Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Η τελευταία ομιλία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου πριν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

 

Στο «Χρονικόν» του, ο Γεώργιος Φραντζής περιέγραφε όλα τα γεγονότα της περιόδου μεταξύ 1413 και 1477, ένα πολύτιμο ιστορικό υλικό, για μια από τις σημαντικότερες περιόδους στην ιστορία της ευρύτερης περιοχής.

Μεταξύ άλλων, δεν θα μπορούσε να λείπει μια λεπτομερέστατη αναφορά στην πολιορκία και άλωση της Κωνσταντινούπολης, το Μάιο του 1453. Από τις περιγραφές αυτές, αξίζει να σταθούμε στο βράδυ της 28ης Μαΐου, την παραμονή της άλωσης, όταν όλοι οι κάτοικοι της πόλης διέβλεπαν το επικείμενο τέλος, την ήττα.
Σε μια προσπάθεια να εμψυχώσει τους πολεμιστές του, ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος, ο τελευταίος βασιλιάς της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, εκφώνησε την τελευταία ομιλία του, στην οποία κυριαρχούσαν οι αναφορές στη θρησκεία και υποτιμητικές εκφράσεις κατά του αντιπάλου. Κανείς, φυσικά, δεν μπορεί να γνωρίζει αν αυτά ήταν τα ακριβή λόγια του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, αν και είναι μάλλον απίθανο να τα μετέφερε αυτολεξεί ο Φραντζής στο βιβλίο του, ωστόσο η περιγραφή είναι χαρακτηριστική.

Επαναπατρισμός 36 κυπριακών αρχαιοτήτων από την Αυστραλία

Μέρος των κυπριακών αρχαιοτήτων που επαναπατρίστηκαν από την Αυστραλία.
[Credit: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου]

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι στις 20 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε ο επαναπατρισμός από την Αυστραλία τριάντα έξι (36) κυπριακών αρχαιοτήτων, οι οποίες επιστράφηκαν μετά από ευγενική πρωτοβουλία Αυστραλών υπηκόων οι οποίοι προσφέρθηκαν να επιστρέψουν τις κυπριακές αρχαιότητες που είχαν στην κατοχή τους στη χώρα προέλευσής τους, που είναι η Κύπρος.

Ο επαναπατρισμός των 36 κυπριακών αρχαιοτήτων έγινε χάρη στις συντονισμένες ενέργειες των Αρχών της Αυστραλίας, του Australian National University, του University of Sydney και των κυπριακών Αρχών.

Ο Καβάφης ως συμπύκνωση της συνάντησης Ελληνισμού-Ανατολής

Από το ιστολόγιο του Σωτήρη Δημόπουλου

Παρέμβαση στην παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Αλεξάνδρου, Το εκκλησιαστικό φρόνημα στον Κωνσταντίνο Καβάφη, εκδ. ατέρμονον, στη Λεμεσό, στις 22 Μαρτίου 2016. 

Η κατανόηση υψηλών πνευματικών μεγεθών δεν είναι ποτέ μονοσήμαντη. Η θεώρηση του έργου τους είναι πολλαπλή και οι οπτικές γωνιές της ανάλυσής τους ανεξάντλητες∙ μεταβαλλόμενες από την αλλαγή των εποχών. Η σχέση που δημιουργείται κατά την προσέγγισή τους είναι αμφίδρομη, υπερβαίνει τα όρια της στεγνής φιλολογίας, και στοχεύει γονιμοποιητικά στον οντολογικό πυρήνα του αναζητητή της αλήθειας. Ως εκ τούτου, δεν θα μπει ίσως ποτέ μια οριστική τελεία στην ερμηνεία σπουδαίων έργων και σημαντικών προσωπικοτήτων.

Από την ΚΥΠ στην ΕΥΠ: Η αντικατάσταση των στρατιωτικών στη διοίκηση της Υπηρεσίας

Σαν σήμερα, στις 23 Μάϊου 1986, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ) “αποστρατιωτικοποιείται” και μετονομάζεται σε Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

 Στις 23 Μάϊου 1986, ο τότε υπουργός Προεδρίας, Ακης Τσοχατζόπουλος, υπέγραψε το Προεδρικό Διάταγμα βάσει του οποίου η εγχώρια εκδοχή της κατασκοπείας αποκτούσε τον τίτλο «Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών» (ΕΥΠ).

Μέχρι τότε, στη θέση του διοικητή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ)  αναλάμβαναν στρατιωτικοί.

Ελλάδα-Αρμενία: Πότε γίνονται τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ελληνοαρμενικής Φιλίας - Στην Κεντρική Πλατεία Νέας Σμύρνης

ΦΩΤΟ:Άποψη της κεντρικής πλατείας Νέας Σμύρνης (φωτ. αρχείου: foursquare.com/thedaydreamer1)

Με “ψυχραιμία” αντιμετωπίζουν την ήττα τα μέλη και τρόλ του ΣΥΡΙΖΑ

«Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη»

Εκλογές στην Τουρκία: Η αμετάβλητη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και η «κόκκινη βίβλος» -Ποιος καθορίζει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας;

Γεώργιος Κουκάκης, Αρθρογράφος
Αναλυτής στο ΚΕΔΙΣΑ, μέλος του (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.)- research associate
«HERMES» Institute of International Affairs Security & Geoeconomy I.I.A.S.GE

Αφορμή για την εκπόνηση του παρόντος άρθρου στάθηκε η διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία στις 14 Μαΐου 2023, τα αποτελέσματα της οποίας ανέδειξαν νικητή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ποσοστό 49,4 % και δεύτερο τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλουμε ποσοστό 45% (Εικόνα 1), με συνέπεια τη διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών (δεύτερος γύρος) στις 28 Μαΐου 2023.

Το Βερολίνο και η μεγάλη γεωπολιτική εικόνα

ΜΕΤΑ το ταξίδι στο Παρίσι, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει σήμερα στο Βερολίνο, δεύτερο σταθμό σε πρωτεύουσα ισχυρού κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως συναφώς αναφέρεται και επισήμως στην ατζέντα των συνομιλιών στο Βερολίνο, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλα Σολτς, θα συζητήσουν το Κυπριακό σε σχέση με την πρόταση της Λευκωσίας για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες επίλυσης, καθώς και θέματα διμερών σχέσεων. Η Γερμανία είναι χώρα με επιρροή στην Τουρκία και θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες και να προωθήσει ιδέες, όπως αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η Γερμανία είναι ταυτόχρονα και ένα κράτος, το οποίο έχει και ισχυρά οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία. Κι αυτό πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Στρατηγός Λαλούσης: Ο επίτιμος Α/ΓΕΣ αναλαμβάνει υπηρεσιακός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

 Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert, o τέως και επίτιμος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού, Στρατηγός εν αποστρατεία, Χαράλαμπος Λαλούσης, αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα ως υπηρεσιακός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αντικαθιστώντας με αυτόν τον τρόπο τον κ. Θεοδωρικάκο.

Το «προφίλ» του

Ο Χαράλαμπος Λαλούσης γεννήθηκε το 1962 στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Εισήλθε το 1980 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1984 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού των Τεθωρακισμένων.

Ισχυρό μήνυμα Αθήνας -Τελ Αβίβ: 60 F-16 Νότια της Κρήτης – Εντυπωσιακό Air Refueling από δύο Ισραηλινά ιπτάμενα τάνκερ

Κώστας Σαρικάς  

60 μαχητικά F-16 όλων των τύπων και από τις οκτώ Πολεμικές Μοίρες της HAF απογειώθηκαν από τις βάσεις τους σε Σούδα, Άραξο, Νέα Αγχίαλο και Λάρισα και πέταξαν Νότια της Κρήτης.

Ανήμερα της επετείου μνήμης για τα 17 χρόνια από την ημέρα που ο Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης έπεσε την ώρα του καθήκοντος, η Πολεμική Αεροπορία πολύ κοντά από τον τόπο θυσίας του «αθάνατου» ιπτάμενου έστειλε ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα ισχύος και αεροπορικής υπεροχής. Με μια άριστα σχεδιασμένη συνεκπαίδευση στην οποία έλαβαν μέρος όλες οι Πολεμικές Μοίρες που διαθέτουν μαχητικά F-16 αλλά και δύο ιπτάμενα τάνκερ της Ισραηλινής αεροπορίας. Συνολικά 60 μαχητικά F-16 όλων των τύπων και από τις οκτώ Πολεμικές Μοίρες της HAF απογειώθηκαν από τις βάσεις τους σε Σούδα, Άραξο, Νέα Αγχίαλο και Λάρισα και πέταξαν Νότια της Κρήτης. Προκειμένου να συμμετέχουν σε εναέριο ανεφοδιασμό από τα δύο Air Tanker Boeing 707 της Israeli Air Force τα οποία βρέθηκαν εντός του Ελληνικού FIR.

Μαζική απογείωση 60 αεροσκαφών F-16 από όλη την Ελλάδα προς τιμή του ήρωα πιλότου: Την ημέρα μνήμης για τον σμηναγό Κώστα Ηλιάκη…

 ΦΩΤΟ:Ελληνικά μαχητικά F-16 κατά τη διάρκεια εναέριου εφοδιασμού από ισραηλινό ιπτάμενο τάνκερ, στον ουρανό της Μεσογείου, νότια από το Τυμπάκι. Πηγή εικόνας: Hellasjournal 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Φόρο αεροπορικής τιμής για τον ήρωα Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη απέτισαν 60 μαχητές με αεροσκάφη F-16 που πέταξαν, κάποιοι εξ αυτών και στους αεροδιαδρόμους που είχε κινηθεί ο Σμηναγός πριν από δεκαεπτά χρόνια.

Αυτοί οι αεροδιάδρομοι σχεδόν κάθε μέρα χρησιμοποιούνται από τα «γεράκια» της πολεμικής αεροπορίας.

ΠΟΛΩΝΙΑ & SAAB GlobalEye: Μια επιλογή – νουθεσία προτεραιοποίησης των εξοπλισμών… για την Ελλάδα

SAAB GlobalEye – Η Πολωνία στα τελικά στάδια διαπραγματεύσεων για την αγορά του σουηδικού Game Changer και η ελληνική διάσταση της εξέλιξης. Ο αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης (αναπληρωτής πρωθυπουργός) Mariusz Blaszcazak γνωστοποίησε μέσω των προσωπικών του λογαριασμών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, προχθές 22 Μαΐου, ότι η χώρα του βρίσκεται στα τελικά στάδια των διαπραγματεύσεων με τη SAAB και την κυβέρνηση της Σουηδίας, για την αγορά του ολοκληρωμένου αερομεταφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, ελέγχου, θαλάσσιας επιτήρησης, επίγειας επιτήρησης και ηλεκτρονικής επιτήρησης, καθώς και διοίκησης και πληροφοριών, Globaleye. Πρόκειται για εξέλιξη με τεράστιο ελληνικό ενδιαφέρον και σημαντικό αντίκτυπο στις τάξεις του ΝΑΤΟ, όπως θα δούμε παρακάτω.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Το DP έχει αναδείξει την πολύ μεγάλη επιχειρησιακή αξία του συστήματος Erieye, όχι μόνο για την

Λιμενικό Σώμα: Η πρόταση των γαλλικών ναυπηγείων της Kersihp για το πρόγραμμα των νέων πλοίων ανοικτής θαλάσσης

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι εξοπλιστικές διεργασίες στα πλαίσια του νέου εξοπλιστικού προγράμματος του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος με στόχο την απόκτηση σύγχρονων πλοίων ανοικτής θαλάσσης (2+1 νέων Περιπολικών Ανοικτής Θαλάσσης). Ο γράφων και το DefenceReview.gr κατά το προγενέστερο χρονικό διάστημα είχαν παρουσιάσει τη πρόταση των ισπανικών ναυπηγείων Astilleros Gondán. Εξαιρετικά αρνητικά σχολιάστηκε από ανώτατους αξιωματικούς του ΛΣ η απουσία των ισπανικών ναυπηγείων Astilleros Gondán στα πλαίσια της ελληνικής έκθεσης αμυντικών συστημάτων DEFEA 2023.

Η Σύνοδος Αρχηγών Ναυτικού Ευρωπαϊκών Κρατών και οι αναδυόμενες συμμαχίες της Ελλάδας

Εκτός από την Γαλλία κι εσχάτως την Ιταλία, η Ελλάδα οικοδομεί νέες ισχυρές συμμαχίες για συνεργασία στο πεδίο των ναυτικών επιχειρήσεων.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, από την Τετάρτη 17 έως και την Πέμπτη 18 Μαΐου, συμμετείχε στη Σύνοδο Αρχηγών Ναυτικού Ευρωπαϊκών Κρατών (Chiefs οf European Navies – CHENS 2023), που διοργανώθηκε από το Ναυτικό της Ιρλανδίας, στην πόλη Κορκ.

Η Σύνοδος CHENS, αποτελεί ένα ανοικτό forum επικοινωνίας που αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας και στην ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Ναυτικών.

Σταϊκούρας: Επιβεβαίωση της ισχυρής αναπτυξιακής τροχιάς της Ελλάδας από την Κομισιόν

Ακόμη μια αναγνώριση και επιβεβαίωση της σκληρής, μεθοδικής και αποτελεσματικής προσπάθειας που καταβάλλουν οι πολίτες και η πολιτεία στην οικονομία συνιστά η δεύτερη έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας για την Ελλάδα που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος επισήμανε ότι η έκθεση της Κομισιόν «επιβεβαιώνει την ισχυρή και σταθερή αναπτυξιακή τροχιά στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, προβλέποντας ότι η Ελλάδα θα επιτύχει την περίοδο 2023- 2024 ρυθμό ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως συνέβη και το 2022. Καταλύτης για τις επιδόσεις αυτές αναμένεται να είναι η περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων, στοιχείο που επιβεβαιώνει την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της οικονομίας μας.

Alpha Bank:Εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας και εμπορικό ισοζύγιο

Η διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, μετά την έναρξη της πανδημίας το 2020 και τη διετία της ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης 2021-2022, οφείλεται αρχικά στην κατάρρευση της τουριστικής κίνησης, ακολούθως  στις  αυξημένες  διεθνείς  τιμές  της  ενέργειας  και,  φυσικά,  στην  άνοδο  των  εισαγωγών  καθώς ενισχύθηκε  το  διαθέσιμο  εισόδημα.  Το  τελευταίο  συνδέεται  αφενός  με  την  αύξηση  των  εισαγωγών καταναλωτικών αγαθών, η υψηλή ευαισθησία των οποίων στις αυξήσεις του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και  στη δημοσιονομική  επέκταση  συνιστά  δομικό  στοιχείο  της  ελληνικής  οικονομίας  τις  τελευταίες  δεκαετίες  και αφετέρου στην αύξηση των εισαγωγών κεφαλαιουχικών αγαθών, καθώς παρατηρείται ανοδική πορεία των, εγχώριων και ξένων, επενδύσεων στη χώρα.

Γιατί το Harvard βραβεύει τον Αντώνη Σαμαρά;


Γράφει ο Αντώνης Μιχελόγγονας, δικηγόρος

Στις 25 Μαΐου 2023, στην Τελετή Έναρξης του Harvard Business School (HBS), πέντε διακεκριμένοι απόφοιτοι θα λάβουν την υψηλότερη διάκριση της Σχολής, το Alumni Achievement Award, ως πρότυπα εξαιρετικής ηγεσίας για τους αποφοίτους της Σχολής.

Φταίνε όλοι… εκτός από τον Τσίπρα


Γιάννης Τσαπρούνης

«Δεν έχω κανένα λόγο να κρύψω ότι το αποτέλεσμα το εκλογικό είναι για εμάς ένα οδυνηρό σοκ, απρόσμενα οδυνηρό, φοβάμαι ότι και για την κοινωνία είναι οδυνηρό, ακόμα και για όσους ψήφισαν Ν.Δ., δεδομένου ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις εκλογές της ενισχυμένης εκλογής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία. Φανταστείτε έναν παντοδύναμο, ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό, αν αποτυπωθούν αυτοί οι συσχετισμοί», δήλωσε -μεταξύ άλλων- ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πώληση F-35 στην Ελλάδα: Ισχυρότερη από ποτέ η αμυντική συνεργασία μας


Τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τις ΗΠΑ με την Ελλάδα επιβεβαιώσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνοντας αναφορικά με την επικείμενη πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη χώρα μας ότι η αμυντική συνεργασία Ουάσιγκτον-Αθήνας βρίσκεται σε ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο και κάνει την ευρύτερη περιοχή πιο ασφαλή.

Τουρκία - Ακάρ: «Θα συνεχιστεί η προσέγγιση με την Ελλάδα – Μην ασχολούμαστε με την ιστορία»



Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος βρίσκεται στην Αντιόχεια, κατά τη διάρκεια εκπομπής στο κανάλι NTV, σε ερώτηση αν αναμένει επιτάχυνση των επαφών μετά τις εκλογές με την Ελλάδα, δήλωσε ξανά την επιθυμία του για διάλογο με την Αθήνα, παρόλο που πρόσφατα έγιναν κάποιες δηλώσεις για τον Πόντο.

Ακσενέρ κατά Ερντογάν: Με τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου χάσαμε τη μισή «Γαλάζια Πατρίδα»


Λίγες ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, η πρόεδρος του ακροδεξιού «Καλού Κόμματος» Μεράλ Ακσενέρ, εξαπέλυσε πυρά κατά του Τούρκου πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Απρεπής και χυδαίος ο Ακάρ: Να μη μιλάμε «για Πόντους», υπάρχει και μια σφαγή που λέγεται Τριπολιτσά


Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη του Ακάρ στο CNN Turk

«Ατυχείς» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων Ελλήνων αξιωματούχων για την επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων στις 19 Μαΐου, ο θρασύτατος υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNNTurk.

Τούρκος συγγραφέας στη Le Monde: "Ο εθνικισμός αγκαλιάζει στην Τουρκία όλες τις τάξεις και ιδεολογίες"


"Ο εθνικισμός αγκαλιάζει στην Τουρκία όλες τις τάξεις και όλες τις ιδεολογίες, είτε είναι δεξιές είτε αριστερές, είτε είναι κοσμικές είτε θρησκευτικές".

Λιβύη: Συμφωνήθηκε ο τρόπος εκλογής Προέδρου - Όχι όμως και η ημερομηνία των εκλογών


Οι εκπρόσωποι της Λιβυκής Μικτής Επιτροπής 6 + 6 ανακοίνωσαν, χτες Τρίτη, 23 Μαΐου 2023, ότι συμφώνησαν για τον τρόπο εκλογής προέδρου για τη Λιβύη.

Επεισόδιο στη θάλασσα της Βαλτικής: Μαχητικό Su-27 αναχαίτισε δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά


Τέτοιου είδους επεισόδια μεταξύ αεροσκαφών της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας αλλάζει ημερολόγιο προβαίνοντας σε μια κίνηση αποστασιοποίησης από την Ρωσία


Οι Ουκρανοί χριστιανοί, η πλειοψηφία των οποίων είναι Ορθόδοξοι, παραδοσιακά γιόρταζαν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου

Πούτιν: «Δεν υπήρξε κράτος Ουκρανία πριν από την Ουκρανική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία»


Μάιος 24, 2023. Ελλάδα.

«Στην ιστορία της ανθρωπότητας, η Ουκρανία δεν υπήρξε μέχρι να εμφανιστεί η Ουκρανική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρωσίας Βαλέρι Ζόρκιν, αναφέρουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων (Tass- Ria).

Ο κίνδυνος για το Κίεβο από τους Ρώσους εθνικιστές παραστρατιωτικούς


Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι μαζί με στρατιώτεςAP/Ukrainian Presidential Press Office
Γιάννης Χαραμίδης

Μπορεί το Κίεβο να τηρεί σημαντικές αποστάσεις επίσημα τουλάχιστον, από τις πρακτικές και την εισβολή ομάδων Ρώσων παραστρατιωτικών στα ρωσικά εδάφη τις τελευταίες 48 ώρες αλλά τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας θα πρέπει να προβληματίσουν την ηγεσία της χώρας και προσωπικά τον Πρόεδρο Ζελένσκι.

Επικεφαλής της Wagner: Η Ρωσία μετέτρεψε τον Ουκρανικό στρατό σε έναν από τους ισχυρούς στο κόσμο


Ο ηγέτης της ρωσικής ιδιωτικής ομάδας μισθοφόρων Wagner, Yevgeny Prigozhin, λέει ότι το σχέδιο της Μόσχας να «αποστρατιωτικοποιήσει» την Ουκρανία με την πλήρη εισβολή της απέτυχε, μετατρέποντας τον στρατό της Ουκρανίας σε έναν από τους «πιο ισχυρούς στον κόσμο» και στήνει τη Ρωσία για μια πιθανή εξέγερση.

Ο Σι Τζινπίνγκ υπόσχεται στη Μόσχα «σταθερή υποστήριξη» -Συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο

Συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Μιχαήλ Μισούστιν είχε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Τάπα Ρωμανού στην Ξενογιαννακοπουλου για δήθεν πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στους μισθωτούς υπαλλήλους


Προσπαθούν μάταια να κρατήσουν ζωντανό ένα μίζερο αφήγημα, χωρίς να έχουν καταλάβει ακόμα τι έγινε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΣΑΝΤΑΣ - ΤΑ ΛΕΜΕ 24/05/23 ΜΕΡΟΣ Β


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΣΑΝΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Ε.Α.

Α. Λαγγίδης: Ολοταχώς προς την επανεκλογή του ο Ερντογάν


Α. Λαγγίδης: Ολοταχώς προς την επανεκλογή του ο Ερντογάν

Ένα κερί στη μνήμη του ήρωα Κωνσταντίνου Ηλιάκη (23-5-2023)

Σάββας Καλεντερίδης: Ένα κερί στη μνήμη του ήρωα Κωνσταντίνου Ηλιάκη

Goldman Sachs, Scope και Bank of America σχολίασαν στη «Ν» το αποτέλεσμα των εκλογών


Goldman Sachs, Scope και Bank of America σχολίασαν στη «Ν» το αποτέλεσμα των εκλογών

Προκαλεί ο Ακάρ για τη γενοκτονία των Ποντίων | Αταίριαστοι | 24/05/2023


1. Αντιδυτικό μένος από τον Ερντογάν
2. Προκαλεί ο Ακάρ για τη γενοκτονία των Ποντίων
3. Η επόμενη μέρα στο Αιγαίο μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία
4. Η επόμενη ημέρα στα ελληνοτουρκικά μετά τις εκλογές – Ποια θα πρέπει να είναι στρατηγική της Ελλάδας
5. Καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο Ιωάννης Σαρμάς–Συναντήθηκε με την ΠτΔ

Ο Γ. Κυριακόπουλος σχολιάζει την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας

 
Ο Γ. Κυριακόπουλος σχολιάζει την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας

Οι Τούρκοι απειλούν ξανά με τον πύραυλο Tayfun | Σήμερα | 24/05/2023


1. Οι Τούρκοι απειλούν ξανά με τον πύραυλο Tayfun
2. Με άνοιγμα των δύο εκθέσεων των ιδρυμάτων Μαρτίνου και Κοτς - "Λατρεμένη Κωνσταντινούπολη"
3. Tayfun: Αναλύσεις των τουρκικών ΜΜΕ για τη δεύτερη δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου
4. Ακσενέρ: "Με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία χάσαμε τη μισή γαλάζια πατρίδα"
5. Video της τούρκικης προεδρίας του Ερντογάν - "Είναι η ελπίδα για όλη την ανθρωπότητα"
6. Υπ. Εσωτερικών Τουρκίας: "Η CIA διευθύνει τα ναρκωτικά σε όλο το κόσμο" 

Φρέντι Μπελέρης: Φόβοι πως παρατείνεται η κράτησή του για να μην ορκιστεί και να χάσει τον δήμο Χειμάρρας

Παραμένουν κρατούμενοι ο Φρέντι Μπελέρης, δήμαρχος Χειμάρρας, και ο συνεργάτης του, Παντελής Κοκαβέσης.

Τουρκία: Με εθνικισμό και κουρδοφοβία πάει στις κάλπες ο Ερντογάν


1. Τουρκία: Με εθνικισμό και κουρδοφοβία πάει στις κάλπες ο Ερντογάν
2. Ρωσία: Απέκρουσε επίθεση φιλοουκρανών Ρώσων