Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Οι Ελληνες της Κριμαίας και της Οδησσού – μια ιστορία 2.800 ετών

Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης

Η ελληνική παρουσία στις βόρειες και δυτικές ακτές του Ευξείνου Πόντου, στη Χερσόνησο της Κριμαίας και γύρω από την Αζοφική Θάλασσα χρονολογείται ήδη από τον 8ο π.Χ. αιώνα. Η Ηράκλεια Ποντική ή Χερσώνα Ταυρίας (σημερινή Σεβαστούπολη) και η Ολβία ήταν μερικές μόνο από τις πόλεις και τους οικισμούς που ίδρυσαν οι έλληνες άποικοι από τη Μικρά Ασία και ιδίως τη Μίλητο.

Σιτηρά, ψάρια, ξυλεία και δέρματα προμηθεύονταν κυρίως οι Ελληνες από τους ντόπιους, ενώ πουλούσαν συνήθως κρασί, ακριβά υφάσματα και πολύτιμα κοσμήματα.Δίπλα στις αρχαίες εγκαταστάσεις από τους Δωριείς και τους Ιωνες προστέθηκαν νέες την περίοδο του Βυζαντίου, όταν καλλιεργήθηκαν στενές πολιτιστικές και εκκλησιαστικές σχέσεις

Το ερντογανικό win-win είναι αλλιώς

Κώστας Βενιζέλος   

Μητσοτάκης και Ερντογάν βρήκαν αυτό που τους… ενώνει και άφησαν τα υπόλοιπα για τον «διάλογο», που θα επαναρχίσει και ο οποίος επαναλαμβάνεται για χρόνια χωρίς αποτέλεσμα. Τους ενώνει το γεγονός ότι είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ! Και τους ενώνει η «κοινή ανησυχία» για το ουκρανικό, αν και η Αθήνα είναι με τα χίλια και στην πρώτη γραμμή των κυρώσεων ενώ η Άγκυρα με τις ευλογίες ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Ε.Ε. κρατά «ίσες αποστάσεις» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, επειδή «μεσολαβεί» για την «ειρήνη»!

Θα αλλάξει ρότα η Τουρκία λόγω Ουκρανίας; - Μια πρώτη διπλωματική αποτίμηση της συνάντησης Ερντογάν - Μητσοτάκη.

Ελληνοτουρκικά: Μια ευκαιρία για αναγκαστική αλλαγή ρότας της Τουρκίας… που ΔΕΝ θα πρέπει να σπαταληθεί

Έχει υποστηριχθεί κατ’ επανάληψη, ότι στην παρούσα συγκυρία κάθε εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά πρέπει να αντιμετωπίζεται υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Οι συνέπειες του πολέμου είναι πασιφανείς, χωρίς αυτό να συνδέεται αποκλειστικά με τις ομοιότητες της τουρκικής συμπεριφοράς με την αντίστοιχη ρωσική, παρότι βρίσκεται ακόμα ένα βήμα πιο πίσω, είναι απόπειρα στρατιωτικού καταναγκασμού της Ελλάδας κι όχι στρατιωτική επίθεση.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)


Όπως η Ρωσία συνάντησε αντίσταση που δεν περίμενε και το κόστος άρχισε να συσσωρεύεται,

Nordic Monitor: Τούρκοι χειριστές στα drones που χτυπούν τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία(Βίντεο)

Τούρκοι φαίνεται ότι χειρίστηκαν τουρκικής κατασκευής drones του ουκρανικού στρατού για να καταστρέψουν ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με το Νordic Monitor.

Oπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα του Τούρκου αυτοεξόριστου δημοσιογράφου, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, σε βίντεο που δημοσίευσε αρχικά στο Facebook ο επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέριι Ζαλούζνι στις 13 Μαρτίου και στη συνέχεια αναδημοσιεύτηκε σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται να ακούγονται από το βάθος φωνές στα τουρκικά, «πιθανότατα από Τούρκους χειριστές που κατεύθυναν το drone από τη βάση του για να ρίξει βόμβα σε φερόμενη μονάδα ρωσικού πυροβολικού», χωρίς να αναφέρεται η τοποθεσία.

Σολτς με στυλ Μέρκελ στον Ερντογάν: Εχουμε και κάτι προβληματάκια με κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα…(Βίντεο)

Με στυλ και λογική Μέρκελ απέναντι στον Ερντογάν εμφανίστηκε ο νέος καγκελάριος Ολαφ Σολτς στην πρώτη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Αγκυρα.

Ο Σολτς -που εξέφρασε μάλιστα και την ικανοποίησή του για τις συναντήσεις που είχε ο Ερντογάν με τον Ελληνα πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Ισραήλ- εξήρε τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό Τούρκων που ζούν στην Γερμανία καθώς και στον αριθμό των εκπροσώπων, τουρκικής καταγωγής, στην γερμανική Βουλή.

Ουδέτερη Ζώνη Αιγαίο– Μεσόγειος, Ανοικτός Διάδρομος Μεταφοράς Αερίου!

Του Μανώλη Κοττάκη

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ χθες το μεσημέρι τουρκικές και ελληνικές διαρροές στον ΣΚΑΙ και στην εφημερίδα «Καθημερινή» για το περιεχόμενο των προτάσεων ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Αθηνών- Άγκυρας για τη μεταφορά δυτικού φυσικό αερίου προς την Ευρώπη – οι οποίες δεν απείχαν από τις επισημάνσεις της εφημερίδας μας ότι οι ΗΠΑ μας θέλουν συνεταίρους στην Μεσόγειο – θυμήθηκα ένα σημείωμα που είχα γράφει μέσα στην κορύφωση της ελληνοτουρκικής κρίσης τον Αύγουστο του 2020. Θεωρώ σκόπιμο υπό το φως των νέων δεδομένων να το ανακαλέσω στη μνήμη μας. Που ξέρετε , Μπορεί και να βγει αληθινό! Έγραφα λοιπόν τότε:

Άρθρο διεθνούς think tank: “Η Τουρκία έχει καταλάβει τη βόρεια Κύπρο και πάει να πάρει την υπόλοιπη”

Την τουρκική επιθετικότητα στην Κύπρο υπερθεματίζει ο αρθρογράφος του Gatestone Institute, Uzay Bulut. Για να πούμε δυο λόγια σχετικά με το Gatestone Institute, πρόκειται όπως αναφέρεται στο διαδίκτυο, για ακροδεξιά δεξαμενή σκέψης γνωστή για τη δημοσίευση αντι-μουσουλμανικών άρθρων, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση παραθέτει αδιάσειστα στοιχεία, εκθέτοντας τις πραγματικές προθέσεις της γείτονας χώρας.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο:

 

“Τουρκία: Καταλαμβάνει τη Βόρεια Κύπρο, πάει και για την υπόλοιπη.

Τι μπορεί να προσφέρει ο κινεζικός δράκος στη ρωσική αρκούδα

Της Νατάσας Στασινού
nstasinou@naftemporiki.gr

O «δράκος» δεν θα πετάξει φωτιές στον πόλεμο της Ουκρανίας. Δεν δέχεται εξάλλου ότι έχουμε πόλεμο. Υιοθετεί το ρωσικό αφήγημα περί «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης». Αλλά θα προσπαθήσει να μην εμπλακεί σε αυτή με μία ανοιχτή στήριξη στην «αρκούδα», αφού θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει τις κυρώσεις στις εξαγωγές του. Αυτό είναι που πιστεύουν οι αναλυτές, αλλά και αρχίζουν να δηλώνουν Κινέζοι αξιωματούχοι.

O «δράκος» δεν θα πετάξει φωτιές στον πόλεμο της Ουκρανίας. Δεν δέχεται εξάλλου ότι έχουμε

Οι Τούρκοι πανηγυρίζουν: Λένε ότι διέλυσαν τη συμμαχία της Ανατ. Μεσογείου και μας πήραν τον EastMed

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της «γερμανικής» πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ενεργειακά, της συμπεριφοράς του απέναντι στους συμμάχους μας στην περιοχή, στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Τούρκοι πανηγυρίζουν ότι διέλυσαν τη Συμμαχία της Ανατολικής Μεσογείου και ότι ο αγωγός EastMed θα περάσει μέσω Τουρκίας. Κυριάκο Μητσοτάκη έφυγες εχθές, όσο μένεις απλά επιδεινώνεις τη θέση σου και οδηγείς την πατρίδα στον όλεθρο.

«Η προσπάθεια απομόνωσης της Τουρκίας έχει σαπίσει! Η διαδρομή φυσικού αερίου στράφηκε προς την Τουρκία», γράφει το τουρκικό TRHABER.

Ο Oğuzhan Akyener, επικεφαλής του Τουρκικού Κέντρου Έρευνας Ενεργειακών Στρατηγικών, έκανε σημαντικές δηλώσεις για το φυσικό αέριο, λέγοντας ότι η προσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ διέλυσε το μπλοκ που είχε σχηματιστεί εναντίον της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ἄνοιξε κερκόπορτα γιά τήν ΑΟΖ στήν Κωνσταντινούπολη

Διαρροές γιά ἑταιρική σχέση Ἑλλάδος – Τουρκίας στήν μεταφορά φυσικοῦ ἀερίου – Ἡ διεθνής οἰκονομία προτάσσεται τῶν ἐθνικῶν κυριαρχικῶν δικαιωμάτων

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ καί ἐρωτήματα προεκάλεσε ἡ χθεσινή συνάντησις τοῦ Πρωθυπουργοῦ Κυριάκου Μητσοτάκη μέ τόν Τοῦρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ἐρντογάν. Ναί μέν καί οἱ δύο πλευρές ἐξέφρασαν αἰσιοδοξία, ὁμίλησαν γιά νέα σελίδα στίς διεθνεῖς σχέσεις καί γιά πρόοδο, ὅμως συνήθως μετά τέτοιου εἴδους συναντήσεις ἔρχεται σύντομα ἡ στιγμή τῆς σκληρῆς πραγματικότητος. Οἱ ἑλληνο-τουρκικές διαφορές εἶναι ἀγεφύρωτες. Ἡ Ἄγκυρα παραμένει ἐπιθετική καί ἀδιάλλακτη ὅπως πάντα. Οἱ ὅποιες προσεγγίσεις χρησιμοποιοῦνται ἀπό τούς πονηρούς ἀνατολῖτες προκειμένου νά προωθήσουν τίς διεκδικήσεις τους εἰς βάρος τῆς Ἑλλάδος.

Μενέντεζ: Ο Πούτιν έκανε το μεγαλύτερο στρατηγικό λάθος της ζωής του

Την άποψη ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, με την εισβολή στην Ουκρανία, έκανε το πιο μεγάλο, στρατηγικό λάθος που έχει κάνει ποτέ Ρώσος πρόεδρος, εξέφρασε ο Γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπόμπ Μενέντεζ, μιλώντας στο συνέδριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον. 

Επισήμανε δε πως το ΝΑΤΟ είναι πιο δυνατό από ποτέ και πως η Ευρώπη αφυπνίστηκε. «Καμία ευρωπαϊκή χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ δεν θα επιτρέψουμε να δεχθεί επίθεση, όχι μόνο γιατί το επιβάλλει η ίδια η συμφωνία, αλλά και για λόγους ηθικής. Η μόνη φορά στα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ που κάποια χώρα- μέλος δέχθηκε επίθεση ήταν οι ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ευρωπαϊκές χώρες στρέφονται στον άνθρακα, φοβούμενες ρωσικό μπλόκο στο φυσικό αέριο

Από Aneta Zachová | EURACTIV.cz 

Αρκετές χώρες της ΕΕ ανέστειλαν τα σχέδια σταδιακής κατάργησης του άνθρακα, καθώς βασίζονταν στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Αντί για επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή άλλες εναλλακτικές λύσεις, η επέκταση της εξόρυξης άνθρακα θεωρείται συχνά ως η υπ’ αριθμόν ένα επιλογή.

«Υπάρχει ένας προσωρινός ρόλος για τον άνθρακα, ο οποίος ελπίζαμε ότι θα βγει από το ενεργειακό μείγμα μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Γιατί οι Τούρκοι ζητάνε αποστρατικοποίηση των νήσων. Μια στρατηγική προσέγγιση

Του Δημήτρη Τσαϊλά,
Υποναυάρχου ε.α.

Το Αιγαίο είναι ένα δύσκολο επιχειρησιακό περιβάλλον για τις αντίπαλες τουρκικές δυνάμεις λόγω των περιορισμένων γεωγραφικών χαρακτηριστικών του και της πολυνησίας σε συνδυασμό με τη καθιερωμένη αμυντική κυριαρχία της Ελλάδος στην περιοχή. Μια ανάλυση της ιστορικής εξέλιξης του Πολεμικού Ναυτικού προσφέρει μια εικόνα για το πώς μια ναυτική δύναμη μπορεί να ακυρώσει έναν επιθετικό αντίπαλο αρνούμενη την πρόσβαση στα παράλια των νησιών και τα σημεία ελέγχου, κατορθώνοντας να κυριαρχήσει σε ολόκληρο το θαλάσσιο περιβάλλον με εξασφάλιση των θαλασσίων γραμμών επικοινωνίας (SLOC).

Πώς θα γίνει ο επανεξοπλισμός της Γερμανίας

Του Chris Bryant

Οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας είναι "λίγο έως πολύ γυμνές", δήλωσε τον περασμένο μήνα ο ανώτατος ένστολος αξιωματούχος της χώρας, Alfons Mais, ως αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. "Οι επιλογές που μπορούμε να προσφέρουμε στους πολιτικούς για να στηρίξουν τη συμμαχία είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Όλοι το βλέπαμε να έρχεται και δεν καταφέραμε να πείσουμε ​​με τα επιχειρήματά μας… Τα πράγματα δεν είναι καλά! Είμαι θυμωμένος!"

Οι νταλίκες με σιτηρά βρίσκουν εμπόδια στα βουλγαρο-ελληνικά σύνορα

Οδηγοί βαρέων φορτηγών που μεταφέρουν σιτηρά απέκλεισαν τον δρόμο μπροστά από το συνοριακό πέρασμα Κούλατα/Προμαχώνας.

Σύμφωνα με αυτούς, υπάρχει προφορική εντολή για καθυστέρηση του φορτίου δημητριακών, τα οποία, εκτός από το τελωνείο και τη Συνοριακή Αστυνομία, ελέγχονται και από υπαλλήλους της Εθνικής Υπηρεσίας Εσόδων, αναφέρει το Βουλγαρικό Εθνικό Ραδιόφωνο- BNR.

Στο σημείο ελέγχου περιμένουν περισσότερα από 150 φορτηγά σιτηρών και η ουρά είναι μεγαλύτερη από 5 χιλιόμετρα.

Σάββας Καλεντερίδης: Μπαμπεσιά της Τουρκίας(Bίντεο)

Σάββας Καλεντερίδης: Μπαμπεσιά της Τουρκίας!

Τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν σχολίασε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του www.infognomonpolitics.gr, Σάββας Καλεντερίδης, στην εκπομπή «Ραντάρ» του διευθυντή του AlphaRadio, Τάκη Χατζή, στις 14 Μαρτίου 2022.

Γιάννης Μπασιάς στο pagenews.gr: Η Ελλάδα έχει 2,4 χιλ. δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο(Bίντεο)

Γιάννης Μπασιάς στο pagenews.gr: Ο Πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων κ. Γιάννης Μπασιάς αναφέρθηκε στο ότι η Ελλάδα έχει 2,4 χιλ. δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο.

Ο Πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων κ. Γιάννης Μπασιάς μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου αναφέρθηκε στο ότι η Ελλάδα έχει 2,4 χιλ. δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο.

Κώστας Λάβδας, Ο Ρόλος της Κίνας στην Ουκρανική κρίση. Είμαστε μπροστά σε ένα νέο Ψυχρό πόλεμο;(Βίντεο)

Ο Ρόλος της Κίνας στην Ουκρανική κρίση. Είμαστε μπροστά σε ένα νέο Ψυχρό πόλεμο; Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και συγκριτικής πολιτικής Κώστας Λάβδας, μιλάει στον Νίκο Χατζηνικολάου για την Ουκρανική κρίση, για την στρατηγική αφύπνιση της Ευρώπης, τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Κίνα στην Ουκρανία αλλά και την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία 

Ο κος Λάβδας τονίζει : 

Γ. Φίλης : Οι κίνδυνοι της ραγδαίας κλιμάκωσης πριν την αποκλιμάκωση και η Τουρκία(Βίντεο)

O καθηγητής Γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης, επέμεινε και σήμερα στον 98.4 ότι η Ρωσία αν δεν επιτύχει πλήρως αυτά που έχει θέσει ως στρατηγικούς στόχους στην Ουκρανία, δεν πρόκειται να αποκλιμακώσει, πολύ περισσότερο όταν η Δύση την πιέζει φορτικά σε όλα τα πεδία , την ώρα που η Κίνα επίσης έχει κάθε λόγο σε αυτή τη φάση να βλέπει τις συνέπειες αυτής της πίεσης να υπάρχουν και στις Ευρωπαϊκές χώρες , ιδίως στο ενεργειακό και το οικονομικό πεδίο. Την ίδια ώρα ο κ. Φίλης, θεωρεί ότι η Τουρκία απλά βάζει «νερό στο κρασί της» λόγω συγκυριών , στις τριβές με όλους τους γείτονες της στην Ανατολική Μεσόγειο , ελέω της θέσης της Δύσης στις αναθεωρητικές πολιτικές της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά η Τουρκία αν και επικοινωνιακά εμφανίζεται πιο διαλλακτική

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία - Όλες οι εξελίξεις από τη 20η μέρα ρωσικής εισβολής

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν το πρωί της Τρίτης στο κέντρο του Κιέβου, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του 

Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στην ουκρανική πρωτεύουσα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις 

σφυροκοπούν με το πυροβολικό και την αεροπορία μεγάλα αστικά κέντρα της Ουκρανίας ενώ διανύουμε 

την 20ή ημέρα ρωσικής εισβολής. 

 

 Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις: