Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Παναγιώτης Ήφαιστος: Απαιτείται να οριστούν επακριβώς τα ιεραρχημένα εθνικά συμφέροντα, η πολιτεία να διαθέτει κρατική & στρατηγική θεωρία και αξιόπιστη αποτρεπτική στρατηγική (Hχητικό- Bίντεο)

Ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων – Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στη συζήτησή μας επσημαίνει την απουσία συνεκτικής κρατικής και στρατηγικής θεωρίας της χώρας η οποία θα αποτελεί και το πλαίσιο αναφοράς για τη διατύπωση και ιεράρχηση των εθνικών συμφερόντων που εκπληρώνει η εθνική στρατηγική. Αυτά και πολλά άλλα προβλήματα οδηγούν σε αποσπασματική διαχείριση των εξελίξεων. Κάθε τυπική ή άτυπη συμμαχία είναι μια υπόσχεση συνδρομής και το αποτέλεσμα εξαρτάται από το ενδιαφερόμενο κράτος το οποίο θα πρέπει να ελίσσεται ορθολογιστικά στην διεθνή πολιτική συμπλέκοντας τα εκατέρωθεν εθνικά συμφέροντα με τρόπο που καθιστά μια συμμαχική σχέση αξιόπιστη.

Επίσημο: O Ελληνοαμερικανός Τζορτζ Τζέιμς Τσούνης η πρόταση Μπάιντεν για πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα

O Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τζορτζ Τζέιμς Τσούνης είναι η πρόταση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η υποψηφιότητα του κ. Τσούνη πρέπει να εγκριθεί κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, στην οποία προεδρεύει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. Εάν ξεπεραστεί ο σκόπελος με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έγκριση των διορισμών, εκτιμάται ότι ο Τζορτζ Τσούνης θα μπορέσει να αναλάβει τα ηνία της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα στην αρχή του νέου έτους.

Ἡ Ἀριστερά υἱοθετεῖ τό δόγμα τῆς μικρᾶς καί ἐντίμου Ἑλλάδος

Τσίπρας: Ὑπέρ τῆς «λελογισμένης ἐνίσχυσης τῆς ἀποτρεπτικῆς δύναμης» καί τῆς «ἐπαρκοῦς ἄμυνας» – Δέν ἀπεκάλεσε «παράνομο» τό τουρκολιβυκό μνημόνιο

ΘΑ ΗΔΥΝΑΤΟ νά ἀποτελοῦσε καί lapsus linguae τοῦ ἀρχηγοῦ τῆς ἀξιωματικῆς Ἀντιπολιτεύσεως Ἀλέξη Τσίπρα. Ἡ θέσις του σέ μιά ἀποστροφή τῆς πρωτολογίας του κατά τήν χθεσινή συνεδρίαση τοῦ Κοινοβουλίου «τί δουλειά ἔχει στό Σαχέλ τῆς ὑποσαχάριας Ἀφρικῆς ἡ μικρή Ἑλλάς». Ἀλλά ὅποιος διέτρεξε προσεκτικῶς τήν ὑπόλοιπη ὁμιλία του, ἐπείσθη. Δέν ἐπρόκειτο γιά γλωσσικό ὀλίσθημα ἀλλά γιά διαμορφωμένη πεποίθηση. Ὁ ἀρχηγός τῆς ἀξιωματικῆς Ἀντιπολιτεύσεως ὁ ὁποῖος φιλοδοξεῖ νά ἡγηθεῖ τῆς Κεντροαριστερᾶς καί νά

Φιλότουρκος Αλβανός πρέσβης φοβισμένος από την ελληνογαλλική Συμφωνία – Το νεο-οθωμανικό τόξο «τρέμει»

Οι φιλοτουρκικοί κύκλοι στην Αλβανία είναι σε μεγάλη αναστάτωση εξαιτίας της αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας. Ο Αλβανός πρέσβης Μουράτι, φιλότουρκος και ανθέλληνας, σε άρθρο του αναφορικά με τη νέα συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας προπαγανδίζει ανοιχτά την τουρκική ρητορική, κατηγορεί Ελλάδα και Γαλλία ότι διαλύουν το ΝΑΤΟ, αποκαλεί την Ελλάδα «μικρή», αυτός ο Βαλκάνιος «νάνος», εκφράζει φόβους ότι η Ελλάδα θα κυριαρχήσει στην περιοχή. Χαρακτηρίζει επίσης τη χώρα μας χρεοκοπημένη, παραβλέποντας ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι οι ισχυρότερες στην περιοχή, το ελληνικό πολεμικό ναυτικό κυριαρχεί στις θάλασσες, η Ελλάδα είναι αναγνωρισμένη από τις ΗΠΑ ως περιφερειακή ηγέτιδα δύναμη και ότι η «ήπια δύναμη» του Ελληνισμού είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως.

Ακαδημία Σκοπίων: Αν χάσουμε το έθνος, δεν χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

«Εάν χάσουμε το έθνος, δεν χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Εάν χάσουμε ξανά το μακεδονικό κράτος, δεν θα υπάρξει κρατική οντότητα για ένταξη στην ΕΕ. Έτσι, η ΕΕ δεν θα έχει τίποτα να ενσωματώσει και δεν θα έχουμε τίποτα να σηματοδοτήσουμε και να γιορτάσουμε. Έχουμε το όραμα και την ικανότητα να ανταποκριθούμε στις τρέχουσες προκλήσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της «Μακεδονικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών»- MANU, Λιούπκο Κοτσάρεφ στον εορτασμό της 54ης επετείου της Ακαδημίας.

Αλέξης Τσίπρας και Βαγγέλης Βενιζέλος: Οι δυσαρεστημένοι από τη συμφωνία

Γιώργος Καραμπελιάς
Από το liberal

Είναι φανερό πώς, απέναντι στην ελληνογαλλική συμφωνία αμυντικής συνδρομής, ο ελληνικός λαός, οι ένοπλες δυνάμεις και προφανώς η Γαλλία και οι «ευρωπαϊστικές» δυνάμεις της Ευρώπης, καθώς και οι σύμμαχοί μας στην Ανατολική Μεσόγειο, στέκονται θετικά.

Άλλοι, όπως η Τουρκία κατ’ εξοχήν αλλά και σε μεγάλο βαθμό η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αγγλία και οι αντιευρωπαϊστικές δυνάμεις στο ίδιο το εσωτερικό της Ευρώπης, τοποθετούνται αρνητικά απέναντί της. Και οι λόγοι είναι προφανείς.

Άντριου Νόβο: Η τουρκική επιθετικότητα κρύβει αγωνία για να μην υπάρξει εξαίρεση

Ο συνδυασμός της αξιοποίησης του ευρωπαϊκού πλαισίου για την ενίσχυση της άμυνας της Ελλάδος, όπως καταδεικνύει η πρόσφατη συμφωνία με την Γαλλία, αλλά και η συνεχώς αναβαθμιζόμενη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ αποτελούν την πλέον ενδεδειγμένη στρατηγική ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζει ο καθηγητής Στρατηγικών Σπουδών στο National Defence University, στην Ουάσιγκτον, Άντριου Νόβο (Andrew Novo), στη συνέντευξη, που παραχωρεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και τον Σπύρο Μουρελάτο. Ο κ. Νόβο αναγνωρίζει στην τουρκική επιθετικότητα την αγωνία της Άγκυρας να μην εξαιρεθεί από τις δρομολογούμενες στρατηγικές και ενεργειακές συμφωνίες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ τονίζει ότι μολονότι η Άγκυρα παραμένει ένας σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ, οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκαλούν ήδη αυξημένη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας.