Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Οι Συνθήκες και τα Πρωτόκολλα της Ανεξαρτησίας

 

Δεν αρκούσαν οι νίκες στο στρατιωτικό πεδίο για να επιτευχθεί η ανεξαρτησία. Η αναγνώριση από τα υπόλοιπα κράτη και η σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων με αυτά, ήταν απαραίτητες προϋποθέσεις για να καταστεί η Ελλάδα πραγματικά ανεξάρτητη.

Μαρτυρία Σωσσίδη – Σχέδιο Άτσεσον: Οι ΗΠΑ μας έδιναν την Κύπρο εμείς όμως…

Του Ι. Ν. Σωσσίδης πρέσβης της Ελλάδος ε. τ.,
από τον Αντχο ε.α. Β.Μαρτζούκο και Αντιπρόεδρο ΕΛΙΣΜΕ 

“Εις «Το Βήμα της Κυριακής» (13.01.2002) δημοσιεύθηκε άρθρον υπό τον τίτλον «Το Σχέδιο Ατσεσον και η Ρόδος», το οποίον βρίθει ανακριβειών και ισχυρισμών που μόνον ως αποκυήματα νοσηράς φαντασίας θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν. Ο αρθρογράφος, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι ο τότε Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου «έσπευσε να δεχθεί το Σχέδιο Ατσεσον χωρίς καλά καλά να το μελετήσει και να αντιληφθεί τους κινδύνους, συνοδεύοντας την απόρριψη με μια νέα επιγραμματική του κορόνα, ότι σου χαρίζουν μιαν πολυκατοικία και ζητούν να εκμισθώσουν το ρετιρέ ή κάποιο διαμέρισμα κι εσύ αρνείσαι να δεχθείς τη δωρεά»”, αναφέρει σε επιστολή, του 2002, τρία μόλις χρόνια πριν τον θάνατό του, ο πρέσβης ε.τ. Ιωάννης Σωσσίδης, εκ των πρωταγωνιστών των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για το εν λόγω σχέδιο.

Με παρακάλια δεν σταματά ο Ερντογάν την επεκτατική πολιτική του: Μια επιστολή στήριξη σε ακροβατικούς χειρισμούς

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η ανάγκη να αποστείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστολή στον κατοχικό ηγέτη επιστολή, πηγάζει προφανώς και από τις εξαγγελίες του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος «βλέπει» κινητικότητα στο Κυπριακό εντός καλοκαιριού. Προβλέπει κινητικότητα ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ακόμη και για το ενδεχόμενο η κατοχική Τουρκία να προκαλέσει «θερμό επεισόδιο» ( ή η κινητικότητα θα προκληθεί μετά το επεισόδιο;). Η επιστολή προφανώς στάλθηκε για να καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις διπλωματικές ακροβασίες του υπουργού Εξωτερικών, που επιμένει στο πακέτο των ΜΟΕ, το οποίο και αδιέξοδο είναι και κινδύνους εμπεριέχει. Αλλά και ως απάντηση προφανώς στις πρόσφατες, νέες προκλήσεις των Τούρκων στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Τα κωμικοτραγικά μας χάλια

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Όπως στην ταινία «Η ζωή είναι ωραία» έτσι και εμείς μετατρέπουμε την τραγωδία σε ένα παιχνίδι γλεντιού και σε κωμωδία. Δεν ξέρω αν είδατε την ταινία. Αν δεν την είδατε, να τη δείτε οπωσδήποτε. Είναι μια θαυμάσια ταινία που έκανε το 1997 ο Ιταλός σκηνοθέτης Ρομπέρτο Μπενίνι. Είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που συνελήφθη από τους ναζί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και οδηγήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μαζί με τη γυναίκα και τον γιο του. Ο πατέρας λέει στον τετράχρονο γιο του ότι όλα όσα συμβαίνουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης είναι ένα παιχνίδι. Ένα παιχνίδι που στο τέλος υπάρχει βραβείο. Ο πατέρας

Με τα ΜΟΕ Αναστασιάδης - Κασουλίδης περιπαίζουν πολίτες και Αμμοχωστιανούς

 Σάββας Ιακωβίδης 

Δεν αντιλαμβάνονται τις τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται στον κόσμο και υποτιμούν την τουρκική στοχοθεσία εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδος. Τα ΜΟΕ είναι το βολικό άλλοθι στην ανυπαρξία πολιτικής και στρατηγικής και το επιτήδειο προκάλυμμα της κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της τουρκοποίησης του κυπριακού Ελληνισμού

Αν χρειαζόταν ακόμα μία απόδειξη της ολέθριας ανεπάρκειας των Κύπριων κυβερνώντων και ειδικά

Στο ”κόκκινο” η ένταση – Άγκυρα: ”Ελλάδα-ΗΠΑ μας «πολιορκούν» από την Αλεξανδρούπολη” – Ελληνικό UAV Heron στο Αιγαίο-Στη Κύπρο ο Αρχηγός του Ισραηλινού Στρατού

 

Του Ανδρέα Μουντζουρούλία

Συνεχίζουν τα προκλητικά άρθρα οι Τούρκοι, κάτι που δείχνει πως έρχεται πλέον ένα ”θερμό” καλοκαίρι. Σύμφωνα με Ερντογανικό ΜΜΕ, ”ο αριθμός των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, για τις οποίες ο Πρόεδρος Ερντογάν λέει ότι «δεν έχουν εγκατασταθεί εναντίον της Ρωσίας, αλλά κατά της Τουρκίας», αυξήθηκε σε 9 με 4 νέες βάσεις.

Δεν αρκεί η καλή διάθεση της Λευκωσίας

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη προς τον κατοχική ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, έχει σταλεί σε μια δύσκολη περίοδο. Σε μια περίοδο παρατεταμένου αδιεξόδου στο Κυπριακό, με εκδήλωση ακραίων συμπεριφορών από πλευράς της κατοχικής Τουρκίας, η Λευκωσία έχει αποφασίσει να κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ανάδειξης της ανάγκης να ξαναρχίσει ένας διάλογος για την επίτευξη συμφωνίας. Πρόκειται για μια δύσκολη προσπάθεια, καθώς οι αξιώσεις της κατοχικής δύναμης έχουν αναβαθμιστεί. Και οι αναβαθμισμένες αυτές αξιώσεις συνδέονται με πρακτικές επιβολής. Συνδέονται με πρακτικές διαμόρφωσης κλίματος έντασης, με στόχο να επιβληθούν οι επεκτατικές επιδιώξεις της. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην εξασέλιδη επιστολή του προς τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ημερομηνίας 23 Μαΐου, θέτει το πλαίσιο της συζήτησης καλώντας τον να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις. Το πλαίσιο αφορά τη συμφωνία της  11ης Φεβρουαρίου 2014 ( Αναστασιάδη- Έρογλου), τις συγκλίσεις, την αποκεντρωμένη ομοσπονδία και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. 

Ψάχνουμε και για αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού; Τι απάντησε ο ΥΕΘΑ στη Βουλή

“Η δομή δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) 2020 – 2034 είναι σαφώς καθορισμένη και εγκεκριμένη από το ΚΥΣΕΑ, όπου και προσδιορίζονται οι επιχειρησιακές απαιτήσεις σε ό,τι αφορά στα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη. Στο ανωτέρω πλαίσιο, εξετάζονται όλες οι πιθανές επιλογές για την εξεύρεση κάθε πρόσφορης λύσης, με σκοπό την έτι περαιτέρω αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας. Παράλληλα, στο ίδιο πλαίσιο, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία καθορισμού των επιχειρησιακών απαιτήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας για αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού». 

Ρ. Μενέντεζ: Αντίθετος στην πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία

Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη

Την αντίθεση του στην πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, εξέφρασε για μια ακόμη φορά ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ τονίζοντας ότι “η εν λόγω επιτροπή είναι αυτή που αποφασίζει για πωλήσεις όπλων και το βλέπω πολύ δύσκολο να συμφωνήσω σε μια τέτοια εξέλιξη.”

Ο κ Μενέντεζ τόνισε ότι “η παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας εκ μέρους της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της εισβολής σε χωρικά ύδατα είναι απαράδεκτη και θα επιφέρει συνέπειες. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στην Τουρκία και να συνεχίσουμε την πίεση.”

Σύσφιξη αμυντικών και διπλωματικών σχέσεων Αθήνας-Βερολίνου: Στο επίκεντρο τα εξοπλιστικά του Ελληνικού Στρατού

Μια μέρα μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Ελληνικού Στρατού και την έγκριση προς επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη γερμανική πλευρά ο Έλληνας πρωθυπουργός συνάντηση τον Γερμανό Καγκελάριο.

Κύρια θέματα στην ατζέντα ήταν η στήριξη στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, αλλά και την κλιμακούμενη εσχάτως τουρκική προκλητικότητα συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο των εργασιών της δεύτερης ημέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

Έγκριση ΑΣΣ για 183 Leopard 2A7 και 205 KF41 Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Εγκρίθηκαν εχθές 30 Μαΐου από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ) δύο Προτάσεις Ενεργοποιήσεως Προγράμματος Προμήθειας που αφορούν ισάριθμα μείζονα εξοπλιστικά προγράμματα για τα Όπλα του Ιππικού – Τεθωρακισμένων και του Πεζικού.

Στην πολύωρη συνεδρίαση του ΑΣΣ, πέρα από μια σειρά άλλων προτάσεων, εγκρίθηκαν οι σχετικές με την αναβάθμιση 183 αρμάτων μάχης Leopard 2A4 από την KMW και με την προμήθεια 205 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης KF41 Lynx από την Rheinmetall. 

Συμφωνία Σολτς- Μητσοτάκη για αποστολή ελληνικών τεθωρακισμένων στην Ουκρανία και αντικατάστασή τους από Γερμανικά

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια συνεργασία ανάλογη με αυτήν της Γερμανίας με την Τσεχία.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα θα παραδίδει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα από το απόθεμα του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, τα οποία κατόπιν θα αντικαθίστανται με αντίστοιχα γερμανικά εξοπλιστικά συστήματα.

Πρόκειται για τα οχήματα ΒΜΡ-1, τα οποία θα αντικατασταθούν σε ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.

Η Σουηδία και η Φινλανδία να τα βρουν με τη Ρωσία όπως θέλουν εμείς με την Τουρκία

Το κρεσέντο της τουρκικής προκλητικότητας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ενώ κάθε μέρα που περνάει προστίθενται προκλητικές δηλώσεις που συχνά συνιστούν ποιοτική κλιμάκωση μιας ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένης κατάστασης. Η συγκυρία παρουσιάζει μια ευκαιρία στην ελληνική διπλωματία να επιχειρήσει να ταράξει με δημιουργικό τρόπο τα λιμνάζοντα ύδατα στο επίπεδο του ΝΑΤΟ, αλλάζοντας την εικόνα του αενάως διαμαρτυρόμενου για τις τουρκικές απειλές.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)


Πλέον, το σύνολο σχεδόν των μέσων ενημέρωσης της Δύσης παρουσιάζουν με αρνητικό τρόπο την

Μπαχτσελί σε Ελλάδα: Η επέκταση στα 12 μίλια δεν θα γίνει δίχως αιματοχυσία και χρήση όπλων

Ο στόχος της Ελλάδας να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, από τα έξι μίλια στα 12 μίλια, δεν θα γίνει ποτέ δυνατόν επιβολές χωρίς αιματοχυσία και χωρίς τη χρήση όπλων, διαμήνυσε ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενώ χαρακτήρισε «αγιάτρευτη πληγή» τα Δωδεκάνησα και αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία υποστήριξε πως τα σφετερίστηκαν από την Τουρκία.

Μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος που ηγείται ο Μπαχτσελί, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ κατηγόρησε την Ελλάδα για «επιθετική και επεκτατική πολιτική», κάτι το οποίο ανέφερε δεν θα γίνει ανεκτό από το τουρκικό έθνος, ενώ αναφερόμενος στα Δωδεκάνησα σημείωσε ότι «πρέπει να δούμε πως η κλεμμένη περιουσία θα επιστρέψει στους αρχικούς ιδιοκτήτες και ότι η δικαιοσύνη θα αποδοθεί είτε με θέληση είτε με τη βία.»

Η "πληρωμένη" απάντηση Δένδια στον Τσαβούσογλου: Η Τουρκία εκτίθεται και μας δικαιώνει όταν λέμε ότι μας απειλεί...

 Η απάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ στις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Ο αναθεωρητισμός δεν μπορεί να γίνει ανεκτός, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απαντώντας έτσι στις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Και πρόσθεσε ότι με τα όσα λέει η άλλη πλευρά όχι μόνο εκτίθεται, αλλά δικαιώνει και τα όσα λέει η Ελλάδα, δηλαδή οτι η Τουρκία μας απειλεί. Οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια έγιναν στο Σαράγιεβο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη και συναντήθηκε με τον υπουργό εξωτερικών της χώρας.

Ομέρ Τσελίκ για Κυριάκο Μητσοτάκη: Δεν μπορείτε να μας απειλείτε μέσω άλλων χωρών(Βίντεο)

Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες από την ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, ωστόσο η Τουρκία συνεχίζει να επιτίθεται στον Έλληνα πρωθυπουργό. 

Σήμερα, ήταν η σειρά του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος, AKP, Ομέρ Τσελίκ. Κατά την ομιλία του, μετά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβολίου, είπε χαρακτηριστικά πως “η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου. Είμαστε ανοιχτοί να μιλήσουμε. Ωστόσο, δεν μπορείτε να μας απειλείτε μέσω άλλων χωρών. Δεν θα έχει αποτέλεσμα. Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα μεταξύ μας”.

Γερμανία: Αντικαθιστά θωρακισμένα οχήματα της Ελλάδας που θα σταλούν στην Ουκρανία

Τι ανακοίνωσε ο Γερμανός καγκελάριος

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ανέφερε ότι το Βερολίνο θα αντικαταστήσει όπλα που η Ελλάδα θα διαθέσει στην Ουκρανία. Ειδικότερα δήλωσε η Γερμανία θα παραδώσει οχήματα μάχης πεζικού (IFV) στην Ελλάδα, ώστε η κυβέρνηση στην Αθήνα να μπορέσει να παραδώσει όπλα σοβιετικού τύπου στην Ουκρανία,

«Θα παράσχουμε στην Ελλάδα γερμανικά οχήματα μάχης πεζικού», ανέφερε στους δημοσιογράφους μετά τη διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Το επικίνδυνο παιχνίδι της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ

Πέτρος Κράνιας

Εν μέσω εικασιών για μειωμένη δέσμευση του αμερικανικού στρατού για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, η Τουρκία έχει επισημάνει την ικανότητα της περιοχής να λειτουργεί ως ανατρεπτική δύναμη εάν παραμεληθούν τα συμφέροντά της, γράφει ο James M. Dorsey, βραβευμένος δημοσιογράφος και μελετητής, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης και Ανώτερος Συνεργάτης στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S. Rajaratnam του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang, σε άρθρο του στο Algemeiner.

Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη Σύνοδο Κορυφής(Βίντεο)

 Η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ΕΕ για να παράσχει στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το ελληνικό σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή τον επόμενο μήνα, είπε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 

Για τα συμπεράσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες μίλησε σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θεωρώ επιτυχία πως η ΕΕ κατόρθωσε να συμφωνήσει στο 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας λαμβάνοντας υπ όψιν και τις γεωγραφικές ευαισθησίες ορισμένων κρατών μελών. Το αποτέλεσμα είναι πως το 90% του ρωσικού πετρελαίου που ερχόταν προς την Ευρώπη θα σταματήσει να έρχεται και αυτό αποστερεί από τη Ρωσία σημαντικούς πόρους για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Ερντογάν ζητάει να… αλλάξει το όνομα της Τουρκίας στον ΟΗΕ – Πώς θέλει να αναγράφεται - Η Άγκυρα θα στείλει σήμερα το αίτημα

Η Τουρκία ζητεί επισήμως από τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς να αλλάξει την ορθογραφία του ονόματός της από Turkey σε Türkiye, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Άγκυρα θα στείλει σήμερα επίσημη επιστολή σε όλα τα σχετικά διεθνή μέρη και αναμένει την επίσημη αλλαγή του ονόματός της επισήμως μετά την τρέχουσα εβδομάδα, δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο ΟΗΕ είναι «έτοιμος» για την αλλαγή και η Άγκυρα έχει προωθήσει την αλλαγή σε Türkiye από την αγγλική ονομασία Turkey στο μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς αλληλογραφίας της, περιλαμβανομένης της κάλυψης των εξωτερικών ειδήσεων, πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός.

Πού βρίσκεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, πώς θα μπορούσε να τελειώσει

 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, Αντιστράτηγος ε.α., Γεωστρατηγικός Αναλυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής στο «Παρατηρητήριο Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας» 

Ο πόλεμος τον οποίο προκάλεσε η Ρωσία με την απρόκλητη εισβολή της στην Ουκρανία έχει ήδη συμπληρώσει τρεις μήνες και αυτό είναι τραγωδία.

O Τσαβούσογλου απειλεί: «Θα θέσουμε θέμα κυριαρχίας στα νησιά αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν»(Βίντεο)


 Νέες κατηγορίες κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Τσαβούσογλου, κατηγορώντας την Αθήνα για παραβίαση του καθεστώτος των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Ελλάδα να προχωρήσει σε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ειδάλλως η Τουρκία θα θέσει σύντομα θέμα κυριαρχίας τους.

Οι τεράστιες απώλειες του ρωσικού στρατού ξεπερνούν τις 30.000: Πιθανή η κατάρρευση * Εμπιστευτική βρετανική έκθεση [videos]

 

File photo: Κατεστραμμένο ρωσικό τανκ με την Ουκρανική σημαία σε περιοχή που έχουν επανακαταλάβει οι Ουκρανοί epa09908822 EPA / OLEG PETRASYUK

Μια μυστική ανάλυση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανίαγια λογαριασμό της κυβέρνησης του Λονδίνου, λέει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πιστεύει ότι οι απώλειες 30.350 στρατιωτών μέχρι στιγμής είναι ένα «τίμημα που αξίζει τον κόπο» για μια έστω μικρή νίκη στην Ουκρανία.

Azovstal: Πως οι Ουκρανοί έσπασαν τον ρωσικό κλοιό και παρέδωσαν όπλα στους πολιορκημένους στρατιώτες [vid]

 

Οι Υπηρεσίες Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα ένα βίντεο, στο οποίο φαίνεται καρέ καρέ η επιχείρηση παράδοσης όπλων και προμηθειών στους πολιορκημένους στρατιώτες του εργοστασίου χαλυβουργείας, Azovstal στην Μαριούπολη.

Ο Ταγίπ ζήτησε έγκριση από τον Πούτιν για νέα στρατιωτική επέμβαση στην Συρία

 

Κείμενο του ιστολόγιου 31/5/2022

Χτες ο απομονωμένος (….) Ερντογάν συνομίλησε με τον Πούτιν. Ακολούθως η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Προεδρίας ανάρτησε στο Τουίττερ μήνυμα σχετικά με την συνομιλία αυτή.

Νότα από την Τουρκία σε Γερμανία και Γαλλία για το ΡΚΚ - Διευρύνει τις πιέσεις της στο ΝΑΤΟ

 

Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε ακόμη και τη θέσπιση από τις δύο σκανδιναβικές χώρες αντιτρομοκρατικού νόμου AP Photo/Michael Sohn

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επέδωσε νότα στη Γαλλία και τη Γερμανία ζητώντας τον περιορισμό της δράσης των μελών της κουρδικής οργάνωσης PKK στην επικράτειά τους.

Ελληνική Μειονότητα Αλβανίας: Απολύτως επιτυχημένη η διημερίδα της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ στην Αθήνα

 

Μάιος 31, 2022. Ελλάδα.

Άγ. Σαράντα.

Ιδιαίτερη ενθάρρυνση για τη συνέχεια της πολιτικής προσπάθειας για την  διαιώνιση της ιστορικής μαρτυρίας του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στις πατρογονικές εστίες αποτελεί το ενδιαφέρον με το οποίο μέλη της κοινότητας μας που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα, περιέβαλαν, παρακολούθησαν και συμμετείχαν τόσο στην πολιτική συζήτηση όσο και σε πολιτιστικού περιεχομένου δραστηριότητες το περασμένο Σάββατο και Κυριακή (28 και 29 Μαΐου), σημειώνει το γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Δημοκρατικής Ένωσης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας – ΔΕΕΕΜ Ομόνοια.

Μακρόν: Καταδικάζω τις προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας – Εκφράζω τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων

 

Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών - μελών και πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές [της Τουρκίας] πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο», δήλωσε

Σαουδάραβες επιχειρηματίες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Αλεξανδρούπολη

 

Η αντιπροσωπεία των επιχειρηματιών και κυβερνητικών αξιωματούχων του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας είχε κοινή συνάντηση και με τον περιφερειάρχη Α.Μ.Θ, Χρήστο Μέτιο, τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλο Τοψίδη, και τον πρόεδρο του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών Βιομηχανιών Α.Μ.Θ., Χρήστο Γιορδαμλή.

Σαουδική Αραβία: “Ο ουρανός είναι το όριο” για τη συνεργασία με την Ελλάδα

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΒΑΡΒΑΡΑ ΦΑΝΙΔΗ

Σαουδική Αραβία: Σε μια εξαιρετική συνεργασία, που θα αποφέρει η Ελλάδα στο εγγύς μέλλον, είναι αυτή που σύναψε με τη Σαουδική Αραβία

Τό τρίγωνο Γιβραλτάρ – Σουέζ – Ἀλεξανδρούπολη γεωπολιτικά σημαντικώτερο ἀπό τήν Τουρκία

 

Μανώλης Κοττάκης

Θέλουμε μόνιμες ἐγγυήσεις ἀσφαλείας ἀπό τό ἀμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό καί πλήρη ἀναγνώριση τῶν ἐθνικῶν χωρικῶν μας ὑδάτων πέρα ἀπό τά ἕξι μίλια, γιά νά λειτουργήσουν οἱ πράσινοι δρόμοι τῆς Ναυσιπλοΐας

Συνοδεία πολεμικών πλοίων τα δεξαμενόπλοια;

 

Η ΕΕ διερευνά τρόπους για να ξεκλειδώσουν οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και να μεταφέρονται με ασφάλεια μέσω της Μαύρης Θάλασσας, μέσω της Θάλασσας του Μαρμαρά και στη συνέχεια μέσω της Μεσογείου. [Shutterstock/Valdis Skudre]

Το γεγονός ότι η Ρωσία μπλοκάρει τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και το Ιράν κατάσχει ελληνικά δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν πετρέλαιο στον Περσικό Κόλπο μπορεί να πυροδοτήσει τη συζήτηση για τη συνοδεία πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού από πολιτικά δεξαμενόπλοια, σύμφωνα με τον αναλυτή Cornelius Adebahr.

Ιράν: Καλεί την Αθήνα σε συνεργασία για τα τάνκερ, χωρίς ανάμειξη των ΗΠΑ

 

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κροατία θα Αυξήσει τη Χωρητικότητα του Πετρελαιαγωγού της Αδριατικής Αν Διακοπεί η Ροή Ρωσικού Αργού προς την Ουγγαρία

 

Η Κροατία είναι έτοιμη να αυξήσει τη χωρητικότητα του πετρελαιαγωγού της Αδριατικής ώστε να μπορεί να προμηθεύει αργό πετρέλαιο στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία σε περίπτωση διακοπής των εισαγωγών από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Druzhba, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας

Bloomberg: Τα ενεργειακά projects της Ελλάδας που εξετάζει (ξανά) η Ευρώπη

 

Πρόκειται για υποθαλάσσια καλώδια από την Αίγυπτο και το Ισραήλ - Θα έχουν τη δυναμική να αντικαταστήσουν, όχι μόνο το σύνολο του ρωσικού αερίου που εισαγάγει η Ελλάδα, αλλά και ένα τμήμα των προμηθειών γειτονικών χωρών

Εμπάργκο με παραθυράκια και νικητή τον Ορμπαν

 

Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr 

Πρώτα τα καλά νέα: Οι Ευρωπαίοι ξύπνησαν το πρωί διαβάζοντας ότι οι 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ κατέληξαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες σε συμφωνία για ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, για να πιεστεί η Μόσχα να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο – Μύθοι και πραγματικότητα

 

Γιώργος Παυλόπουλος

Τι περιλαμβάνει ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στις Βρυξέλλες - Τι προβλέπεται για τις χώρες που εξαιρούνται, τι θα γίνει με το αέριο, ποια είναι τα επόμενα βήματα - Τι θα συμβεί στο μεταβατικό διάστημα - Πώς απαντά η Μόσχα

Η «άσχημη» πλευρά της συμφωνίας στην Ε.Ε. για το 6ο πακέτο κυρώσεων

 

Γιάννης Αγγέλης

Η συμφωνία που τελικά επιτεύχθηκε στην έκτακτη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αξίζει προσοχής. Ειδικά όσον αφορά στις επιμέρους πλευρές της, που αποκαλύπτουν αφενός το άμεσο «κόστος» του νέου πακέτου κυρώσεων στην Ε.Ε. και αφετέρου τη ζημιά στην «ενότητά» της και ειδικά στην Ενιαία Εσωτερική Αγορά της.

Ενεργειακή κρίση: Ικανοποίηση Κιέβου για την περικοπή στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από την ΕΕ

 

Η Ουκρανία χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μερική περικοπή των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία που, σύμφωνα με το Κίεβο, θα πλήξει τη ρωσική οικονομία και τη δυνατότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο.

Σερβία: Ορκίστηκε πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Αλ. Βούτσιτς

 

Είναι η δεύτερη θητεία του Βούτσιτς, που πρώτη φορά εξελέγη στο αξίωμα του προέδρου Δημοκρατίας το 2017

Ένταση μεταξύ Κίνας- Ταϊβάν: 30 κινεζικά μαχητικά μπήκαν στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας της Ταϊβάν

 

Ο 2ος μεγαλύτερος αριθμός μέχρι στιγμής φέτος– παραβίασαν την ADIZ της Ταϊβάν. 

Γ. Αδαλής: Νέες αποκαλύψεις για τον ενεργειακό πόλεμο και τα αφανή «παιχνίδια» (ηχητικό)

 

Ο οικονομέτρης - αναλυτής, Γιώργος Αδαλής, σε μια συνέντευξη - ποταμός στον 98.4 διαβάζει πίσω από τις επίσημες ανακοινώσεις, τον ενεργειακό πόλεμο και την απύθμενη, όπως λέει ανοησία που επικρατεί στην ηγεσία της ΕΕ για την ενεργειακή κρίση με τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις, όπως της χαρακτηρίζει, που βυθίζουν σε φτώχεια και πείνα τους λαούς που την απαρτίζουν.

Ο «τρελός σκύλος Ερντογάν», η «χαλαρότητα των συμμάχων» και η Ρωσία που χάθηκε-Άγγελος Συρίγος

 


Ο Άγγελος Συρίγος, Yφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αν. καθ. Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής ,μιλά στο militaire.gr για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και τη στάση που έχει τηρήσει η Ελλάδα, τον τρόπο με τον οποίο οι σύμμαχοι μας αντιμετωπίζουν τη τουρκική επιθετικότητα .

Γ. Καραμπελιάς: Οι Τούρκοι έχουν εξοργιστεί από τις κινήσεις & την αλλαγή ύφους της Ελλάδας (ηχητικό)

 

Στη συζήτησή του Γιώργου Καραμπελιά με τον Λάμπρο Καλαρρύτη (εκπομπή «Εμείς οι Έλληνες», Παραπολιτικά fm, 30-05-2022) αναλύεται και σχολιάζεται ο εκνευρισμός της Τουρκίας απέναντι στις διπλωματικές και εξοπλιστικές κινήσεις της Ελλάδας, καθώς και η αλλαγή ύφους την οποία δεν ανέμενε η Τουρκία, διότι αλλιώς έχει συνηθίσει.

Ο Ερντογάν καβάλησε ξανά το νεοθωμανικό καλάμι | ΖΟΟΜ (BINTEO)

 

Οχτώ θέματα έθιξε στην εκπομπή ZOOM ο Σάββας Καλεντερίδης.

Μιχάλης Ινγατίου, Μια χώρα με προβληματική συμπεριφορά που δεν σέβεται τις αρχές του ΝΑΤΟ η Τουρκία

 

Με αφορμή νέαα αρθρογραφίαα στους New York Times, που αναφέρονται στην προβληματική συμπεριφορά της Τουρκίας σαν μέλος του ΝΑΤΟ (Το άρθρο στον σύνδεσμο https://www.nytimes.com/2022/05/30/us...) ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου μιλάει για τα συνεχιζόμενα παιγνίδια του προέδρου Ερντογάν

«Λευκός» καπνός από τις Βρυξέλλες: Συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο | Μεσημεριανό Δελτίο

 

«Λευκός» καπνός από τις Βρυξέλλες: Συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο | Μεσημεριανό Δελτίο

Στα άκρα η Άγκυρα: Ενημέρωση Σολτς από Μητσοτάκη για τις τουρκικές προκλήσεις | OPEN TV

 

Για την τουρκική προκλητικότητα ενημέρωσε ο Μητσοτάκης τον Σολτς | OPEN TV

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 97η ημέρα ρωσικής εισβολής

 

Οι Ρώσοι ελέγχουν «περίπου το ήμισυ» του Σεβεροντονέτσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν «περίπου το ήμισυ» της πόλης Σεβεροντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της διοίκησης της πόλης.