Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Δένδιας και Τσαβούσογλου στο Βουκουρέστι: Η ατζέντα των δύο υπουργών

 Αλεξία Τασούλη

Η Αλεξία Τασούλη γράφει στο Newsbomb.gr και το «Διπλωματικό Διαβατήριο» για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Τη βεβαιότητα ότι η τουρκική πολιτική, η οποία αγνοεί, στην καλύτερη περίπτωση, θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και ότι δεν αναμένεται να αλλάξει βραχυπρόθεσμα αναμένεται να αναδείξει στην παρέμβασή του ο Νίκος Δένδιας στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο Βουκουρέστι.

Στη Σύνοδο αυτή θα παραστεί και ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά όπως είναι αναμενόμενο δεν έχει οριστεί καμία διμερής συνάντηση. Το «παρών» στο Βουκουρέστι θα δώσει και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος αναμένεται να φτάσει σήμερα στη ρουμανική πρωτεύουσα.

Η Αθήνα προσέρχεται στη Σύνοδο με τη θέση ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει τα γεωπολιτικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή μας. Και ότι η Τουρκία προσπαθεί να πείσει τους Δυτικούς Συμμάχους μας ότι έχει αυξηθεί η στρατηγική της σημασία. Την ίδια στιγμή, όμως, ο Ερντογάν αψηφά τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών περί αποσταθεροποίησης της περιοχής και υπονόμευσης της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και τις συστάσεις της Ρωσίας για την επίδειξη αυτοσυγκράτησης. Ο Ερντογάν επιμένει ότι οι αεροπορικές επιδρομές κατά κουρδικών θέσεων στο έδαφος της βόρειας Συρίας ήταν μόνη η αρχή, και ότι η Τουρκία δεν θα ζητήσει «άδεια» για χερσαία επιχείρηση και ευελπιστεί ότι με τη γεωστρατηγική αξία της χώρας του αναβαθμισμένη λόγω Ουκρανικού θα επιτύχει τους στόχους του με την ανοχή Ουάσιγκτον και Μόσχας. H Ρωσία, μάλιστα, έχει πολύ βαρύτερο στρατιωτικό αποτύπωμα και μεγαλύτερα συμφέροντα στη Συρία. Οι τρείς κουρδικές πόλεις που επικήρυξε ο Ερντογάν - ως άμεσους στόχους της εκστρατείας του - το Κομπάνι, πόλη-σύμβολο από τη μάχη εναντίον του ISIS, το Ταλ Ριφάτ και το Μανμπίτζ είναι τρεις πόλεις οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ρώσων και του Άσαντ, ενώ οι δύο τελευταίες παίζουν κρίσιμο ρόλο στον έλεγχο του Χαλεπίου. Οι εξελίξεις αυτές από μόνες τους είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, καθώς δείχνουν ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει βία εναντίον γειτονικών της χωρών εκτιμά ο Νίκος Δένδιας.

Και να το έχουν αυτό οι σύμμαχοι υπόψη τους, ενόψει και της συζήτησης για τα F-16 στην Αμερικανική Γερουσία.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου