Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Η «απαγορευμένη» Ακρόπολη των Αθηνών – Κρυφές Είσοδοι

Μάριος Κ. Μαμανέας

Η ιστορία της Ακρόπολης είναι σχετικά γνωστή. Τόσο τα σχολικά βιβλία, όσο και τα ταξιδιωτικά εγχειρίδια και οι αρχαιολογικές πραγματείες αναφέρονται συνήθως ευρύτατα στον χρόνο και τον τρόπο κατασκευής του συγκροτήματος των λαμπρών κτηρίων του Ιερού Βράχου.

Ωστόσο, ελάχιστες έως ανύπαρκτες είναι οι αναφορές στη φύση του και στα λιγότερο θεατά σημεία του, που πάντοτε αγνοούνται ή παρασιωπούνται απ’ όλους.

Η άποψη ότι η Ακρόπολη στο σύνολό της, αλλά και ειδικότερα ο Παρθενώνας βρίθει από μυστικά είναι η πιο κοντινή στην πραγματικότητα. Ο αείμνηστος καθηγητής αρχαιολογίας Παναγής Καββαδίας υπήρξε ο πρώτος που εισηγήθηκε τη θεωρία περί μη συμπαγούς θεμελιώσεως του Παρθενώνα.

Δεν είναι… «τσαντίρι», δεν είναι… «μαντρί», δεν είναι παράγκα! Είναι εμβληματική αρχαία πύλη!

Δημήτρης Στεργίου
Από το eleftherostypos

Ύστερα από 24 χρόνια έγιναν νέες «στερεωτικές» εργασίες στην αρχαία «Αυλόπορτα» της Παλαιομάνινας με εμποτισμό του ξύλινου «νάρθηκα» που είχε τοποθετηθεί το 1997 και με τοποθέτηση… λαμαρινών για να μη βρέχονται τα… καδρόνια δαπάνης 10.000 ευρώ με διακομματική σιωπή όλων των Αιτωλοακαρνάνων βουλευτών.

Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη βλέποντας αυτό το πολιτιστικό όνειδος που σκεπάζει ένα από τα επιβλητικά αρχαία μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας, την «Κεντρική Πύλη» ή «Μεγάλη Πύλη» ή «Αυλόπορτα» ή «Πόρτα», όπως τη λένε οι ντόπιοι.

S-500: Η Ρωσία εντάσσει στο οπλοστάσιό της το νέο πυραυλικό σύστημα – Πώς εμπλέκεται η Τουρκία(Βίντεο)

Η Ρωσία ολοκλήρωσε τις δοκιμές του νέου πυραυλικού συστήματός της επιφανείας – αέρος S-500 και έχει αρχίσει να το προμηθεύει στις ένοπλες δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Οι S-500, ένα όπλο για το οποίο η Μόσχα ελπίζει ότι θα ενισχύσει την άμυνά της και θα γίνει μπεστ – σέλερ στις εξαγωγές, έχει περιγραφεί ως ένα διαστημικό αμυντικό σύστημα και μπορεί να αναχαιτίζει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ και αεροσκάφη.

Η Ρωσία άρχισε πέρυσι τις δοκιμές του συστήματος και οι ένοπλες δυνάμεις της έχουν κάνει γνωστό πως τα πρώτα από τα συστήματα αυτά θα αναπτυχθούν γύρω από την πόλη της Μόσχας.

Παζάρι μέχρι το πάρα ένα για τις αμερικανικές βάσεις Πενταετής διάρκεια. - «Αγκάθι» η Σκύρος

(φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ).
Aιχμές κατά της Τουρκίας για την αδιαφορία της να προστατεύσει τη βυζαντινή πολιτιστική κληρονομιά άφησε ο κ. Δένδιας στα εγκαίνια της έκθεσης της ΥΔΙΑ για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

Διαπραγμάτευση σε τεχνικό και διπλωματικό επίπεδο μέχρι την τελευταία στιγμή θα βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου η νέα τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ να περιλαμβάνει και χαρακτηριστικά που ενδιαφέρουν ευθέως την Αθήνα, όπως η χρήση νέων τοποθεσιών από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις (Ε.Δ.).

AUKUS: Το “ευρύ σύμφωνο ασφαλείας” που αλλάζει τα πάντα στον Ειρηνικό

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επιδιώκουν να ενισχύσουν σε όλα τα επίπεδα τις συμμαχίες τους έναντι της Κίνας, ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μία ευρεία σύμπραξη ασφαλείας που περιλαμβάνει κυρίως την παράδοση πυρηνικών υποβρυχίων στην Καμπέρα. Άμεση συνέπεια αυτής της θεαματικής ανακοίνωσης: η Αυστραλία ακύρωσε ένα γιγαντιαίο συμβόλαιο με τη Γαλλία για την παράδοση συμβατικών υποβρυχίων, προκαλώντας το θυμό του Παρισιού.

«Η πρώτη μεγάλη πρωτοβουλία του ‘AUKUS’ (σ.σ.: η ονομασία αυτού του νέου συμφώνου) θα είναι να παραδοθεί ένας στόλος υποβρυχίων πυρηνικής πρόωσης στην Αυστραλία», δήλωσαν ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, εμφανιζόμενος μέσω βίντεο, όπως και ο Βρετανός ομόλογός του Μπόρις Τζόνσον, στη διάρκεια εκδήλωσης υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.