Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Τα κάστρα της Ρόδου(Βίντεο)

Από το  IQrodos

Σε όλο το νησί της Ρόδου, στις τοποθεσίες που θεωρούνταν στρατηγικής σημασίας από την αρχαιότητα, υψώνονται φρούρια και κάστρα που αποσκοπούσαν στην προστασία των κατοίκων από τις επιθέσεις του εχθρού.  


▪Το ιπποτικό κάστρο του Ασκληπειού

Βρίσκεται πάνω σε έναν λόφο διακοσίων πενήντα μέτρων στην περιοχή του χωριού Ασκληπειό. Κατασκευάστηκε το 15ο αιώνα σε δύο φάσεις: στην πρώτη οχυρώθηκε ο τετράγωνος πύργος και στη δεύτερη επισκευάστηκε ο πύργος της βορειοδυτικής γωνίας. Το κάστρο οικοδομήθηκε για να προστατεύσει τον οικισμό του χωριού, καθώς η θέση του επέτρεπε την εποπτεία μεγάλου τμήματος

Η Μάχη του Λεβιδίου

Αποφασιστική μάχη για την ανύψωση του ηθικού των επαναστατημένων Ελλήνων, που δόθηκε στις 14 Απριλίου 1821 στο Λεβίδι, ένα χωριό που είναι χτισμένο στις ανατολικές πλαγιές του Μαινάλου, 25 χιλιόμετρα βόρεια της Τρίπολης.
Στις αρχές Απριλίου του 1821 είχε σχεδόν επικρατήσει το στρατηγικό σχέδιο του Κολοκοτρώνη, που στόχευε στην κατάληψη της Τριπολιτσάς, του διοικητικού κέντρου του Οθωμανικού Μωριά. Γι’ αυτό, γύρω από την Τριπολιτσά είχαν αρχίσει να δημιουργούνται ελληνικά στρατόπεδα, για να την αποκόψουν από την υπόλοιπη Πελοπόννησο και να καταστήσουν ευκολότερη την άλωσή της. Όμως, με τη θέα των Τούρκων οι στρατολογημένοι Έλληνες το έβαζαν στα πόδια, χωρίς να ρίξουν ούτε μία τουφεκιά, με αποτέλεσμα ένα μετά το άλλο

Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος (1815 – 1891)

Ο μεγαλύτερος ιστορικός συγγραφέας της νεώτερης Ελλάδας. Αποκαλείται και «εθνικός ιστορικός», διότι με το έργο του επηρέασε την ελληνική ιστοριογραφία, αλλά και γενικότερα την πνευματική πορεία της χώρας.
Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1815. Ο πατέρας του, Δημήτριος, γεννημένος στην Βυτίνα Αρκαδίας, είχε εγκατασταθεί στην Πόλη, όπου ασχολήθηκε με τραπεζιτικές εργασίες. Με την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, οι Τούρκοι έσφαξαν τον πατέρα του (4 Απριλίου) και η μητέρα του πήρε τα παιδιά της και εγκαταστάθηκε στην Οδησσό. Εκεί, ο Κωνσταντίνος άρχισε τις σπουδές του στο Λύκειο Ρισελιέ και τις συνέχισε αργότερα στο Ναύπλιο με δάσκαλο το Γεώργιο Γεννάδιο.

Αυτό είναι το αρχαιότερο ναυάγιο του κόσμου - Βρέθηκε στην ανατολική Μεσόγειο - ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΤΟΥ 1.600 π.Χ. (Βίντεο)

Στην ανατολική Μεσόγειο, ανοικτά της Αττάλειας βρέθηκε το αρχαιότερο, όπως πιστεύεται, ναυάγιο του κόσμου, ένα κουφάρι εμπορικού σκάφους εκτιμώμενης ηλικίας 3.600 ετών.

Το μήκους 14 μέτρων ξύλινο σκάφος της εποχής του Χαλκού ανάγεται περίπου στο 1.600 π.Χ. σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από την ακτή από τουρκική ομάδα υποθαλάσσιων ερευνών του Πανεπιστημίου της Αττάλειας.

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακαλύψαν ταφικό θάλαμο 4.000 ετών - Δείτε βίντεο της σπουδαίας ανακάλυψης

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν ταφικό θάλαμο άνω των 4.000 ετών στη νεκρόπολη Σακκάρα, νότια του Καΐρου. Ο καλά διατηρημένος τάφος υψηλόβαθμου αξιωματικού από την πέμπτη δυναστεία κοσμείται με πολύχρωμα ανάγλυφα και επιγραφές, όπως ανακοίνωσε το Αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων.

Ο τάφος σχήματος L αρχίζει με μια μικρή δίοδο που οδηγεί σε έναν προθάλαμο και από εκεί στον πολύ μεγαλύτερο ταφικό θάλαμο, δήλωσε ο επικεφαλής της ανασκαφής, Μοχάμεντ Μεγκαχέντ. Τα ανάγλυφα δείχνουν, μεταξύ άλλων, ότι ο ενταφιασθείς αξιωματούχος ονομαζόταν Chuwi, που φέρεται να έζησε την εποχή της πέμπτης

Τι λέει η πινακίδα του Ιδαλίου; - Οι Έλληνες ήρθαν από... τα άστρα;

Νομίζω ότι έφθασε η ώρα με την ευκαιρία για την πινακίδα του Ιδαλίου, για να πούμε μερικά πράγματα που δεν πρόκειται ν’ ακούσετε ποτέ από επίσημα χείλη. Κι αυτό γιατί οι κρατούντες θέλουν να μας κρατούν στο σκοτάδι. Να μην γνωρίζουμε τίποτα για τη ράτσα μας.
Ο Έλληνας σήμερα δεν ξέρει «ποιος είναι». Δε ξέρει από πού έρχεται, τι εκπροσωπεί, τι θέλει να πετύχει, ως που μπορεί να φτάσει. Και το σημαντικότερο όλων.
ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ!… Πόσοι από εσάς, για παράδειγμα, γνώριζαν ή έστω είχαν ακούσει για μια ορειχάλκινη πινακίδα που έχει βρεθεί στο αρχαίο Ιδάλιον της Κύπρου και το βασικότερο (ακόμα και τώρα που ακούσατε γι’ αυτήν), ποιο είναι το περιεχόμενό της, δηλαδή, τι γράφει; Ένας… Κανένας;

Τριμερής: Η κοινή διακήρυξη του Αμμάν

Τη δημιουργία μιας Μόνιμης Γραμματείας στη Λευκωσία που θα εδραιώνει και θα διευκολύνει την τριμερή συνεργασία Ιορδανίας, Κύπρου και Ελλάδας, προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως οι προοπτικές της, προς όφελος των τριών χωρών και των λαών τους καθώς και της περιοχής  αποφάσισαν σήμερα ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της δεύτερης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Αμάν.

Το State Department προειδοποιεί ευθέως την Τουρκία: «Ετοιμάστε βαλίτσες για ΔΝΤ, o Τραμπ θα τιμωρήσει τον Ερντογάν»

Δεν έχε τέλος ο πόλεμος ΗΠΑ-Τουρκίας, με Αμερικανούς Αξιωματούχους να στέλνουν συνεχώς τελεσίγραφα στην Άγκυρα.
Oι S-400 μπορεί να γίνουν η αρχή του τέλους για τον Ρ. Τ. Ερντογάν, ενώ πριν λίγες ώρες, η Ουάσινγκτον έριξε βόμβα-μεγατόνων.
Ο σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Σιτιλίδης έκανε δηλώσεις πριν λίγο, οι οποίες θα τινάξουν στον αέρα το καθεστώς του Τούρκου Προέδρου: ¨Αν η Άγκυρα παραλάβει τους S-400, F-35 δεν παραδίδονται¨. Ο σύμβουλος εξέφρασε και οικονομική απειλή λέγοντας πως ¨Ο Τραμπ μίλησε σίγουρα και καθαρά πως θα τιμωρήσει οικονομικά την Τουρκία. Η Τουρκία δεν είναι σε θέση να το αντέξει αυτό. Μπορεί να υποχρεωθεί να προσφύγει στο ΔΝΤ.

Εντοπίστηκε ομαδικός τάφος Κούρδων που δολοφονήθηκαν στο Ιράκ πριν από 30 χρόνια - Ο τάφος εντοπίστηκε στην έρημο και σε απόσταση 170 χιλιομέτρων δυτικά της πόλης Σαμάουα

Το Ιράκ δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσει τα εγκλήματα του Σαντάμ Χουσεΐν ή να επιτρέψει στο κόμμα του να επιστρέψει, δήλωσε σήμερα ο Ιρακινός πρόεδρος Μπαρχάμ Σάλιχ,

αφού παρέστη σε ειδική τελετή για τον εντοπισμό ομαδικού τάφου Κούρδων που δολοφονήθηκαν από τις δυνάμεις του Σαντάμ, πριν από τριάντα χρόνια.

Ο ομαδικός τάφος εντοπίστηκε στην έρημο και σε απόσταση 170 χιλιομέτρων δυτικά της πόλης