Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Όταν ο Γάλλος αιγυπτιολόγος, Ζαν Φρανσουά Σαμπολιόν ανακάλυψε το «κλειδί» των ιερογλυφικών, αποκωδικοποιώντας τη Στήλη της Ροζέττης..

Στα τέλη του 17ου αιώνα, είχε διαδοθεί στους κύκλους των Ευρωπαίων λογίων η φήμη ότι στη Μάλτα υπήρχε ένα ζεύγος κιονίσκων που πιθανώς κρατούσε το κλειδί για την αποκρυπτογράφηση του φοινικικού αλφαβήτου και της φοινικικής γλώσσας. Κύριος υπεύθυνος για τη διάδοση της πληροφορίας αυτής ήταν το δίκτυο διοίκησης του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννου, στην κυριαρχία του οποίου βρισκόταν την εποχή εκείνη το Αρχιπέλαγος της Μάλτας.

Οι κιονίσκοι ήταν γνωστό στοιχείο της φοινικικής τέχνης. Οι δύο συγκεκριμένοι, όμως, δεν ήταν απλώς ενεπίγραφοι, αλλά έφεραν δίγλωσση επιγραφή, στα φοινικικά και τα αρχαία ελληνικά. Κανείς δεν ήξερε με βεβαιότητα πότε, πού και πώς είχαν βρεθεί. Ένας θρύλος ήθελε να έχουν βρεθεί στα τέλη του 15ου αιώνα στο ψαροχώρι Μάρσασλοκκ, όπου υπήρχε ένας μεγάλος ναός του Μελκάρτ/ Ηρακλή. Κάποιος ιερωμένος είχε ισχυριστεί ότι οι κιονίσκοι βρίσκονταν στην είσοδο της έπαυλης του Μαλτέζου ιστορικού Ιωάννη Φραγκίσκου Αμπέλα, στη Μάρσα. Άλλοι υποστήριζαν ότι το ζεύγος των κιονίσκων είχε βρεθεί στο νησί Γκόζο.

Τσαβούσογλου: Η ΕΕ ικανοποίησε Ελλάδα και Ε/κ

Δεν είμαστε μια χώρα που χαίρεται επειδή δεν υπήρξαν κυρώσεις στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι οι χθεσινές δηλώσεις ικανοποιούν και πάλι την Κύπρο και την Ελλάδα.

Ο Τούρκος Υπουργός επέκρινε την αναφορά σε ‘παράνομες δραστηριότητες’ της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ για να είναι αντικειμενική πρέπει να μπορεί να πει σε Ελλάδα και Κύπρο ‘δεν έχεις δίκαιο’.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι δεν υπήρξαν απτά βήματα στο θέμα της επικαιροποίησης της

Οι Τούρκοι απαιτούν ''γκριζάρισμα'' στο Αιγαίο: ''Μην επεκταθούν τα χωρικά ύδατα!''

Η Ελλάδα επιμένει σε διαπραγματεύσεις!

Επιμένει να «γκριζάρει» το Αιγαίο η Άγκυρα ενόψει της επανέναρξης της διαδικασίας των διερευνητικών επαφών. Η Ελλάδα δείχνει μία τάση υποχωρητικότητας αυτή την στιγμή, καθώς τελικά από την μία υπέκυψε στις πιέσεις της Ευρώπης και από την άλλη μπαίνει σε διαπραγματεύσεις στο ΝΑΤΟ, δεχόμενη τους όρους της Τουρκίας!  

 Τι αναφέρει η Άγκυρα


Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονταν ότι «η ελληνική θέση αναφέρει ότι υπάρχει μόνο ένα ζήτημα

Προκαλεί ξανά η Τουρκία: Δύο νέες αντι-Navtex νότια της Ρόδου και του Καστελλόριζου Απάντηση της Άγκυρας στις ελληνικές Navtex

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της και αυτή τη φορά ανακοίνωσε δύο νέες αντι-Navtex σε περιοχές νότια της Ρόδου και νότια του Καστελλόριζου.

Όπως ανέφερε το MEGA δύο τουρκικές Navtex έρχονται απέναντι σε εκείνες της Αθήνας στις 6 και 8 Οκτωβρίου, με την Άγκυρα να συνεχίζει τις προκλήσεις της στην περιοχή.

Το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας ανακοίνωσε και επίσημα τις δύο αντι-Navtex, στις περιοχές νότια της Ρόδου και του Καστελλόριζου.

Τι είναι το μελάνωμα; Πώς εμφανίζεται; Είναι καρκίνος; Η ψηφιακή δερματοσκόπηση, ο υπέρηχος δέρματος

Του Ξενοφώντα Τσούκαλη, M.D., medlabnews.gr

Από το medlabgr

Τι είναι το μελάνωμα;

Ο καρκίνος που αναπτύσσεται από τα μελανοκύτταρα, λέγεται μελάνωμα (άλλες ονομασίες: δερματικό μελάνωμα, κακόηθες μελάνωμα). Τα μελανοκύτταρα είναι τα κύτταρα που παράγουν την μελανίνη, πρωτεΐνη που έχει τον ρόλο να προστατεύει το δέρμα από την βλαπτική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας, που είναι ο κατ΄ εξοχήν καρκινογενετικός παράγοντας για το δέρμα.