Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Ο Μέγας Αλέξανδρος και η διάδοση της Ελληνικής γλώσσας

[Ο Μέγας Αλέξανδρος στη μάχη της Ισσού, από το ψηφιδωτό που κοσμούσε την 'Οικία του Φαύνου' στην Πομπηΐα (Νάπολη, Εθνικό Μουσείο).]
Οι κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου και η πολιτική και πολιτισμική ενοποίηση του χώρου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Μικράς Ασίας και της Μέσης Ανατολής, αποτελούν ιστορικά φαινόμενα που εξηγούνται από τα συμφραζόμενα της εποχής, ταυτόχρονα ωστόσο συνδέονται, κατά τρόπο μοναδικό, με την προσωπικότητα του Μακεδόνα βασιλέα: η δημιουργία του ελληνιστικού κόσμου, ο οποίος αργότερα αποτέλεσε το υπόβαθρο για την ρωμαϊκή παρουσία στην περιοχή αλλά και για την εξάπλωση του χριστιανισμού, εκτός από αποτέλεσμα των οικονομικοκοινωνικών εξελίξεων στον ελλαδικό χώρο, αποτέλεσε και συνειδητή επιλογή του Αλεξάνδρου. Η δημιουργία πολυάριθμων πόλεων με μεικτό -ελληνικό και ντόπιο- πληθυσμό στις κατακτημένες περιοχές, οι επιγαμίες των Μακεδόνων

Η Μάλτα ζητά την επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας με τη Λιβύη

Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Κλάιντ Καρουάνα τόνισε ότι η Μάλτα θα πρέπει να επιλύσει ορισμένα περιφερειακά ζητήματα με τη Λιβύη, πριν δημιουργήσει μια υπηρεσία που θα επικεντρώνεται στις λιβυκές έρευνες πετρελαίου, γράφει λιβυκό δημοσίευμα.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο Καρουάνα τόνισε ότι δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για το τι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της γης στις περιοχές εξερεύνησης, αλλά ορισμένες μελέτες δείχνουν την πιθανότητα πετρελαίου σε ορισμένες περιοχές.

«Γιατί η Μεγάλη Αλβανία είναι επικίνδυνη», ρωσικό δημοσίευμα

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε εξαιρετικά έντονα στο γεγονός ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε μια από τις τηλεοπτικές εκπομπές χαρακτήρισε την ένωση με το Κοσσυφοπέδιο κύριο στόχο της καριέρας του. 

Το πρόβλημα, φυσικά,  δεν είναι ότι το Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με το Βελιγράδι και τη Μόσχα, είναι μέρος της Σερβίας. 

Και το γεγονός είναι ότι η παν-αλβανική ιδέα είναι η πιο επικίνδυνη από όλα αυτά που υπάρχουν τώρα στα Βαλκάνια. Ο αλβανικός εθνικισμός θεωρείται ιδιαίτερα καταστρεπτικός ακόμη και στις χώρες του ΝΑΤΟ.

Οι Σέρβοι έχουν τη δική τους διέξοδο - το Κίνημα των Αδεσμεύτων, άλλοτε ένα φιλόδοξο γεωπολιτικό έργο του Βελιγραδίου, του Καΐρου και του Δελχί, αλλά τώρα απλώς ένας σύνδεσμός που δεν αποφασίζει τίποτα και δεν επηρεάζει τις αποφάσεις κανενός. 

Αλλά η κληρονομιά του Κροάτη Τίτο επιτρέπει στους Σέρβους να αγγίξουν τον μισό κόσμο, οπότε η 60η επέτειος κορυφής διοργανώθηκε στο Βελιγράδι (όπως, στην πραγματικότητα, η πρώτη - το 1961) με λαμπρότητα και με καλεσμένους από 116 κράτη. 

Εμπρηστική Yeni Safak: «Τι πίνεις Δένδια;» – Ενόχληση Τουρκίας για την ανάδειξη του casus belli στη συμφωνία με ΗΠΑ

Η Τουρκία δεν μπορεί να χωνέψει ότι η Ελλάδα συνάπτει συμφωνίες στρατηγικής σημασίας για ολόκληρη την περιοχή – όπως αυτές με τις ΗΠΑ ή την Γαλλία – κερδίζοντας έδαφος στη διεθνή σκακιέρα, την ώρα που η ίδια απομονώνεται όλο και περισσότερο εξαιτίας των επιλογών της.

Ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση για τη συμφωνία που υπεγράφη χθες από τον Νίκο Δένδια και τον Άντονι Μπλίνκεν που βάζει – για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα – στο επίκεντρο το casus belli της Τουρκίας, οι διαθέσεις του καθεστώτος Ερντογάν είναι πασιφανείς αν δει κανείς τον φιλοκυβερνητικό Τύπο της γειτονικής χώρας, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά κάθε όριο.

Γερουσιαστής Μενέντεζ σε αλ Σίσι: Βασικός εταίρος των ΗΠΑ και πυλώνας ασφάλειας η Αίγυπτος

 

Ο Αιγύπτιος ηγέτης Αλ Σίσι επιβεβαίωσε την επιθυμία της χώρας του να ενισχύσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, εν μέσω των κλιμακούμενων προκλήσεων στην περιοχή.
«Η Αίγυπτος αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόσμο και βασικό εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, σε συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο 'Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής χαιρέτισε τον ρόλο της Αιγύπτου στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά και στην προώθηση της ελευθερίας των πεποιθήσεων και των διαφορετικών πολιτισμών.

Η επιστολή Μπλίνκεν στον Κυρ. Μητσοτάκη: Δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια και εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας

Ρητή αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας κάνει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναφέρεται επί λέξη ότι η νέα Συμφωνία «επεκτείνει την στρατηγική αμυντική μας εταιρική σχέση» και «έμπρακτα καταδεικνύει την σταθερή μας αποφασιστικότητα για προάσπιση κυριαρχίας εδαφικής ακεραιότητας κατά απειλητικών δράσεων και ένοπλων επιθέσεων».

Η αναφορά σε κυριαρχικά δικαιώματα αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό νέο στοιχείο, καθώς οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν και ζητούν τον πλήρη σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, καθώς και στην Υφαλοκρηπίδα της.

Κοινή Δήλωση Ελλάδας και ΗΠΑ – Τι αναφέρει για τις διερευνητικές με Τουρκία

Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την επιθυμία τους να ενισχύσουν τη συνεργασία μέσω του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, συν ΗΠΑ). Η κοινή δήλωση αναφέρει πως οι ΗΠΑ δίνουν έμφαση στην αναβάθμιση των F-16, S-70B και P-3B και την προμήθεια αντι-υποβρυχίων ελικοπτέρων MH-60R. Χαιρετίζει την εκδήλωση ενδιαφέροντος της Ελλάδας για ένταξη στο πρόγραμμα F-35

Τη βαθιά συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ υπογραμμίζει η κοινή δήλωση των δύο χωρών που εκδόθηκε μετά το τέλος του τρίτου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, ο οποίος πραγματοποιήθηκε χθες στην Ουάσινγκτον, μετά την υπογραφή της ανανεωμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

MDCA: Ένα προωθημένο διπλωματικό και στρατιωτικό “ατού” στην ελληνική “φαρέτρα”

Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην χώρα μας αναγνωρίζοντας και αναβαθμίζοντας τον ηγετικό της ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο, λίγες ημέρες μετά την σύναψη της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

Για ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης των ΗΠΑ προς την Ελλάδα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην συμφωνία, ενώ στην επιστολή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία