Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Η Ναυμαχία της Πάτρας

Στις αρχές του 1822 ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος με αρχηγούς τον αντιναύαρχο Καρά Πεπέ Αλή και τον αιγύπτιο υποναύαρχο Ισμαήλ Γιβραλτάρ βγήκε από τον Ελλήσποντο με διαταγή να πλεύσει προς την Πάτρα, προκειμένου να ανεφοδιάσει τους πολιορκούμενους από τους έλληνες επαναστάτες, Τούρκους. Στο κατόπι του βρέθηκε στόλος 63 ελληνικών πλοίων από τα Ψαρά, την Ύδρα και τις Σπέτσες με αρχηγούς τον Νικολή Αποστόλη, τον Ανδρέα Μιαούλη και τον Γκίκα Τσούπα.
Στις 15 Φεβρουαρίου ο τουρκικός στόλος ναυλόχησε στο λιμάνι της Πάτρας, λόγω κακοκαιρίας. Ο Ανδρέας Μιαούλης, που είχε αναλάβει τη διοίκηση της ελληνικής αρμάδας, θεώρησε ότι ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για επίθεση.

Χωρίς επίθετο

Χωρίς επίθετο
Του Ν. Λυγερού


Ήταν η πρώτη φορά που άκουγε τέτοια κατηγορία. Ποτέ πριν δεν είχε διανοηθεί ότι κάποιος θα το θεωρούσε καταδικαστέο, αλλά η κοινωνία ήταν έτσι δίχως γνώσεις και κακομαθημένη γιατί πάντα έλεγαν τα μέλη της μεταξύ τους, ότι είχαν δίκιο, κι επειδή αποτελούσαν την πλειοψηφία λειτουργούσαν σα να ήταν ένα κόμμα δίχως άλλο να του αντισταθεί, μια κυβέρνηση δίχως αντιπολίτευση. Έτσι η κοινωνία που ήταν πνιγμένη μέσα στο λίπος των εκφυλισμένων παρατσουκλιών και των κατηγοριών της βαρβαρότητας, είχε άποψη και την έλεγε δυνατά, με θράσος χωρίς ενοχές ούτε τύψεις. Έκανε σα να μην ήξερε ότι οι καταλήξεις των επιθέτων είχαν δοθεί από τους βάρβαρους για να ξεχωρίζουν τα θύματα.

La Repubblica: Γιατί μπορεί να παραιτηθεί ο Γιούνκερ

Τι γράφει η ιταλική εφημερίδα για το "δίλημμα" Γιούνκερ να παραμείνει στις Βρυξέλλες ή να παραιτηθεί. Πού οφείλεται η απογοήτευσή του. Όλα θα κριθούν τον ερχόμενο Μάρτιο
Adtech Ad
«Ο Γιούνκερ μπορεί να παραιτηθεί τον Μάρτιο, λόγω της περιορισμένης φιλοδοξίας των κυβερνήσεων», γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Σύμφωνα με τον Ιταλό δημοσιογράφο Αλμπέρτο Ντ΄Αρτζένιο, «η καθοριστική μάχη θα δοθεί τον Μάρτιο», όταν ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου θα αποφασίσει αν θα παραμείνει στις Βρυξέλλες ή θα παραιτηθεί.

Politico: Μην ανησυχείτε για την Ελλάδα -Θα λυγίσει στις απαιτήσεις των δανειστών - ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ

Τους λόγους για τους οποίους δεν τίθεται θέμα ανησυχίας αναφορικά με την Ελλάδα εξηγεί σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Γιατί είναι ασφαλές να αγνοήσουμε την Ελλάδα (για τώρα)» -και υπότιτλο «Υπάρχουν πιο σημαντικοί πονοκέφαλοι αλλού)- το Politico.
Κάνοντας μία αναδρομή στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που περιγράφουν την δεινή της κατάσταση, όπως εκείνο των New York Times, που χαρακτήρισε την Ελλάδα ως μία βόμβα στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Politico εξηγεί ότι μία «έκρηξη» είναι «απίθανο» να συμβεί. ««Ναι, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια ακόμη στιγμή "do-or-die", δηλαδή "όλα ή τίποτα" με τους πιστωτές της. Ναι, αν η Ελλάδα δεν πάρει τα χρήματα, δεν θα μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της.

Έρευνα: Οι Έλληνες προτιμούν τη Ρωσία για σύμμαχο και όχι το ΝΑΤΟ! - ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ - Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ

Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Από το pronews 
 
Την Ρωσία προτιμούν οι Έλληνες για σύμμαχο, σύμφωνα με την έρευνα της WIN/Gallup International εκφράζοντας έτσι την δυσπιστία τους απέναντι στις ΗΠΑ και την Δύση

Την ίδια στάση με την Ελλάδα κρατούν και τρεις ακόμα χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Σλοβενία και Τουρκία

Νέο ηλεκτροσόκ σε Βερολίνο και Παρίσι από Ν.Τραμπ: «Γιατί να είναι Ευρωπαίος ο επικεφαλής του ΔΝΤ;» - ΕΜΜΕΣΩΣ ΠΛΗΝ ΣΑΦΩΣ ΘΕΤΕΙ ΘΕΜΑ ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ Κ.ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Ζήτημα αλλαγής του τρόπου επιλογής της γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ειδικότερα της επιλογής Ευρωπαίου επικεφαλής έθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ!
 
Ο μεταρρυθμιστής Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ ζήτησε από το οικονομικό του επιτελείο να πληροφορηθεί γιατί από την ίδρυση του Ταμείου ο γενικός διευθυντής προέρχεται πάντα από την Ευρώπη και για ποιο λόγο έχουν αποκλειστεί οι άλλες ήπειροι, όπως η Ασία, η Αφρική, η Αμερική κλπ.

Πρόκληση: Τούρκος αρθρογράφος ζητά «απελευθέρωση» Ξάνθης, Κομοτηνής και Θεσσαλονίκη

Χαρακτηρίζει σωστή τη «βόλτα» στα Ίμια και ζητά «εισβολή» στη βόρεια Ελλάδα
Στο παιχνίδι της προπαγάνδας και των προκλήσεων έχουν μπει τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.
Σε εφημερίδες, τηλεοπτικά δίκτυα και ιστοσελίδες, οι Τούρκοι δημοσιογράφοι σπέρνουν ψευδείς ειδήσεις για δήθεν θερμά επεισόδια στο Αιγαίο ενώ ορισμένοι προχωρούν ένα βήμα παραπάνω ζητώντας στρατιωτικές επιχειρήσεις και πόλεμο κατά της Ελλάδας.
Ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας Yeni Akit, Αϊχάν Ντεμίρ, σε ένα προκλητικότατο άρθρο κατά της Ελλάδας, καλεί τον αρχηγό του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, Χουλουσί Ακάρ, να κάνει σχέδια για την «απελευθέρωση» της Ξάνθης, της Κομοτηνής και της Θεσσαλονίκης τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η «βόλτα» στα Ίμια ήταν σωστή, αλλά ελλιπής.