Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Βρετανία για Γλυπτά Παρθενώνα: Αν η Ελλάδα θέλει τον δανεισμό, να αναγνωρίσει πρώτα ότι μας ανήκουν


Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

Η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να «αναγνωρίσει» ότι τα “Ελγίνεια Μάρμαρα”, όπως αποκάλεσε τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετά αυτά να δανειστούν στην χώρα μας.

ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ & ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ERIN PIZZEY

 Μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα το πως ο φεμινισμός αρνείται την ενδοοικογενειακή βία των γυναικών εάν εξετάσουμε την περίπτωση της Erin Pizzey. H Erin Pizzey είναι η γυναίκα που άνοιξε το πρώτο καταφύγιο στον κόσμο για κακοποιημένες γυναίκες. Οι μελέτες της όμως και η εμπειρία της έδειξαν πως οι άντρες κακοποιούνται εξίσου από τις γυναίκες τους. Και για αυτό οι φεμινίστριες την κατέστρεψαν και την έσβησαν από την ιστορία του κινήματος τους.

«Panic button: Προστασία για όλες και όλους»

 
«Δεν επαναπαυόμαστε, δεν εφησυχάζουμε αλλά οργανώνουμε και υλοποιούμε πολυεπίπεδες δράσεις και πολιτικές για την εξάλειψη της βίας».

Δρ. Ζέφη Δημαδάμα, Αρθρογράφος
Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Οι «καρποί» της φιλίας με την Τουρκία


Από την πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα (φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / EUROKINISSI)

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Ο Ερντογάν υπέγραψε στις 8 Δεκεμβρίου 2023 τη Διακήρυξη Φιλίας και Συνεργασίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά έκτοτε συνεχίζει να μιλά κάθε τρεις και λίγο για τη «Γαλάζια Πατρίδα», ενώ το τουρκικό κράτος σκάβει συστηματικά το λάκκο της Ελλάδας.

ΥΠΕΣ: Έμειναν 300 μετανάστες στο Πουρνάρα – Αποτελεσματικά τα μέτρα


Θετικά είναι τα σημάδια σχετικά με την πορεία του μεταναστευτικού στην Κύπρο.

Μία σημαντική επίσκεψη στη Λευκωσία που θα ενοχλήσει σίγουρα τον Ερντογάν: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα υποδεχθεί τον Εμίρη του Κατάρ


epa11295515 Qatari Emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani (C) inspects honor guards during a state visit at the army pavilion of Tribhuvan International Airport in Kathmandu, Nepal. EPA, NARENDRA SHRESTHA

Πολύ σημαντική συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του στην Κύπρο, θα έχει την Τρίτη, 28 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Πολεμική Αεροπορία: Πλάνα από ελικόπτερο Super Puma σε αποστολή διάσωσης ασθενών από εμπορικό πλοίο [vid]


Η Πολεμική Αεροπορία δημοσίευσε πλάνα από ένα ελικόπτερο τύπου Super Puma που εκτέλεσε αποστολή διάσωσης δύο ασθενών, μελών του πληρώματος του εμπορικού πλοίου «REBECCA», το οποίο έπλεε 60 ναυτικά μίλια νότια της Ιεράπετρας Κρήτης, με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να επιδεικνύουν τις ικανότητές τους, ενώ ακόμα συμπλήρωσαν 4,3 ώρες πτήσης.

Τί κάνουν οι “Νυκτοπερπατητές” του 160ού SOAR στα Μέγαρα;


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μια ιδιαίτερη συνεκπαίδευση λαμβάνει χώρα αυτό το διάστημα μεταξύ προσωπικού της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ. Πρόκειται συγκεκριμένα για δραστηριότητα η οποία αφορά τον αεροπορικό βραχίονα της Διοικήσεως, την Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ) που συνεκπαιδεύεται με προσωπικό του αμερικανικού 160ού Συντάγματος Αεροπορίας Στρατού Ειδικών Επιχειρήσεων (160 SOAR).

«Ανοίγουν φτερά» τα μεταφορικά αεροσκάφη: Ολοταχώς για διψήφιο αριθμό διαθέσιμων C-130 και C-27


* Του Κώστα Σαρικά

Τα «πέτρινα» χρόνια για τον στόλο των μεταφορικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας φαίνεται ότι σταδιακά ανήκουν στο παρελθόν καθώς το Αεροπορικό Επιτελείο βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση δρομολογώντας τα επόμενα βήματα. Έως τα τέλη του 2024 ο αριθμός των διαθέσιμων αεροσκαφών C-130 και C-27 αναμένεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό να είναι διψήφιος καθώς τρία μεταφορικά και των δύο τύπων πρόκειται να προστεθούν σε όσα ήδη επιχειρούν.

Έρχεται η 19η «ριπή ανέμου» στην Τανάγρα: Ως το τέλος του 2024 ετοιμοπόλεμες και οι 24 – Οι Meteor των Rafale F3R είναι readiness και φέρνουν πολλά… μποφόρ στο Αιγαίο


File Photo Στιγμιότυπο από την άφιξη των ελληνικών Rafale F3R στην Γαλλία για την άσκηση VOLFA 2024 στην οποία οι ιπτάμενοι έλαβαν μέρος και που δοκίμασαν τις δυνατότητες του φακέλου όπλων με τους πυραύλους κρούσης Hammer Πηγή: Armee De L’ Air

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα 

Από την Πολεμική Αεροπορία πιστώνεται στους Γάλλους πως τηρούν απαρέγκλιτα το αρχικό χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των Rafale F3R χωρίς να υπάρχει η παραμικρή καθυστέρηση.

Σε πλήρη εξέλιξη οι δοκιμές της FDI

Γιάννης Νικήτας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εν όρμω σε πρώτη φάση δοκιμές της πρώτης FDI του Γαλλικού Ναυτικού. Οι δοκιμές πηγαίνουν εξαιρετικά και αναμένεται να ξεκινήσουν και οι θαλάσσιες δοκιμές στο επόμενο χρονικό διάστημα. 

Εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας


Ο Διοικητής Χερσαίωτης Γαλλίας – αντίστοιχο τίτλος με τον Αρχηγό ΓΕΣ στην Ελλάδα, επισκέφτηκε τη χώρα μας, με την περαιτέρω εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Του Χρήστου Μαζανίτη

«Future Artillery 2024»: Οι βελτιώσεις του PzH-2000 που θα το διατηρήσουν ικανό έως το 2050, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εξέλιξη και για την Ελλάδα


Στη διάρκεια του συνεδρίου «Future Artillery 2024» παρουσιάστηκαν προτάσεις για τη βελτίωση του αυτοκινούμενου πυροβόλου PzH-2000 με στόχο να παραμείνει ικανό και αξιόμαχο μέχρι το 2050. 

US Navy: Ανάθεση συμβολαίων για την 5η και 6η Φ/Γ Constellation


Το US Navy ανακοίνωσε την ανάθεση σύμβασης 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στη Fincantieri Marinette Marine για τις επόμενες δύο φρεγάτες κλάσης Constellation. Το συμβόλαιο αφορά τις FFG-66 και FFG-67, την 5η και την 6η φρεγάτα του προγράμματος, σύμφωνα με ανακοίνωση της σύμβασης του Πενταγώνου. 

Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει κύρος στην Ευρώπη κι εσείς μονίμως χρησιμοποιείτε το ευρωκοινοβούλιο για να πυροβολείτε τη χώρα αντί να τη στηρίζετε


Εν μέσω χειροκροτημάτων από την κοινοβουλευτική πτέρυγα της ΝΔ ολοκληρώθηκε η δευτερολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Βουλή, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ακρίβεια. Ξεκινώντας τη δευτερολογία του έκανε μία παρατήρηση τόσο για τη διαδικασία όσο και για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία βρισκόταν στο βήμα πριν από εκείνον και αντί για 20 λεπτά μίλησε 50.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επικίνδυνη αφέλεια το ταξίδι Κασσελάκη στη Ραμάλα

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Επικίνδυνη αφέλεια» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την επίσκεψη που προτίθεται να κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης στη Ραμάλα την Κυριακή. 

Νέα πρόκληση από την πρόεδρο της Β. Μακεδονίας: Αποκάλεσε τους πολίτες της «Μακεδόνες»


Επιμένει στην προκλητική ρητορική της η πρόεδρος της Β. Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα η οποία πριν δύο ημέρες αφαίρεσε από την επίσημη ιστοσελίδα της προεδρίας την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και σήμερα προχώρησε σε μια ακόμη χρήση του όρου «Μακεδονία», παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Final 4 Euroleague 2024: «Ντου» Τούρκων οπαδών με άνανδρη επίθεση σε φίλους του Παναθηναϊκού AKTOR


Final 4 Euroleague 2024: Επεισόδια ξέσπασαν μερικές ώρες πριν το τζάμπολ του πρώτου ημιτελικού, Παναθηναϊκός AKTOR - Φενέρμπαχτσε στο Βερολίνο.

Ελλάδα, NOTAM Λιβύης και Τουρκία… Η επιστράτευση (vid.)


Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον της Τουρκίας για το διάβημα της Λιβύης στην Αθήνα για τις σεισμικές έρευνες που διεξάγει η ελληνική πλευρά δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. 

Η τουρκική αντιπολίτευση πιέζει την κυβέρνηση για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Να αποκτήσει σαφή στρατηγική στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο καλεί ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP

Φιντάν: Οπισθοδρομήσεις στο τουρκικό Κράτος Δικαίου ανέστειλαν τις διαπραγματεύσεις, λέει η ΕΕ


Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις που διεξάγει η Τουρκία, η αναστολή τους καθώς και η παράτυπη μετανάστευση τέθηκαν επί τάπητος, μεταξύ άλλων, κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, με τον Ευρωπαίο επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβέρ Βαρχέλι.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία αποσύρουν μέρος των στρατευμάτων τους από τα σύνορα


Μάιος 24, 2024. Ελλάδα.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία αποσύρουν στρατεύματα από το συνοριακό τμήμα κοντά σε τρία χωριά από τις 24 Μαΐου και παραδίδουν την ασφάλεια στους συνοριοφύλακες, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSS) της Αρμενίας.

Κρίσιμες συναντήσεις στο Παρίσι για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή


Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα υποδεχθεί απόψε τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας για επισκόπηση της "κατάστασης στη Μέση Ανατολή", ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Ισραήλ: Τρία ακόμα πτώματα ομήρων της Χαμάς εντόπισε ο στρατός


Ισραήλ: Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι ανέσυραν τα πτώματα τριών ομήρων που είχαν συλληφθεί στη Λωρίδα της Γάζας αφού σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές της Χαμάς.

Γερμανία - Πορτογαλία: Δεν έχει έρθει η ώρα της αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους


Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Λουίς Μοντενέγκρο έκριναν σήμερα ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, όπως αποφάσισαν αυτήν την εβδομάδα η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία.

Χάγη: Οι πρώτες αντιδράσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων - Αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα

To προεδρείο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Peter Dejong

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης με την οποία το Ισραήλ καλείται να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα και να ανοίξει το πέρασμα για να περάσει η βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, πυροδότησε αντιδράσεις από Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους. 

Έκτακτη σύσκεψη μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου συγκάλεσε ο Νετανιάχου - Το Τελ Αβίβ αναμένεται να απορρίψει την απόφαση


Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπέζαλελ Σμότριτς διεμήνυσε ότι «αυτοί που απαιτούν από το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο, απαιτούν να σταματήσει να υπάρχει». «Το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε αυτό» επισήμανε. 

Ουκρανία: Σταματήσαμε τους Ρώσους στο Χάρκοβο


Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού η Ρωσία απέτυχε να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας 30 χιλιομέτρων. Συγκεντρώνει όμως στρατό στο Σούμι. «Δεν θα ξανακάνουμε λάθος».

Reuters: Έτοιμος για κατάπαυση πυρός ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τα τωρινά σύνορα

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με μια εκεχειρία που θα αναγνωρίζει τις σημερινές γραμμές μάχης. 

DW: Τι σημαίνουν οι ρωσικές ασκήσεις με πυρηνικά όπλα


Πρόκειται για την πρώτη φορά που διεξάγονται τέτοιου είδους ασκήσεις από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

«Πολιορκία» Κίνας σε Ταϊβάν: Δοκιμάζουμε δυνατότητές να «καταλάβουμε εξουσία»


Κινεζικά πολεμικά πλοία, καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη περικύκλωσαν σήμερα την Ταϊβάν, καθώς συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας με σκοπό, κατά το Πεκίνο, να δοκιμαστεί η δυνατότητα «κατάληψης της εξουσίας» στη νήσο, μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου της.