Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Εμπρηστική Yeni Safak: «Τι πίνεις Δένδια;» – Ενόχληση Τουρκίας για την ανάδειξη του casus belli στη συμφωνία με ΗΠΑ

Η Τουρκία δεν μπορεί να χωνέψει ότι η Ελλάδα συνάπτει συμφωνίες στρατηγικής σημασίας για ολόκληρη την περιοχή – όπως αυτές με τις ΗΠΑ ή την Γαλλία – κερδίζοντας έδαφος στη διεθνή σκακιέρα, την ώρα που η ίδια απομονώνεται όλο και περισσότερο εξαιτίας των επιλογών της.

Ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση για τη συμφωνία που υπεγράφη χθες από τον Νίκο Δένδια και τον Άντονι Μπλίνκεν που βάζει – για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα – στο επίκεντρο το casus belli της Τουρκίας, οι διαθέσεις του καθεστώτος Ερντογάν είναι πασιφανείς αν δει κανείς τον φιλοκυβερνητικό Τύπο της γειτονικής χώρας, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά κάθε όριο.

Αυτή τη φορά ήταν η Yeni Safak η οποία – αφού κάνει το μαύρο άσπρο, γράφοντας πως «η Ελλάδα είναι έτοιμη για πόλεμο» – αναφέρεται απαξιωτικά στον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδιας, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Τι πίνεις Δένδια;».

 

Κατά τα λοιπά, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, τουρκικές εφημερίδες και ειδησεογραφικά sites «υποδέχονται» τουλάχιστον αμήχανα τη συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Η cumhuriyet γράφει ότι Ελλάδα και ΗΠΑ έβαλαν τις υπογραφές τους σε αμυντική συνεργασία και θα επεκταθεί η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα.

Η hurriyet στο ρεπορτάζ της για τη συμφωνία Αθήνας-Ουάσιγκτον επισημαίνει ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται μόλις 40 χλμ από την Τουρκία.

Το CNN Turk υπογραμμίζει ότι εκτός από τις δύο αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, η Ελλάδα υπέγραψε και με την Αίγυπτο συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Πηγή: Με πληροφορίες από skai.gr

ΠΗΓΗ onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου