Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Κάστρο Ρίου ή Καστέλι του Μοριά(Βίντεο)

Οχυρωματικό έργο του Σουλτάνου Βαγιαζήτ Β’, χτίστηκε απέναντι από το κάστρο του Αντιρρίου, ώστε έτσι να ελέγχεται το θαλάσσιο πέρασμα, από το Ιόνιο Πέλαγος στον Κορινθιακό Κόλπο, που λεγόταν «Κιουτσούκ Τσανάκ Καλέ», δηλαδή «Μικρά Δαρδανέλλια».

Ιστορία

Οι Ρωμαίοι είχαν δημιουργήσει στρατιωτική βάση στο Ρίο, διότι είχαν αναγνωρίσει τη σημασία των στενών Ρίου - Αντιρρίου.

Αλλά και ο Θουκυδίδης αναφέρει τα τοπωνύμια Ρίον Μολυκρικόν (το σημερινό Αντίρριο) το οποίο μάλιστα ήταν «φίλιον τοις Αθηναίοις» και Ρίον Αχαϊκόν το οποίο «εστίν αντιπέρας, το εν τη Πελοποννήσω».

Κύπρος:Επανέναρξη γεωτρήσεων από τέλη Νοεμβρίου

Τέλος Νοεμβρίου αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται η επανέναρξη των γεωτρήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ), από την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroloeum, ανέφερε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Βουλή.

Σύμφωνα με την Υπουργό η τελική ημερομηνία θα καθοριστεί από το πότε θα καταφθάσει το γεωτρύπανο στον στόχο.

«Προετοιμαζόμαστε όλοι με όλες τις απαραίτητες ενέργειες και όσον αφορά τους εμβολιασμούς, τα μέτρα τα οποία θα ισχύουν και καταφθάνουν ήδη οι εμπειρογνώμονες και τα άτομα που θα συμμετέχουν στις γεωτρήσεις», ανέφερε.

Το λάθος «παιχνίδι» της Δύσης με το Ισλάμ

Τα ιστορικά λάθη της Δύσης με τη στήριξη του Ισλάμ ως αντίβαρου στη ρωσική επέκταση. Γιατί οι Κινέζοι στάθμισαν διαφορετικά τα δεδομένα και κινούνται... πιο έξυπνα. 

Γράφει ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος
Από το euro2day

Με τον Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν (1926-2020) είχα την ευκαιρία να συναντηθώ δύο φορές, τότε που ως πρόεδρος της Συμφωνίας για το μέλλον της Ευρώπης επεξεργαζόταν το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Υπό αυτή του την ιδιότητα, ο πρώην Γάλλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας (1974-1981) είχε συμμετάσχει σε δύο δείπνα της Ένωσης Δημοσιογράφων Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της οποίας ήμουν μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Η Ρωσική Πρεσβεία συνεχάρη την Τουρκία που νίκησε την Ελλάδα το 1922 και έσφαξε άμαχους Έλληνες

Να πέφτουν οι μάσκες και να καταρρέουν τα παραμύθια περί «ξανθού γένους». Η Ρωσική Πρεσβεία στην Άγκυρα, με ανάρτησή της στο Twitter, δεν περιορίστηκε να συγχαρεί τυπικά την Τουρκία για την εθνική της εορτή στις 30 Αυγούστου. Ανάρτησε φωτογραφία από το μέτωπο στη Μικρά Ασία, όπου στις 30 Αυγούστου 1922 ο τουρκικός στρατός νίκησε τον ελληνικό και σημειώνει ότι, στο πλευρό του Κεμάλ Ατατούρκ, στη μάχη που ηττήθηκαν οι Έλληνες, στεκόταν ο Ρώσος (Σοβιετικός) πρεσβευτής Σεμιόν Αράλοφ.

Τι γιορτάζουν οι Τούρκοι στις 30 Αυγούστου

Η Εορτή της Νίκης, στις 30 Αυγούστου, είναι η νίκη του τουρκικού στρατού επί του ελληνικού, στις 30 Αυγούστου του 1922.

Οι Κούρδοι έχουν τη νομιμότητα να καταγγείλουν την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα

Νομικοί στην περιοχή του Κουρδιστάν κατέστησαν σαφές ότι οι Κούρδοι μπορούν να υποβάλουν καταγγελία στη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη για τις επιθέσεις του τουρκικού κράτους και να καταστήσουν  αυτές τις επιθέσεις παγκόσμιο ζήτημα.

Σύμφωνα με τους νομικούς που μίλησαν στο Rojnews, η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν αδιαφορεί για τις επιθέσεις και την κατάληψη των εδαφών του Κουρδιστάν από το τουρκικό κράτος.

«Η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο είναι αδιάφοροι».

Η δικηγόρος και φοιτήτρια μεταπτυχιακών σπουδών  Ντέρια Μουχάμαντ μίλησε για τις επιθέσεις του

Ανασχηματισμός: Αυτή είναι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης

Αλλαγές στα πρόσωπα που απαρτίζουν την κυβέρνηση έφερε το τέλος του καλοκαιριού, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να ανακοινώνει τον ανασχηματισμό και τα ονόματα των νέων υπουργών και υφυπουργών. Η ορκωμοσία των νέων προσώπων θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 16:00.

Οι αλλαγές που παρουσιάστηκαν περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- την είσοδο στην κυβέρνηση των Αθάνασιου Πλεύρη και Σίμου Κεδίκογλου.

Επιπλέον, δημιουργείται νέο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο επρόκειτο να αναλάβει ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες αρνείται τη θέση

Η Ελληνική Αιγιαλίτιδα Ζώνη και η Προοπτική Επέκτασής της

Ελλάδα έχει «και το καρπούζι και το μαχαίρι» στο θέμα της επέκτασης των Χ.Υ. στα 12νμ 

Του Δρ. Γιώργου Λιμαντζάκη*  

Τα χωρικά ύδατα ή αιγιαλίτιδα ζώνη αποτελούν την πρώτη θαλάσσια περιοχή στην οποία αναγνωρίστηκε η κυριαρχία του παράκτιου κράτους ήδη από τον 17ο αιώνα. Ο πρώτος που αναφέρθηκε στην κυριαρχία αυτή ήταν ο Hugo Grotius στο βιβλίο του De jure belli ac pacis (Περί του Νόμου του Πολέμου και της Ειρήνης) το 1625, ο οποίος υποστήριξε ότι η κυριαρχία στη θάλασσα αποκτάται όπως και στην ξηρά, αλλά αποδυναμώνεται όσο κανείς απομακρύνεται από αυτήν [1].