Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Η Μάχη του Κιλκίς - Λαχανά

Ελληνοβουλγαρική ένοπλη σύγκρουση σε τρεις τομείς, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου. Η έκβασή της υπέρ των ελληνικών όπλων, άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση της Ανατολικής Μακεδονίας και σηματοδότησε την κατάρρευση των βουλγαρικών φιλοδοξιών για την κατάκτηση της Θεσσαλονίκης. Η μάχη του Καλινόβου - Κιλκίς - Λαχανά είναι περισσότερο γνωστή ως Μάχη του Κιλκίς - Λαχανά.
Κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, οι Βούλγαροι κατέλαβαν το Κιλκίς (Κουκούς, όπως το ονόμαζαν) στις 26 Οκτωβρίου 1912, την ημέρα που ο ελληνικός στρατός έμπαινε νικηφόρα στη Θεσσαλονίκη. Σκόπευαν να το χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο των επιχειρήσεών τους στη Μακεδονία και ειδικότερα για την πραγματοποίηση του μεγάλου τους ονείρου, την κατάληψη της Θεσσαλονίκης. Το Κιλκίς κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα ήταν άντρο κομιτατζήδων, ενώ στην πόλη είχαν απομείνει μόνο 30 ελληνικές οικογένειες.

Απίστευτο κι όμως Ελληνικό... Αιγάλεω: Προσπαθεί επί 14 χρόνια να αποδείξει ότι δεν είναι νεκρός!(Βίντεο)

Μία απίστευτη ταλαιπωρία βιώνει εδώ και 14 χρόνια ο κ. Γιάννης Διαμαντής
Μια απίστευτη περιπέτεια ζει εδώ και 14 χρόνια ο κύριος Γιάννης Διαμαντής, ο οποίος προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι ζωντανός...

Ο κ. Διαμαντής πηγαίνοντας πριν 14 χρόνια να ψηφίσει στο Δήμο Αιγάλεω, του οποίου είναι δημότης, διαπίστωσε ότι δεν μπορεί, αφού όπως του είπαν ήταν νεκρός.

Διερευνώντας την υπόθεση διαπίστωσε ότι ένας άλλος άνδρας με το ίδιο ακριβώς ονοματεπώνυμο, είχε πεθάνει το εν λόγω διάστημα, μετά από νοσηλεία του στο Τζάνειο Νοσοκομείο.

Πρόκληση Γιλντιρίμ από την Αθήνα: Παραβιάσεις κάνουν και τα ελληνικά μαχητικά! - Αφού ο Τσίπρας ζήτησε να μην γίνονται -εκατέρωθεν- ενέργειες που υπονομεύουν την καλή γειτονία...(Βίντεο)

«Το θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και ζήτησε να επιστραφούν στην Τουρκία οι 8 πραξικοπηματίες - «Να βλέπουμε τα θέματα με θετικό τρόπο γιατί είστε κι εσείς μηχανικός» είπε ο Τσίπρας
Σε μια απίστευτη πρόκληση την οποία ανέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος δεν απάντησε αν και είχε το χρόνο και την ευκαιρία να το κάνει, προχώρησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ στην κοινή συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του.

Johann Rukeli Trollman

Του Ν. Λυγερού

Τον Μάρτη του 1933 ο τσιγγάνος Johann Rukeli Trollman σε δώδεκα γύρους κέρδισε τον γερμανό Adolf Witt και πήρε τον τίτλο του πρωταθλητή Γερμανίας στην πυγμαχία. Όμως λόγω του ρατσισμού της κυβέρνησης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης της εποχής που τον κατηγόρησαν γιατί δεν πάλευε μ’ έναν γερμανικό γνήσιο τρόπο, του ακύρωσαν τον τίτλο διότι δεν ήθελαν να τον κατέχει ένας τσιγγάνος. Ουσιαστικά έβαλαν ένα τέλος στην επαγγελματική του καριέρα. Ο Johann Rukeli Trollman θύμωσε και αποφάσισε να γελοιοποιήσει το ναζιστικό καθεστώς. Έτσι στον επόμενο αγώνα του, βάζει πάνω στο σώμα του λευκή πούδρα και βάφει τα μαλλιά του με ξανθό χρώμα έτσι ώστε να μοιάζει με γνήσιο γερμανό. Στη συνέχεια ανέβηκε στο ρινγκ κι αντί να παλέψει με τον κλασσικό του τρόπο κάνοντας γρήγορες κινήσεις με τα πόδια του και χτυπώντας τον αντίπαλο με μη προβλέψιμο τρόπο, κάθισε στο κέντρο ακίνητος σαν δέντρο και άντεξε όλα τα χτυπήματα για πέντε γύρους μέχρι να πέσει λιπόθυμος.

Πάνω στους Τσιγγάνους

Πάνω στους Τσιγγάνους
Του Ν. Λυγερού

Πάνω στους Τσιγγάνους
οι Ναζί
έκαναν
πειράματα
με φωσγένιο

Η καταπάτηση και η γενοκτονία των Τσιγγάνων

Του Ν. Λυγερού

Με τους Ναζί, οι Τσιγγάνοι θεωρήθηκαν ως ένας πληθυσμός που δεν μπορεί να ενσωματωθεί και κατά συνέπεια αποφασίστηκε να τον απομονώσουν πολιτειακά. Δεν τους έδιναν πρόσβαση στην εκπαίδευση, τους απαγόρευαν την κυκλοφορία και τους εξανάγκαζαν να πάνε σε τοπικά κέντρα εγκλεισμού.
Το 1933 αρχίζει η υποχρεωτική στείρωση των γυναικών στο πλαίσιο του νόμου περί μη κοινωνικών ομάδων.
Το 1934 ο νόμος ενάντια στους επικίνδυνους εγκληματίες εφαρμόζεται στους τσιγγάνους και καταγράφονται από την αστυνομία μ’ έναν τρόπο ανθρωπολογικό.