Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Στην Πάλη Κεφαλληνίας: η πολιορκία του Φιλίππου του Ε’


Αρχαία Πάλη ( ή Ληξούρι), λίθινα βλήματα κατά χώραν

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, συνεχίζει και φέτος τον αγαπημένο στο κοινό κύκλο των επιστημονικών διαλέξεων: «Τετάρτες στο Μουσείο – Αρχαιολογικές Διαλέξεις».

Παύλος Κουντουριώτης: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο μεγάλος Υδραίος που ταύτισε το όνομά του με το Πολεμικό Ναυτικό – Μια άγνωστη στιγμή της ηρωικής σταδιοδρομίας του


Ο Παύλος Κουντουριώτης διά χειρός Γ. Ιακωβίδη (ο πίνακας εκτίθεται στο θωρηκτό «Αβέρωφ» – πηγή: hellenicnavy.gr)

Μολονότι κατείχε προσωρινά ή τακτικά το αξίωμα του ανώτατου άρχοντα της πολιτείας, παρέμεινε πάντοτε «ο παλαιός ναυτικός»

Η ιδεολογία του «γουοκισμού»


του Τάκη Θεοδωρόπουλου 

«Ισλαμοφοβία», «ομοφοβία», «τρανσφοβία» είναι μερικές από τις ασθένειες που απειλούν την υγεία του δυτικού πολιτισμού. Προστίθενται στην «υψοφοβία» που μελέτησε ο Χίτσκοκ στο Vertigo. Ή τη φοβία για τους αρουραίους που ανάγκασε τον πρωταγωνιστή του Οργουελ στο 1984 να παραδοθεί στην εξουσία του Μεγάλου Αδελφού. 

Γυναικοκτονία και συστημική αποτυχία


Γιατί το «σύστημα» απέτυχε παταγωδώς …

Αργύρης Αργυριάδης, Αρθρογράφος
Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής & Διαχειριστής Αφερεγγυότητας

Λετυμπιώτης για μεταναστευτικό: Προωθούμε πρότυπο Αιγύπτου για Λίβανο σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση


Νικολέττα Κουρούσιη


Στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση των εξωγενών παραγόντων, που επιτείνουν τη μεταναστευτική κρίση στην Κύπρο, με βασικό στόχο, όπως υπογράμμισε, τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών από τον Λίβανο προς την Κύπρο, αναφέρθηκε σε ενημέρωση των εκπροσώπων των ΜΜΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

ΕE: Θετικές αναφορές για Κυπριακό στο προσχέδιο συμπερασμάτων Συνόδου Κορυφής


Δύο μακροσκελείς παραγράφους περιλαμβάνει για την Τουρκία το κείμενο των συμπερασμάτων της έκτακτης Συνόδου Κορυφής του Απριλίου.

Λιβύη, Αρμενία, Ουκρανία και η “απούσα” Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η κυβέρνηση, υποτίθεται ότι έχει πολιτική για την εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία. Από τα μέσα του 2019, κοντεύει μία ολόκληρη πενταετία, με ανυπαρξία δειγμάτων κυβερνητικού έργου. Αντιθέτως, ελήφθησαν αποφάσεις δίχως διορατικότητα, που προκάλεσαν ζημιά. Καθώς όλα αυτά έλαβαν χώρα ενώ παραλλήλως η κυβέρνηση αύξησε δραστικά τις εξοπλιστικές δαπάνες, έχουμε ίσως ένα μοναδικό παγκόσμιο αρνητικό “επίτευγμα”. 

Μέγαρα, Αλεξάνδρεια και Χρυσούπολη για την επόμενη μέρα της Αεροπορίας Στρατού – Ο σχεδιασμός για τα Black Hawk


*Του Κώστα Σαρικά

Θέμα χρόνου είναι πλέον η λήψη οριστικών αποφάσεων για την επόμενη μέρα της Αεροπορίας Στρατού και τη μετεγκατάσταση της 1ης ΤΑΞΑΣ από την πλημμυρισμένη Βάση στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας.

Φρεγάτες: Το πρόβλημα των ελληνικών Belharra και γιατί χρειάζεται άμεσα λύση

Είναι βέβαιο πως θα χρειαστεί αυτή η αναβάθμιση για την αντιμετώπιση των απειλών από τους Τούρκους.

Διονύσης Αντωνέλλος

Έναρξη δοκιμών για τη πρώτη φρεγάτα FDI Amiral Ronarc’h

Γιάννης Νικήτας

Ξεκινούν στη Λοριάν της Δυτικής Γαλλίας, οι πρώτες εν όρμω δοκιμές για τη πρώτη γαλλική φρεγάτα FDI Amiral Ronarc’h. Οι πρώτες δοκιμές περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση όλων των συστημάτων (μηχανολογικών, ηλεκτρολογικών, ηλεκτρονικών) για τη περαιτέρω συνέχεια των δοκιμών στη θάλασσα, οι οποίες προγραμματίζονται για τον Ιούνιο. 

Ερχονται και τα «σφυριά» των Rafale; Στο Aεροπορικό Eπιτελείο σκέφτονται να «κουμπώσουν» τις κατευθυνόμενες γαλλικές βόμβες κάτω από τα φτερά των «ριπών»


α υφιστάμενα όπλα των Rafale F3R αποτελούνται από τους πυραύλους Meteor, Scalp, Exocet, Mica. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Αθήνα

«Hammer» στην αγγλική ή την γαλλική γλώσσα σημαίνει σφυρί. «Hammer» ονομάζεται και το κύριο κατευθυνόμενο πυρομαχικό των αεροσκαφών Rafale F3R.

Τα τουρκικά F-16, το ανύπαρκτο ΚΑΑΝ και τα ελληνικά F-35


Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πουλάει το αφήγημα κατασκευής μαχητικού 5ης γενιάς (ΚΑΑΝ) από την Τουρκία, η Ελλάδα γκαζώνει για τα F-35, με τα τουρκικά Mέσα Eνημέρωσης να υποστηρίζουν ότι παρουσιάζουν προβλήματα. Ο Χακάν Φιντάν εμφανίζεται αισιόδοξος για τα F-16, το μόνο υπαρκτό πρόγραμμα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Α/ΓΕΕΘΑ: Επίσημη επίσκεψη του Στρατηγού Χούπη στην Ινδία – Υπεγράφη για πρώτη φορά Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας [pics]


Από το Σάββατο 6 έως την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ινδία, κατόπιν πρόσκλησης του Ομολόγου του General Anil Chauhan.

Ένα… ΨΗΦΙΑΚΟ “ΠΕΡΛ ΧΑΡΜΠΟΡ” στην Ελλάδα: Το ζήτημα ΔΕΝ είναι “εάν” αλλά “πότε”


Η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από μια συνεχιζόμενη και επεκτεινόμενη τάση για την καθολική εισαγωγή της αυτοματοποίησης και της συνεχούς επεξεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών. 

Οι γονείς θα πληρώνουν πλέον τους βανδαλισμούς που προκαλούν τα παιδιά τους στο σχολείο


Την ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών για περιστατικά bullying αλλά και τα νέα μέτρα αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας μαζί με τον Πρωθυπουργό από την Πολίχνη.

Νέος Δικαστικός Χάρτης: Στα 2,5 χρόνια από 4 συντομεύεται η εκδίκαση υποθέσεων


Συνέντευξη τύπου του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη και του υφυπουργού Ιωάννη Μπουγά για το νομοσχέδιο του νέου δικαστικού χάρτη της χώρας, Τρίτη 9 Απριλίου 2024. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

H υλοποίηση που ξεκινάει από τις 16 Σεπτεμβρίου 2024, είναι «η μεγαλύτερη τομή από τη σύσταση του ελληνικού κράτους», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης που μαζί με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα, παρουσίασαν τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας.

Συνάντηση Γεραπετρίτη με ΥΠΕΞ Λιβάνου: Να πράξουμε κάθε τι δυνατό για διακοπή των εχθροπραξιών

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Οφείλουμε να πράξουμε κάθε τι δυνατό, ώστε να έχουμε άμεση διακοπή των εχθροπραξιών και να αποτραπεί η διάχυση της κρίσης, η περιφερειακή ανάφλεξη και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις του πολέμου, πρωτίστως σε ανθρωπιστικό επίπεδο, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία, η οποία βάλλεται εξαιτίας της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα και της ανασφάλειας στη διεθνή ναυσιπλοΐα», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ (Αbdallah Bou Habib). 

Μυστική συνάντηση ισλαμιστών στο Αμβούργο… Τι απεργάζονται; (vid.)


Μυστική συνάντηση είχαν περίπου 300 ισλαμιστές στο Αμβούργο, γράφει η γερμανική εφημερίδα Βild προσθέτοντας ότι, στόχος της αποκαλούμενης οργάνωσης Muslim Interactiv είναι να ιδρύσουν ένα χαλιφάτο. 

UEFA: Πήρε επίσημη θέση για την απειλή από ISIS - Τι θα γίνει με τα ματς του Champions League


UEFA: Ανακοίνωση με την οποία πήρε θέση για την απειλή που υπάρχει πάνω από τα τέσσερα πρώτα παιχνίδια των προημιτελικών του Champions League, εξέδωσε η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.

Έκθεση Europol: Οι Αλβανοί στις πιο επικίνδυνες συμμορίες στην Ευρώπη


Απρίλιος 8, 2024. Ελλάδα.

Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες εγκληματικές συμμορίες στην Ευρώπη; Πώς λειτουργούν; Πώς οργανώνονται; Με ποιες δομές συνεργάζονται;

«Δεν θα είναι σύντομη η διαδικασία»: Ο οδικός χάρτης των ελληνοτουρκικών με φόντο τη Χάγη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP Photo/Thanassis Stavrakis

Μαρία Τσιλινίκου

Ενόψει της επικείμενης συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμφότερες πλευρές μπαίνουν σε τροχιά συζητήσεων σε μία περίοδο που παραμένουν ήρεμα τα νερά στο Αιγαίο.

Διπλωματικές πηγές για ελληνοτουρκικά: Σημαντικό το κλίμα νηνεμίας - Θα επιτευχθεί με διευθέτηση της μοναδικής διαφοράς


Στις 22 Απριλίου έρχεται στην Αθήνα η τουρκική αποστολή για τον επόμενο γύρο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ενώ θα ακολουθήσει στις 26 Απριλίου η συνάντηση για τη θετική ατζέντα που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Τουρκία: Φουντώνει ο εμπορικός πόλεμος με το Ισραήλ με κυρώσεις και αντίμετρα


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Περιορίζει τις εξαγωγές 54 προϊόντων

Για πρώτη φορά εμφάνισε το νέο του υπερόπλο: Το Ισραήλ χρησιμοποίησε τον νέο του «Σιδηρούν Θόλο» των θαλασσών (C-Dome), εναντίον ύποπτου εναέριου αντικειμένου


FILE PHOTO: epa11262395 The trails of Israeli Iron Dome (air defense system) interception missiles launched from south Lebanon near Kiryat Shemona, in northern Israel. EPA, ATEF SAFADI

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες πως χρησιμοποίησε, για πρώτη φορά, το νέο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας «C-Dome», τη ναυτική εκδοχή της αντιπυραυλικής ασπίδας «Σιδηρούς Θόλος», για να αντιμετωπιστεί «ύποπτο» εναέριο αντικείμενο που παραβίασε τον εναέριο χώρο του.

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για επέμβαση στη Ράφα: Αγοράζει σκηνές για 500.000 ανθρώπους


Το Ισραήλ προχωρά στην αγορά 40.000 σκηνών, με 12 θέσεις η κάθε μία - Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι η Χαμάς διατηρεί τέσσερα τάγματα στη Ράφα

Νετανιάχου: Κανείς δεν θα μας εμποδίσει στην εξάλειψη της Χαμάς και στη Ράφα

ΑΠΕ ΜΠΕ

Το Ισραήλ θα τελειώσει με την εξάλειψη των ταξιαρχιών της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης αυτών στην πόλη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, και τίποτα δεν θα εμποδίσει το εβραϊκό κράτος να το κάνει αυτό, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Συνάντηση Μακρόν με Βούτσιτς στο Παρίσι - Η Σερβία αγοράζει Rafale από τη Γαλλία


Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ικανοποιημένος από τις συνομιλίες που είχε στο Παρίσι με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Η Αρμενία διαχωρίζεται από τη ‘ρωσική οικογένεια’


Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, Αραράτ Μιρζογιάν δεν θα παραστεί στη συνάντηση της ΚΑΚ

Απρίλιος 9, 2024. Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, Αραράτ Μιρζογιάν, δήλωσε ότι δεν θα λάβει μέρος στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών – ΚΑΚ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12 Απριλίου στο Μινσκ.

Ποιες χώρες της ΕΕ στέλνουν 157 γεννήτριες στην Ουκρανία


Η Κομισιόν οργάνωσε τις αποστολές μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, πλατφόρμας που συντονίζει και μοιράζεται ενεργειακούς πόρους.

Τα ουκρανικά drones "κυνηγούν" τα βομβαρδιστικά Sukhoi στo έδαφος της Ρωσίας


Του David Axe

Η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε πολλά ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στα τέλη Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου, κυρίως στην ανατολική Ουκρανία. Αν δεχθούμε τους ισχυρισμούς του Κιέβου, καταρρίφθηκαν 11 βομβαρδιστικά Sukhoi Su-34, δύο μαχητικά Sukhoi Su-35 και ένα αεροσκάφος εναέριας προειδοποίησης Beriev A-50.

The Telegraph: Η Ρωσία χρησιμοποιεί απαγορευμένα χημικά όπλα στην Ουκρανία σχεδόν καθημερινά/ Η Κίνα παρέχει γεωχωρικές πληροφορίες και άλλη στρατιωτική υποστήριξη στη Ρωσία, λένε οι ΗΠΑ


The Telegraph: Η Ρωσία χρησιμοποιεί απαγορευμένα χημικά όπλα στην Ουκρανία σχεδόν καθημερινά
Η Διοίκηση των Ουκρανικών Δυνάμεων Υποστήριξης κατέγραψε 371 περιπτώσεις Ρώσων που χρησιμοποίησαν χημικά όπλα μόνο τον Μάρτιο του 2024.

Κρεμλίνο: Σχεδιάζεται συνάντηση Πούτιν - Σι


Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σχεδιάζουν να έχουν συνάντηση αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για μια πιθανή επίσκεψη του Πούτιν στο Πεκίνο.