Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

«Γκρίζες ζώνες» έχει και η Τουρκία

Με την κρίση στα Ιμια, το 1996, η Τουρκία ανακάλυψε αίφνης την ύπαρξη νησιών αμφισβητούμενης ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Αν κάποιος μπει σε αυτή τη συλλογιστική, θα ανακαλύψει ότι η Τουρκία έχει σημαντικά προβλήματα με «γκρίζες ζώνες» κυριαρχίας. Παραδείγματα πολλά – όπως αυτό του νησιωτικού συμπλέγματος των Μοσχονησίων στον κόλπο του Αδραμυττίου έναντι της Λέσβου, που βρίσκονται εκτός των τριών μιλίων από τις τουρκι- κές ακτές. Πρόκειται για τα νησάκια Δασκαλειό, Λιος, Καλαμόπουλο, Γιαλονήσι, Πύργος, Αδιάβατος, Ουλιά και Κάλαμος, όπως δείχνει ο χάρτης.
Του Άγγελου Συρίγου (Καθημερινή)
Στο διεθνές δίκαιο ισχύει ως αρχή ότι οι συνθήκες που καθορίζουν σύνορα δεν λήγουν ποτέ.

Το διαστημικό σκάφος Dawn θα πλησιάσει τον νάνο πλανήτη Δήμητρα - Η NASA θα εξετάσει τη χημική σύσταση της επιφάνειάς του

Με στόχο να τεθεί στην κοντινότερη τροχιά του από τον νάνο πλανήτη Δήμητρα σε λίγες μέρες, το διαστημικό σκάφος Dawn (Αυγή) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) ξεκίνησε τους κατάλληλους ελιγμούς, φθάνοντας σε απόσταση μόλις 35 χιλιομέτρων από αυτόν, δέκα φορές πιο κοντά από ό,τι είχε κάνει έως τώρα. Κάτι τέτοιο, που δεν έχει ξανασυμβεί, θα επιτρέψει στους επιστήμονες να μελετήσουν τον πλανήτη καλύτερα από κάθε άλλη φορά.
Η Δήμητρα είναι ο μόνος νάνος πλανήτης του εσωτερικού ηλιακού συστήματος, καθώς οι άλλοι νάνοι πλανήτες, όπως ο Πλούτων, βρίσκονται πολύ μακρύτερα. Το Dawn, που διαθέτει μηχανή ιόντων, εκτοξεύθηκε το 2007 και αφού μεταξύ 2011-2012 εξερεύνησε την Εστία - το δεύτερο μεγαλύτερο σώμα στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη-Δία -, από τον Μάρτιο του 2015 έχει τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Δήμητρα, το μεγαλύτερο σώμα στη ζώνη αυτή.

«Άσπρισε» το Τρόοδος από το χαλάζι (Εικόνες & Βίντεο)

 Ακραία καιρικά φαινόμενα παρατηρούνται την τελευταία βδομάδα σε ολόκληρη την Κύπρο, με τις βροχές να προκαλούν πλημμύρες, αλλά και επικίνδυνους δρόμους.

Μάλιστα σήμερα, στην περιοχή του Τροόδους, οι κάτοικοι αντίκρισαν ένα κάτασπρο τοπίο από το χαλάζι που σκέπασε τα βουνά και το οδόστρωμα.

 Χαρακτηριστική είναι μία φωτογραφία που ανέβασε στο Facebook της η σελίδα της Κοινότητας Κυπερούντας, όπου φαίνεται το χαλάζι να έχει μέγεθος καρυδιού.

Ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία: Δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο

«Αβάσιμες και αυθαίρετες οι κάθε μορφής διεκδικήσεις που εγείρει η Τουρκία»
Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη σημερινή ομιλία του στο υπ. Άμυνας, τονίζοντας ότι οι Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 καθορίζουν, επακριβώς και χωρίς κανένα ερμηνευτικό πρόβλημα, τα σύνορα, το έδαφος και την επ’ αυτών κυριαρχία της Ελλάδας, δίχως ν’ αφήνουν ίχνος «γκρίζας ζώνης» ιδίως στη θάλασσα.

Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος για τους 8: Νομίζαμε ότι ο λόγος του Τσίπρα ήταν λόγος ανδρός

Οξύτατη ανακοίνωση του Μπεκίρ Μποζντάγ, που υποστήριξε ότι η Ελλάδα προστατεύει τους «πραξικοπηματίες», μετά την αποφυλάκιση και των υπολοίπων τεσσάρων Τούρκων αξιωματικών, λόγω παρέλευσης του δεκαοκταμήνου- Επτασφράγιστο μυστικό ο τόπος που θα μείνουν οι οκτώ, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Με μια οξύτατη ανακοίνωση αντέδρασε το απόγευμα της Δευτέρας η τουρκική κυβέρνηση στην απελευθέρωση και των υπολοίπων τεσσάρων Τούρκων αξιωματικών, αφού παρήλθε το δεκαοκτάμηνο, ανώτατο όριο προφυλάκισης.