή πρόκειται να ληφθεί.

Συνθήκη του Μοντρέ – Νέο πισώπλατο χτύπημα των Αμερικανών σε βάρος της χώρας μας

Του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Μια περίεργη συζήτηση πυροδοτείται από το σύστημα εξουσίας των ΗΠΑ, η οποία αφορά στην ανάγκη (στην δική τους ανάγκη) αλλαγής των κανόνων που διέπουν την διέλευση του Βοσπόρου…

Με απλά λόγια, οι Αμερικανοί επιδιώκουν την αλλαγή της Συνθήκης του Μοντρέ διότι αρκετές από τις προβλέψεις της, δεν ευνοούν το τυχοδιωκτικό τους αφήγημα. Πιο συγκεκριμένα αυτό που  επιδιώκουν, είναι να εξασφαλιστεί σε Δαρδανέλια, Βόσπορο και Μαύρη Θάλασσα, η δυνατότητα ελεύθερης διέλευσης των πολεμικών πλοίων, χωρίς τις προβλέψεις και τους περιορισμούς της συγκεκριμένης Συνθήκης.

Η Ευρώπη να μην αυτοτιμωρηθεί από τον αντίκτυπο των κυρώσεων

Του Νικήτα Σίμου 

Σημειώνεται το παράδοξο οι ΗΠΑ και η Ρωσία σε κατευθείαν μεταξύ τους διπλωματική επικοινωνία, να διαχειρίζονται την κρίση από τις συγκεντρώσεις στρατευμάτων στα Ρώσο-Ουκρανικά σύνορα, ουσιαστικά αγνοώντας την ΕΕ, η οποία θα επλήττετο άμεσα, στο πλαίσιο κυρώσεων τις οποίες θα επέβαλε η Δύση στην Μόσχα και των αντιδράσεων της τελευταίας.  

Οι ΗΠΑ δίνουν τον τόνο

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών ο δεύτερος  Nord Stream, αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, δεν θα λειτουργήσει αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Για την υλοποίηση αυτής της απόφασης οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τη Γερμανία για να επιβεβαιωθεί ότι η τελευταία θα μπορούσε να ξεπεράσει τις επιπτώσεις από την αδρανοποίηση του αγωγού. Η δήλωση πάντως του Αμερικανού εκπροσώπου είναι χαρακτηριστική των προθέσεων: "Θα συνεργασθούμε με τη Γερμανία, ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο αγωγός δεν θα προχωρήσει" όπως πληροφορεί ο Μ. Farrer του Guardian. Οι Γερμανικές αντιδράσεις είναι μάλλον μετριοπαθέστερες, καθώς ο Γερμανός Καγκελλάριος δήλωσε γενικά, ότι τίποτε δεν είναι εκτός διαπραγματεύσεων συμπεριλαμβανομένου και του Nord Stream 2.   

Άθλιος και προκλητικός Τατάρ… Θέλει να κάνει κουμάντο σε όλη την Κύπρο

«Δεν πρόκειται να συζητήσουμε την ομοσπονδία. Γιατί η ομοσπονδία είναι εκτός χρόνου, έληξε. Υπήρξαν τόσες πολλές ευκαιρίες που πέρασαν χωρίς αποτέλεσμα». Αυτό δηλώνει σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ της Κύπρου, ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος επισημαίνει ότι η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές στάτους των Τουρκοκυπρίων είναι αδιαπραγμάτευτα, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν αποδέχεται να λειτουργήσει ως μειοψηφία, καθώς και ότι δεν εμπιστεύεται την Ευρώπη. Τονίζει, δε, ότι αν οι Ελληνοκύπριοι είχαν πει ναι στο σχέδιο Ανάν, τα Βαρώσια θα είχαν επιστραφεί.

Το «σουλάτσο» των τουρκικών UAV’s μέχρι αργά τη νύχτα στο Αιγαίο και η ανησυχία για κλιμάκωση των νέων προκλήσεων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Αναβαθμίζουν τις προκλητικές ενέργειές τους οι Τούρκοι στον ουρανό του Αιγαίου και αυτό μάλιστα εμπεριέχει το ποιοτικό στοιχείο, της αύξησης των παραβιάσεων από Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη.

Μάλιστα η Άγκυρα για πρώτη φορά θέλησε να δείξει πως είναι ικανή ταυτόχρονα να χειρίζεται τρία UAV’s ΑΝΚΑ τα οποία ουσιαστικά έκοψαν «σουβλάκι», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά από στρατιωτικές πηγές, τον ουρανό του Αιγαίου στη μέση.

Διευκρινίσεις σχετικά με τη συνέντευξη Αγγ.Συρίγου(Βίντεο)

Με αφορμή τη συνέντευξη που λάβαμε από τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελο Συρίγο και λόγω κάποιων σχολίων μέσω μυνημάτων, αισθανόμαστε την ανάγκη να λάβουμε θέση σχετικά με κάποια σημεία αυτής.

  1. Η συνέντευξη έλαβε χώρα εξ’ αφορμής μιας τοποθέτησης του κ.Συρίγου στο Γιάννη Μαγκριώτη προ δεκαπενθημέρου (δείτε πιο κάτω), την οποία είχε αναδείξει η ιστοσελίδα μας

Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει ΔΟΓΜΑ ΠΡΩΤΟΥ ΠΛΗΓΜΑΤΟΣ, ειδάλλως θα κινδυνεύσει(Βίντεο)

Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει 

ΔΟΓΜΑ ΠΡΩΤΟΥ ΠΛΗΓΜΑΤΟΣ,

 ειδάλλως θα κινδυνεύσει.

Γιάννης Μάζης, Πρώτοι εμείς πρέπει να καταλάβουμε την αξία που έχει ο Ελληνικός και Κυπριακός χώρος(Βίντεο)

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Μάζης, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις τούρκικες προκλήσεις αλλά τον «πόλεμο» εντυπώσεων που επιχειρεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

«Στην πολιτική, άλα είναι δυνατά. Αυτό που προέχει είναι το «δίνω και παίρνω». Εάν ο Ερντογάν θέλει βελτιώσει τις σχέσεις του με τους γείτονές του, τότε θα πρέπει να είναι έτοιμος και να δώσει. Οι γείτονες του το πρώτο που θα του ζητήσουν θα είναι να κόψει τις σχέσεις του με τη μουσουλμανική αδελφότητα την οποία φιλοξενεί και επιδιώκει, για να μπορέσει να παραδώσει τους βασικούς εχθρούς των γειτόνων του, τους «αδελφούς μουσουλμάνους», στις ηγεσίες των κρατών αυτών. Εάν το κάνει αυτό, χάνει το βασικό εργαλείο επιρροής στην μουσουλμανική αδελφότητα», ανέφερε αρχικά ο κ. Μάζης.