Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα στην ανασκαφή της αρχαίας Άντισσας της Λέσβου(Βίντεο)

Η συνεχιζόμενη από το 2017 ανασκαφή στην αρχαία Άντισσα της δυτικής Λέσβου, υπό την ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, μια από τις έξι πόλεις κράτη της αρχαιότητας, συνεχίζει να φέρνει στο φως σημαντικά ευρήματα.

Ένα βίντεο με τίτλο «Ανακαλύπτοντας την αρχαία Άντισσα της Λέσβου» που έδωσε στη δημοσιότητα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου στο πλαίσιο της προβολής της χρηματοδοτούμενης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ανασκαφής και το οποίο επιμελήθηκε ο αρχαιολόγος επικεφαλής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου και επικεφαλής της ανασκαφής Παύλος Τριανταφυλλίδης γνωστοποίησε τα νεότερα της ανασκαφής.

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Προσφυγικές ιστορίες επιβίωσης σε τρεις εκθέσεις

Από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

Με αφηγηματικό πυρήνα ένα μωσαϊκό με τα κυριότερα επαγγέλματα, αστικά και αγροτικά, στην έκθεση παρουσιάζονται αντικείμενα, πρακτικές καθώς και οι συνήθειες των προσφύγων. (φωτ.: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων)

Τιμώντας τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης, φιλοξενώντας στον 1ο όροφο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου της οδού Λένορμαν 218 στην Αθήνα, ένα τρίπτυχο εκθέσεων εμπνευσμένων από την επέτειο 1922-2022.

Τις εκθέσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη του 2023, εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας.

Άννα Παναγιωταρέα: Οι αστοί που έγιναν πρόσφυγες, η δραματική ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού

Μαρία Θερμού

«Ήταν Ελλάδα οι Κυδωνίες από την πρώτη στιγμή που κτίστηκε το πρώτο σπίτι, από τους ψαράδες τους Μυτιληνιούς, που έρχονταν από το απέναντι νησί στα νερά των Κυδωνιών για να ψαρέψουν. Ήταν πλούσιος τόπος και ήρεμος, γι΄ αυτό ήρθαν κι έμειναν και πρόκοψαν. Γιατί δεν υπήρχαν Τούρκοι στα μέρη μας, γιατί δεν τους άρεσε να ζουν κοντά στη θάλασσα ούτε ήξεραν από τα έργα της θάλασσας. Ήταν αγρότες και ξυλοκόποι. Επομένως ποιος να έδινε στην πόλη το τούρκικο όνομα ‘‘Αϊβαλί’’;».

Οι εκλογές φέρνουν κορβέτες στο Στόλο: Επτασφράγιστο μυστικό οι τελικές προτάσεις των δύο «μονομάχων»

Κώστας Σαρικάς 

Οι κορβέτες να «χτιστούν» σε Ελληνικά ναυπηγεία και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα να εκτείνεται σε βάθος χρόνου προκειμένου να εξυπηρετήσει το δημοσιονομικό σχεδιασμό για τους εξοπλισμούς.

Αποφασισμένη να τελειώσει το ζήτημα των κορβετών πριν από τις εκλογές ακόμα και εάν αυτές προκηρυχθούν νωρίτερα από τον Ιούνιο του 2023 εμφανίζεται η κυβέρνηση. Ο στόχος είναι διπλός. Από τη μία να κλείσει το φλέγον εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων για την αμυντική θωράκιση της χώρας και από την άλλη να συνδυαστεί το πρόγραμμα των κορβετών με την «ανάσταση» των Ελληνικών ναυπηγείων.

Ώρες αποφάσεων για την «φωλιά» των F-35: Ποια Πτέρυγα Μάχης θα μετατραπεί σε top secret βάση

 ΦΩΤΟ:Η Ελλάδα έχει αποστείλει αίτημα στις ΗΠΑ για 20+20 F-35 με την απάντηση της Αμερικής να υπολογίζεται περί τον ερχόμενο Μάρτιο. Πηγή: Lockheed Martin

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, HELLAS JOURNAL

Τον Μάρτιο καλώς εχόντων των πραγμάτων αναμένεται η επίσημη απάντηση των Αμερικανών για τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35.

Αυτό σημειώνουν τόσο στρατιωτικές πηγές, όσο και στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το οποίο σημαίνει πως πριν καν κλείσει ο χρόνος από την ημέρα αποστολής του επίσημου Ελληνικού αιτήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Αμερικανοί θα ολοκληρώσουν τον πρώτο σημαντικό φάκελο που αφορά το άλμα της Πολεμικής Αεροπορίας προς την 5η γενιά.

Δένδιας και Τσαβούσογλου στο Βουκουρέστι: Η ατζέντα των δύο υπουργών

 Αλεξία Τασούλη

Η Αλεξία Τασούλη γράφει στο Newsbomb.gr και το «Διπλωματικό Διαβατήριο» για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Τη βεβαιότητα ότι η τουρκική πολιτική, η οποία αγνοεί, στην καλύτερη περίπτωση, θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και ότι δεν αναμένεται να αλλάξει βραχυπρόθεσμα αναμένεται να αναδείξει στην παρέμβασή του ο Νίκος Δένδιας στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο Βουκουρέστι.

Ελληνοτουρκικά: Αναβαθμίζεται η Ελλάδα στον αμυντικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Ελληνοτουρκικά: Σειρά κρίσιμων θεμάτων, που αφορούν σε ελληνοτουρκικά, κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, εκατέρωθεν εξοπλιστικά προγράμματα, προσεχείς εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας, εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία (μέχρι τις εκλογές) και σημαντικά νατοϊκά θέματα, θα κυριαρχήσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο (και όχι μόνο) του 2023.

Η Ελλάδα αναβαθμίζεται στον συμμαχικό σχεδιασμό. Οι χειρισμοί του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Δένδια ήσαν και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι επικρίνοντες αυτούς πέραν της γεωπολιτικής ημι-ασχετοσύνης τους, επιδεικνύουν απλά «κριτική για

Τα ελληνικά Mirage 2000-5 έσκισαν τους αιθέρες των Εμιράτων – Εντυπωσιακές ΦΩΤΟ

Τη στιγμή που το «θανατηφόρο βλέμμα» της ΜΕΔΟΥΣΑΣ πάγωνε την Τουρκία στην Μεσόγειο, τρία Mirage της Πολεμικής Αεροπορίας έσκιζαν τους αιθέρες των Εμιράτων, όπως είχαμε προϊδεάσει στο enikos.gr.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η Τουρκία βρίσκεται απελπιστικά μόνη και οι πολεμικές ιαχές πλέον του Ερντογάν δεν γίνονται πιστευτές ούτε στο εσωτερικό της χώρας του.

Τη στιγμή που στις 10 Νοεμβρίου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επιθεωρούσε την πυροβολαρχία των ελληνικών PATRIOT στην Σαουδική Αραβία, 3 ελληνικά Mirage 2000-5 προσγειώνονταν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (HAE) για να συμμετέχουν σε ασκήσεις με την Πολεμική Αεροπορία της χώρας ως τις 25 Νοεμβρίου, όπως είχαμε αποκαλύψει στο enikos.gr.

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Η μουσουλμανική τουρκική μειονότητα υποφέρει στην Ελλάδα (Βίντεο)

Καμία ευκαιρία για επίθεση στην Ελλάδα δεν πάει χαμένη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος, που το τελευταίο 48ωρο έχει δώσει το «παρών» σε μια σειρά προεκλογικών εκδηλώσεων του AKP, αυτή τη φορά ήταν ομιλητής σε Συνέδριο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Εκεί έκανε λόγο για αδικίες και παράνομες πρακτικές σε βάρος μουσουλμάνων στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα και ως τουρκική την εν λόγω μειονότητα στη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 38η Συνάντηση της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ο Ερντογάν είπε μεταξύ άλλων πως «Ο ισλαμικός κόσμος δεν πρέπει πλέον να είναι θεατής στα δεινά των αδελφών μας που διώκονται στην Ελλάδα».

Οι τουρκικές δυνάμεις σχεδόν έτοιμες για χερσαία επιχείρηση στη Συρία

Ο στρατός της Τουρκίας χρειάζεται λίγες μόνο μέρες για να προετοιμαστεί για χερσαία εισβολή στη βόρεια Συρία και μια τέτοια απόφαση είναι πιθανό ληφθεί σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα Δευτέρα, δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι.

Τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία. Οβίδες εκτοξεύονται καθημερινά από την Τουρκία, πλήττοντας στόχους κουρδικών δυνάμεων εδώ και μία εβδομάδα, ενώ πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές.

Η κλιμάκωση έρχεται μετά από φονική βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη πριν από δύο εβδομάδες για την οποία η Άγκυρα κατηγόρησε την πολιτοφυλακή YPG, η οποία αρνήθηκε ότι εμπλέκεται στον βομβαρδισμό και απαντά στις διασυνοριακές επιθέσεις με όλμους.

Σκάκι για τους υδρογονάνθρακες: Πατάνε «γκάζι» οι επενδυτές - Γιατί οι εταιρείες πιέζουν για επιτάχυνση του προγράμματος

 Χρύσα Λιάγγου

Σε ασκήσεις ισορροπίας επιδίδονται όλο το τελευταίο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση, η ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) και οι πετρελαϊκές εταιρείες που έχουν αναλάβει τις παραχωρήσεις νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης για τη διερεύνηση πιθανολογούμενων κοιτασμάτων. Προχωρούν με προσεκτικά βήματα ισορροπώντας μεταξύ της αναγκαίας επιτάχυνσης του προγράμματος ερευνών προκειμένου να μη χαθεί και το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας για τον εντοπισμό και αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων και της μη διατάραξης ευαίσθητων γεωπολιτικών ισορροπιών στην περιοχή.

Άρης Βελουχιώτης - Ο αρχηγός των ατάκτων - Ελλήνων Πρόσωπα

 

Άρης Βελουχιώτης - Ο αρχηγός των ατάκτων - Ελλήνων Πρόσωπα

Μενέλαος Τασιόπουλος: Κυβερνοπόλεμος - SOS η ανάπτυξη δυνατοτήτων & δημιουργία ξεχωριστής Διοίκησης

 

Μενέλαος Τασιόπουλος: Κυβερνοπόλεμος - SOS η ανάπτυξη δυνατοτήτων & δημιουργία ξεχωριστής Διοίκησης

Γ. Μπασιάς : Η νέα Navtex εντός των συμβάσεων του 2019 , 40χλμ. βορειότερα από την μέση γραμμή

 

Ο πρώην Πρόεδρος της ΕΔΕΥ,  Γιάννης  Μπασιάς μιλώντας σήμερα στον 98.4 υποστήριξε πως είναι θετικό πως τα μισθωμένα από την ΕΔΕΥ δύο ερευνητικά σκάφη με την νέα Navtex , θα κινηθούν και νοτιότερα στα ήδη αδειοδοτημένα θαλασσοτεμάχια από το 2019 , αλλά εντός αυτών .

Βασίλης Κολλάρος: Ελλάς - Αίγυπτος. Από τον Ιμπραήμ στον Σίσι

 

Βασίλης Κολλάρος: Ελλάς - Αίγυπτος. Από τον Ιμπραήμ στον Σίσι

Geopolitics με τον Σάββα Καλεντερίδη: "Μέδουσα 12" η άσκηση που προκαλεί την οργή των Τούρκων

 

Η νέα εκπομπή Geopolitics με τον στρατιωτικό αναλύτή και συγγραφέα, Σάββα Καλεντερίδη με όλες τις γεωπολιτικές εξελίξεις τις επικαιρότητας. 

Σάββας Καλεντερίδης: Γιατί η Τουρκία φοβάται ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη ΒΑ Συρία

 

Σάββας Καλεντερίδης: Γιατί η Τουρκία φοβάται ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη ΒΑ Συρία

Προκλητικός Ερντογάν: Επανέφερε θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη-Η απάντηση του Οικονόμου

 


1. Προκλητικός Ερντογάν: Επανέφερε θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη-Η απάντηση του Οικονόμου
2. Σκληρό μπρα ντε φερ Αθήνας-Άγκυρας: Η Τουρκία θέλει να μπει σφήνα στον ελληνοαιγυπτιακό άξονα

Αναστασιάδης στη Welt: Η Κύπρος θα μπορούσε να δώσει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στην Ε.Ε | Ώρα Ελλάδος 28/11/2022 | OPEN TV

 
1. Ο Ερντογάν σε προεκλογική ομιλία στην Κωνσταντινούπολη
2. Φράγκος και Μαρδάς για τις έρευνες νότια της Κρήτης
3. Αναστασιάδης στη Welt: Η Κύπρος θα μπορούσε να δώσει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στην Ε.Ε 
4. «Θρίλερ» με τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια - Αποχωρούν οι Ρώσοι;
5. Κρητικοί χορευτές «τάραξαν» τους καταρράκτες του Νιαγάρα

Ερντογάν: "Η Ελλάδα δεν κάθεται ήσυχη - Στρέφεται συνέχεια εναντίον μας" | Σήμερα | 28/11/2022

 
1. Ερντογάν: Γέμισε γήπεδο στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας στην Κωνσταντινούπολη
2. Ερντογάν: "Η Ελλάδα δεν κάθεται ήσυχη - Στρέφεται συνέχεια εναντίον μας"
3. Ελληνοτουρκικό σκάκι στο Λιβυκό
4. Sozcu: "Η Τουρκία αγοράζει ελληνικό συμπιεστή αέρος για τις τούρκικες ειδικές δυνάμεις"
5. Τούρκικα ΜΜΕ: "Η Ελλάδα ανοίγει νέα Αμερικάνικη βάση στη Λάρισα"
6. Επέκταση της Ελληνικής Navtex νοτιότερα της Κρήτης - Τα σενάρια αντίδρασης της Τουρκίας