Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Η Αθήνα μιας άλλης εποχής

Η Αθήνα με τα περίπου πέντε εκατομμύρια κατοίκους και το ατελείωτο τσιμέντο που όλοι γνωρίζουμε δεν ήταν πάντα έτσι. 

Μερικές μόνο δεκαετίες νωρίτερα η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική.

Ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες:

Φθιώτιδα: Είμαστε μπροστά σε σπουδαία Αρχαιολογική ανακάλυψη;

Πως ήρθαν τυχαία στο φως αρχαίοι τάφοι με μεγάλα αγάλματα στις εισόδους - Συναγερμός στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Μπροστά σε μια ακόμη σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη, βρίσκεται η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας - Ευρυτανίας. Είναι γνωστό ότι στην περιοχή της Λοκρίδας έχουν βρεθεί πολλά αρχαία στο παρελθόν. Όμως κοντά στο συγκεκριμένο σημείο δεν είχε βρεθεί κάτι που να παραπέμπει σε τέτοια ανακάλυψη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport αγρότης στην περιοχή της Λοκρίδας κατά τη διάρκεια εργασιών στο κτήμα του - συγκεκριμένα φύτευε ρίζες ελιές - χτύπησε αντικείμενο που από την πρόχειρη εκσκαφή που έκανε επρόκειτο για άγαλμα.

Συγκλονιστικός Πετρούνιας! Στην κορυφή του κόσμου για τρίτη φορά (Βίντεο)

Τι και αν υπέφερε από αφόρητους πόνους, ο «Lord of the Rings» Λευτέρης Πετρούνιας ήταν για μία ακόμη φορά συγκλονιστικός στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής στην Ντόχα του Κατάρ, κατακτώντας το «χρυσό» μετάλλιο.
Παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκε τραυματίας, ο Λευτέρης Πετρούνιας απέδειξε πως είναι ο απόλυτος… άρχοντας των κρίκων. Ο Έλληνας πρωταθλητής κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αφού συγκέντρωσε 15.366 βαθμούς και άφησε πίσω όλους τους αντιπάλους του.

Το Μουντιάλ του 2030 θέλουν να συνδιοργανώσουν Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα - ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΤΗ ΒΑΡΝΑ

Τη συνδιοργάνωση ενός μεγάλου αθλητικού γεγονότος, του Μουντιάλ του 2030 συζήτησαν να διεκδικήσουν Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία.
Στην τετραμερή που πραγματοποιείται στη Βάρνα της Βουλγαρίας, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συμφώνησαν πως με μία τέτοια κίνηση θα προωθήσουν τη βαλκανική συνεργασία.
Όπως αποκάλυψε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η ιδέα ανήκει στον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Τα μόνιμα μέλη του ΣΑ να έχουν ενεργό ρόλο στο Κυπριακό»

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντιμίρ Τσιζόφ επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου, εξέφρασε την θέση ότι τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να διαδραματίσουν «ενεργό ρόλο» στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού και την υποστήριξη της Ρωσίας για την συνεχιζόμενη παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.

Ο κ. Τσίζοφ, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια των εργασιών του 14ου Συνεδρίου του The Economist, ανέφερε ότι «οι Κύπριοι φίλοι μας γνωρίζουν ότι εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζουμε σταθερά τις προσπάθειες που στοχεύουν στην επανένωση της νήσου».

Αναστασιάδης: Στα πρώτα στάδια η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό - «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι και οι δύο κοινότητες έχουν ανησυχίες»

Την ανάγκη να γίνουν πιο σαφείς κάποιες αρχές, που πρέπει να περιλαμβάνονται στην λύση του Κυπριακού, επισήμανε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Για την προσπάθεια επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας ανέφερε ότι «αυτή βρίσκεται στα πρώτα στάδια» και επανέλαβε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ουσιαστικό διάλογο σε μια υγιή βάση.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισήμανε ότι η αποκέντρωση εξουσιών στο μελλοντικό ομόσπονδο κράτος «θα αφορά ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών, με παράλληλη αποδοχή της θετικής ψήφου των Τουρκοκυπρίων για θέματα που μπορεί να τους επηρεάσουν, και υπό την προϋπόθεση να υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης αδιεξόδων».

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για το Σκοπιανό - Το σκοπιανό υπουργικό συμβούλιο υιοθέτησε τις συνταγματικές τροπολογίες

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για το Σκοπιανό
Tου Ν. Λυγερού

Το Υπουργείο Εξωτερικών ακολουθεί κατά γράμμα ό,τι προβλέπει το Προσύμφωνο των Πρεσπών. Έτσι ανακοίνωσε ότι από σήμερα ξεκινάει η εργασία της Κοινής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα που θα υπάγονται στα δύο Υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας και της FYROM. Αυτή η διαδικασία προβλέπεται από το Προσύμφωνο ακόμα κι αν δεν έχει επικυρωθεί και αυτό γίνεται για να προλάβουν την επόμενη σχολική χρονιά, η οποία θα πρέπει να έχει αλλάξει όλες τις αλυτρωτικές και αναθεωρητικές αναφορές οι οποίες τυχόν υπάρχουν στα σχολικά εγχειρίδια ή στο βοηθητικό σχολικό υλικό.

Το γεωτρύπανο της Exxon Mobil έρχεται στην Κυπριακή ΑΟΖ

Tου Ν. Λυγερού

Το γεωτρύπανο Stena IceMax ξεκίνησε την πορεία του από τη Δυτική Σαχάρα για να περάσει από το Γιβραλτάρ και μέσω της Μεσογείου να φτάσει στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι η Exxon Mobil σε συνεργασία με την Qatar Petroleum, συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμά της χωρίς φοβίες και χωρίς να δίνει καμιά σημασία στις δηλώσεις της Τουρκίας. Άλλωστε η κοινοπραξία υπέγραψε το συμβόλαιό της με την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι μόνο με την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Με άλλα λόγια πρόκειται για γύρο αδειοδότησης ενός έθνους και τίποτα λιγότερο. Και αυτό ήθελε να δει ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος για την Κύπρο.

Η αντίσταση της Βορείου Ηπείρου

Tου Ν. Λυγερού

Μέσω του θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα, βλέπουμε όχι μόνο πόσο μπορούν να είναι καταπιεστικές οι αλβανικές αρχές πάνω στην εθνική μειονότητα των Ελλήνων, αλλά και την αντίσταση της Βορείου Ηπείρου. Διότι κάθε εμπόδιο που έρχεται από μία κυβέρνηση που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει, είναι και μία πρόκληση για την ελληνική μειονότητα. Είναι όμως και ένα ερώτημα για την Ελλάδα που βλέπει με ξεκάθαρο τρόπο ότι η Αλβανία δεν ασχολείται καθόλου με την ανάπτυξη του Νότου διότι επί της ουσίας δεν θεωρεί πραγματικά ότι είναι δική της περιοχή. Έτσι εύκολα θα την αντάλλαζε με το Κοσσυφοπέδιο αν υπήρχε δυνατότητα. Από την άλλη αν μπορεί να κρατήσει τα πάντα επειδή κανένας δεν διεκδικεί τη Βόρεια Ήπειρο, ακόμα καλύτερα.