Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Συνέντευξη Ν.Λυγερού στο CRETA TV

                                                          Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
                                                      στo Δελτίο Ειδήσεων του CRETA TV
                                                                      με τον Γ. Λαμπράκη

O Νίκος Λυγερός στο Δημοτικό Σχολείο Ανωγείων

 O κύριος Νίκος  Λυγερός  επισκέφτηκε το Δημοτικό Σχολείο Ανωγείων στο Ηράκλειο της Κρήτης, καλεσμένος από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών: Χατζάκη Τριανταφυλλιά (Διευθύντρια), Ελένη Ξυλούρη, Ζαφειρένια Δραμουντάνη, Αντώνης Καραβέλης, Ελένη Σαλούστρου, Χαρίκλεια Μπούρα, Μαργαρίτα Δολιανίτου, Μαρία Χρήστου, Νίκη Πλουμίδου, Ειρήνη Σκαράκη, Θανάσης Μακρυγιώργος, Κωνσταντίνος Κάτσιος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές του σχολείου είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν  ερωτήσεις τους στον κύριο Λυγερό που αφορούσαν τους τομείς της Αστρονομίας, της Φυσικής, της Βιολογίας, της Θεολογίας, της Νοημοσύνης και βέβαια...τον Άγιο Βασίλη. Παράλληλα, μέσα το πλαίσιο της εισήγησής του με τίτλο "Μαθηματικά και Νοημοσύνη" ασχολήθηκαν με μαθητικούς γρίφους και προβλήματα, αναδεικνύοντας ότι η  κλασική μορφή των μαθηματικών τουλάχιστον ως σύστημα επιλογής δεν στέκει πια στον τομέα της διδασκαλίας.

Τρελοί ως Έλληνες

Του Σταύρου Καρκαλέτση  
Ιστορικόυ, πρόεδρου ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.
από το kostasxan

Υπάρχει κάτι που δεν αναφέρεται σε κανένα μνημόνιο. Σε καμιά ευρωσυνθήκη. Σε κανένα Μάαστριχτ. Που είναι παντελώς άγνωστο, ως έννοια, στους βρυξελικούς χαρτογιακάδες, στους “σιδερωμένους” χρηματιστές της Φρανκφούρτης, στα “καρχαριοειδή” της Wall Street.
Η έννοια αυτή, είναι παντελώς άγνωστη και στους “απεδώ” εγχώριους τοποτηρητές και τσιράκια του πιο θλιβερού εφιαλτικού δωσιλογισμού. Δεν απαντάται στο (αποκαλούμενο και) υπουργείο Εξωτερικών, στο μαυσωλείο που λέγεται Προεδρικό Μέγαρο, στην Αθηναϊκή Λέσχη, σε στοές και παραστοές, δεν απαντάται γενικώς στα πολλά και ποικιλώνυμα κάστρα της εθνικής αφασίας, της ευρωλιγούρας, της τουρκοκαψούρας και της ευλύγιστης μέσης.

Νέα από τη Σερβία

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ
20/12/2011
 Ο κ. Oliver Ivanović, κρατικός γραμματέας στην έδρα του σερβικού Υπουργείου για το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας και η Πρίστινα πρέπει να αποδεχτούν τη ρεαλιστικότητα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, δηλαδή ότι εκεί υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο σερβικοί θεσμοί, ότι για αυτούς τους θεσμούς δεν υπάρχει άλλη, εναλλακτική λύση, και ότι οι εν λόγω θεσμοί δεν πρόκειται να καταργηθούν. Σχολιάζοντας το αίτημα της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκέλα Μέρκελ να καταργηθούν αυτοί οι θεσμοί, τους οποίους η ίδια αποκάλεσε «παράλληλους», ο κ. Ivanović δήλωσε για το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ότι η Σερβία έχει υποχρέωση, σε συνάφεια με τις ρυθμίσεις του ισχύοντος Συντάγματός της, να παράσχει στους πολίτες της τις ανάλογες υπηρεσίες, και ότι ακριβώς για αυτό οι θεσμοί από τους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και των κοινωνικών παροχών δεν μπορούν να χαρακτηριστούν σαν παράλληλοι θεσμοί. «Εκτός αυτού, στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο δεν υπάρχουν άλλοι θεσμοί παρά μόνο σερβικοί, δηλ. Θεσμοί του κράτους της Σερβίας»,- εξήγησε ο κ. Ivanović, και πρόσθεσε πως αυτοί οι θεσμοί είναι νόμιμοι, καθώς και ότι η Σερβία δεν μπορεί να αγνοήσει τα δικά της συμφέροντα.
 

Το ταγκό... της Ελλάδας με την Αργεντινή


Της Ζέζας Ζήκου  από το kostasxan


Το «σενάριο Αργεντινής» ήταν πάντα προσφιλές στον Τζόζεφ Στίγκλιτς. Ηδη από το 2010 ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος έλεγε τα εξής «σπουδαία»: «Η Αργεντινή αποτελεί ένα καλό παράδειγμα. Αφού υποτίμησε το νόμισμά της και αναδιάρθρωσε το χρέος της, πλήρωσε ένα υψηλό τίμημα. Γνώρισε όμως στη συνέχεια έξι χρόνια ανάπτυξης, που της επέτρεψαν να μειώσει το ποσοστό της φτώχειας από 40% σε 13%. Η ανεργία της είναι σήμερα μικρότερη από εκείνη που γνωρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορεί να μη λύθηκαν όλα τα προβλήματά της, αλλά η κατάσταση είναι σήμερα αντικειμενικά καλύτερη από ό, τι πριν. Βγαίνοντας από το ευρώ και αναδιαρθρώνοντας το χρέος τους, η Ελλάδα και η Ισπανία θα ανακτούσαν την ανταγωνιστικότητά τους. Δεν θα είχαν βέβαια πλέον πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, αλλά αυτό συμβαίνει ήδη με την Ελλάδα. Αυτό που τους συμβαίνει σήμερα είναι η χειρότερη δυνατή τιμωρία…».

ΚΑΙ Ο ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

Του Χάρρυ Κλυνν από το harryklynn.

Kραύγαζα εδώ και χρόνια, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, δεν είναι οι βουλευτές του, ούτε οι υπουργοί του, ούτε οι ίδιοι οι αρχηγοί του … Το ΠΑΣΟΚ είναι το πολυκέφαλο και αδηφάγο τέρας που ονομάζεται «ευρύτερος δημόσιος τομέας». "Είναι η λεγόμενη διεφθαρμένη, κολλημένη στις καρέκλες με παχυλούς μισθούς κρατική μηχανή, που δεν αφήνει τίποτα να κινηθεί, χωρίς να υπολογίζει ούτε κυβερνήσεις, ούτε το έθνος, ούτε τους απλούς πολίτες."
Κανείς, μα κανείς μέχρι τώρα δεν μπόρεσε ούτε και θα μπορέσει να δαμάσει και ελέγξει το τέρας αυτό!
Συνηθισμένη του πρακτική να λειτουργεί εκτός νόμου, εκτός λογικής, εκτός στοιχειώδους ανθρώπινης συμπεριφοράς και εκτός θεσμών!
Το τερατούργημα αυτό που «κουμαντάρει» τα πάντα, λειτουργεί ως «κράτος εν κράτει» και τα αποτελέσματα της λειτουργίας του αυτής τα βλέπουμε και κυρίως τα ζούμε σχεδόν καθημερινά στο πετσί μας.

Συμβόλαια σε δραχμές (;) μετά τον Μάρτιο του 2012

«Ο εφιάλτης στον δρόμο με τις... δραχμές», (και όχι «με τις λεύκες» όπως είναι ο τίτλος του πασίγνωστου φιλμ), επανέρχεται, πλέον, όχι ως απλό σενάριο συγγραφικής φαντασίας για την Ελλάδα. Αυτή τη φορά έχει και «πιστοποίηση iso», από γερμανικές και ολλανδικές επιχειρήσεις!

Μετά το σχετικό προ μηνός «επεισόδιο» με τον ταξιδιωτικό οργανισμό TUI, τώρα το σενάριο επιστροφής της Ελλάδας στο προ της ένταξής της στη ζώνη του ευρώ, νόμισμα, τη δραχμή, αποκτά σάρκα και οστά, μέσω πολλών γερμανικών και ολλανδικών επιχειρήσεων. Οι οποίες έχουν εμπορικές σχέσεις με ελληνικές, εξαγωγικές κατά βάση, επιχειρήσεις.

Απόντες από τη δίκη οι κατήγοροι των ΟΥΚάδων!

Δεν εμφανίστηκαν σήμερα στο ναυτοδικείο Πειραιά οι ενάγοντες για την υπόθεση των 39 ανδρών της ομάδας ΟΥΚ οι οποίοι, κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου 2010, είχαν φωνάξει συνθήματα.
Πρόκειται για τον δικηγόρο κ. Τάρτη, τον εκπρόσωπο του Ελληνικού Παρατηρητήριου των Συμφωνιών του Ελσίνκι  (ΕΠΣΕ) κ. Δήμητρα και τον δημοσιογράφο κύριο Αγγελίδη.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, μελετάται η βίαιη προσαγωγή του κυρίου Αγγελίδη στο δικαστήριο.
Στη σημερινή δίκη αναμένεται να παρουσιαστούν και να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης ο πρώην Α/ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης , ο Υποναύαρχος Δ. Θεοφανίδης, και ο Αρχιπλοίαρχος Β. Πολίτης.  Παρών στη δίκη είναι και ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος.

"Kαψόνι" Δ.Αβραμόπουλου στον Π.Καμμένο για τα Τype 214!


Εντός της Νέας Δημοκρατία μεταφέρεται πλέον η σύγκρουση για το σκάνδαλο των υποβρυχίων Type 214, καθώς μετά τις αψιμαχίες μεταξύ Δ.Αβραμόπουλου και Π.Καμμένου της περασμένης εβδομάδας, τώρα ήρθε και ένα «καψόνι» του υπουργού (;) στον Π.Καμμένο, στον οποίο δεν επιτράπηκε η είσοδος στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως μέλους της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, επειδή δεν είχε την βουλευτική ταυτότητά του μαζί!
Ο ανεξάρτητος βουλευτής επέδειξε στην πύλη του υπουργείου την πρόσκληση που είχε ως μέλος της Επιτροπής Άμυνας (για να θαυμάσουν άραγε το έργο τους να αφήνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις, χωρίς καύσιμα, ανταλλακτικά, όπλα, εκπαίδευσης;) η οποία είχε προσκληθεί για ενημέρωση στο υπουργείο, αλλά φευ: Ο φρουρός ήταν ανένδοτος. «Λέτε ότι είστε ο Πάνος Καμμένος ο βουλευτής; Αποδείξτε το! Χωρίς ταυτότητα δεν περνάτε. Υπάρχουν εντολές» είπε στον εμβρόντητο βουλευτή ο φρουρός της πύλης. «Μα, έχω την πρόσκληση" αντέτεινε ο βουλευτής και συνάδελφος του υπουργού στο κόμμα (ως γνωστόν ο Δ.Αβραμόπουλος δεν είναι πλέον βουλευτής), αλλά ο φρουρός ανένδοτος: «Δεν περνάς, υπάρχουν εντολές».

Λάβρος Παναγιωτακόπουλος κατά Παπανδρέου!

Λάβρος κατά του Πρoέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των δελφίνων, εμφανίζεται με δήλωσή του ο πρώην συγκεντρωσιάρχης του ΠΑΣΟΚ, κ. Γ Παναγιωτακόπουλος, με αφορμή την αναβολή της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος. «Η αναβολή της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ με το έωλο επιχείρημα της πραγματοποίησης Υπουργικού Συμβουλίου την ίδια ημέρα, αποτελεί μια ακόμη ενέργεια που προστίθεται στη λογική της απαξίωσης των εκλεγμένων οργάνων του Κινήματος, λέει και τονίζει ότι προκαλεί απορία η «ευαισθησία» του προέδρου «την ώρα που η χώρα βαδίζει ακυβέρνητη, την ώρα που ο λαός μας οδηγείται στη φτώχεια και την εξαθλίωση, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης περικυκλωμένο από δεκάδες δελφίνους και υποψήφιους αρχηγίσκους, ενώ η κοινωνία του γυρνάει την πλάτη, να αξιολογεί με αυτόν τον τρόπο την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου».

Τουρκική επιχείρηση κατά του ΡΚΚ με 20 νεκρούς

Ευρεία στρατιωτική επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας κατά  ομάδας του ΡΚΚ,  κατά την οποία σκοτώθηκαν 20  άτομα πραγματοποιήθηκε χθες, σύμφωνα με τουρκικές πηγές. Η επιχείρηση του στρατού κατά του ΡΚΚ έγινε στα όρη Γκόρεσε των ανατολικών επαρχιών Ντιαρμπακίρ και Ελαζίγκ.
Όπως γράφει η Σαμπάχ, 5.000 στρατιώτες και αστυνομικοί  πήραν μέρος στην επιχείρηση, που είχε στόχο βάση του ΡΚΚ, που χρησιμοποιείται  για σχεδιασμό επιθέσεων και την αποθήκευση εκρηκτικών  υλικών. Στη βάση, προσθέτει,  κρύβονταν 50 τρομοκράτες.
 Η HABERTURK υποστηρίζει  στο σχετικό της ρεπορτάζ ότι  η συνέχιση των επιχειρήσεων το χειμώνα , που γίνεται για πρώτη φορά, θα έχει ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική ήττα του ΡΚΚ.

Τελευταία ίσως Χριστούγεννα με το ευρώ

Τελευταία ίσως Χριστούγεννα με το ευρώ
Του Κώστα Χαρδαβέλλα από το newsbomb

Εφιαλτικά σενάρια για την Ελλάδα επεξεργάζονται στις Βρυξέλλες, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά και στο υπουργείο Οικονομίας με το δεδομένο ότι τα μέτρα που έχουν οριστεί από την Τρόικα για τη λήψη της 7ης και ουσιαστικής δόσης του δανείου, δεν μπορούν να υλοποιηθούν ούτε στο τέλος Φεβρουαρίου.Η αδυναμία λειτουργίας της κυβέρνησης Παπαδήμου με τη δεδομένη ανικανότητα των κρατικών υπηρεσιών να εισπράξουν φόρους, χρέη προς το δημόσιο και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, δημιουργεί ήδη την εικόνα για τα δημόσια οικονομικά στο τέλος Φεβρουαρίου που είναι η εξής:
Αύξηση του ελλείμματος. Μη κάλυψη της «τρύπας» των 2 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2011. Ύφεση 6,8%. Ανεργία άνω του 22%. Είσπραξη οφειλών προς την Εφορία, όχι μεγαλύτερη από το 20%. Μηδαμινή σχεδόν εκποίηση της κρατικής περιουσίας. Αποτυχία στο εθελοντικό κούρεμα, τα περίφημα PSI του χρέους.

Η «εντεκάδα» των φόρων για το 2012

Η «εντεκάδα» των φόρων για το 2012
Φορτωμένος με... φόρους και όχι με δώρα θα είναι φέτος ο Άγιος Βασίλης, αφού με το «καλημέρα» του 2012 έρχεται νέο φορολογικό «τσουνάμι».
Το ψαλίδισμα των φοροαπαλλαγών, η μείωση του αφορολόγητου ορίου, τα νέα τεκμήρια διαβίωσης και οι έκτακτες εισφορές (αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος), αποτελούν το «πρώτο πιάτο» που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.
Το βάρος θα πέσει για ακόμα μια φορά στις πλάτες των μισθωτών και των συνταξιούχων, που από τον επόμενο μήνα θα δουν τους μισθούς τους μειωμένους λόγω αύξησης του παρακρατούμενου φόρου.
Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα αρχίσουν να φθάνουν στα σπίτια τα πρώτα «ραβασάκια» της εφορίας για την πληρωμή τελών και φόρων στα ακίνητα για την προηγούμενη τριετία, στη συνέχεια θα έλθουν τα σημειώματα για το ειδικό τέλος ακινήτων και από την άνοιξη και μετά θα αποσταλούν τα νέα εκκαθαριστικά της εφορίας από τις φορολογικές δηλώσεις που θα έχουν κατατεθεί.

Και είναι και…πλήρους απασχόλησης! Τρεις υπουργοί δεν μπορούν να βγάλουν μια παράταση για απόσυρση

Την ώρα που εκπνέει το ευεργετικό- για οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους- μέτρο της απόσυρσης των αυτοκινήτων, κάπου 70.000 πολίτες που έκαναν το λάθος να πιστέψουν ότι ζουν σε ευνομούμενη χώρα, κινδυνεύουν να βρεθούν με ένα… παλιόχαρτο στο χέρι!

Έσπευσαν να επωφεληθούν του μέτρου, παρήγγειλλαν αυτοκίνητα, η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί και τρεις συναρμόδιοι υπουργοί αδυνατούν να συνεννοηθούν. Οι Ευ. Βενιζέλος, Γ. Παπακωνσταντίνου και Μ. Βορίδης αποποιούνται τις ευθύνες και τις μεταθέτουν ο ένας στον άλλο. Και πιο συγκεκριμένα, ο Βενιζέλος στους δύο υπουργούς και αυτοί (από κοινού) στον Βενιζέλο.

Για την ακρίβεια, το ...έσχες, όχι το πόθεν Το πόθεν έσχες των πολιτικών αρχηγών

Τις δηλώσεις πόθεν έσχες των 300 της Βουλής δημοσιοποίησε λίγο μετά τις 11.30 το πρωί της Τρίτης η Βουλή. Πρόκειται για τα περιουσιακά στοιχεία του 2009, τα οποία δηλώθηκαν με τις δηλώσεις του οικονομικού έτους 2010.

Γιώργος Παπανδρέου


Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσιάζει εισοδήματα από την βουλευτική αποζημίωση ύψους 122.113,94 ευρώ ενώ η σύζυγός του 2.045,83 ευρώ.

Οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν ως εξής: Ο κ. Παπανδρέου έχει δύο λογαριασμούς, έναν στην Εθνική τράπεζα με 51.435,49 ευρώ  και έναν στην Alpha bank με 9.944,75 ευρώ και τα δύο ποσά όμως προέρχονται από εισοδήματα έτους.

Οι περισσότεροι βουλευτές έχουν έως 100.000 ευρώ στην άκρη Οι πλούσιοι, οι σκαφάτοι και οι πτωχοί

Ελάχιστα προετοιμασμένους βρήκε υπουργούς και βουλευτές το 2009, όταν ξέσπασε η κρίση στη χώρα μας. Λιγοστοί είχαν κάνει «κουμάντο» για τη δύσκολη ώρα, ώστε να μπορούν να ζήσουν «από τα έτοιμα».
Σύμφωνα με όσα οι ίδιοι δηλώνουν στο Πόθεν Έσχες του 2010 (για τα εισοδήματα του 2009) οι περισσότεροι βουλευτές και υπουργοί έχουν στην άκρη έως 100.000 ευρώ.

Περίπου το ένα πέμπτο εξ αυτών έχει πάνω από 200.000 ευρώ σε καταθέσεις και μετρημένοι στα δάκτυλα είναι εκείνοι που ξεπερνούν το εκατομμύριο. Σχεδόν όλοι έχουν τις καταθέσεις τους σε ευρώ και ελάχιστοι έβαλαν μέρος (από 10% έως 50%) των χρημάτων τους σε ξένο νόμισμα (δολάρια, λίρες Αγγλίας).
Αναλυτικά, τι βγαίνει από τα πόθεν έσχες; 

Το πρώτο ρήγμα στην κυβέρνηση Παπαδήμου


Ένα 24ωρο πριν από την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο θα συζητήσει τις μειώσεις στις συντάξεις και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, η ΝΔ, η οποία μετέχει στην κυβέρνηση, τράβηξε διαχωριστική γραμμή.

Η απόφαση του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη να προχωρήσει σε μειώσεις των επικουρικών συντάξεων άνοιξε το πρώτο σοβαρό «μέτωπο» στο εσωτερικό της κυβέρνησης Παπαδήμου, καθώς η ΝΔ έχει τονίσει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει νέα μέτρα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΥΠΟΘΕΣΗ 2 ΗΜΕΡΩΝ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ο ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα της συνάντησης των μελών του δημοπτικού Συμβουλίου της Πάτρας με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως το αίτημα της Πάτρας είναι ένα αίτημα το  οποίο μπορεί να λυθεί σε χρονικό διάστημα 2 ημερών και απόρησε από το γεγονός ότι η πόλη δεν το είχε καταφέρει από την στιγμή που ήταν δέσμευση του πρώην πρωθυπουργού και συμπολίτη, όπως είπε χαρακτηριστικά,  Γιώργου Παπανδρέου.
Όμως όταν του έγινε η ερώτηση ποτέ πιστεύει ότι τελικά η δέσμευση θα υλοποιηθεί ο κ. Βενιζέλος  επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει κάποια επικοινωνία με το υπουργείο Ανάπτυξης  και τον ΟΛΠΑ να αποσαφηνιστούν κάποιες λεπτομέρειες.

ΧΑ: Πάνω οι τράπεζες, κάτω ο ΓΔ

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital

Αμετάβλητο σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες το σκηνικό στο ταμπλό του Χ.Α., όπου πιέσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους, με χαμηλούς όγκους και τζίρους, υποχρεώνουν σε νέα χαμηλά τον Γενικό Δείκτη.

Και αυτό, παρά την αντίδραση του δείκτη των τραπεζών έως το +4,79% νωρίτερα.

Στον FTSE20 ο ΟΠΑΠ περιορίζει τα κέρδη έως 4% που τον έφεραν νωρίτερα στα 6,80 ευρώ, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη εμφανίζει η μετοχή της Τρ. Κύπρου, ενισχυμένεη 5,92% στα 0,483 ευρώ.

Σταθεροποιητικές τάσεις αναμένει για τη σημερινή συνεδρίαση η Beta Securities, «καθώς η χθεσινή υποχώρηση αν και ολοκληρώθηκε στο χαμηλό ημέρας δεν συνοδεύτηκε από κάποια ένταση στην συναλλακτική δραστηριότητα, γεγονός το οποίο ίσως αποτελεί ένδειξη περιορισμένης προσφοράς».

Μεγάλη αύξηση καταγράφει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Λευκωσία: Μεγάλη αύξηση, υπό την επίδραση των ισχυρών κερδών που καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές, παρουσιάζει την Τρίτη το κυπριακό Χρηματιστήριο, διατηρώντας το θετικό χρηματιστηριακό κλίμα που επικράτησε στη χθεσινή συνάντηση.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μεγάλη άνοδο σε ποσοστό 4,56%, τυγχάνοντας διαπραγμάτευσης στις 245,06 μονάδες, ενώ ο Δείκτης FTSE/CySe 20 βρίσκεται στις 87,34 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 4,27%.

Οσον αφορά τους επιμέρους χρηματιστηριακούς Δείκτες, άνοδο καταγράφουν οι Τράπεζες σε ποσοστό 5,22%, η Κύρια Αγορά σε ποσοστό 5,01% και η Εναλλακτική Αγορά 0,04%.

Με πτώση 1% έκλεισε η Wall Street

Dow11.766,26-100,13 -0,84%  



  Nasdaq2.523,14-32,19 -1,26%  

Η Wall Street χθες
Καθοριστικές για την τάση στην Wall Street ήταν οι αποθαρρυντικές δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, καθώς οδήγησαν τους δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου σε χαμηλά ημέρας όπου παρέμειναν και μετά τη συμφωνία των χωρών της Ευρωζώνης για παροχή δανείων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Απουσία σημαντικών οικονομικών ειδήσεων στο μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας, η προσοχή παρέμεινε στραμμένη στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να παρακολουθούν παράλληλα την κατάσταση στην Βόρεια Κορέα μετά το θάνατο του ηγέτη Kim Jong-il που δεν αποκλείεται να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στη χώρα τις προσεχείς εβδομάδες.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 100,13 μονάδες (-0,8%) κλείνοντας στις 11.766,26 μονάδες. Αρνητικός πρωταγωνιστής η μετοχή της Bank of America, με "βουτιά" 4,1% κάτω από τα 5 δολάρια. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 32,19 μονάδων (-1,3%) φτάνοντας τις 2.523,14 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 7,64 μονάδων (-0,63%) και βρίσκεται στις 1.212,00 μονάδες.

"Ο Αη Βασίλης φέτος δεν θα έρθει", σχολιάζει η αναλύτρια της BofA/Merrill, Mary Ann Bartels. Η αποτυχία του ευρύτερου δείκτη S&P 500 να κινηθεί και να παραμείνει πάνω από τον κινητό μέσο όρο 50 ημερών επιβεβαιώνει "πως έχουμε ήδη εισέλθει στη φάση όπου δοκιμάζουμε τα χαμηλά του Οκτωβρίου κοντά στις 1.100 έως και 1.074 μονάδες", λέει.

Στο μεταξύ, το ADR της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε με πτώση 2,63% στα 1,85 δολάρια.