Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Τηλεσκόπια στην αρχαία Ελλάδα; (Φωτο)

Οι πρόγονοι μας ήξεραν τους δυο δορυφόρους του Άρη, Φόβο και Δήμο. Αυτοί όμως με γυμνό οφθαλμό δεν φαίνονται. 

Η ερώτηση είναι πως το ήξεραν.

Η ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΩΡΙΩΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ.

Στην Αστρονομία η «Ζώνη του Ωρίωνα» αποτελείται από τους τρεις κεντρικούς αστέρες του αστερισμού του Ωρίωνα, τους Mintaka – Alnilam – Alnitak, που φέρονται ως ζωστήρας του μυθικού ήρωα, σε σχεδόν ευθεία γραμμή μέσα στο τετράπλευρο του αστερισμού. 
 
Οι τρεις αστέρες αν και είναι ορατοί με γυμνό μάτι, είναι πολύ μακριά από τη Γη, αλλά και πολύ μακριά ο ένας από τον άλλο. Αστρονομικές μετρήσεις από τον δορυφόρο «Ίππαρχος» δείχνουν πως ο Alnilam βρίσκεται 1.340 έτη φωτός μακριά, ο Alnitak σχεδόν στη μέση, στα 736, και ο Mintaka στα 916. 
 
Προς το παρόν, με τη σημερινή τεχνολογία, η απόσταση ακόμα και του κοντινότερου κάνει απαγορευτική την αποστολή διαστημοσυσκευών.

Barbaros:Από το ΧΟΡΑ και το ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ τίποτα δεν έμαθαν Ελλάδα και Κύπρος

Του  
Χρήστου Κουτσογιαννόπουλου*

Από το onalert

Η Ελλάδα και η Κύπρος φαίνεται ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την τακτική που ακολουθεί η Τουρκία από τη δεκαετία του 1970 με τα ερευνητικά σκάφη τα οποία αποτελούν το «έξυπνο» εργαλείο της στρατηγικής προώθησης των τουρκικών διεκδικήσεων πρώτα στο Αιγαίο και στην συνέχεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες επανήλθε στο προσκήνιο, καθώς στην Άγκυρα τέθηκε σε ισχύ διάταγμα που εξουσιοδοτεί την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) να πραγματοποιήσει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία περιλαμβάνεται τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια και ανατολικά του Καστελόριζου, αλλά και στην Κυπριακή ΑΟΖ με αποτέλεσμα να ξυπνήσουν μνήμες «Χόρα», «Σισμίκ» «Malene Ostervold» και «ΠίριΡέις».

40 ημέρες αντίσταση στο Ισλαμικό Κράτος – Η αφίσα που τα «σπάει»

Σαράντα ημέρες αντίσταση, στην πολιορκημένη από το Ισλαμικό Κράτος Κομπάνι, συμπληρώνουν οι Κούρδοι αντάρτες υπερασπιστές της πόλης.

Είναι η πρώτη φορά που αντιστέκεται κάποιος τόσο πολύ και με τόσο σθένος στους τζιχαντιστές συμμορίτες.

Θυμηθείτε ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε συνηθίσει να μην του αντιστέκεται κανείς.

Τη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, μια πραγματική μεγαλούπολη, την κατέλαβε δίχως να ρίξει μια σφαίρα. Μεγάλες πόλεις της Συρίας το ίδιο.

Κασουλίδης: Τα κόμματα μπλόκαραν την αγορά πολεμικών πλοίων για την ΑΟΖ

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τα κόμματα της Μεγαλονήσου ότι δεν ενέκριναν την πρότασή του για αγορά ισραηλινών πλοίων με δικαιολογία την οικονομική κρίση
Επικριτικός έναντι των κυπριακών κομμάτων, μη εξαιρουμένου και του κυβερνώντος ΔΗΣΥ, εμφανίστηκε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, για το θέμα της αποστολής ελληνικών πλοίων στην ΑΟΖ της Κύπρου.


Ο κ. Κασουλίδης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πολίτης», σημείωσε:

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία: Θέλει να στήσει πλατφόρμα στην κυπριακή ΑΟΖ

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία: Θέλει να στήσει πλατφόρμα στην κυπριακή ΑΟΖ
Προκλήσεων συνέχεια από την Άγκυρα – Ήρθε σε επαφές με διεθνείς εταιρείες για την ενοικίαση ή αγορά πλατφόρμας ώστε να ξεκινήσει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.
Στην αγορά πλατφόρμας που θα εγκατασταθεί στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου προχωρά η Άγκυρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» της Κύπρου.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Τουρκία έχει έλθει σε επαφή και με το Αζερμπαϊτζάν σε τιμή -μάλιστα- που δεν είναι απαγορευτική (100-150 εκατομμύρια ευρώ). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί επαφές με την κρατική αζέρικη εταιρεία SOCAR.

ΕΚΤ: 25 τράπεζες της ευρωζώνης δεν πέρασαν τα stress tests

ΕΚΤ: 25 τράπεζες της ευρωζώνης δεν πέρασαν τα stress tests
Στη δημοσιότητα δόθηκαν λίγο μετά τις 13.00 (26/10/2014), τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών. 
Κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 25 δισ.ευρώ προκύπτουν για 25 εκ των 130 τραπεζών που συμμετείχαν στις "δοκιμασίες αντοχής", τις οποίες διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, η αξία των στοιχείων ενεργητικού του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα πρέπει να αναπροσαρμοστεί κατά 48 δισ. ευρώ, ενώ τμήμα 37 δισ. ευρώ εξ'αυτών δεν προκαλεί κεφαλαιακό έλλειμμα.

Γιατί αλλάζουμε την ώρα;(Bίντεο)

Κάθε χρόνο, ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτώβρη, μία ολόκληρη επιπλέον ώρα εμφανίζεται στα ρολόγια μας. Όχι, δεν πρόκειται για τα καμώματα κάποιου ταχυδακτυλουργού. Είναι ο αποχαιρετισμός της θερινής ώρας. Γεγονός που σημαίνει ότι, στις 4 το πρωί της Κυριακής 26 Οκτωβρίου, πρέπει όλοι να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω, ώστε να δείχνουν τις 3.
Αυτή η “επιπλέον ώρα” εξαφανίζεται την τελευταία Κυριακή του Μάρτη, όταν, με την ίδια λογική, γυρνάμε τους δείκτες από τα ρολόγια μπροστά, φτάνοντας στο +3 από την ώρα του Γκρίνουιτς.