Ανδρέας Μιαούλης - Ο ατρόμητος ναύαρχος του 1821
Δείτε το Βίντεο
Γράφει ο Νικόλαος Λαδιανός, δημοσιογράφος της ΕΡΤ3
Η Ελλάδα έχει ορισμένα κρυφά – ή και φανερά – “υπερόπλα” στη Συνθήκη της Λωζάνης. (Η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, θα επαναλάβω ότι συνήφθη σε ένα κλίμα ταπεινωτικό για την χώρα μας…)
Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ
Όταν στις αρχές του 2021 ανεπίσημα τουρκικά χείλη είχαν εξαρτήσει την αναγνώριση της ελληνικής κυριαρχίας την ελληνική κυριαρχία των νησιών στο ανατολικό Αιγαίο από την αποστρατιωτικοποίησή τους, αρμόδιοι παράγοντες στην Αθήνα είχαν υποτιμήσει τη σημασία εκείνης της δήλωσης.
Ανδρέας Πιμπίσιης
Ανήκουμε εις τη Δύση, φοβόμαστε την Τουρκία και ανησυχούμε για τους Άραβες. Κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί ο τρόπος που πολιτεύεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Και τα παραδείγματα πολλά που επιβεβαιώνουν ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτή τη λογική.
Μπορεί να καταγραφεί ως ένα σημαντικό έγγραφο η επιστολή που έστειλε στον Τατάρ ο Αναστασιάδης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Όμως, η τουρκική πλευρά δεν τη συζήτησε καν. Την έσκισε και την πέταξε.
«Έχω τονίσει κατ’ επανάληψη ότι οι εντάσεις δεν προσφέρουν σε καμία πλευρά. Οι δυνατότητές μας αυτές είναι που αποθαρρύνουν την άλλη πλευρά από το να αποτολμήσει στρατιωτική εμπλοκή.
Η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις.
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα, προχωρώντας σήμερα σε νέες υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο.
Το “swap” των σοβιετικής κατασκευής ΤΟΜΑ BMP-1 με τα γερμανικά TOMA Marder 1A3, ήταν μία ακόμα ευκαιρία να διαπιστώσει κανείς το πολύ χαμηλό επίπεδο δημόσιας συζήτησης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις σε θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας. Όλα γίνονται με κριτήριο την εντυπωσιοθηρεία. Όταν τα κόμματα αποδεικνύονται ανίκανα να συμφωνήσουν στα στοιχειώδη, πώς είναι δυνατόν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα πολύπλοκα ζητήματα εθνικής ασφάλειας;
Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)
Κείμενο του ιστολόγιου 3/6/2022
Στο παρακάτω βίντεο ακούμε αρχικά την παρουσιάστρια να λέει τα εξής :
To μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα είναι ότι δεν πρόκειται να παρασυρθεί από το κρεσέντο ρητορικής αποχαλίνωσης που χαρακτηρίζει τον δημόσιο λόγο της κυβέρνησης, των κομμάτων και των στελεχών του ΑΚΡ για το Αιγαίο. [INTIME NEWS]
Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν στην Τουρκία, Ομέρ Τσελίκ / Φωτογραφία: AP
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Σέρβος ομόλογός του Νικόλα Σελάκοβιτς, κάνουν δηλώσεις στον Τύπο, μετά το τέλος της συνάντησής τους, στο Βελιγράδι - Πνευματικά Δικαιώματα STR/ 2022 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας και οι περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο την κατάσταση στην Ουκρανία απασχόλησαν τις συναντήσεις που είχε στο Βελιγράδι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με το πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον ομόλογο του Νίκολα Σελάκοβιτς και τον πρόεδρο της Βουλής Ίβιτσα Ντάτσιτς.
File photo: Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ με τον πρόεδρο της Τoυρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Photo via Twitter, @NATOpress
Το ΝΑΤΟ πρέπει να εξετάσει την εκδοχή ενός διαζυγίου από την Τουρκία γιατί οι αυξανόμενες διαφορές μεταξύ της συμμαχίας και της Άγκυρας γίνονται ασυμβίβαστες, δηλώνει η Ελίζαμπεθ Σάκελφορντ, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ.
Η Τουρκία συνεχίζει να προβάλει αντίσταση στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου στην Ισπανία.
Στην καταγγελία ότι η Τουρκία συγκαταλέγεται στις χώρες που αγοράζουν σιτηρά που η Ρωσία έχει κλέψει από την Ουκρανία προχώρησε σήμερα ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Άγκυρα.
Στη Θεσσαλονίκη ο Όλαφ Σολτς
Ο Γερμανός καγκελάριος μεταβαίνει για δείπνο με τις χώρες της Διαδικασίας Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη. Η υπ. Εξωτερικών σε Αθήνα και Άγκυρα.
Πώς σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών την έγκριση πακέτου-μαμούθ 100 δισ. ευρώ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς της Γερμανίας.
Η διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom προς τη Δανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες επισπεύδει την αναβίωση των ερευνών στη Βόρεια Θάλασσα, με νέα πρότζεκτ να έρχονται στο προσκήνιο.
Του David Hambling
Η ουκρανική μονάδα εναέριας αναγνώρισης Aerorozvidka δεν είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να ρίχνει βόμβες, αλλά είναι αυτή που κατάφερε να μετατρέψει τα drones από όπλα που απλώς προκαλούν προβλήματα σε πραγματικό εφιάλτη για τα άρματα μάχης.
Του Μιχάλη Ψύλου
psliosm@naftemporiki.gr
Η εικόνα θα μπορούσε να είναι πραγματική: Για να περάσει το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στην πραγματικότητα, η ΕΕ "γονάτισε" και πάλι, μπροστά στην νέα απειλή για βέτο της Ουγγαρίας και απάλλαξε τον Ορθόδοξο Πατριάρχη Κύριλλο από τις νέες κυρώσεις.
Έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που η Δύση ξεκίνησε τον οικονομικό της πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και δεν πηγαίνει σύμφωνα με το σχέδιο, αντιθέτως, τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα, αναφέρει ο Guardian.
Πυραυλικά πλήγματα από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και από βομβαρδιστικά μακράς εμβέλειας, έχοντας στόχους αστικές και στρατιωτικές υποδομές, συνεχίζει να καταφέρει η Ρωσία δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Αλεξάντρ Μοτουζιάνικ, όπως μετάδωσε το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.
"Οι εκπρόσωποι του κράτους βρίσκονται εδώ, υπερασπίζονται την Ουκρανία εδώ και εκατό ημέρες", σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε βίντεο που διαρκεί 36 δευτερόλεπτα
Μόνο το 51% των Σλοβάκων, το 50% των Βουλγάρων και το 48% των Ούγγρων επέρριψαν την ευθύνη στη Ρωσία. [EPA-EFE/MIKHAIL METZEL]
Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες στην Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία εξακολουθούν να μην αποδίδουν την κύρια ευθύνη στη Ρωσία ως υπεύθυνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με νέα έρευνα της δεξαμενής σκέψης GLOBSEC με έδρα τη Μπρατισλάβα.
Την στιγμή που οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να απομονώσουν την Ρωσία και να απεξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα, η Σερβία ενισχύει τις σχέσεις της με την Μόσχα μέσω συμφωνίας για το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η επιμονή της Γέλεν να μειωθούν οι δασμοί στα κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα ίσως να δείχνει τον δρόμο της ισορροπίας στις σινοαμερικανικές σχέσεις – Ένας βαθμός οικονομικής συνεργασίας και εμπορικών σχέσεων θα μπορεί να λειτουργεί και ως ένα πεδίο αποφόρτισης της έντασης
«Αιματηρές συγκρούσεις ξεσπούν γύρω από το αρχηγείο πληροφοριών στη λιβυκή πρωτεύουσα»
Ιούνιος 2, 2022. Ελλάδα.
Αιματηρές συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ της Τετάρτης μεταξύ ένοπλων ομάδων γύρω από το αρχηγείο της λιβυκής υπηρεσίας πληροφοριών «Εξωτερικής Ασφάλειας» στην περιοχή Sabaa στην πρωτεύουσα Τρίπολη και συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Μέλος του Ύπατου Συμβουλίου της Επικρατείας της Λιβύης (HCS), ο Ιντρίς Μπουφαΐντ, κάλεσε σήμερα το NATO να επέμβει στη Λιβύη «στρατιωτικά ή ειρηνικά» για να απομακρύνει τους μισθοφόρους από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.
Ο στρατηγικός σύμβουλος, καθηγητής Νίκος Λυγερός μίλησε για τους νέους συσχετισμούς και την γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας
Ο κ. Γιώργος Φίλης, διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής, μίλησε για την κλιμακούμενη ρητορική της Τουρκίας (01-06-2022).
Ο κ. Κων/νος Γρίβας, καθηγητής γεωπολιτικής ασφάλειας στο ΕΚΠΑ και καθηγητής γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, μίλησε για την αποστολή οπλικών συστημάτων από την Ελλάδα στην Ουκρανία και για την τουρκική προκλητικότητα (01-06-2022).
"Έχεις υπέρπτηση από drones; Τα καταρρίπτεις. Αυτό είναι μήνυμα και για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για το NATO"
Η απάντηση της Ελλάδας στην τουρκική επιθετικότητα στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας, διεμήνυσε πριν από λίγο, από το Βελιγράδι, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά το ισχυρό μήνυμα που εξέπεμψε χθες ο Πρωθυπουργός, με την επίσκεψή του στην Κω και την Ψέριμο.
Ό,τι συμβαίνει την ώρα που συμβαίνει σε Ελλάδα και εξωτερικό το μαθαίνετε «Σήμερα». Το ξεκίνημα της νέας ημέρας είναι γεμάτο ειδήσεις, αναλυτικά ρεπορτάζ από όλα τα σημεία των γεγονότων και με τα πρόσωπα της επικαιρότητας να είναι οι πρωταγωνιστές.
Ο Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, Γιώργος Φίλης αναλύει τις τελευταίες εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο για τον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά και τις προκλήσεις της Τουρκίας.
Εκατό ημέρες συμπληρώνονται από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό.