Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Νέα επιτυχία της κυπριακής ΑΟΖ

Του Ν. Λυγερού


Με το δεύτερο γύρο παραχώρησης, η Κύπρος κατάφερε ένα νέο επίτευγμα. Συνεχίζει ακατάπαυστα την πορεία της στον τομέα της ενέργειας χάρη στην τεχνογνωσία του Σόλωνα Κασσίνη του μαχητή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ο οποίος συνεχίζει το έργο του δίχως να δίνει σημασία στους ραγιάδες και προσπερνώντας κάθε διαδικαστικό εμπόδιο. Επί του πρακτέου, η Κύπρος αρχίζει να γεμίζει τη σκακιέρα της ΑΟΖ της με πολύτιμα κομμάτια που της δίνουν όλο και περισσότερη αξία. Τώρα δεν υπάρχει πια μόνο το οικόπεδο 12 με το περίφημο κοίτασμα Αφροδίτη έρχονται άλλα τέσσερα οικόπεδα να συμπληρώσουν αυτήν την πρώτη επιτυχία.

Το πρώτο στάδιο του αγώνα

Του Ν. Λυγερού


Για όσους αναρωτιούνται αν μπορούν ή όχι να γίνουν μαχητές ή αγωνιστές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ποιο είναι το πρώτο στάδιο μετά την αντίληψη της αναγκαιότητας της θέσης. Δεν είναι βέβαια η αντίσταση, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, διότι χωρίς στάση μετατρέπεται σε αντίδραση δίχως προοπτικές εξέλιξης. Και ο λόγος είναι απλός. Δίχως υπόβαθρο και υπόσταση δεν μπορείς να υποστηρίξεις τη θέση σου και κατά συνέπεια, αυτή η απόφαση μπορεί να οδηγήσει μόνο και μόνο στον φανατισμό. Η νοημοσύνη επιτρέπει να αποφύγουμε αυτή την παγίδα, αλλά μόνο η σκέψη όταν έχει πρόσβαση στις πηγές. Δίχως τις πηγές, η σκέψη δεν μπορεί να ξεπεράσει τα όρια που έχει εντοπίσει η νοημοσύνη. Στο επίπεδο όμως της ηθικής, το πιο σημαντικό στάδιο ακόμα και αν είναι μόνο το πρώτο, είναι να πάρει κανείς θέση πάνω σε ένα ζήτημα.

Χάος από τον τυφώνα Σάντι-Νεκροί και καταστροφές

Η τροπική καταιγίδα «Σάντι» απομακρύνθηκε από την περιοχή της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ και κατευθύνεται βαθιά στην ενδοχώρα του Καναδά, συνεχίζοντας το καταστροφικό της έργο.

24 ώρες μετά το σαρωτικό πέρασμά της «Σάντι» οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινούν να μετρούν τις πληγές τους, οι αρχές κάνουν τον απολογισμό και τα συνεργεία θα αρχίσουν το τιτάνιο έργο της αποκατάστασης των ζημιών. Η δουλειά δεν είναι εύκολη, καθώς - παρά τις καλές προετοιμασίες - οι καταστροφές σε υποδομές, αλλά και ιδιωτικές περιουσίες ήταν αναπόφευκτες.

Ζητούν την παραίτηση του Τραγάκη




Την παραίτηση του Αντιπροέδρου της Βουλής Ιωάννη Τραγάκη ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες,με αφορμή την ανακοίνωση εκ παραδρομής ότι ψηφίστηκε το άρθρο 4 του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις."Ο αντιπρόεδρος της βουλής με προσέβαλε", δηλώνει ο Τέρενς Κουίκ από την πλευρά του.

"Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της σημερινής κρίσιμης ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή ο πρώτος Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Ιωάννης Τραγάκης, διαβάζοντας τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για το άρθρο 4 ανακοίνωσε ότι έχει υπερψηφιστεί. Την ίδια στιγμή αντέδρασα ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και παρ’ όλο που είχαμε κλειστά μικρόφωνα του φώναξα ότι «αυτό δεν περνάει»", αναφέρει ο κ. Κουίκ.

Το 1 δισ. ευρώ αγγίζουν οι περικοπές στις συντάξεις

Μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις αναμένεται να περιλαμβάνονται τελικά στο πακέτο των μέτρων. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι μειώσεις στις συντάξεις που ξεκινούν από 1.000 ευρώ και πάνω, τελικά θα κυμανθούν από 5 έως 25% για το συνολικό ποσό της σύνταξης (κύρια και επικουρική).

Ειδικότερα, οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ θα μειωθούν κατά 5%, από 1.500 ως 2.000 ευρώ 10%, από 2.000 ως 3.000 ευρώ 15% από 3.000 ως 4.000 ευρώ 20% και από 4.000 ευρώ και πάνω 25%.

Έρχονται 15.000 ραβασάκια

«Αγαπητέ φορολογούμενε, επειδή από διασταυρώσεις που διενεργήθηκαν έχουν προκύψει στοιχεία που υποδεικνύουν πιθανές ανακρίβειες επί των δηλωθέντων εισοδημάτων σας, καλείστε εντός 15 ημερών από τη λήψη της παρούσης να υποβάλλετε συμπληρωματική δήλωση. Στην αντίθετη περίπτωση θα διενεργηθεί τακτικός έλεγχος».

Αυτή θα είναι η ουσία του ειδοποιητηρίου που θα αρχίσουν να λαμβάνουν από την ερχόμενη εβδομάδα 15.000 φορολογούμενοι που έβγαλαν στο εξωτερικό την τελευταία διετία 5 δισ. ευρώ τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογήσουν με βάση τις δηλώσεις τους.

Το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων Οι 27 μεγάλες αποκρατικοποιήσεις που δρομολογεί το ΤΑΙΠΕΔ

Άνθρακες αποδεικνύεται  ο «θησαυρός» των 50 δισ. από αποκρατικοποιήσεις. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του  Μνημονίου, που υπέγραψε τον περασμένο  Φεβρουάριο η κυβέρνηση Παπαδήμου, τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων θα έπρεπε να φτάσουν στα 16 δισ ευρώ έως το τέλος του 2015 και στα 50 δισ ευρώ μεσομακροπρόθεσμα.

Αντ’αυτού όμως, με βάση το επικαιροποιημένο πλάνο αποκρατικοποιήσεων που συμφωνήθηκε με τη Τρόικα, τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων υπολογίζεται, πλέον, ότι θα περιοριστούν στα 11,1 δισ ευρώ και μάλιστα με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2016.

«Στον τοίχο» η ΔΗΜΑΡ

Στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής θα αποφασιστεί σήμερα αν η στάση της ΔΗΜΑΡ παραμένει αρνητική όσον αφορά στην ψήφιση του πακέτου των μέτρων. Η Δημοκρατική Αριστερά με χθεσινή ανακοίνωση διαμήνυσε στο Μέγαρο Μαξίμου πως δεν θα ψηφίσει τα εργασιακά, είτε έρθουν μαζί με τα δημοσιονομικά, είτε όχι. «Η ΔΗΜΑΡ εμμένει στις θέσεις της», ήταν η χαρακτηριστική φράση της δήλωσης από το κόμμα του Φώτη Κουβέλη.

Μετά την συγκεκριμένη επιλογή και εφ’ όσον δεν υπάρξουν βελτιώσεις, το ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσει η Δημοκρατική Αριστερά είναι αν και πώς θα παραμείνει στην κυβέρνηση.

Σε κατάσταση «νευρικής κρίσης» το ΠΑΣΟΚ Πετά το γάντι ο Βενιζέλος

Αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο κόμμα του, ενόψει και της κρίσιμης ψηφοφορίας για το μνημόνιο 3 είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά το χάος που παρατηρήθηκε στις τάξεις των βουλευτών του στη ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις, συγκάλεσε για το απόγευμα έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Γιατί, τέσσερα «όχι» και πέντε «παρών» εκτός γραμμής είναι πάρα πολλά για μια Κοινοβουλευτική Ομάδα 33 βουλευτών.

Πρωτοφανές κοινοβουλευτικό μπάχαλο... Δεν πέρασε τελικώς το άρθρο 4!

Κοινοβουλευτικό μπάχαλο δημιούργησε το απίστευτο λάθος του προεδρείου της Βουλής να καταγράψει ως ψηφισθέν το 4ο άρθρο του νομοσχεδίου για την κατάργηση της ελάχιστης συμμετοχής του δημοσίου στις ΔΕΚΟ το οποίο όμως στην πραγματικότητα δεν είχε συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία!

Το συγκεκριμένο άρθρο που αφορά την χρηματοδότηση του ΤΕΕ αλλά και την αναστολή διατάξεων του ενιαίου μισθολογίου για 60.000 υπαλλήλους υπουργείων (σ.σ. επαναφέρει μέρος των «χρυσών» επιδομάτων σε εφοριακούς,

Stern: Η Κίνα προστατεύει την Ελλάδα και απειλεί τη Μέρκελ

Stern: Η Κίνα προστατεύει την Ελλάδα και απειλεί τη Μέρκελ
Τι κρύβεται πίσω από την αλλαγή στάσης της Γερμανίας απέναντι στην ελληνική κρίση χρέους; Ο «Δράκος» απειλεί τα «πάντσερ» ότι θα σταματήσει τις ενέργειες για να σωθεί το ευρώ 
 
Την καθοριστική παρέμβαση της Κίνας στην αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα στην Ευρώπη αποκαλύπτει το σοβαρότερο Γερμανικό περιοδικό, το Stern.

Με ένα άρθρο «βόμβα» o Γερμανός δημοσιογράφος Hans-Ulrich Jörges καταρρίπτει τις αιτιάσεις περί αλλαγής στάσης της Μέρκελ και αποκαλύπτει την καθοριστική παρέμβαση της Κίνας.

"Να ξεκαθαρίσουμε αν υπάρχει κυβερνητικός συνασπισμός"

«Θα δούμε, πρέπει να διευκρινιστούν κάποια πράγματα» ήταν η απάντηση κυβερνητικού παράγοντα στην ερώτηση εάν υπάρχει... κυβερνητικός συνασπισμός.

Η ψηφοφορία στη Βουλή για τις αποκρατικοποιήσεις και την τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδίως χθες τη νύχτα ο υπουργός Οικονομικών για ένταξη στον ΕΟΠΥΥ κι άλλων ταμείων (μεταξύ αυτών και των δημοσιογράφων) έπληξε την κυβερνητική συνοχή.

Με σοβαρές «απώλειες» υπερψηφίστηκε το ν/σ για τις αποκρατικοποιήσεις

Με σοβαρές «απώλειες» υπερψηφίστηκε το ν/σ για τις αποκρατικοποιήσεις
Υπερψηφίστηκε, σχεδόν στο σύνολό του, από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις στις ΔΕΚΟ και την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου. 
 
Ο Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα μπορεί να διατυπώνει προτάσεις επί του σχεδίου της προκήρυξης που θα λαμβάνει υπόψη το Ταμείο.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας: 

Το 2013 οι διαπραγματεύσεις Κύπρου - Τρόικας, λέει ο Σόιμπλε

Βερολίνο: Το 2013 τοποθετεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων Κύπρου – Τρόικας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βολφκανγκ Σόιμπλε.

Σε δηλώσεις μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεκινήσει ουσιαστικές συνομιλίες με την Κύπρο, σε σχέση με την παροχή οικονομικής στήριξης.

«Δεν αναμένω», πρόσθεσε, «ότι θα αρχίσουν πριν από το 2013».

Με σημαντικά κέρδη συνεχίζεται η ανοδική πορεία του ΧΑΚ

Λευκωσία: Με σημαντικά κέρδη, το ΧΑΚ συνεχίζει και στη σημερινή του συνεδρία την ανοδική πορεία που ξεκίνησε την Τρίτη.
Ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 12:50 στις 145,92 μονάδες, καταγράφοντας σημαντική αύξηση της τάξης του 5,09%. Άνοδο σε ποσοστό 4,64% παρουσίαζε την ίδια ώρα ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος τύγχανε διαπραγμάτευσης στις 55,29 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανερχόταν στα 480.381,88 ευρώ.

Οι διαρροές ψήφων "τρομάζουν" το Χ.Α.

Σε νέες σοβαρές απώλειες υποχρεώνεται την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, παρά την απόπειρα -στην έναρξη των συναλλαγών- να αντιδράσει ανοδικά, μετά από τετραήμερο πτωτικό σερί με αθροιστικές απώλειες 8,3%.

Επιβαρυντικά για το κλίμα στο ταμπλό λειτουργεί το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας στη Βουλή επί του ν/σ του υπουργείου Οικονομικών, καθώς η έκταση της διαρροής κυβερνητικών ψήφων προκαλεί προβληματισμό ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού και των νέων δημοσιονομικών μέτρων.