Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Η δεύτερη πολιορκία και η έξοδος του Μεσολογγίου

Τρία χρόνια μετά την αποτυχημένη απόπειρα κατάληψης του Μεσολογγίου από τους Κιουταχή και Ομέρ Βρυώνη, ο Σουλτάνος επανήλθε με νέο σχέδιο. Ανέθεσε και πάλι στον νικητή της Μάχης του Πέτα, Κιουταχή, να καταλάβει την πόλη, συνδυάζοντας αυτή τη φορά την επιχείρηση με την εκστρατεία του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο. Με μια πανίσχυρη στρατιά 20.000 ανδρών, ο Κιουταχής ξεκίνησε από τα Τρίκαλα στα τέλη Φεβρουαρίου του 1825 και στις 15 Απριλίου 1825 έφθασε προ του Μεσολογγίου.
Αμέσως άρχισε την πολιορκία της πόλεως, η οποία μπορεί να χωρισθεί σε δύο περιόδους: α) 15 Απριλίου έως 12 Δεκεμβρίου 1825 και β) 25 Δεκεμβρίου 1825 έως τις 11 Απριλίου 1826.

Άγιος Γρηγόριος Ε’: Ο Εθνομάρτυρας

Τα ξημερώματα της Κυριακής της 25ης Απριλίου του 1871, οι κάτοικοι της Αθήνας και του Πειραιά, ξυπνούν από τις καμπάνες. Στον Πειραιά φθάνουν από την Οδησσό τα ιερά λείψανα του Γρηγορίου του Ε’ με το ατμόπλοιο «Βυζάντιο».

Ο οικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος επιστρέφει στην πατρώα γη. Εκείνη τη χρονιά συμπληρώνονταν πενήντα χρόνια από την ημέρα του απαγχονισμού του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’ στην Πόλη.

Η αποτροπή της γενικής σφαγής

Τον Απρίλιο του 1821, μετά τη λειτουργία του Πάσχα, ο Γρηγόριος συνελήφθη, κηρύχθηκε έκπτωτος και φυλακίστηκε. Στην Πόλη είχαν φτάσει τα νέα από την εξέγερση των Ελλήνων. Ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β’, πιεζόμενος από τον όχλο και τους φανατικούς συμβούλους του, πήρε την απόφαση για την εξόντωση των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, την Κύπρο.

Προκλητικοί ισχυρισμοί Αλτούν – Απειλεί την Ελλάδα με «τερματισμό της ατιμωρησίας» – Η αντίδραση της Αθήνας

Την έντονη αντίδραση της Αθήνας προκάλεσαν «περίεργοι» ισχυρισμοί από την Τουρκία.

Όχι από κάποιον «θερμόαιμο» βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος ή κάποιο στέλεχος του ακροδεξιού εθνικιστή Μπαχτσελί.

Αλλά από τον ίδιο τον Διευθυντή Επικοινωνία της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, που με ανάρτησή του κατηγορεί την Ελλάδα για «υπόθαλψη τρομοκρατών» και «απειλεί» ότι ήρθε η ώρα για να σταματήσει η «ατιμωρησία» της Ελλάδας.

Αίγυπτος: Στο φως η «αιγυπτιακή Πομπηία»-Η σημαντικότερη ανακάλυψη μετά τον τάφο Τουταγχαμών

Η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε μια καλοδιατηρημένη πόλη, με σχεδόν ανέπαφους τοίχους και δωμάτια γεμάτα με καθημερινά εργαλεία, δαχτυλίδια, σκαραβαίους, πολύχρωμα κεραμικά δοχεία και πλίνθους που έφεραν σφραγίδες με το σύμβολο του Αμενχοτέπ.

Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο έφεραν στο φως μια μεγάλη, αρχαία φαραωνική πόλη που είχε μείνει κρυμμένη για αιώνες, κοντά σε κάποια από τα γνωστότερα μνημεία της χώρας.

Η πόλη χτίστηκε πριν από τουλάχιστον 3.400 χρόνια, κατά τη βασιλεία του Αμενχοτέπ (ή Αμένωφις) Γ΄, ενός από τους ισχυρότερους φαραώ της 18ης Δυναστείας, όπως ανέφερε ο Ζάχι Χάουας, ο γνωστός Αιγύπτιος αρχαιολόγος που επέβλεψε την ανασκαφή.

Ιάκωβος Τσούνης: Έκλεισε τα μάτια του ο μέγας ευεργέτης

Ο καφετζής που έγινε «Ωνάσης» και δώρισε τα πάντα στην πατρίδα

Ο άγνωστος και ταπεινός ευπατρίδης Ιάκωβος Τσούνης, γνήσιος απόγονος των αγωνιστών του 1821, έπειτα από τη δωρεά «μαμούθ» 23.000.000 ευρώ και την απόφαση να διαθέσει το σύνολο της περιουσίας του στις Ένοπλες Δυνάμεις, έφυγε από τη ζωή πριν από λίγη ώρα. Περνώντας πλέον στην αιωνιότητα και στο πάνθεον των ελλήνων ευεργετών. Μέχρι τις τελευταίες του στιγμές, νοσηλευόταν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. Ας θυμηθούμε τι γράφαμε για τον μεγάλο αυτό ευεργέτη, όταν η πλειοψηφία των ΜΜΕ αγνοούσε ακόμα και την ύπαρξη του.