Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Η Μάχη της Κρήτης σε στρατιωτικά φιλμ εποχής όπως δεν την έχετε ξαναδεί (BINTEO)

Μάχη της Κρήτης (Γερμανικά Luftlandeschlacht um Kreta) ονομάζεται η επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς (δείτε το βίντεο)
κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και συγκεκριμένα από το πρωί της 20ής Μαΐου 1941, όταν ξεκίνησε η αεροπορική έφοδος των Γερμανών με συνθηματικό όνομα «Unternehmen Merkur» (Επιχείρηση Ερμής) εναντίον του νησιού, ως την 1η Ιουνίου.
 
Με την επιχείρηση αυτή οι Γερμανοί κατάφεραν να καταλάβουν το νησί από τις αγγλοελληνικές συμμαχικές δυνάμεις, ωστόσο αυτή τους η επιτυχία κόστισε τόσο πολύ ώστε να μην επιχειρήσουν ξανά άλλη αεροπορική έφοδο της ίδιας κλίμακας κατά την διάρκεια του πόλεμου.

Το χρονικό της Μάχης της Κρήτης - Συγκλονιστικό φωτογραφικό υλικό

Από το zarpanews

20 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 1941: Η μάχη της Κρήτης μέσα από το φωτογραφικό υλικό κυρίως των Γερμανών, μετά την κατάληψη του νησιού από τα στρατεύματα τους…
Το χρονικό της Μάχης της Κρήτης 
Νοέμβριος 1940: Η άμυνα της Κρήτης αναλαμβάνεται από τους Βρετανούς. Η 5η Μεραρχία Κρητών μεταφέρεται στην Αθήνα.
15 Απριλίου 1941: Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, αποφασίζεται η κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς. Στο β’ 15ήμερο του Απριλίου σχεδιάζεται η μεταφορά Ελληνικών και Βρετανικών δυνάμεων από την ηπειρωτική Ελλάδα στην Κρήτη.

Η θυσία του Κώστα Ηλιάκη και οι ελληνικές ευθύνες για τις τουρκικές υπερπτήσεις

Οργή επικρατεί στην Ελλάδα για τη νέα προκλητική υπέρπτηση ελληνικού εδάφους από τουρκικά μαχητικά. Αυτή τη φορά στόχος ήταν η περιοχή της Αλεξανδρούπολης, προφανώς σε μια απόπειρα αποστολής «μηνύματος ομηρείας» στην αμερικανική παρουσία εκεί και φυσικά μηνύματος προς την Ελλάδα για την ισχύ κι αποφασιστικότητα της Τουρκίας…

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε εντονότατα την «πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων».

Το «μοδάτο» ΝΑΤΟ και το ανατολίτικο τουρκικό παζάρι: Η στάση της κατοχικής Τουρκίας και τι είπε η Θάτσερ στον Κυπριανού

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το… μοδάτο, πλέον, λόγω Πούτιν, ΝΑΤΟ, επανέφερε και για την Κύπρο θέμα ένταξης. Πρόκειται για ένα μη θέμα. Δεν τίθεται ένα τέτοιο ζήτημα, λόγω και του τουρκικού βέτο.

Αυτό το δεδομένο δεν εμποδίζει κάποιους στη Λευκωσία να θέτουν και να προωθούν την ένταξη της Κύπρου στη Συμμαχία. Το θέμα επανέρχεται συχνά-πυκνά ενώ κινήσεις έγιναν, όμως είναι γνωστό και με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Νίκο Αναστασιάδη. Κινήσεις που αφορούσαν τη συμμετοχή στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Το 2013 επιχειρήθηκε ένα τέτοιο εγχείρημα, ενημερώνοντας παράλληλα και κράτη, που ενδεχομένως να αντιδρούσαν. Η προσπάθεια δεν προχώρησε για προφανείς λόγους. Αντιδρά η κατοχική Τουρκία.

¨Ως Τουρκία και Πακιστάν, θα συνεχίσουμε να προχωράμε μαζί¨…(Βίντεο)

Πρόκειται για μήνυμα-βίντεο που έστειλε στην τελετή καθέλκυσης πλοίου του Πακιστάν

Στο βίντεο τον ακούμε να λέει τα εξής :

¨Αγαπητοί Πακιστανοί αδελφοί, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, σας χαιρετώ θερμά με την ευκαιρία της τελετής καθέλκυσης της τρίτης από τις τέσσερις κορβέτες “Εθνικό Πλοίο” που κατασκευάζουμε για την φίλη και αδελφική χώρα του Πακιστάν.

Εύχομαι αυτό το έργο, το οποίο βλέπω ως ένα από τα πιο απτά προϊόντα των βαθιά ριζωμένων ιστορικών δεσμών Τουρκίας και Πακιστάν, να αποβεί επωφελές για τις χώρες μας.

Η κατοχική Τουρκία με μανδύα «ειρηνοποιού» υλοποιεί σχεδιασμούς στα Βαρώσια

Η ΑΓΚΥΡΑ ανεξαρτήτως των διεθνών εξελίξεων, των όσων συντελούνται στο διεθνές πεδίο, προχωρεί ακάθεκτη στην υλοποίηση των επεκτατικών, επιθετικών της επιδιώξεων. Εν μέσω, λοιπόν, των όσων διαδραματίζονται στην Ουκρανία, τις επιπτώσεις που βιώνει η ανθρωπότητα από τα αποτελέσματα του πολέμου, η κατοχική Τουρκία προχώρησε σε ένα ακόμη βήμα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Υιοθετώντας τη γνωστή τακτική της βήμα προς βήμα επιβολής τετελεσμένων και βαθμηδόν εδραίωσης τους, η Άγκυρα προχώρησε σε νέα έργα εντός της περίκλειστης περιοχής. Διεξάγει εργασίες στην παραλία μπροστά από το ξενοδοχείο King George και μέχρι την πολυκατοικία Ωκεανία. Με βάση βίντεο, που έχει μεταδοθεί, εκεί μεταφέρθηκαν ήδη κρεβατάκια θαλάσσης μαζί με ομπρέλες ενώ όπως έχει αναφερθεί αναμένεται ότι θα ανοίξει για το κοινό τον Ιούνιο. 

Ανοιχτές επιστολές σε παντουρκιστές (4):Προς Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Προς Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου…

Από IHA

Στο International Hellenic Association έχουν κατά καιρούς αναρτηθεί ανοιχτές επιστολές προς διάφορους αξιωματούχους των ισλαμιστών / παντουρκιστών που βρίσκονται στον πυρήνα της τουρκικής εξουσίας (Ρ. Τ. Ερντογάν, Μεβούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου) – μερικές από αυτές μεταφρασμένες τόσο στην Αγγλική όσο και στην Τουρκική γλώσσα.

Οι Τούρκοι ισλαμιστές αποτελούν μια απόχρωση των παντουρκοιστών* οι οποίοι κυριαρχούν στην Τουρκία με το καθεστώς που επέβαλε ο Μουσταφά Κεμάλ από την επίσημη ίδρυση της Τουρκικής «Δημοκρατίας» στις 29 Οκτωβρίου 1923.

Μετά τις ΗΠΑ τι; Η Ελλάδα σε διεκδίκηση ουσιαστικού ρόλου στη διεθνή σκηνή

Τα όπλα της γεω-οικονομίας, καλύπτουν τον ερασιτεχνισμό και τις αδυναμίες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων

Του Βασίλη Κοψαχείλης, Διεθνολόγου – Γεωστρατηγικού Αναλυτή – ιδρυτικού μέλους του Παρατηρητήριου Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας (ΠΕΜΑΣ) – συνέντευξη στο  SPEAKNEWS

Η κατάσταση των επιχειρήσεων

Μετά από δυόμισι μήνες πολέμου, αυτό που μπορούμε να γνωρίζουμε είναι ότι τις παραμονές της επίθεσης, οι σύμβουλοι του προέδρου Πούτιν ήταν διαιρεμένοι σε δυο στρατόπεδα. Οι υπέρ και οι κατά του πολέμου. Υπερίσχυσαν οι υπέρ, διότι πρώτον αυτό ήθελε να γίνει ο Πούτιν και δεύτερον γιατί τον έπεισαν ότι θα έχει μια γρήγορη νίκη. Αυτό δεν συνέβη! Και δεν συνέβη για πολλούς λόγους που αφορούν το αποτύπωμα του καθεστώτος Πούτιν στο εσωτερικό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς και για λόγους που αφορούν την κατάσταση στην Ουκρανία, όπως για παράδειγμα την ισχυρή αντίσταση του Ουκρανικού λαού,

Αντίδραση του Ερντογάν για την ομιλία Μητσοτάκη στις ΗΠΑ


Ανταπόκριση από την Τουρκία: Αριάνα Φερεντίνου

Με τίτλο «Αντίδραση Ερντογάν στον Μητσοτάκη: Είπε να μην παρεμβαίνουν τρίτοι, αλλά πήγε και μίλησε στις ΗΠΑ», η εφημερίδα Χουριέτ δημοσιεύει στη σημερινή της έκδοση, την πληροφορία ότι κατά την συνεδρίαση της της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ (19 Μαΐου) ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που διαμαρτυρήθηκε για την Τουρκία, είπε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρήσουμε το ζήτημα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

ΓΕΕΘΑ: Επίσκεψη του αρχηγού στο Ανώτατο Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης(ΦΩΤΟ)

Συναντήσεις με τον ανώτατο διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR) πτέραρχο Tod Wolters και τον αναπληρωτή ανώτατο διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων Ευρώπης (DSACEUR), στρατηγό Tim Radford, είχε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, κατά τη χθεσινή επίσκεψη του στο Ανώτατο Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPE) στη Μονς του Βελγίου.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν:

F-35: Αντίστροφη μέτρηση για την απόκτηση των «αόρατων φονιάδων» - Η Ελλάδα κυρίαρχος σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Σύμφωνα με πληροφορίες το Αεροπορικό Επιτελείο έχει ήδη προετοιμαστεί εδώ και αρκετές εβδομάδες προκειμένου να υποδεχθεί το Αμερικανικό κλιμάκιο όμως η εξαγγελία του πρωθυπουργού φαίνεται ότι επιταχύνει τις εξελίξεις.

Η ανακοίνωση εισόδου της Ελλάδας και της Πολεμικής μας Αεροπορίας στο πρόγραμμα του F-35 από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον σήμανε συναγερμό στο Αεροπορικό Επιτελείο στην Αθήνα. Με την HAF να ανεβάζει στροφές σε επίπεδο «after burner» και να προετοιμάζει τα επόμενα βήματα ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες.

Την ερχόμενη Δευτέρα φτάνει στην Αθήνα το κλιμάκιο της Αμερικανικής κυβέρνησης JSF PO( Joint Strike Fighter Program Office) το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνει στην Ελλάδα

Μπορεί να αποβληθεί η Τουρκία από το NATO;

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

Ό,τι αναμενόταν να συμβεί από το 1991, συμβαίνει στις μέρες μας. Το ερώτημα αυτών των 30 χρόνων ήταν εάν θα διαμορφωθεί ένας ενιαίος κόσμος με ασθενή όρια που τον διαχωρίζουν ή θα υψωνόταν ένα νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα. Επιδιώχθηκε και επιτυγχάνεται το δεύτερο.

Μια γενιά κατάφερε να γνωρίσει και τις τρεις εποχές. Του ψυχρού πολέμου, της μεταβατικής φάση και του νέου ψυχρού πολέμου.

Άνθρωποι που αγωνίσθηκαν με φανατισμό κατά των δυτικών αξιών την πρώτη περίοδο, έχουν περάσει στο άλλο στρατόπεδο, και αγωνίζονται με τον ίδιο φανατισμό υπέρ της πλευράς που πολεμούσαν.

Αλλάζει η εικόνα του πολέμου στην Ουκρανία - Μεγάλη προέλαση των Ρώσων στο Donbass, κατέστρεψαν όπλα των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ

Με βάση ορισμένους υπολογισμούς το 40% των οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που διοχετεύεται στην Ουκρανία για να χτυπήσουν τους ρώσους, έχει καταστραφεί

Μεγάλο πλήγμα υπέστησαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ από τις ρωσικές δυνάμεις που κατέστρεψαν μεγάλη παρτίδα οπλικών συστημάτων που προορίζονταν να βοηθήσουν τις Ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή του Donbass.
Η πραγματικότητα είναι ότι με βάση ορισμένους υπολογισμούς το 40% των οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που διοχετεύεται στην Ουκρανία για να χτυπήσουν τους ρώσους, έχει καταστραφεί είτε κατά την μεταφορά, είτε κατά την προσπάθεια χρήσης τους στο πεδίο της μάχης.

Συνεχίζεται η καταπίεση της Κίνας στους Θιβετιανούς

Η καταπίεση της Κίνας στο Θιβέτ συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία για τους Θιβετιανούς, καθώς οι κάτοικοι ενός θιβετιανού χωριού στην επαρχία Qinghai της βορειοδυτικής Κίνας συνοδευόμενοι από μοναχούς που ζουν σε ένα κοντινό μοναστήρι αναγκάζονται να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους για να ανοίξουν το δρόμο για μια κυβερνητική εντολή. υδροηλεκτρικός σταθμός.

Σύμφωνα με πηγές που ανέφερε το Radio Free Asia, η κινεζική κυβέρνηση είχε εγκρίνει την κατασκευή του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Qinghai. Μετά από έρευνα για τη βιωσιμότητα του έργου που ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο, ανατέθηκε σε μια εταιρεία με το όνομα Machu να αναλάβει την επίβλεψη του έργου.

Μην αφήσετε τον αναξιόπιστο και επιθετικό Ερντογάν να εμποδίσει τη διεύρυνση ΝΑΤΟ: Ράπισμα ολκής από Bloomberg

Άρθρο –  κόλαφο για την αντίθεση του Ταγίπ Ερντογάν στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υπογράφει η συντακτική ομάδα του Bloomberg, αναδεικνύοντας μάλιστα την ανάγκη – για επανεξέταση των κανόνων του ΝΑΤΟ για αποβολή κάποιου μέλους του.

Χαρακτηριστικά, το άρθρο του Bloomberg αναφέρει:

Απειλώντας να εμποδίσει  τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζωπύρωσε τις αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως μέλους της συμμαχίας. Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι η συμπεριφορά του Ερντογάν υπονομεύει τη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ — και να είναι πρόθυμοι να επιβάλουν συνέπειες εάν συνεχιστεί.  

H ‘Αγκυρα προσπαθεί να ανάψει το φιτίλι στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Όπως και το 2020 παρανομεί καθημερινά

Με διαρκείς ασκήσεις από την μια πλευρά, είτε Εθνικές είτε διασυμμαχικές όπως η Ελληνοαμερικανική “Μέγας Αλέξανδρος” και με πλήρη επιχειρησιακή εγρήγορση από την άλλη, το Ελληνικό Επιτελείο είναι έτοιμο ν’ απαντά κάθε μέρα σε οποιαδήποτε πρόκληση της Τουρκίας η οποία δείχνει αποφασισμένη να δημιουργήσει κάποιο επεισόδιο. Πηγή εικόνας: Γενικό Επιτελείο Στρατού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Κινήσεις που θυμίζουν έντονα το 2020 έχουν αρχίσει να εκτυλίσσονται σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και στο πεδίο, με τελευταία την ακραία πτήση-πρόκληση τουρκικών F-16 μόλις 2,5 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη.

Η ρητορική που ακολουθούν τόσο ο πρόεδρος Ερντογάν, όσο και οι Αξιωματούχοι της γείτονος είναι το ένα βασικό σημείο «προπαρασκευής» θερμού επεισοδίου μέσω των διαρκών απειλών, ενώ στο πεδίο η Τουρκία κάθε μέρα ανεβάζει διαρκώς τον πήχη. Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών μαρτυρούν πως δεν αποκλείεται η Άγκυρα να επιχειρήσει ξανά ν’ ανάψει το φυτίλι στο Αιγαίο, όπως έγινε το καλοκαίρι του 2020.

Γερμανία-Ιταλία Επιτρέπουν στις Εταιρείες τους να Ανοίγουν Λογαριασμούς σε Ρούβλια για να Συνεχίσουν τις Αγορές Ρωσικού Αερίου

Η Γερμανία και η Ιταλία είπαν στις εταιρείες τους ότι μπορούν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια για να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Η κίνηση έγινε μετά από συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφεραν πηγές που επικαλείται το Reuters

Η συζήτηση για την απαίτηση της Ρωσίας να πληρώσουν οι ξένοι αγοραστές για το φυσικό αέριο ανοίγοντας δυο λογαριασμούς, ο ένας εκ των οποίων σε ρούβλια έχει δοκιμάσει την αποφασιστικότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να τηρήσουν σκληρή γραμμή κατά της Μόσχας, επισημαίνει το πρακτορείο. Η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Φινλανδία αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με το αίτημα της Μόσχας και δεν λαμβάνουν πλέον ρωσικό φυσικό αέριο.

Γαλλία: Δύο Ελληνίδες στην κυβέρνηση Μακρόν - Και οι δύο στο υπουργείο Εξωτερικών

Δυο γυναίκες με ελληνική καταγωγή βρίσκονται στη νέα κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επανεξελέγη για δεύτερη φορά πρόεδρος της Γαλλίας.

Πρόκειται για την Κατρίν Κολονά, διπλωμάτη και πρώην υπουργό επί Ζακ Σιράκ, η οποία καταλαμβάνει τη θέση του Ζαν Ιβ Λεντριάν στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η δεύτερη είναι η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου. Είναι η πρώτη Ελληνίδα στην ιστορία της Γαλλίας που αναλαμβάνει κυβερνητικό πόστο και ανέλαβε τα θέματα Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, προσαρτημένη στην υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών.

Οἱ Εὐρωπαῖοι δυσφοροῦν γιά τούς χειρισμούς στό Οὐκρανικό

Τά ὑψηλά ποσοστά σέ Ἑλλάδα, Βουλγαρία καί Κύπρο

Προβληματισμένες εἶναι οἱ εὐρωπαϊκές κυβερνήσεις μετά τά ἀποτελέσματα εὐρωδημοσκοπήσεως γιά τήν στάση τους στό οὐκρανικό ζήτημα, καθ’ ὅτι ἱκανοποιημένο ἀπό αὐτές εἶναι ἕνα ποσοστό πού μετά βίας ὑπερβαίνει τό ἥμισυ τῶν ἐρωτηθέντων (54% γιά τήν ἀκρίβεια). Ὡστόσο, σέ μερίδα χωρῶν, μεταξύ τῶν ὁποίων καί ἡ Ἑλλάς, οἱ μή ἱκανοποιημένοι πολῖτες ἀποτελοῦν σαφῆ πλειονότητα.

Εἰδικώτερα: στήν πατρίδα μας «πολύ ἱκανοποιημένοι» ἀπό τίς κυβερνητικές δράσεις στό οὐκρανικό δηλώνει τό 11%, «ἀρκετά ἱκανοποιημένοι» δηλώνει τό 20%, συνολικῶς 31% δηλαδή. Στόν ἀντίποδα, «μᾶλλον μή ἱκανοποιημένοι» ἀπό τήν διαχείριση πού ἔχει κάνει ἡ κυβέρνησις τοῦ Κυριάκου Μητσοτάκη εἶναι 23%, ἐνῶ τίς περισσότερες προτιμήσεις συγκεντρώνει ἡ ἀπάντησις, «ἐντελῶς μή ἱκανοποιημένοι», σέ ποσοστό 43%.

Η Τουρκία δεν αντέχει να κρατήσει σε ομηρία το ΝΑΤΟ

Κώστας Υφαντής

Το καθεστώς Ερντογάν παίζει ένα παιγνίδι πολύ υψηλού ρίσκου. Θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι το ρίσκο συνοδεύεται και από την προσδοκία αυξημένων κερδών. Η Άγκυρα θεωρεί τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας υπό τις δεδομένες συνθήκες μείζονος γεωπολιτικής κρίσης και υπό την πίεση του επείγοντος μια ευκαιρία να εξασφαλίσει ανταλλάγματα σε διμερές επίπεδο. Από τη Σουηδία την αλλαγή πολιτικής σε ζητήματα πολιτικού ασύλου και από τις ΗΠΑ άρση των κυρώσεων. Την ίδια στιγμή θορυβημένη από την επικοινωνιακή - αλλά και μεστή ουσίας – καταιγίδα που ξέσπασε με την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, ανεβάζει και πάλι τους τόνους της αντιπαράθεσης και στήνει εκ νέου σκηνικό έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Telegraph: «Το Λονδίνο θέλει να εξοπλίσει τη Μολδαβία για να την προστατεύσει από τη ρωσική απειλή»

Η Βρετανία θέλει να στείλει σύγχρονο εξοπλισμό στη Μολδαβία για να την προστατεύσει από την απειλή εισβολής της Ρωσίας, γράφει η εφημερίδα The Telegraph, επικαλούμενη την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας.

Η ΥΠΕΞ δήλωσε στην εφημερίδα πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει μια «μεγαλύτερη Ρωσία», παρόλο που η εισβολή του στην Ουκρανία απέτυχε να σημειώσει γρήγορη επιτυχία.

Η Ρωσία αποκαλεί την εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που είχε σκοπό να αφοπλίσει την Ουκρανία και να διώξει ριζοσπάστες αντιρώσους εθνικιστές. Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της απορρίπτουν αυτό τον ισχυρισμό και λένε πως ήταν ένα αβάσιμο πρόσχημα για πόλεμο.

Ντονμέζ: Πολύ σύντομα το τέταρτο γεωτρύπανό μας θα βγει για νέες εξερευνήσεις

Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ντονμέζ: Πολύ σύντομα το τέταρτο γεωτρύπανό μας θα βγει για νέες εξερευνήσεις

Πολύ σύντομα το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας θα βγει για νέες εξερευνήσεις στη θάλασσα, δηλώνει ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δημοσιεύει βίντεο που ετοιμάστηκε για το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας που έφτασε στην Μερσίνα στις 19 Μαΐου.

Ο Τούρκος Υπουργός στο tweet του αναφέρει: «Το τέταρτο γεωτρύπανό μας είναι ένα τα πέντε της κλάσης του στον κόσμο. Πολύ σύντομα θα βγει για νέες εξερευνήσεις στα βάθη των θαλασσών μας».

Ελλάδα: Ηχηρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα για τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών(Βίντεο)

«Απορρίπτουμε τις αβάσιμες και αναληθείς αιτιάσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περί δήθεν παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου από ελληνικά αεροσκάφη πριν από λίγες ημέρες», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Οι κατηγορίες αυτές αποτελούν μία ακόμα προσπάθεια παραπληροφόρησης και αποποίησης από πλευράς Τουρκίας των ευθυνών για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Είναι τουλάχιστον οξύμωρο μια χώρα που πραγματοποίησε πρόσφατα 42 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους σε διάστημα μόλις μίας ημέρας και που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, να κατηγορεί την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες».

Ερντογάν: Να αναθεωρήσουμε το ζήτημα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης

Η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ήρθε στο προσκήνιο κατά τη τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ

Νευρικός εμφανίζεται ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργό με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο.

Με τίτλο «Αντίδραση Ερντογάν στον Μητσοτάκη: Είπε να μην παρεμβαίνουν τρίτοι, αλλά πήγε και μίλησε στις ΗΠΑ», η εφημερίδα Χουριέτ δημοσιεύει στη σημερινή της έκδοση, την πληροφορία ότι κατά την συνεδρίαση της της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ (19 Μαΐου) ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που διαμαρτυρήθηκε για την Τουρκία, είπε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρήσουμε το ζήτημα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

Τουρκικές υπερπτήσεις: Για «πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» μιλάει το ΥΠΕΞ – Η στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Για «σαφέσταστη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας» έκανε λόγο το υπουργείο Εξωτερικών μετά τις τουρκικές υπερπτήσεις στην Αλεξανδρούπολη

Λίγες ώρες μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και τα μηνύματα που έστειλε στη γειτονική χώρα χωρίς να την αναφέρει, δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από την Αλεξανδρούπολη.

Οι τουρκικές υπερπτήσεις έγιναν σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών. Για «πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» και «σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας» έκανε λόγο σε οργισμένη ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Φυσικό αέριο: Πώς πληρώνει η Ελλάδα τη Gazprom - Εφτασε η ώρα για εξόφληση της Ρωσίας

Τι αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην «Η» για την πληρωμή της Ελλάδας προς τη Gazprom - Το παράδειγμα της Γερμανίας και της Ιταλίας - Το 39% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ελλάδας από τη Ρωσία 

Εφτασε και για την Ελλάδα η κρίσιμη ώρα της πληρωμής για το ρωσικό φυσικό αέριο του Απριλίου, η πρώτη που πρέπει να γίνει με βάση το περίφημο διάταγμα Πούτιν που ορίζει τον μηχανισμό των δυο λογαριασμών στην Gazprom Bank και την τελική πληρωμή σε ρούβλια. 

«Η Ελλάδα θα πληρώσει για το αέριο κανονικά, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν και με τρόπο που δεν θα παραβιάζονται οι κυρώσεις», εξηγούν στην «Η» κυβερνητικοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας πως η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) θα πληρώσει (σ.σ. αν δεν έχει ήδη πληρώσει) την ρωσική Gazprom για τις προμήθειες αερίου του Απριλίου ακολουθώντας και το παράδειγμα άλλων μεγάλων εταιρειών της Ευρώπης, όπως της Γερμανίας και της Ιταλίας. 

Ουκρανία: Μέσα στο καλοκαίρι θα φτάσουν τα πρώτα γερμανικά αντιαεροπορικά άρματα μάχης Gepard(Βίντεο)

Ταυτόχρονα γίνεται κατάλληλη εκπαίδευση του πληρώματος

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι εντός του καλοκαιριού θα παραδοθούν στην Ουκρανία τα πρώτα γερμανικά αντιαεροπορικά άρματα μάχης Gepard, καθώς η Δύση ξεκινάει τις προμήθειες με βαρύ πολεμικό υλικό.

Έτσι, μέσα στο καλοκαίρι θα φτάσουν τα πρώτα 15 αντιαεροπορικά, ενώ συνολικά πρόκειται να παραδοθούν 50 τέτοια άρματα. Χαρακτηριστικά, η εταιρεία Krauss-Maffei Wegmann έχει λάβει το πράσινο φως από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να πουλήσει στην Ουκρανία τα τεχνικά ανακαινισμένα αντιαεροπορικά άρματα από τα πρώην αποθέματα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

YΠΕΝ: Ανασταίνει τον αγωγό East Med – Πρώτη θετική εισήγηση για την προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη του έργου

 Μαριάννα Τζάννε

Ο αγωγός που θα συνδέσει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα μήκους 2.000 km και θα μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη -Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου που ξαναβάζει στην ενεργειακή σκακιέρα η Ρωσική εισβολή - Φυσικό αέριο: Η Ρωσία έκοψε την παροχή στην Φινλανδία

Το πρώτο βήμα για τον προκαταρκτικό προσδιορισμό των περιβαλλοντικών απαιτήσεων του αγωγού East Med, έκανε πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Λίγους μήνες μετά την απόσυρση της στήριξης του έργου από τις ΗΠΑ και ελάχιστες μέρες μετά τη θετική ανάλυση του αμερικανικού think tank Atlantic Council, ο East Med ξαναβγαίνει μπροστά μετά την έγκριση από το ΥΠΕΝ του φακέλου της ΠΠΠΑ, η οποία ενσωματώνει τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και τις ενδεχόμενες κύριες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

H Ιαπωνία διαμαρτύρεται για γεωτρήσεις της Κίνας στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας

Η Ιαπωνία υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία στην Κίνα την οποία κατηγορεί ότι πραγματοποιεί έρευνα σε αμφισβητούμενα πετρελαϊκά πεδία στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε χθες πως κατέθεσε διαμαρτυρία στην πρεσβεία της Κίνας στο Τόκιο, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι κατασκεύασε 17 πλατφόρμες γεώτρησης σε μια περιοχή όπου οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) των δύο χωρών επικαλύπτονται στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

"Είναι εξαιρετικά λυπηρό που η κινεζική πλευρά προχωρεί μονομερώς σε ανάπτυξη σε αυτά τα ύδατα", ανέφερε το υπουργείο. "Τα σύνορα των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας δεν έχουν ακόμη καθοριστεί στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας", ανέφερε.

Τουρκική ανησυχία: Οι Κούρδοι της Συρίας κάνουν απογραφή πληθυσμού, σχεδιάζουν Ομοσπονδία…

« Η τρομοκρατική οργάνωση του YPG/PKK, που έχει την υποστήριξη των ιμπεριαλιστών, προβαίνει σε απογραφή πληθυσμού θέτοντας ερωτήσεις στους πολίτες για την εθνοτική τους καταγωγή μέχρι και την ακίνητη περιουσίας τους και κρατά ένα είδος φακέλου από τις 7 Μαΐου», γράφει τη τουρκική Takvim.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κουρδική οργάνωση σχεδιάζει μια σειρά από διαδικασίες, όπως είναι η απογραφή, για να ζητήσει ενδεχομένως εξωτερική νομιμότητα στο πλαίσιο ενός σχεδίου που κύριος στόχος είναι η Ομοσπονδία και το οποίο ονομάζει «κοινωνικό συμβόλαιο».

NATO: Ο Μενέντεζ στην αντιπροσωπεία του Κογκρέσου που συνάντησε τον Γενς Στόλτενμπεργκ

Με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε την Παρασκευή αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ στην οποία συμμετείχε και ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντε.

Εκτός του Μπομπ Μενεντεζ, η αντιπροσωπεία περιελάμβανε τους προέδρους των επιτροπών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον γερουσιαστή Πάτρικ Λήχι, και γερουσιαστή Ρίτσαρντ Νιλ, μαζί με άλλους 13 διακεκριμένους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές και εκπροσώπους.

Ν. Λυγερός: e-Διάλεξη: Θεμελίωση Στρατηγικής Αναγνώρισης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

 

Ν. Λυγερός: e-Διάλεξη: Θεμελίωση Στρατηγικής Αναγνώρισης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ενδοσχολική Επιμόρφωση. 3ο Δημοτικό σχολείο Μεταμόρφωσης, 2ο Δημοτικό σχολείο Μεταμόρφωσης, 15ο Δημοτικό σχολείο Αχαρνών. 17/05/2022

Γ. Καραμπελιάς: Από το 1919 μέχρι σήμερα, η συνέχιση της μάχης κατά του τουρκικού επεκτατισμού (ηχητικό)

 

Ο Γιώργος Καραμπελιάς την Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022 ήταν καλεσμένος στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ «Η Φωνή της Ελλάδας» (εκπομπή «Έλληνες παντού» του Θανάση Χούπη). Σε μια συζήτηση που, με αφετηρία την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, την αποστασία τον διανοουμένων, όπως εκφράζεται μέσω του εθνομηδενισμού, καταλήγει πως θα μπορέσει ο ελληνισμός να ξεπεράσει τα υπαρξιακά ζητήματα που αντιμετωπίζει.

ΒΙΝΤΕΟ – Η Τουρκία σε σταυροδρόμι: Το κλίμα για ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Ρωσία – Ο Στ. Λυγερός συνομιλεί με τον Κ. Καραΐσκο (tourkikanea.gr)

 

Η ιστοσελίδα slpress.gr σε συνεργασία με το Cognosco Team παρουσιάζουν μια σειρά εκπομπών “Εν Θερμώ” με τον Σταύρο Λυγερό.

Μάριος Ευθυμιόπουλος στο pagenews.gr: Η νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας και ο ρόλος της Ελλάδας

 

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας - Πρόεδρος Strategy International Μάριος Ευθυμιόπουλος αναφέρθηκε στη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας και το ρόλο της Ελλάδας

Κώστας Γρίβας, Είναι το F-35 μια καλή λύση για τις ένοπλες δυνάμεις; Πλεονεκτήματα & ερωτηματικά

Ο καθηγητής της Σχολής Εθνικής άμυνας Κωνσταντίνος Γρίβας μιλάει για την πρόθεση που εκδήλωσε η χώρα μας να μπει στο πρόγραμμα των F-35 και αναλύει τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε το αεροσκάφος αυτό να είναι πραγματικό asset για τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις Ο καθηγητής τονίζει χαρακτηριστικά

Γιώργος Φίλης: Ιδεοληψία ΕΕ. Διά πάσαν νόσον φταίνε Ρωσία-Κίνα. F-35, πείνα, παγκόσμιοι ανταγωνισμοί

 

Γιώργος Φίλης: Ιδεοληψία ΕΕ. Διά πάσαν νόσον φταίνε Ρωσία-Κίνα. F-35, πείνα, παγκόσμιοι ανταγωνισμοί . Από την εκπομπή «Flash στα Γεγονότα» της Βασιλικής Πολίτου στον ραδιοσταθμό Flash Radio 99,4 της Θεσσαλονίκης, της 20-5-2022.

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, ο Ερντογάν έχει μπει σε μία τροχιά σύγκρουσης με την Ελλάδα

 

Με αφορμή της χθεσινές Τουρκικές παραβιάσεις, μόλις 2,5 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη έφτασαν τα Τουρκικά αεροσκάφη, ο Διεθνολόγος Αλέξναδρος Δεσποτόπουλος μιλάει για την απόφαση όπως φαίνεται του Τούρκου Προέδρου να μπει σε μια τροχιά σύγκρουσης με την Ελλάδα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 87η ημέρα ρωσικής εισβολής

 

Η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Φινλανδία σταμάτησε το πρωί, ανακοίνωσε η φινλανδική ενεργειακή εταιρεία Gasum.

ΤΑ ΓΕΡΑΚΙΑ ΤΟΥ Γ ΡΑΙΧ - ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΜΠΕΤΟΥΛΑΚΗΣ

 

Ιστορικές καταγραφές και συνεντεύξεις Κρητικών οπού έζησαν τη Μάχη της Κρήτης σε κείμενα,μουσική και σκηνοθεσία του Βαγγέλη Ζαμπετουλάκη.

German Airborne Invasion of Maleme Crete ( ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ) - ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΜΠΕΤΟΥΛΑΚΗΣ

 

Historical recordings and interviews of Cretans who lived the German airbone invasion of Crete in May 1941. The documentary is translated with English subtitles. The music and the direction was by Vangelis Zampetoulakis