
κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και συγκεκριμένα από το πρωί της 20ής Μαΐου 1941, όταν ξεκίνησε η αεροπορική έφοδος των Γερμανών με συνθηματικό όνομα «Unternehmen Merkur» (Επιχείρηση Ερμής) εναντίον του νησιού, ως την 1η Ιουνίου.
Οργή επικρατεί στην Ελλάδα για τη νέα προκλητική υπέρπτηση ελληνικού εδάφους από τουρκικά μαχητικά. Αυτή τη φορά στόχος ήταν η περιοχή της Αλεξανδρούπολης, προφανώς σε μια απόπειρα αποστολής «μηνύματος ομηρείας» στην αμερικανική παρουσία εκεί και φυσικά μηνύματος προς την Ελλάδα για την ισχύ κι αποφασιστικότητα της Τουρκίας…
Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε εντονότατα την «πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων».
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Το… μοδάτο, πλέον, λόγω Πούτιν, ΝΑΤΟ, επανέφερε και για την Κύπρο θέμα ένταξης. Πρόκειται για ένα μη θέμα. Δεν τίθεται ένα τέτοιο ζήτημα, λόγω και του τουρκικού βέτο.
Αυτό το δεδομένο δεν εμποδίζει κάποιους στη Λευκωσία να θέτουν και να προωθούν την ένταξη της Κύπρου στη Συμμαχία. Το θέμα επανέρχεται συχνά-πυκνά ενώ κινήσεις έγιναν, όμως είναι γνωστό και με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Νίκο Αναστασιάδη. Κινήσεις που αφορούσαν τη συμμετοχή στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Το 2013 επιχειρήθηκε ένα τέτοιο εγχείρημα, ενημερώνοντας παράλληλα και κράτη, που ενδεχομένως να αντιδρούσαν. Η προσπάθεια δεν προχώρησε για προφανείς λόγους. Αντιδρά η κατοχική Τουρκία.
Στο βίντεο τον ακούμε να λέει τα εξής :
¨Αγαπητοί Πακιστανοί αδελφοί, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, σας χαιρετώ θερμά με την ευκαιρία της τελετής καθέλκυσης της τρίτης από τις τέσσερις κορβέτες “Εθνικό Πλοίο” που κατασκευάζουμε για την φίλη και αδελφική χώρα του Πακιστάν.
Εύχομαι αυτό το έργο, το οποίο βλέπω ως ένα από τα πιο απτά προϊόντα των βαθιά ριζωμένων ιστορικών δεσμών Τουρκίας και Πακιστάν, να αποβεί επωφελές για τις χώρες μας.
Προς Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου…
Από IHA
Στο International Hellenic Association έχουν κατά καιρούς αναρτηθεί ανοιχτές επιστολές προς διάφορους αξιωματούχους των ισλαμιστών / παντουρκιστών που βρίσκονται στον πυρήνα της τουρκικής εξουσίας (Ρ. Τ. Ερντογάν, Μεβούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου) – μερικές από αυτές μεταφρασμένες τόσο στην Αγγλική όσο και στην Τουρκική γλώσσα.
Οι Τούρκοι ισλαμιστές αποτελούν μια απόχρωση των παντουρκοιστών* οι οποίοι κυριαρχούν στην Τουρκία με το καθεστώς που επέβαλε ο Μουσταφά Κεμάλ από την επίσημη ίδρυση της Τουρκικής «Δημοκρατίας» στις 29 Οκτωβρίου 1923.
Η εβδομάδα που διανύσαμε, ήταν γεμάτη από διπλωματικά γεγονότα που ωστόσο εμμέσως ήταν συνδεδεμένα με τον Πόλεμο στην Ουκρανία, έχοντας επίκεντρο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η ομιλία του στις 17 Μαΐου ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας ήταν η συνθήκη εκείνη που ουσιαστικά διαμόρφωσε τις
Του Βασίλη Κοψαχείλης, Διεθνολόγου – Γεωστρατηγικού Αναλυτή – ιδρυτικού μέλους του Παρατηρητήριου Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας (ΠΕΜΑΣ) – συνέντευξη στο SPEAKNEWS
Η κατάσταση των επιχειρήσεων
Μετά από δυόμισι μήνες πολέμου, αυτό που μπορούμε να γνωρίζουμε είναι ότι τις παραμονές της επίθεσης, οι σύμβουλοι του προέδρου Πούτιν ήταν διαιρεμένοι σε δυο στρατόπεδα. Οι υπέρ και οι κατά του πολέμου. Υπερίσχυσαν οι υπέρ, διότι πρώτον αυτό ήθελε να γίνει ο Πούτιν και δεύτερον γιατί τον έπεισαν ότι θα έχει μια γρήγορη νίκη. Αυτό δεν συνέβη! Και δεν συνέβη για πολλούς λόγους που αφορούν το αποτύπωμα του καθεστώτος Πούτιν στο εσωτερικό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς και για λόγους που αφορούν την κατάσταση στην Ουκρανία, όπως για παράδειγμα την ισχυρή αντίσταση του Ουκρανικού λαού,
Με τίτλο «Αντίδραση Ερντογάν στον Μητσοτάκη: Είπε να μην παρεμβαίνουν τρίτοι, αλλά πήγε και μίλησε στις ΗΠΑ», η εφημερίδα Χουριέτ δημοσιεύει στη σημερινή της έκδοση, την πληροφορία ότι κατά την συνεδρίαση της της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ (19 Μαΐου) ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που διαμαρτυρήθηκε για την Τουρκία, είπε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρήσουμε το ζήτημα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης».
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν:
Η ανακοίνωση εισόδου της Ελλάδας και της Πολεμικής μας Αεροπορίας στο πρόγραμμα του F-35 από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον σήμανε συναγερμό στο Αεροπορικό Επιτελείο στην Αθήνα. Με την HAF να ανεβάζει στροφές σε επίπεδο «after burner» και να προετοιμάζει τα επόμενα βήματα ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες.
Την ερχόμενη Δευτέρα φτάνει στην Αθήνα το κλιμάκιο της Αμερικανικής κυβέρνησης JSF PO( Joint Strike Fighter Program Office) το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνει στην Ελλάδα
Γράφει ο Παντελής Σαββίδης
Ό,τι αναμενόταν να συμβεί από το 1991, συμβαίνει στις μέρες μας. Το ερώτημα αυτών των 30 χρόνων ήταν εάν θα διαμορφωθεί ένας ενιαίος κόσμος με ασθενή όρια που τον διαχωρίζουν ή θα υψωνόταν ένα νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα. Επιδιώχθηκε και επιτυγχάνεται το δεύτερο.
Μια γενιά κατάφερε να γνωρίσει και τις τρεις εποχές. Του ψυχρού πολέμου, της μεταβατικής φάση και του νέου ψυχρού πολέμου.
Άνθρωποι που αγωνίσθηκαν με φανατισμό κατά των δυτικών αξιών την πρώτη περίοδο, έχουν περάσει στο άλλο στρατόπεδο, και αγωνίζονται με τον ίδιο φανατισμό υπέρ της πλευράς που πολεμούσαν.
Μεγάλο πλήγμα
υπέστησαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ από τις ρωσικές δυνάμεις που κατέστρεψαν
μεγάλη παρτίδα οπλικών συστημάτων που προορίζονταν να βοηθήσουν τις
Ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή του Donbass.
Η πραγματικότητα είναι ότι με βάση ορισμένους υπολογισμούς το
40% των οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που διοχετεύεται στην
Ουκρανία για να χτυπήσουν τους ρώσους, έχει καταστραφεί είτε κατά την
μεταφορά, είτε κατά την προσπάθεια χρήσης τους στο πεδίο της μάχης.
Σύμφωνα με πηγές που ανέφερε το Radio Free Asia, η κινεζική κυβέρνηση είχε εγκρίνει την κατασκευή του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Qinghai. Μετά από έρευνα για τη βιωσιμότητα του έργου που ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο, ανατέθηκε σε μια εταιρεία με το όνομα Machu να αναλάβει την επίβλεψη του έργου.
Χαρακτηριστικά, το άρθρο του Bloomberg αναφέρει:
Απειλώντας να εμποδίσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζωπύρωσε τις αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως μέλους της συμμαχίας. Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι η συμπεριφορά του Ερντογάν υπονομεύει τη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ — και να είναι πρόθυμοι να επιβάλουν συνέπειες εάν συνεχιστεί.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL
Κινήσεις που θυμίζουν έντονα το 2020 έχουν αρχίσει να εκτυλίσσονται σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και στο πεδίο, με τελευταία την ακραία πτήση-πρόκληση τουρκικών F-16 μόλις 2,5 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη.
Η ρητορική που ακολουθούν τόσο ο πρόεδρος Ερντογάν, όσο και οι Αξιωματούχοι της γείτονος είναι το ένα βασικό σημείο «προπαρασκευής» θερμού επεισοδίου μέσω των διαρκών απειλών, ενώ στο πεδίο η Τουρκία κάθε μέρα ανεβάζει διαρκώς τον πήχη. Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών μαρτυρούν πως δεν αποκλείεται η Άγκυρα να επιχειρήσει ξανά ν’ ανάψει το φυτίλι στο Αιγαίο, όπως έγινε το καλοκαίρι του 2020.
Η συζήτηση για την απαίτηση της Ρωσίας να πληρώσουν οι ξένοι αγοραστές για το φυσικό αέριο ανοίγοντας δυο λογαριασμούς, ο ένας εκ των οποίων σε ρούβλια έχει δοκιμάσει την αποφασιστικότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να τηρήσουν σκληρή γραμμή κατά της Μόσχας, επισημαίνει το πρακτορείο. Η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Φινλανδία αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με το αίτημα της Μόσχας και δεν λαμβάνουν πλέον ρωσικό φυσικό αέριο.
Πρόκειται για την Κατρίν Κολονά, διπλωμάτη και πρώην υπουργό επί Ζακ Σιράκ, η οποία καταλαμβάνει τη θέση του Ζαν Ιβ Λεντριάν στο υπουργείο Εξωτερικών.
Η δεύτερη είναι η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου. Είναι η πρώτη Ελληνίδα στην ιστορία της Γαλλίας που αναλαμβάνει κυβερνητικό πόστο και ανέλαβε τα θέματα Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, προσαρτημένη στην υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών.
Τά ὑψηλά ποσοστά σέ Ἑλλάδα, Βουλγαρία καί Κύπρο
Προβληματισμένες εἶναι οἱ εὐρωπαϊκές κυβερνήσεις μετά τά ἀποτελέσματα εὐρωδημοσκοπήσεως γιά τήν στάση τους στό οὐκρανικό ζήτημα, καθ’ ὅτι ἱκανοποιημένο ἀπό αὐτές εἶναι ἕνα ποσοστό πού μετά βίας ὑπερβαίνει τό ἥμισυ τῶν ἐρωτηθέντων (54% γιά τήν ἀκρίβεια). Ὡστόσο, σέ μερίδα χωρῶν, μεταξύ τῶν ὁποίων καί ἡ Ἑλλάς, οἱ μή ἱκανοποιημένοι πολῖτες ἀποτελοῦν σαφῆ πλειονότητα.
Εἰδικώτερα: στήν πατρίδα μας «πολύ ἱκανοποιημένοι» ἀπό τίς κυβερνητικές δράσεις στό οὐκρανικό δηλώνει τό 11%, «ἀρκετά ἱκανοποιημένοι» δηλώνει τό 20%, συνολικῶς 31% δηλαδή. Στόν ἀντίποδα, «μᾶλλον μή ἱκανοποιημένοι» ἀπό τήν διαχείριση πού ἔχει κάνει ἡ κυβέρνησις τοῦ Κυριάκου Μητσοτάκη εἶναι 23%, ἐνῶ τίς περισσότερες προτιμήσεις συγκεντρώνει ἡ ἀπάντησις, «ἐντελῶς μή ἱκανοποιημένοι», σέ ποσοστό 43%.
Το καθεστώς Ερντογάν παίζει ένα παιγνίδι πολύ υψηλού ρίσκου. Θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι το ρίσκο συνοδεύεται και από την προσδοκία αυξημένων κερδών. Η Άγκυρα θεωρεί τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας υπό τις δεδομένες συνθήκες μείζονος γεωπολιτικής κρίσης και υπό την πίεση του επείγοντος μια ευκαιρία να εξασφαλίσει ανταλλάγματα σε διμερές επίπεδο. Από τη Σουηδία την αλλαγή πολιτικής σε ζητήματα πολιτικού ασύλου και από τις ΗΠΑ άρση των κυρώσεων. Την ίδια στιγμή θορυβημένη από την επικοινωνιακή - αλλά και μεστή ουσίας – καταιγίδα που ξέσπασε με την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, ανεβάζει και πάλι τους τόνους της αντιπαράθεσης και στήνει εκ νέου σκηνικό έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η ΥΠΕΞ δήλωσε στην εφημερίδα πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει μια «μεγαλύτερη Ρωσία», παρόλο που η εισβολή του στην Ουκρανία απέτυχε να σημειώσει γρήγορη επιτυχία.
Η Ρωσία αποκαλεί την εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που είχε σκοπό να αφοπλίσει την Ουκρανία και να διώξει ριζοσπάστες αντιρώσους εθνικιστές. Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της απορρίπτουν αυτό τον ισχυρισμό και λένε πως ήταν ένα αβάσιμο πρόσχημα για πόλεμο.
Μαρία Ζαχαράκη
Ντονμέζ: Πολύ σύντομα το τέταρτο γεωτρύπανό μας θα βγει για νέες εξερευνήσεις
Πολύ σύντομα το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας θα βγει για νέες εξερευνήσεις στη θάλασσα, δηλώνει ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.
Ο Τούρκος Υπουργός στο tweet του αναφέρει: «Το τέταρτο γεωτρύπανό μας είναι ένα τα πέντε της κλάσης του στον κόσμο. Πολύ σύντομα θα βγει για νέες εξερευνήσεις στα βάθη των θαλασσών μας».
«Οι κατηγορίες αυτές αποτελούν μία ακόμα προσπάθεια παραπληροφόρησης και αποποίησης από πλευράς Τουρκίας των ευθυνών για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει:
«Είναι τουλάχιστον οξύμωρο μια χώρα που πραγματοποίησε πρόσφατα 42 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους σε διάστημα μόλις μίας ημέρας και που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, να κατηγορεί την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες».
Νευρικός εμφανίζεται ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργό με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο.
Με τίτλο «Αντίδραση Ερντογάν στον Μητσοτάκη: Είπε να μην παρεμβαίνουν τρίτοι, αλλά πήγε και μίλησε στις ΗΠΑ», η εφημερίδα Χουριέτ δημοσιεύει στη σημερινή της έκδοση, την πληροφορία ότι κατά την συνεδρίαση της της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ (19 Μαΐου) ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που διαμαρτυρήθηκε για την Τουρκία, είπε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρήσουμε το ζήτημα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης».
Λίγες ώρες μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και τα μηνύματα που έστειλε στη γειτονική χώρα χωρίς να την αναφέρει, δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από την Αλεξανδρούπολη.
Οι τουρκικές υπερπτήσεις έγιναν σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών. Για «πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» και «σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας» έκανε λόγο σε οργισμένη ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Εφτασε και για την Ελλάδα η κρίσιμη ώρα της πληρωμής για το ρωσικό φυσικό αέριο του Απριλίου, η πρώτη που πρέπει να γίνει με βάση το περίφημο διάταγμα Πούτιν που ορίζει τον μηχανισμό των δυο λογαριασμών στην Gazprom Bank και την τελική πληρωμή σε ρούβλια.
«Η Ελλάδα θα πληρώσει για το αέριο κανονικά, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν και με τρόπο που δεν θα παραβιάζονται οι κυρώσεις», εξηγούν στην «Η» κυβερνητικοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας πως η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) θα πληρώσει (σ.σ. αν δεν έχει ήδη πληρώσει) την ρωσική Gazprom για τις προμήθειες αερίου του Απριλίου ακολουθώντας και το παράδειγμα άλλων μεγάλων εταιρειών της Ευρώπης, όπως της Γερμανίας και της Ιταλίας.
Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι εντός του καλοκαιριού θα παραδοθούν στην Ουκρανία τα πρώτα γερμανικά αντιαεροπορικά άρματα μάχης Gepard, καθώς η Δύση ξεκινάει τις προμήθειες με βαρύ πολεμικό υλικό.
Έτσι, μέσα στο καλοκαίρι θα φτάσουν τα πρώτα 15 αντιαεροπορικά, ενώ συνολικά πρόκειται να παραδοθούν 50 τέτοια άρματα. Χαρακτηριστικά, η εταιρεία Krauss-Maffei Wegmann έχει λάβει το πράσινο φως από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να πουλήσει στην Ουκρανία τα τεχνικά ανακαινισμένα αντιαεροπορικά άρματα από τα πρώην αποθέματα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.
Μαριάννα Τζάννε
Ο αγωγός που θα συνδέσει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα μήκους 2.000 km και θα μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη -Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου που ξαναβάζει στην ενεργειακή σκακιέρα η Ρωσική εισβολή - Φυσικό αέριο: Η Ρωσία έκοψε την παροχή στην Φινλανδία
Το πρώτο βήμα για τον προκαταρκτικό προσδιορισμό των περιβαλλοντικών απαιτήσεων του αγωγού East Med, έκανε πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Λίγους μήνες μετά την απόσυρση της στήριξης του έργου από τις ΗΠΑ και ελάχιστες μέρες μετά τη θετική ανάλυση του αμερικανικού think tank Atlantic Council, ο East Med ξαναβγαίνει μπροστά μετά την έγκριση από το ΥΠΕΝ του φακέλου της ΠΠΠΑ, η οποία ενσωματώνει τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και τις ενδεχόμενες κύριες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε χθες πως κατέθεσε διαμαρτυρία στην πρεσβεία της Κίνας στο Τόκιο, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι κατασκεύασε 17 πλατφόρμες γεώτρησης σε μια περιοχή όπου οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) των δύο χωρών επικαλύπτονται στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.
"Είναι εξαιρετικά λυπηρό που η κινεζική πλευρά προχωρεί μονομερώς σε ανάπτυξη σε αυτά τα ύδατα", ανέφερε το υπουργείο. "Τα σύνορα των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας δεν έχουν ακόμη καθοριστεί στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας", ανέφερε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κουρδική οργάνωση σχεδιάζει μια σειρά από διαδικασίες, όπως είναι η απογραφή, για να ζητήσει ενδεχομένως εξωτερική νομιμότητα στο πλαίσιο ενός σχεδίου που κύριος στόχος είναι η Ομοσπονδία και το οποίο ονομάζει «κοινωνικό συμβόλαιο».
Με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε την Παρασκευή αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ στην οποία συμμετείχε και ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντε.
Εκτός του Μπομπ Μενεντεζ, η αντιπροσωπεία περιελάμβανε τους προέδρους των επιτροπών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον γερουσιαστή Πάτρικ Λήχι, και γερουσιαστή Ρίτσαρντ Νιλ, μαζί με άλλους 13 διακεκριμένους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές και εκπροσώπους.
Ο Γιώργος Καραμπελιάς την Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022 ήταν καλεσμένος στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ «Η Φωνή της Ελλάδας» (εκπομπή «Έλληνες παντού» του Θανάση Χούπη). Σε μια συζήτηση που, με αφετηρία την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, την αποστασία τον διανοουμένων, όπως εκφράζεται μέσω του εθνομηδενισμού, καταλήγει πως θα μπορέσει ο ελληνισμός να ξεπεράσει τα υπαρξιακά ζητήματα που αντιμετωπίζει.
Η ιστοσελίδα slpress.gr σε συνεργασία με το Cognosco Team παρουσιάζουν μια σειρά εκπομπών “Εν Θερμώ” με τον Σταύρο Λυγερό.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας - Πρόεδρος Strategy International Μάριος Ευθυμιόπουλος αναφέρθηκε στη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας και το ρόλο της Ελλάδας
Γιώργος Φίλης: Ιδεοληψία ΕΕ. Διά πάσαν νόσον φταίνε Ρωσία-Κίνα. F-35, πείνα, παγκόσμιοι ανταγωνισμοί . Από την εκπομπή «Flash στα Γεγονότα» της Βασιλικής Πολίτου στον ραδιοσταθμό Flash Radio 99,4 της Θεσσαλονίκης, της 20-5-2022.
Με αφορμή της χθεσινές Τουρκικές παραβιάσεις, μόλις 2,5 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη έφτασαν τα Τουρκικά αεροσκάφη, ο Διεθνολόγος Αλέξναδρος Δεσποτόπουλος μιλάει για την απόφαση όπως φαίνεται του Τούρκου Προέδρου να μπει σε μια τροχιά σύγκρουσης με την Ελλάδα
Η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Φινλανδία σταμάτησε το πρωί, ανακοίνωσε η φινλανδική ενεργειακή εταιρεία Gasum.
Ιστορικές καταγραφές και συνεντεύξεις Κρητικών οπού έζησαν τη Μάχη της Κρήτης σε κείμενα,μουσική και σκηνοθεσία του Βαγγέλη Ζαμπετουλάκη.
Historical recordings and interviews of Cretans who lived the German airbone invasion of Crete in May 1941. The documentary is translated with English subtitles. The music and the direction was by Vangelis Zampetoulakis