Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Ισπανική υποχώρηση για ευρώ και αγορές

Τα περιθώρια που έδιναν μέχρι πρότινος οι αγορές σήμερα στένεψαν και για την Ισπανία. Η Ευρώπη πιέζει την Ισπανία να χρηματοδοτήσει τις τράπεζες με μια Τρόικα, ενώ το κόστος δανεισμού των δεκαετών ισπανικών ομολόγων εκτοξεύθηκε στο 6,7% και το ευρώ κινείται πλέον κάτω και από τα 1,24 δολάρια.

Όλα αυτά με φόντο τις πληροφορίες που θέλουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως ιδιαίτερα επιφυλακτική ως προς το σχέδιο διάσωσης της Bankia, στο πλαίσιο του οποίου θα εκδοθούν κρατικά ομόλογα.

Άγρια επίθεση Τσίπρα σε Παπαδήμο και Ταμβακάκη

Διπλή επίθεση με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον του τέως πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Απόστολου Ταμβακάκη εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι "μεγαλύτερος εχθρός και κίνδυνος για την Ελλάδα και το λαό μας, μεγαλύτερος εχθρός και κίνδυνος για την σταθερότητα της οικονομίας μας δεν είναι οι εταίροι, αλλά εγχώριες δυνάμεις που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με εξωθεσμικά αλλά και θεσμικά κέντρα των Βρυξελλών, όπως αποκαλύπτει σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Εμάς δεν μας ξαφνιάζει αυτό. Θα θυμάστε ότι το είχε επισημάνει σε δηλώσεις του ο Γιάννης Δραγασάκης εκείνη την περίοδο, τότε που στείλαμε επιστολή στον κ. Μπαρόζο και στον κ. Ρομπάι".

Νέα από τη Σερβία




Δήλωση Νίκολιτς για τον ευρωπαϊκό δρόμο της χώρας 


n
«Η Σερβία συνεχίζει να πορεύεται στο δρόμο της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και αυτή η διαδικασία θα σταματήσει μόνο αν κάποιος ζητήσει από μας να παραιτηθούμε από το Κοσσυφοπέδιο σαν συστατικό μέρος των εδαφών μας»,- δήλωσε ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος της Σερβίας, κ. Tomislav Nikolić, στη συνέντευξη για τη δορυφορική τηλεόραση Russia Today. O ίδιος υπέδειξε ότι, σε περίπτωση που, τυχόν, από τις Βρυξέλλες φθάσει ένα τέτοιο αίτημα, ο ίδιος θα κοινοποιήσει αμέσως αυτό το αίτημα στους πολίτες της Σερβίας.

Η κρίση γύρω από τη Συρία αναπτύσσεται με όλο και πιο γοργούς ρυθμούς

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ακούσουν την Τετάρτη έκθεση για τις δραστηριότητες της αποστολής παρατήρησης του ΟΗΕ στη Συρία. Δεν αποκλείεται ότι ορισμένες χώρες θα θέσουν το ζήτημα για την ένοπλη επέμβαση σ΄αυτή τη χώρα.
Την Τρίτη κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον ειδικό  απεσταλμένο του ΟΗΕ και τον Σύνδεσμο των Αραβικών Κρατών Κόφι Ανάν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε να διεξαχθεί αντικειμενική και αμερόληπτη έρευνα όλων των περιστατικών των τραγικών γεγονότων, που διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στο χωριό Χούλα κοντά στην πόλη Χομς.

Ν.Λυγερός - 559 χρόνια από την Άλωση

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού
στην εκδήλωση με θέμα: "559 χρόνια από την Άλωση: Προοπτικές και διέξοδοι του ελληνισμού σήμερα."
Πολεμικό Μουσείο
29/05/2012

Στην Πύλη του Αγίου Ρωμανού

Του Ηλία Κασιδιάρη

Ξημέρωμα 29ης Μαΐου, ημέρα Τρίτη, ημέρα αποφράδα τω σωτηρίω έτει 1453. Ώρες ατελείωτες, οι ώρες οι τελευταίες, και εκατό χιλιάδες πολέμιοι χτυπούν από κάθε πλευρό την Πόλη. Από τα μαύρα μεσάνυχτα έσπασαν τη σιωπή οι βροντές των πυροβόλων. Τα άπειρα κανόνια του Πορθητή, που μήνες τώρα πληγώνουν τα Θεοφύλακτα Τείχη. Τα κάστρα, που για χίλια χρόνια δεσπόζουν στο δυτικό άκρο της Πόλης, από τη θάλασσα του Μαρμαρά ως τον Κεράτιο κόλπο, την ημέρα ετούτη, ημέρα αποφράδα, γκρεμίζονται στη γη.

Η Ισπανία στο κόκκινο


Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος
με πληροφορίες από το μεσημεριανό σχόλιο της FXCM
 Από το zougla
Δραματικά σενάρια, ακόμη και για έξοδο της Ισπανίας από το ευρώ, ξεκίνησαν να επεξεργάζονται τα διεθνή οικονομικά κέντρα και οι οίκοι αξιολόγησης, καθώς το θρίλερ σχετικά με τη διάσωση του τραπεζικού ιδρύματος BANKIA συνεχίζεται.

H αρχική πληροφορία για τη μη έγκριση της ΕΚΤ στο σχέδιο της ισπανικής κυβέρνησης για την BANKIA στάθηκε αρκετή για να προκαλέσει κάθετη πτώση των τιμών στα διεθνή χρηματιστήρια και να αυξήσει το κόστος δανεισμού της Ισπανίας στο 6,7%, ποσοστό που για άλλες χώρες στο παρελθόν ήταν αρκετό για να τους επιβάλει την προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και τα μνημόνια.

Σκηνικό «Ιμίων» στο Γιβραλτάρ μεταξύ Βρετανίας – Ισπανίας

Σκηνικό, ανάλογο με αυτό των Ιμίων δημιουργήθηκε στα στενά του Γιβραλτάρ μεταξύ της Ισπανίας και της Βρετανίας. Είναι γνωστό ότι η Ισπανία διεκδικεί την κυριότητα του «βράχου».
Την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, ισπανικά αλιευτικά μπήκαν σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή, με αποτέλεσμα να επέμβουν ταχύπλοα της Αστυνομίας του Γιβραλτάρ. Ωστόσο, τα τελευταία ενισχύθηκαν και από σκάφη του Βρετανικού Ναυτικού, τα οποία περικύκλωσαν τα αλιευτικά.
Επόμενη κίνηση ήταν επέμβαση της Ισπανικής Πολιτοφυλακής με οπλισμένους αστυνομικούς κι ενός ελικοπτέρου. Όλα τα μέσα παρέμειναν στην περιοχή για διάστημα τριών ωρών και δεν έλειψε και μιας κατά λάθος μικρή σύγκρουση μεταξύ κάποιων σκαφών.

Γιάννης Βαρουφάκης: Πως «διάολο» χρεοκοπεί και η κερδοφόρα Ισπανία;

Σε ένα ακόμα άρθρο αναφοράς για το περιοδικό «HOT DOC» που κυκλοφόρησε στα περίπτερα, ο γνωστός καθηγητής Γιάννης Βαρουφάκης εξαπολύει μύδρους εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση ή μάλλον για την τροφοδότηση της κρίσης μέσω ακατανόητων αποφάσεων. Το παράδειγμα της Ισπανίας είναι συγκλονιστικό, πως μια χώρα απολύτως «ισοσκελισμένη και κερδοφόρα», την οδήγησαν οι γελοίες πολιτικές αποφάσεις και οι «αγορές» στο χείλος της καταστροφής…

Του Γιάννη Βαρουφάκη

Καλά εμείς. Έστω ότι είμαστε φοροφυγάδες, διεφθαρμένοι, τεμπέληδες, ελλειμματικοί από την κούνια, Ελληνάρες που απαιτούμε να ζούμε από τον ιδρώτα των λαών που παράγουν. Οι Ισπανοί όμως; Εκείνοι τι φταίνε;

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού "Η ΑΟΖ και το μέλλον της Ελλάδας"


Εθνική Τράπεζα: Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ

Εθνική Τράπεζα: Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ
Σχόλιο από ALEXANDER

Ακόμα δεν θα έχουμε φως, νερό, τηλέφωνό, ψωμί, τυρί, ελίες
και δεν θα ξανακάνουμε και σεξ!!!
ΟΥΣΤ ΛΑΜΟΓΙΑ…

Δραματικές είναι οι εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Σε μελέτη της, η Εθνική επιχείρησε να ποσοτικοποιήσει τις συνέπειες μιας αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφής της στο εθνικό νόμισμα.

Τα παιδιά που συμπονά η Λαγκάρντ

Δεν πάσχουν μόνον από ελλιπή εκπαίδευση, αλλά και από τα ραδιενεργά απόβλητα μια πανίσχυρης πυρηνικής βιομηχανίας. Κάτι, που η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ξέχασε να μας πει!!!
Η δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ πως λυπάται περισσότερο τα παιδιά του Νίγηρα από τα παιδιά της Ελλάδας, αυτομάτως κατατάσσει την χώρα μας συγκρίσιμη με μία τριτοκοσμική χώρα, όπως ο Νίγηρας. Τα παιδιά που λυπάται περισσότερο η Λαγκάρντ και τα συγκρίνει με τα παιδιά της δικής μας χώρας, ζυγίζουν 40% κάτω από το κανονικό τους βάρος!

Ιταλική τραγωδία χωρίς τέλος!

Την ώρα που η Ιταλία μετράει τις πληγές της από το νέο κτύπημα του Εγκέλαδου, αναλυτές κάνουν λόγο για καίριο πλήγμα στην οικονομία της χώρας που βρίσκεται ήδη σε ύφεση.

Από τον χθεσινό σεισμό των 5,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ - τον δεύτερο σε διάστημα εννέα ημερών, στην περιφέρεια της Εμόλια Ρομάνια, 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν , 350 τραυματίστηκαν ενώ υπάρχουν δεκάδες εγκλωβισμένοι κι αγνοούμενοι. Περίπου 14.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους...

Στο Συνασπισμό μεταπήδησαν 127 στελέχη από την ομάδα Τσοχατζόπουλου Όλο το ΠΑΣΟΚ του Άκη στο ΣΥΡΙΖΑ...

Χθες 127 στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πλειοψηφία τους είναι μέλη του Ρεύματος Νέων Σοσιαλιστών, με διαδρομή στο εθνικό συμβούλιο της νεολαίας του Κινήματος, αλλά και στο εθνικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Το ανώτερο καθοδηγητικό όργανο μεταξύ δύο συνεδρίων. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι Ελευθεριάδης Αντώνιος πολιτικό συμβούλιο νεολαίας ΠΑΣΟΚ,  Ζερβάκη Μαρία μέλος εθνικού συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, Θέμης Τζήμας μέλος εθνικού συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, Ρέντζου Πετρούλα εθνικό συμβούλιο νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Σκουλάς Μανώλης στέλεχος της ΠΑΣΠ, Στεφάνου Νίκος εθνικό συμβούλιο νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Τσουκαλάς Κώστας εθνικό συμβούλιο νεολαίας ΠΑΣΟΚ και άλλοι.

Δεν έχουν τέλος οι αυτοκτονίες Κρεμάστηκε 60χρονος στη Νίκαια

"Η οικονομική κρίση είναι αυτή που με οδήγησε στην απονεννοημένη ενέργεια", έγραφε ο αυτόχειρας στο σημείωμα που βρέθηκε στην τσέπη του, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Ant1.

Το σημείωμα που είχε μαζί του ο αυτόχειρας αναλυτικά αναφέρει τα εξής: «Η Αστυνομια δεν με ξέρει, δεν έχω πιει ποτέ, γυναίκες και ναρκωτικά ούτε στα όνειρα, καφενείο δεν έχω παει ποτέ, δουλειά όλη μέρα! Αλλά έκανα ένα μεγάλο έγκλημα, έγινα επαγγελματίας στα 40, με αποτέλεσμα να φεσωθώ. Τώρα ο μαλ... των 61 ετών πρέπει να πληρώσω, εύχομαι τα εγγόνια μου να μην γεννηθούν στην Ελλάδα, μια και δεν θα αποτελείται απο Έλληνες εδώ και στο εξής, τουλάχιστον να ξέρουν μια άλλη γλώσσα, μιας και θα την έχουν καταργήσει εντελώς! Εκτός αν υπήρχε πολιτικός με αρχ... τύπου Θάτσερ για εμάς και το κράτος για να συμμορφωθουμε Αλέξανδρος 29/5/12».

Δείτε τις απαντήσεις σε Ιστορία, Βιολογία και στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Ομαλά κύλησε η σημερινή ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Οι υποψήφιοι που εξετάσθηκαν στην Ιστορία συμφώνησαν με τους καθηγητές τους οτι τα θέματα δεν έκρυβαν παγίδες και ήταν κατανοητά.

Απλά και κατανοητά χαρακτηρίστηκαν και τα θέματα της Διοίκησης Επιχειρήσεων και της Χημείας-Βιοχημείας, ενώ στη Βιολογία τα προς εξέταση θέματα έκρυβαν κάποιες δυσκολίες και ιδιαίτερα το τέταρτο θέμα. Οι εκπαιδευτικοί σχολίασαν οτι τα θέματα ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας και για καλά προετοιμασμένους μαθητές.

Εμφύλιος για τον Παπανδρέου στην Αχαΐα

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης από το real.gr

Εμφύλιος έχει ξεσπάσει στην Αχαΐα με αφορμή την εκ νέου υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου στο νομό, ενώ εντάσεις παρατηρούνται και σε πολλές άλλες περιοχές όπως στην Καστοριά με την υποψηφιότητα Πετσάλνικου ή τη Μαγνησία.

Η ένταση στην Αχαΐα προϊδεάζει για τη σύγκρουση Βενιζέλου - Παπανδρέου την επομένη των εκλογών, παράλληλα με τις μεγάλες αλλαγές που ο νέος πρόεδρος ετοιμάζει στο ΠΑΣΟΚ.

REUTERS: Ο Λ.Παπαδήμος ζήτησε από τον Μπαρόζο να απειλήσει με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ! - Διαψεύδει ο πρώην πρωθυπουργός

Σαν βόμβα έσκασε τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters σύμφωνα με το οποίο, με παρέμβαση Λουκά Παπαδήμου έγιναν οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Μπαρόζο, στις 11 Μαΐου, ότι «εάν ένα μέλος μιας ομάδας δεν σέβεται τους κανόνες, είναι καλύτερα να βγει από την ομάδα».
Το Reuters, γράφει ότι ο Μπαρόζο ρωτήθηκε από δημοσιογράφο της ιταλικής τηλεόρασης τι νομίζει για τα σχέδια του Τσίπρα να πετάξει στα σκουπίδια τη συμφωνία διάσωσης. Αν και δεν κατονόμασε τη χώρα, τα σχόλια του Μπαρόζο θεωρήθηκαν ότι αναφέρονται στην Ελλάδα και έκαναν να φαίνεται ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ήταν πιο κοντά.
Σύμφωνα πάντα με το Reuters το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της ΚΟΜΙΣΙΟΝ, ο ίδιος ο Μπαρόζο δεν είχε καμία πρόθεση να κάνει μια τέτοια ισχυρή δήλωση. Το έκανε μόνο επειδή έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος του το ζήτησε.

Πτωτικά κινείται ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ

Λευκωσία: Πτωτικά κινείται ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστήριου Αξιών Κύπρου την Τετάρτη.

Στις 13:12 ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 138,54 μονάδες, καταγράφοντας πτώση σε ποσοστό 2,22%, ενώ ο Δείκτης FTSE/CySE 20 βρισκόταν στις 51,99 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση σε ποσοστό 1,85%.

Την ίδια ώρα ο όγκος συναλλαγών ανερχόταν στα 301.616,30 ευρώ.

Ξανά προς τις 500 μονάδες το ΧΑ

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Σε πτωτική τροχιά επανέρχεται την Τετάρτη το Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά από ένα ανοδικό διήμερο, με "φόντο" και τις εξελίξεις στην Ισπανία.

Απώλειες έως 5,11% κατέγραφε νωρίτερα ο δείκτης των τραπεζών, στη σύνθεση του οποίου το σύνολο των τίτλων διαπραγματεύεται με αρνητικό πρόσημο.

Στον FTSE20 τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται ο τίτλος της Jumbo, υποχωρώντας έως 8,33% νωρίτερα στα 2,53 ευρώ, και ακολουθούν οι ΕΛΠΕ και ΕΤΕ με απώλειες περί του 6,4%.

Σε ποσοστό άνω του 5% υποχωρούν επίσης οι MIG και Alpha Bank, η Coca-Cola 3E διαπραγματεύεται στα 12,55 ευρώ με απώλειες 4,56% και ακολουθούν σε αρνητικό έδαφος, μεταξύ άλλων, οι Τιτάν, Motor Oil, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Σε θετικό έδαφος βρίσκονται μόνο οι μετοχές των ΚΑΕ και ΟΠΑΠ, ενισχυμένες 2,56% και 2,50% στα 4,00 και 4,10 ευρώ αντίστοιχα.