Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Από πότε είχαμε Καλοριφέρ;… Από το… 7000 π.Χ. στην Κρήτη

Από το 7000 π.Χ. έκτιζαν κυλινδρικά σπίτια με επίπεδες ή θολωτές στέγες, στις κορφές των οποίων υπήρχε άνοιγμα.

Στο δάπεδο, ακριβώς κάτω από το άνοιγμα, υπήρχε η εστία. Τα σπίτια αυτά δεν είχαν εσωτερικούς τοίχους και έτσι η όποια θερμότητα από την κεντρική εστία, μεταδιδόταν σε ολόκληρο το κτίσμα. Οσο κι αν φαίνεται περίεργο, η ενδοδαπέδια κεντρική θέρμανση εφευρέθηκε πριν από το καλοριφέρ.

Η πρώτη είναι ανακάλυψη των Μινωιτών, το δεύτερο των Ρωμαίων….Στα βασιλικά δωμάτια της Κνωσού, κάτω από το δάπεδο, υπήρχαν σωλήνες, μέσα από τις οποίες περνούσε ζεστό νερό και ζέσταινε τους χώρους.

Η συνάντηση στην Πόλη Ερντογάν με Μητσοτάκη: Ακόμα μια ελληνική… εξυπηρέτηση στον σουλτάνο, χωρίς ένα αντάλλαγμα;

Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από την επίσημη αποδοχή της πρόσκλησης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για γεύμα εργασίας στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή 13 Μαρτίου είχε προαναγγείλει με τον τρόπο του δύο φορές ότι προετοιμαζόταν ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής. Τόσο στην τηλεοπτική σου συνέντευξη που έδωσε την 3 Μαρτίου στο κεντρικό δελτίο του ΑLPHA όσο και μέσα στο Κοινοβούλιο.

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου*
ΠΗΓΗ: FACEBOOK


Δεν γνωρίζουμε αν και η πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Έλληνα Πρωθυπουργό να παραβρεθεί στην πανηγυρική λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας στο Φανάρι

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Απο ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ουκρανίας:

“Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει πολλαπλασιάσει τις μεσολαβητικές προσπάθειες από το ξέσπασμα της κρίσης, διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη ότι η Τουρκία «μπορεί να συζητάει τόσο με την Ουκρανία όσο και με την Ρωσία». «Εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε το να μεταμορφωθεί αυτή η κρίση σε τραγωδία», πρόσθεσε”.
“Ο τούρκος πρόεδρος θα συνομιλήσει με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν περί τις 17:00 (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο Λευκός Οίκος”.

Ρωσία Ουκρανία: Με «το πιστόλι στον κρόταφο» ο Ζελένσκι

Γιαννης Κουτρουμπης

Ρωσία Ουκρανία: Ο Ζελένσκι βρίσκεται ενώπιον μίας επιλογής αν θα συνεχίζει τον πόλεμο ή αν θα ενδώσει στο τελεσίγραφο του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ρωσία και Ουκρανία βρίσκονται εδώ και 15 ημέρες σε πόλεμο. Από ότι φαίνεται, σύμφωνα με την Jerusalem Post, η Ρωσία έχει δώσει στην Ουκρανία τελική πρόταση για να δώσει τέλος στις πολεμικές επιχειρήσεις. Όλα αυτά λίγο πριν την συνάντηση μεταξύ Λαβρόφ και Κουλέμπα.

Πάνω από 2.000 μισθοφόροι του Ερντογάν έφτασαν στην Ουκρανία από το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Άνθρωπος από τις τάξεις της συριακής αντιπολίτευσης, τον οποίο επικαλείται ως πηγή του το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, αποκάλυψε ότι η Τουρκία έστειλε περισσότερους από 2.000 μισθοφόρους και τζιχαντιστές από τα πεδία μαχών της Συρίας, την ώρα που μέσω του προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατυμπανίζει ότι δεν θέλει να βρεθεί εναντίον ούτε της Μόσχας ούτε του Κιέβου.

"Η Τουρκία έστειλε περισσότερους από 2.000 μαχητές από τη Συρία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για να συμμετάσχουν στις εχθροπραξίες κατά της Αρμενίας το 2020, και οι περισσότεροι από αυτούς τους μαχητές παρέμειναν εκεί μετά το τέλος των εχθροπραξιών. Η Τουρκία έστειλε μέρος αυτών των μαχητών από τη Συρία και άλλες χώρες, από το Καραμπάχ στην Ουκρανία για να συμμετάσχουν στη σύγκρουση στο πλευρό του ουκρανικού στρατού", είπε η πηγή.

Ο Καθηγητής, ο Διεθνολόγος, ο Ηγούμενος, ο Ακτιβιστής… και ο Κασιδιάρης

Του Γιώργου Καραμπελιά

Το ναυάγιο της αφελούς Ευρώπης στα αιμάτινα λασποχώραφα της Ουκρανίας, στην Ελλάδα, σηματοδοτεί ταυτόχρονα το τέλος της ιδεολογίας της μεταπολίτευσης. Παρ’ ότι η μεταπολίτευση στην οικονομική και κοινωνική της συνθήκη θα έχει όντως εξαντληθεί στη δεκαετία των μνημονίων, οι ιδεολογικές απηχήσεις της, όπως πάντα, επιβιώνουν σε μεγαλύτερο χρονικό βάθος.

Μετά το 1974, γεωπολιτικά η Ελλάδα θα παραμένει μέρος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ ιδεολογικά θα ηγεμονεύεται από ένα κράμα Δύσης και Ανατολής – προσοχή, όχι της όποιας Ανατολής, αλλά της σοβιετικής και της ρωσικής. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση των ελληνικών πανεπιστημίων σχεδόν μέχρι σήμερα. Συνδεδεμένα με το δυτικό εκπαιδευτικό σύστημα αφενός, κυριαρχούμενα από ένα ιδιότυπο κράμα μαρξισμού και νετσαγεφικού αναρχισμού αφ’ ετέρου.

Τουρκία: Δηλώσεις Ερντογάν μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ισραήλ

Ο  Ισαάκ Χέρτζογκ, ο πρώτος Ισραηλινός Πρόεδρος που ήρθε στην Τουρκία εδώ και 14 χρόνια, και ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίστηκαν μπροστά στις κάμερες μετά τη συνομιλία τους. 

Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά:

Πιστεύω ότι αυτή η ιστορική επίσκεψη θα είναι μια νέα καμπή στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ. Η ανάπτυξη και η ενίσχυση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ έχει μεγάλη σημασία για την περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη καθώς και για τις χώρες μας.

Κυρίαρχο πλέον το δόγμα της ασφάλειας στην Ευρώπη Γιώργος Πρεβελάκης

Συνέντευξη: Γιώργος Πρεβελάκης

Ο καινούργιος κόσμος που θα αναδειχθεί μετά το πόλεμο θα δίνει έμφαση στην ασφάλεια, θα δούμε μια Ευρώπη να επενδύει στην άμυνά της, να επιστρέφει στα κλασικά προβλήματα της γεωπολιτικής, να βάζει νέες προτεραιότητες, αλλά και να στηρίζει τη βιομηχανία της, και από καταναλωτής αγαθών και υπηρεσιών τρίτων να επενδύει στην παραγωγή, αναφέρει, μιλώντας στο liberal, ο Γιώργος Πρεβελάκης, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ.

Βλέπει στο πρόσωπο του Πούτιν τον άνθρωπο που παρασύρει τη Ρωσία σε μια τακτική νίκη που στην πραγματικότητα θα είναι στρατηγική ήττα, τονίζει ότι έχει αφήσει το πιστόλι για τα πυρηνικά πάνω στο

«Μην ρωτάμε για ποιον χτυπούν οι καμπάνες, για την Ελλάδα ακούγονται»! Αλήθειες από τον Δ.Σταθακόπουλο

Του Δρα Δημ. Σταθακόπουλου*

Όταν για το συμφέρον τους επιτόπου άρουν ή επιβάλουν μέτρα ( βλ. Βενεζουέλα) , ποιος εκτίθεται διπλωματικά ; Η αντιΜαδουρική Ελλάδα.

Όταν τα βρουν Ρωσία- Ουκρανία, ποιός θα έχει εκτεθεί διπλωματικά ; Η αντιΠουτινική Ελλάδα.

Ποιος έχει ωφεληθεί άμεσα διπλωματικά ;

Μα η Τουρκία που αύριο στο έδαφός της θα γίνει συνάντηση των Υπ.Εξ Ρωσίας- Ουκρανίας. Αναβάθμισή της σε διεθνή κοινά αποδεκτό mediator/ διαμεσολαβητή.

Μια αναπάντεχη εξήγηση της εισβολής της Ρωσίας από έναν πρώην ανώτερο αξιωματούχο της CIA

Zero Hedge, MAR 08, 2022
Μετάφραση: Μ.Στυλιανού

Μια αναπάντεχη μαρτυρία στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC , που υποστήριξε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ήταν πιθανότατα «αποτρέψιμη» εάν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είχαν απλώς προσπαθήσει να ακολουθήσουν τον δρόμο της δραστικής διπλωματίας και του δυνητικού συμβιβασμού, φαίνεται να έχει διασπάσει πονηρά την λογοκρισία και τους φύλακες πύλης στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.

Από την έναρξη της εισβολής της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, η επικρατούσα αφήγηση σχετικά με τα κίνητρα της Ρωσίας έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό σε μια εξαιρετικά απλοϊκή χολιγουντιανή ιστορία που πηγαίνει κάπως έτσι: Μια μέρα ένας μεγάλος νταής και τέρας ονόματι Πούτιν αποφάσισε ότι ήθελε να εισβάλει και να σκοτώσει ανθρώπους σε μια γειτονική χώρα και ότι θέλει περαιτέρω να «αναστήσει την παλιά Σοβιετική Ένωση».

Η υπόθεση των πολωνικών MIG-29 δείχνει ότι οι Δυτικοί έχουν χάσει τη σοβαρότητά τους… Πως θα τα πάνε στην Ουκρανία; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Κυριολεκτικά στον ύπνο έπιασε τους Αμερικανούς η ανακοίνωση της Πολωνίας με την οποία δηλώνει την πρόθεση της να μεταβιβάσει στις ΗΠΑ, όχι στους Ουκρανούς, τα σοβιετικής κατασκευής μαχητικά MIG-29.

Και η ανακοίνωση έγινε ενώ οι Αμερικανοί από την πλευρά τους έστελναν συστοιχίες Πάτριοτ για να προστατεύσουν την Πολωνία.


Όλες οι πληροφορίες σε αυτό συγκλίνουν: Ότι η Πολωνία εξέθεσε την Αμερική, καθώς φαίνεται να διαφωνεί με την αδράνεια της Δύσης να υποστηρίξει στρατιωτικά την Ουκρανία.

Στέφανος Καραβίδας, Γιατί δεν βλέπουμε την Ρωσική πολεμική αεροπορία στην Ουκρανία;(Βίντεο)

Γιατί δεν βλέπουμε την Ρωσική πολεμική αεροπορία στην Ουκρανία; Το ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει ο Επισμηναγός (Ι) ε.α., Εκπαιδευτής πτήσεων στα ΗΑΕ Στέφανος Καραβίδας 

Ο Κος Καραβίδας, χρησιμοποιώντας και πηγές από το site Άμυνα και Γεωστρατηγική (https://amynageostratigiki.eu/) αναφέρεται σε όλα τα σενάρια που έχουν ακουστεί γύρω από το θέμα. Τόσο από δυτικά μέσα όσο και από εκτιμήσεις Ρωσικών πηγών Παράλληλα ο καλός αναλυτής μιλάει για τον ρόλο, περιορισμένο (;) που έχουν παίξει τα Τουρκικά Drone έως τώρα στην Ουκρανία 

Ιωάννης Μάζης για συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν: "Είναι απαράδεκτο! Με ξεπερνάει"(Βίντεο)

Ο Δρ Ιωάννης Μάζης Καθηγητής Οικονομικής 

Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής 

στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του 

Τμήματος Τουρκικών Σπουδών 

και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών 

Kontra News 10 με τον Κωνσταντίνο Μαραβελίδη 

Σπ.Πλακούδας : Επιδείνωση των επιχειρήσεων στην Ουκρανία , πριν επέλθει εκεχειρία(Βίντεο)

Ο Καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας στο Rabdan Academy, στα Η.Α.Ε. , Σπύρος Πλακούδας, μιλώντας στον 98.4 εκτίμησε ότι θα επιδεινωθεί η κατάσταση με τις Ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία , ώστε τουλάχιστον κομβικές πόλεις , όπως το Χάρκοβο , η Μαριούπολη και η Οδησσός, περιέλθουν σε Ρωσικό έλεγχο, πριν ανοίξει ο δρόμος για την οποιαδήποτε εκεχειρία. Ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να μην κάνει πίσω από αυτό, συνυπολογίζοντας ότι οι κυρώσεις και η απομόνωση του διεθνώς , αφορά το κυριότερο κομμάτι του Δυτικού κόσμου σε Ευρώπη και ΗΠΑ-Καναδά, Αυστραλία, Ιαπωνία, δεν αφορά μεγάλους όμως Ασιατικούς παίκτες όπως Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, τις αραβικές χώρες με εξαίρεση το Κατάρ, αλλά και χώρες , όπως η Βραζιλία. Ο ίδιος μίλησε για το ρόλο της Τουρκίας και πως κατά

Κ. Γκίνης : Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα συμπεράσματα για την Άμυνα στην Ελλάδα(Βίντεο)

Ο επίτιμος Αρχηγός Γ. Ε. Σ. , στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος Γκίνης, αναφέρεται στον 98.4 , στα πρώτα κρίσιμα συμπεράσματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, που όπως λέει προκύπτουν αβίαστα για την Εθνική Άμυνα στην Ελλάδα, υπόθεση για την οποία η πατρίδα μας θα πρέπει να είναι έτοιμη και ελέω γεωγραφίας και γειτνίασης με έναν επί χρόνια αναθεωρητικό γείτονα , όπως η Τουρκία , σε όλα τα επίπεδα, πολιτικά, στρατιωτικά αλλά και κοινωνικά. Όπως επεσήμανε , ο πόλεμος αυτός μετά την Συρία και την Λιβύη, πρέπει να μας κινητοποιήσει πως τα σενάρια για έναν σημειακό πόλεμο απέναντι στην Ελλάδα, δεν είναι δεδομένα και το ερώτημα που τίθεται είναι αν και ποια στρατηγική υπάρχει ώστε να απαντήσεις

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία - Όλες οι εξελίξεις από τη 15η μέρα ρωσικής εισβολής

Ο Ερυθρός Σταυρός προειδοποιεί ότι εξαντλούνται σε επικίνδυνο βαθμό τα αποθέματα τροφίμων και νερού στη Μαριούπολη. 

Διεθνής κατακραυγή για τις επιθέσεις στην πόλη. 

Στις παρυφές του Κιέβου έφτασαν ρωσικά άρματα. 

Ο μισός πληθυσμός του πρωτεύουσας έχει εγκαταλείψει την πόλη, δήλωσε ο δήμαρχος. 

Άκαρπες, νωρίτερα, οι συνομιλίες Λαβρόφ - Κουλέμπα στην Τουρκία. 

 Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις: