Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Τήνος – 15 Αυγούστου 1940: Ο Τορπιλισμός της «Έλλης»(Βίντεο)

Ανήμερα της εορτής της Παναγίας το 1940, το ιταλικό υποβρύχιο «Ντελφίνο» τορπιλίζει και βυθίζει στο λιμάνι της Τήνου το ελληνικό καταδρομικό «Έλλη».

Τον Αύγουστο του 1940 ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος κόντευε να συμπληρώσει ένα χρόνο. Η Ελλάδα, την οποία κυβερνούσε δικτατορικά ο Ιωάννης Μεταξάς, μπορεί να τηρούσε ουδέτερη στάση, αλλά ήταν εμφανές ότι βρισκόταν στο πλευρό της Αγγλίας, που εκείνη την περίοδο δοκιμαζόταν σοβαρά από τις αεροπορικές επιθέσεις της «Λουφτβάφε». Η φασιστική Ιταλία, σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας, με τον ισχυρό στόλο της διεκδικούσε την πρωτοκαθεδρία στις θάλασσες της Μεσογείου από τη Μεγάλη Βρετανία.

Οι Ταλιμπάν, η Τουρκία, το Πακιστάν και ο άξονας του «πολιτικού Ισλάμ»

Οι δύο σύμμαχες και όμορες θρησκευτικά χώρες φιλοδοξούν να αποτελέσουν στενό εταίρο του νέου ισλαμικού καθεστώτος – το οποίο, ειδικά στο Πακιστάν, χρωστά πάρα πολλά.

Την ώρα που οι Ταλιμπάν έφταναν στην Καμπούλ και ετοιμάζονταν να εισέλθουν πανηγυρικά σε αυτήν, περίπου 4.500 χιλιόμετρα πιο δυτικά, λάμβανε χώρα μια επίσημη τελετή: Η παράδοση από τον Ταγίπ Ερντογάν στον Πακιστανό ομόλογό του, Αρίφ Άλβι, μιας κορβέτας η οποία κατασκευάστηκε στα τουρκικά ναυπηγεία και προορίζεται για το ναυτικό της «αδελφής» και «ομόθρησκης» χώρας.

Ταλιμπάν : ¨Εμείς δεν βλέπουμε την Τουρκία ως εχθρό αλλά ως σύμμαχο”

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Μολλά Μουχάμεντ Γιακούμπ μιλώντας στην εφημερίδα Independent ανέφερε τα εξής :

“Η Καμπούλ πολύ σύντομα θα περάσει στον έλεγχο μας. Όλος ο κόσμος πρέπει να αποδεχτεί την νίκη του ισλαμικού εμιράτου του Αφγανιστάν. Είμαστε έτοιμοι να συνάψουμε στενές σχέσεις με τις χώρες που θα μας αναγνωρίσουν. Δεν θα επιτρέψουμε την παρουσία καμιά χώρας στα εδάφη του Αφγανιστάν. Σε σύντομο διάστημα θα πράξουμε ότι είναι απαραίτητο για τις ξένες κατοχικές δυνάμεις που θα βρίσκονται στα εδάφη του ισλαμικού εμιράτου του Αφγανιστάν ανεξαρτήτως χώρας.

Υπάρχουν σχέδια πρόληψης και αντιμετώπισης οποιασδήποτε πυρηνικής καταστροφής στο Άκιουγιου;

Ανοιχτή επιστολή προς τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΚΔ.

Αξιότιμοι κύριοι Πρόεδροι και κυρία Πρόεδρε

Έχω γράψει αυτήν την ανοιχτή επιστολή στον απόηχο των ύποπτων, καταστροφικών και θανατηφόρων πυρκαγιών που ξέσπασαν στην Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) στις αρχές του Ιουλίου, στην Τουρκία στα τέλη του Ιουλίου και στην Ελλάδα στις αρχές του Αυγούστου του 2021.

Συνολικά, αυτές οι πυρκαγιές όχι μόνο προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές, αλλά υπογράμμισαν την εγγενή ευπάθεια της Ανατολικής Μεσογείου να υποστεί βιβλική καταστροφή, λόγω ακραίων φαινομένων. Τούτου λεχθέντος, η κάθε Κόλαση φωτιάς εξέθεσε και κάτι άλλο: το γνωστό γεγονός ότι οι κρατικοί μηχανισμοί στην ΚΔ, την

Σουηδία: Βαρύ το τίμημα της πολυπολιτισμικότητας… “παράδεισος γκάνγκστερ”

Πρώτα πυροβολήθηκε ένας αστυνομικός, στη συνέχεια δύο παιδιά που έπαιζαν. Τις προηγούμενες μέρες φαίνεται να ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί στο Κρίστιανσταντ, το Λινκέπινγκ και αλλού. Η Σουηδία, έχει αποδεχθεί εδώ και καιρό ότι έχει αρκετά προβλήματα με τις εγκληματικές συμμορίες.

Του Στέφεν Τρουμπφ
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle


Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις μεγάλες πόλεις και τα προάστιά τους, όπως τη Στοκχόλμη, το Γκέτεμποργκ και το Μάλμο. Η αστυνομία ανησυχεί ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους εφήβους που σχετίζονται με αυτούς τους εγκληματικούς κύκλους. Ποιες είναι όμως αυτές οι συμμορίες και τι θέλουν να επιτύχουν;

Τουρκικά αλιευτικά σε ρόλο κατασκόπου

Νίκος Χασαπόπουλος
Από το in.gr 

Σκάφη μήκους 30 μέτρων χρησιμοποιούνται ως βάσεις για την απονήωση μικρών drones που έχουν ως αποστολή τη μετάδοση εικόνας σε πραγματικό χρόνο της θέσης των πλοίων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Αυτό το «ήσυχο καλοκαίρι» που είχαν υποσχεθεί οι Τούρκοι στο Αιγαίο τα είχε όλα: Παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, εμπλοκές σε εικονικές αερομαχίες, παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και… drones. Και ακόμα βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού.

Δ. Βαγιανός (London School of Economics): Να τελειώνουμε με δασικούς χάρτες και αυθαίρετους οικισμούς στα δάση

Συνέντευξη: Δημήτρης Βαγιανός
Από το liberal 

Αντιμετωπίζουμε συχνά το περιβάλλον ως τροχοπέδη της ανάπτυξης. Καθυστερήσεις στην κατάρτιση δασικών χαρτών αλλά και ρυθμίσεις για υπάρχοντες αυθαίρετους οικισμούς, φανερώνουν αυτήν ακριβώς την αντίληψη, τονίζει στο Liberal εις εκ των συντακτών της έκθεσης Πισσαρίδη, Δημήτρης Βαγιανός, καθηγητής χρηματοοικονομικών του London School of Economics. Και φέρνει ως παράδειγμα το τι συμβαίνει σε Βρετανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, χώρες όπου τους ελέγχους για τη περιβαλλοντική νομοθεσία διεξάγει μια πανίσχυρη Ανεξάρτητη Αρχή για το Περιβάλλον, θεσμός που έχει προταθεί στην ελληνική κυβέρνηση από την επιτροπή Πισσαρίδη