Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Η μεγαλύτερη και πιο πολύνεκρη πολεμική αναμέτρηση που γνώρισε ο κόσμος μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Ξεκίνησε στις 28 Ιουλίου 1914, όταν η Αυστροουγγαρία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Σερβίας και τελείωσε με την ταπεινωτική ήττα της Γερμανίας και των συμμάχων της στις 11 Νοεμβρίου 1918. Ονομάστηκε Α' Παγκόσμιος Πόλεμος ή Μεγάλος Πόλεμος, επειδή εξαπλώθηκε πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης και αναμίχθηκαν σ’ αυτόν όλες οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής.
Τα αίτια, που οδήγησαν στην έκρηξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου θα πρέπει να αναζητηθούν στις οικονομικές συνθήκες της εποχής και στις επεκτατικές βλέψεις των διαφόρων κρατών, που αύξησαν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Ειδικότερα, η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας, που προήλθε από τη ραγδαία εκβιομηχάνισή της, οδήγησε στην όξυνση του ανταγωνισμού της με την Αγγλία για την κυριαρχία στις μεγάλες αγορές του κόσμου.

Τουρκία: Κατηγορούσε την Ελλάδα για τον φράχτη στον Έβρο αλλά φτιάχνει παρόμοιο στα σύνορα με Ιράν

Μερικοί από τους Αφγανούς πρόσφυγες φέρνουν μαζί τους πρώτη ύλη ηρωίνης, την οποία πωλούν προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα έξοδά τους

Η Τουρκία, η οποία επέκρινε την Ελλάδα για το φράχτη που κατασκευάζεται στον Έβρο, κατασκευάζει τώρα έναν παρόμοιο για την αποτροπή εισόδου μεταναστών και τρομοκρατών.

Ο νομάρχης του Βαν, Μεχμέτ Εμίν Μπιλμέζ, δήλωσε ότι θα κατασκευαστεί ένα τείχος μήκους 295 χιλιομέτρων σε ολόκληρο το τουρκο-ιρανικό σύνορο για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των συνόρων.

Πολεμικό Ναυτικό: Καθυστερήσεις στο πρόγραμμα απόκτησης νέων τορπιλών λόγω υπέρβασης κόστους

Γιάννης Νικήτας
Από το defencereview

Παρά το γεγονός πως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η ΓΔΑΕΕ κατόπιν εισήγησης του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) βρίσκονταν στο τελικό στάδιο για τη σύναψη σύμβασης και τη τελική υπογραφή του προγράμματος απόκτησης νέων τορπιλών, το πρόγραμμα βαίνει με καθυστερήσεις.

Η αιτία είναι πως η γερμανική πλευρά ζητά επιπλέον χρήματα λόγω αύξησης των τιμών των πρώτων υλών που σχετίζονται με την κατασκευή των τορπιλών απόρροια της πανδημίας. Συνολικά όπως προκύπτει ζητώνται περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον ενώ αρχικά είχαν υπολογιστεί περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Η «ακτινογραφία» της ελληνικής επιστολής στον ΟΗΕ για την τουρκική απαίτηση αφοπλισμού των νησιών

Νίκος Μελέτης
Από το liberal

Πλήρης νομική-διπλωματική απάντηση της Αθήνας στην προσπάθεια της Τουρκίας να φέρει στην επιφάνεια θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, δόθηκε με επιστολή στον ΟΗΕ, ενώ σε ανώτατο επίπεδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση του με τον Ν. Αναστασιάδη προειδοποίησε ότι «δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας».

Η επιστολή που επιδόθηκε χθες στον ΓΓ του ΟΗΕ και κοινοποιείται στο ΣΑ και φέρει την υπογραφή της Μόνιμη Αντιπρόσωπου (ΜΑ) της Ελλάδας στον ΟΗΕ Μ. Θεοφίλη δίνει μια πλήρη απάντηση στην αντίστοιχη επιστολή που είχε στείλει στις 13 Ιουλίου ο ΜΑ της Τουρκίας Φ. Σινιρλίογλου, με την οποία όχι μόνο έθετε θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών αλλά εμμέσως συνέδεε την ελληνική κυριαρχία στα νησιά με την «τήρηση της αποστρατικοποίησης».

Ποιο μπορεί να είναι το Εθνικό Πλοίο της ALS; Το ενδιαφέρον του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού

Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Από το doureios
 

Η υπόθεση της επιλογής νέας φρεγάτας για το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο χρόνος ανακοινώσεως του νικητή, εκτιμάται πλέον ότι έχει μεταφερθεί τον Οκτώβριο. Σε πλήρη “σύνθεση”, με το πρόγραμμα αναβαθμίσεως 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ και επιλογή φρεγατών στο πλαίσιο της “ενδιάμεσης λύσης”, δρομολογείται η ανανέωση της δυνάμεως φρεγατών του Στόλου.

Πλέον τούτων, η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κορβέτας Περιπολίας (ΕPC).

Η εύθυμη παρέα στο Προεδρικό, αλλά άφαντη η Ελληνική Σημαία…

Αλήθεια, οι επτά εικονιζόμενοι ποιανής χώρας την πολιτική τάξη εκπροσωπούν; Και μάλιστα την λεγόμενη «ημέρα της αποκατάστασης της δημοκρατίας» της; Το όλο σκηνικό μοιάζει πάντως περισσότερο με κάποιο πολυτελές καφενείο κάποιων αραχτών που τους λείπει μόνο ο «ναργιλές».

Κι ύστερα η αξιότιμη κυρία πρόεδρος, που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης αυτής της συμβολικής ημέρας που θα έπρεπε να ενώνει όλους τους Έλληνες, ποιους νομίζει πως εκπροσωπεί; Τόση απέχθεια πια για το εθνικό σύμβολο και ότι ενώνει το ελληνικό

ΕΑΒ: ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ Doppler… ραντάρ κατά mini-drones: Ζωηρό ενδιαφέρον για την προμήθεια μερικών δεκάδων

Με πολλές επιτυχίες ολοκληρώθηκε η παρουσία της ΕΑΒ στην διεθνή έκθεση DEFEA 2021, αφού μεταξύ άλλων σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας το ραντάρ εντοπισμού μικρών drone ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ-Doppler που έχει αναπτύξει η ΕΑΒ προσέλκυσε το ενδιαφέρον εταιρείας, η οποία εξέφρασε το ενδιαφέρον για την αγορά σημαντικού αριθμού συστημάτων.

Πρόκειται για το ραντάρ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ-Doppler του οποίου η ανάπτυξη ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια και ολοκληρώθηκε πρόσφατα με την κατασκευή και την ολοκλήρωση των εξαντλητικών ρεαλιστικών δοκιμών στα δύο προβιομηχανικά πρωτότυπα του ραντάρ, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.