Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Επίλαρχος Χρήστος Τζαβέλας: Έπεσε ηρωικά φωνάζοντας “Εμπρός παιδιά για την πατρίδα…”

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βλάχος, Αντιστράτηγος ε.α.

Σαν σήμερα, στις 2 Δεκεμβρίου του 1940, έπεσε παλικαρίσια ο επίλαρχος Χρήστος Τζαβέλας,  στην μάχη της ΠΡΕΜΕΤΗΣ φωνάζοντας: “Εμπρός παιδιά για την πατρίδα…”

Ήταν απόγονος της ένδοξης οικογένειας των Σουλιωτών και γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1908.

Αποφοίτησε το 1927 από την σχολή Ευελπίδων. Πολέμησε και έπεσε ως Ίλαρχος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940.

Διακρίθηκε σε όλες τις μάχες όπου έλαβε μέρος, κατά το έπος του 1940, συνεχίζοντας έτσι την μακραίωνη ιστορία της οικογένειάς του.

Το «Νυφοκάραβο»: Όταν 900 Ελληνίδες νύφες ταξίδεψαν με την φωτογραφία του γαμπρού στο χέρι(Βίντεο - Φωτο)

 Με μια βαλίτσα όνειρα για μια καλύτερη ζωή και μια φωτογραφία στο χέρι, του μέλλοντα γαμπρού, όχι μία ούτε δύο αλλά 900 γυναίκες σαλπάρανε με ένα πλοίο από την Ελλάδα και με προορισμό τη μακρινή Αυστραλία. Το «Νυφοκάραβο», έτσι το γράφανε οι εφημερίδες.

Βρισμόμαστε 64 χρόνια πριν, η Ελλάδα μαζεύει τα κομμάτια της μετά τον εμφύλιο και την κατοχή. Η φτώχεια και η ανεργία οδηγούν χιλιάδες Έλληνες στην ξενιτιά. Οι χώρες στις οποίες μετανάστευσε κυρίως ο ελληνικός πληθυσμός ήταν η Αυστραλία και η Αμερική.

Πίσω στην Ελλάδα η κατάσταση παρέμενε πολύ δύσκολη. Χωριά και πόλεις άδειασαν ολόκληρες μετά το κύμα της μετανάστευσης.

Η Τουρκία σε φαύλο κύκλο

 Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Ο Ουμίτ Καρντάς (Ümit Kardaş) κάνει την καλύτερη και πιο ειλικρινή παρουσίαση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Τουρκία, που είναι ένα πρόβλημα δημοκρατίας, καθώς το κράτος «παράγει» πολίτες έτοιμους να κατασπαράξουν οτιδήποτε είναι διαφορετικό από αυτούς.

Η ανάλυσή του μας επιτρέπει να βγάλουμε πολύτιμα συμπεράσματα, όχι μόνο για το Κουρδικό και τις γενοκτονίες, αλλά και για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, κυρίως εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου:

Τούρκοι: Ψάχνουν το ελληνικό drone Αρχύτας στο Αιγαίο

Διονύσης Αντωνέλλος  

Η Ελλάδα έχει το δικό της μη επανδρωμενο εναεριο όχημα λενε οι Τούρκοι. 

Τούρκοι: Ψάχνουν το ελληνικό drone Αρχύτας στο Αιγαίο και κάνουν αναφορές στο πρόγραμμα ελληνικών drone.

Oι Τούρκοι έχουν «καμάρι» τα Bayraktar, τα οποία και διαφημίζουν για την αποτελεσματικοτητά τους (σ.σ. το αντίθετο βέβαια λένε Ουκρανοί και Ρώσοι).

Όμως αυτό δεν σημαίνει πως οι Τούρκοι δεν ασχολούνται και με το τι κάνει η Ελλάδα στον τομέα των UAV.

ΥΕΘΑ: Τι είπε για την απόκτηση συστημάτων ακουστικής και θερμικής αναγνώρισης πυροβολικού

O ΥΕΘΑ κ.Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απάντησε σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, με θέμα «Απόκτηση συστημάτων ακουστικής και θερμικής αναγνώρισης πυροβολικού».

«Το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις στον χώρο των νέων τεχνολογιών και εφόσον προκύψει ανάγκη επιχειρησιακής απαίτησης, εφαρμόζει τις προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας για ενεργοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων υπό το πρίσμα του οικονομικού του σχεδιασμού, και ως εκ τούτου, στο πλαίσιο αυτό, συντάσσεται και η εξέταση εποχούμενων συστημάτων αναγνώρισης πυροβολικού εξ αποστάσεως», δήλωσε.

Τανάγρα: Στην 114 Πτέρυγα Μάχης το 9ο Ελληνικό Rafale – Δύναμη πυρός και αποτροπής στον αέρα του Αιγαίου (Βίντεο)

Κώστας Σαρικάς

Τα 9 θα γίνουν 10 και πάει λέγοντας. Σαφές το μήνυμα προς τους… συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. 

Το ένατο Ελληνικό Rafale -τρίτο καινούργιο-έχει μόλις προσγειωθεί στη «φωλιά» του στην 114 Πτέρυγα Μάχης με την 332 Πολεμική Μοίρα «Γεράκι» να το υποδέχεται σύμφωνα με την αεροπορική παράδοση…

Στις 14 Δεκεμβρίου φτάνει και το δέκατο…

Γεμίζει «οχιές» το Αρχιπέλαγος, και δαγκώνουν: Έρχεται σε πλήρως ελληνικά χέρια το 4ο F-16 Viper – «Φωτιά» στην ΕΑΒ για να ετοιμάσουν και τα 78

 ΦΩΤΟ:Το πρωτότυπο Ελληνικό “Viper” βρίσκεται ακόμη στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν έχει σταματήσει να πετά με αεροπόρους- δοκιμαστές της USAF και της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin που έχει αναλάβει την αναβάθμιση στο επίπεδο Block 70. Το πρώτο διάστημα του 2023 προγραμματίζεται η επιστροφή του στην Ελλάδα και μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την ΕΑΒ θα ενταχθεί και αυτό στην πρώτη πολεμική μοίρα των F-16 Viper. Πηγή εικόνας: Lockheed Martin

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, HELLAS JOURNAL  

Έλληνες και μόνον θα είναι από εδώ και πέρα οι ιπτάμενοι που θα κάνουν τους ελέγχους πτητικής αποδοχής και τις δοκιμές στα 78 F-16 Viper, παραγωγής της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας.

Υπογράφηκε η σύμβαση προμήθειας ανταλλακτικών για τα NH-90

Ευθύμιος Λάζος

Με μια λιτή ανακοίνωση (δείτε ΕΔΩ), η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΑΕ) γνωστοποίησε ότι στις 24 Νοεμβρίου υπογράφηκε, με την εταιρεία ΝΗ Industries,

 η σύμβαση 006A/2022 για την προμήθεια ανταλλακτικών για τα μεταφορικά ελικόπτερα ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού. Πρόκειται για μια πολύ

Εθνική Αξιολόγηση κατά ΝΑΤΟ για το ΤΝΕΕ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ένα ακόμη στοιχείο της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ πέρασε ένα σημαντικό ορόσημο στο πλαίσιο της στοχοθεσίας προς ανάπτυξη Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων βάσει σύγχρονων προτύπων ΝΑΤΟ. Πρόκειται για το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) που την περασμένη εβδομάδα ολοκλήρωσε την διαδικασία της Εθνικής Αξιολόγησης, που αποτελεί στάδιο πριν την υποβολή του στην αντίστοιχη αξιολόγηση του ΝΑΤΟ.

Πολεμικό Ναυτικό: Αυτή είναι η γαλλική προσφορά για τις κορβέτες

Τι περιλαμβάνει η γαλλική προσφορά για την απόκτηση κορβετών για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

Η γαλλική πρόταση για την απόκτηση κορβετών για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έρχεται σήμερα στο φως της δημοσιότητας.

Το 2021, η Ελληνική Δημοκρατία επέλεξε τις φρεγάτες FDI με 3 μονάδες (και μια τέταρτη σε προαίρεση) που θα παραδοθούν το 2025 και το 2026 στο Πολεμικό Ναυτικό. Για τα περαιτέρω τα προγράμματα εκσυγχρονισμού του στόλου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), η Γαλλία υπέβαλε νέα προσφορά για τις κορβέτες με βάση το δοκιμασμένο στη θάλασσα σχέδιο Gowind.

Ο «Βελλεροφόντης» του Στρατού… σκότωσε νύχτα την επίδοξη Χίμαιρα στην Λέσβο(Βίντεο - Φωτο)

 Εντυπωσιακή νυχτερινή άσκηση στο Στρατού στην Λέσβο με την κωδική ονομασία «ΒΕΛΛΕΡΟΦΩΝ» ταυτόχρονα με την άσκηση «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΣΤΡΑΠΗ».

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στην Αρχαία ελληνική μυθολογία ο Βελλεροφόντης ήταν μεγάλος ήρωας, “ο μέγιστος ήρωας και δολοφόνος τεράτων όπως ο Κάδμος και ο Περσέας πριν από την εποχή του Ηρακλή”. Το μεγαλύτερο κατόρθωμα του ήταν η θανάτωση της Χίμαιρας η οποία όπως περιγράφει ο Όμηρος είχε κεφάλι λιονταριού, σώμα κατσίκας και ουρά φιδιού “η αναπνοή της έβγαζε τρομερές οσμές καιόμενης φλόγας”.

Η οριοθέτηση της ΑΟΖ και η ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων στο επίκεντρο της συνάντησης Ν. Δένδια με την ΥΠΕΞ της Αλβανίας

Η ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας - Αλβανίας και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ,με την ομόλογο του, της Αλβανίας, Όλτα Χάκα (Olta Xhaçka) για διευρυμένες συνομιλίες, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως τόνιζαν διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία έλαβε χώρα λίγες ημέρες πριν από τη μετάβαση του Πρωθυπουργού στην Αλβανία, έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων για τους τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς.

Θα επιτύχει η επαναπροσέγγιση Αιγύπτου - Τουρκίας;

 Θα είναι περιορισμένη και δεν θα φτάσει το επίπεδο της Ελλάδας, εκτιμά Γερμανός αναλυτής. Το ατού της Ελλάδας είναι ότι ανήκει στην ΕΕ και προσφέρει στο Κάιρο πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.

Eύκολες και ανέφελες δεν ήταν ποτέ οι σχέσεις τους εδώ και πολύ καιρό, αλλά τώρα Αίγυπτος και Τουρκία θέλουν να τις βάλουν σε νέες βάσεις, να κάνουν μια νέα αρχή. Αυτό είπαν πρόσφατα ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ. Η χειραψία τους παρουσία του εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι και η ανακοίνωση ότι θέλουν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους στο μέλλον, έκαναν τον γύρο του κόσμου. Και πράγματι, λγο μετά τη συμβολική χειραψία καταγράφηκε κινητικότητα.

Επιστολή της Αθήνας σε ΟΗΕ: Κίνδυνος αποσταθεροποίησης από το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο

Νίκος Μελέτης

Την αυστηρή προειδοποίηση ότι ενδεχόμενη απόπειρα υλοποίησης του Τουρκολιβυκού Μνημονίου για έρευνες υδρογονανθράκων που θα παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της θα οδηγήσει σε ένταση και αποσταθεροποίηση την περιοχή απηύθυνε η Αθήνα με επιστολή της στον ΟΗΕ.

Η επιστολή με ημερομηνία 17 Νοεμβρίου απευθύνεται στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και δημοσιεύθηκε ως επίσημο έγγραφο στις 23 Νοεμβρίου δηλώνει κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα θεωρεί άκυρο και το δεύτερο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο που όπως επισημαίνεται δεν παράγει νομικά αποτελέσματα.

Τουρκία: Κόντρα βουλευτών κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το «θα έρθουμε μια νύχτα»

Μανώλης Κωστίδης 

Τα πυρά του στην τουρκική κυβέρνηση εξαπέλυσε ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Τουρκίας, Ιμπραήμ Οζντέν Καμπόγλου, σχολιάζοντας τις επανειλημμένες απειλές του Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας ότι «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» 

Πυρά στην τουρκική κυβέρνηση εξαπέλυσε ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Τουρκίας, Ιμπραήμ Οζντέν Καμπόγλου, σχολιάζοντας τις επανειλημμένες απειλές του Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας ότι «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά».

Ορέστης Ομράν: Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει - Στοίχημα το brain gain

 

Ορέστης Ομράν: Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει - Στοίχημα το brain gain

Ζαχαρίας Μίχας: Καλώς εξοπλιζόμαστε - Αλλά να κάνουμε σχεδιασμό 20ετίας αντί να ψωνίζουμε σε δόσεις.

 

Ζαχαρίας Μίχας: Καλώς εξοπλιζόμαστε - Αλλά να κάνουμε σχεδιασμό 20ετίας αντί να ψωνίζουμε σε δόσεις.

Γρίβας Κ.: Η ιδιαίτερη τουρκική γεωστρατηγική. Συνάντηση τουρκογενών λαών και ισλαμικών χωρών.

 

Ο καθηγητής γεωπολιτικής ασφάλειας στο ΕΚΠΑ και καθηγητής γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων κ. Κων/νος Γρίβας, σχολιάζει την ιδιαίτερη τουρκική γεωστρατηγική με τις συναντήσεις τουρκογενών λαών και ισλαμικών χωρών (01-12-2022).

Μιχάλης Σταυρινός: Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες δημιουργούν δυναμική για ΑΟΖ- Τα βήματα με Αίγυπτο

 

Μιχάλης Σταυρινός: Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες δημιουργούν δυναμική για ΑΟΖ- Τα βήματα με Αίγυπτο

Λάμπρος Τζούμης, Οι εκκρεμότητες με Αλβανία και Λιβύη και ο ρόλος της Τουρκίας

 

Δύο εκκρεμότητες από το παρελθόν αποτελούν τουλάχιστον βαρίδι για την Ελληνική εξωτερική πολιτική και δίνουν έδαφος στην Τουρκία να τις εκμεταλλευτεί ή τουλάχιστον να προσπαθήσει να τις εκμεταλλευτεί εις βάρος της χώρας μας. Οι εκκρεμότητες αυτές είναι με την Αλβανία και την Λιβύη όπου υπάρχει μεταξύ πολλών και η οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) 

Σάββας Καλεντερίδης: Τον Οτζαλάν τον παρέδωσαν ανήθικοι πολιτικοί (1-12-2022)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Τον Οτζαλάν τον παρέδωσαν ανήθικοι πολιτικοί

Ακάρ: Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα, συνέλθετε | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 2/12/2022 | OPEN TV

 

1. Δένδιας:Σκληρό μήνυμα στην Άγκυρα - «Δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική κυριαρχία»
2. Μεγάλη διακλαδική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων στη Ρόδο
3. Ακάρ: Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα, συνέλθετε 
4. Μπέρμπογκ: Η Τουρκία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο

Νέες δηλώσεις Ακάρ: "Συμμαζέψτε τα μυαλά σας" καλεί την Ελλάδα | Αταίριαστοι | 02/12/2022

 


1. Νέες δηλώσεις Ακάρ: "Συμμαζέψτε τα μυαλά σας" καλεί την Ελλάδα
2. Η ελληνική απάντηση στο νέο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης

Ο Πρέσβης Επί Τιμή, Γιώργος Αϋφαντής μιλάει για το αν θα περάσει την "κόκκινη γραμμή" ο Ερντογάν

 

Ο Πρέσβης Επί Τιμή, Γιώργος Αϋφαντής μιλάει για το αν θα περάσει την "κόκκινη γραμμή" ο Ερντογάν

Εκνευρίστηκε ο Καλίν και διέκοψε συνέντευξη με Σουηδό δημοσιογράφο | Ώρα Ελλάδος 02/12/2022 | OPEN TV

 

1. Εκνευρίστηκε ο Καλίν και διέκοψε συνέντευξη με Σουηδό δημοσιογράφο
2. Ο Ευάγγελος Γεωργούσης για τη στάση της Τουρκίας και τις διπλωματικές σχέσεις με την Αίγυπτο
3. Συνάντηση Σολτς - Στόλτενμπεργκ: «Η Ρωσία δεν πρέπει να νικήσει»
4. Τζο Μπάιντεν: Είμαι έτοιμος να συναντήσω τον Πούτιν

Τουρκία: "Αποστρατιωτικοποιήστε αμέσως τα νησιά του Αιγαίου" -Ενόχληση για τις στρατιωτικές ασκήσεις | Σήμερα | 02/12/2022

1. Ιδρύθηκε η "Ελληνική Επιχειρηματική Λέσχη Τουρκίας"
2. Τουρκία: "Αποστρατιωτικοποιήστε αμέσως τα νησιά του Αιγαίου" -Ενόχληση για τις στρατιωτικές ασκήσεις
3. Hurriyet: "Η Ελλάδα δεν χορταίνει να αγοράζει αντιαρματικά όπλα από το Ισραήλ"
4. Καλίν: Κατηγόρησε Σουηδό δημοσιογράφο πως μιλάει με το στόμα τρομοκρατικών οργανώσεων
5. Τουρκία: "Αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά αλλιώς θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία της Ελλάδας"