Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Αλέξανδρος Υψηλάντης

Δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ

Στρατιωτικός, λόγιος και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας. Γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1792 στην Κωνσταντινούπολη και ήταν πρωτότοκος γιος του Κωνσταντίνου Υψηλάντη. Ανατράφηκε σε περιβάλλον που διαπνεόταν από έντονο πατριωτισμό κι έλαβε εκλεκτή μόρφωση.
Στην Πετρούπολη, όπου ακολούθησε τον πατέρα του, φοίτησε στη Σχολή του Σώματος των Βασιλικών Ακολούθων και στη συνέχεια υπηρέτησε στα σώματα της αυτοκρατορικής φρουράς. Διακρίθηκε στους πολέμους κατά του Ναπολέοντα, ενώ στη μάχη της Δρέσδης, στις 27 Αυγούστου 1813, έχασε το δεξί του χέρι.

Νέα ένταση ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν – Προσφεύγει στη Ρωσία ο Πασινιάν

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε σήμερα ότι προσέφυγε σε μια περιφερειακή στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Ρωσίας, αφού κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι διείσδυσε στην Αρμενία προκειμένου να κατακτήσει εδάφη.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του να προσφύγει στον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε χθες, Πέμπτη, βράδυ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Αρμένιου ηγέτη.

Δήλωση Πούτιν για την κρίση στην Μέση Ανατολή που «ανάβει φωτιές»

Ανοίγοντας τις εργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, του κρατικού οργάνου με την υψηλότερη ίσως επιρροή στις συλλογικές αποφάσεις της ρωσικής ηγεσίας, ο προεδρεύων σε αυτό Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τους συνομιλητές του να τοποθετηθούν σχετικά με το πώς διαμορφώνεται τώρα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Και δίνοντας τον τόνο για το πώς προσεγγίζει η Ρωσία τις εξελίξεις σημείωσε ότι «εννοώ τη σύγκρουση Παλαιστινίων-Ισραηλινών, που οξύνθηκε και συμβαίνει σε άμεση εγγύτητα με τα σύνορά μας και ευθέως θίγει τα συμφέροντα ασφάλειάς μας».

Λιμενικό: Πανέτοιμα τα νέα Leiftur 1100- Οι "φύλακες άγγελοι" των νησιών μας

Ιδιαίτερα ευέλικτοι με ισχυρή αντιβαλλιστική προστασία οι νέοι "φύλακες" του Αιγαίου

Συνεχίζει η περαιτέρω ενίσχυση του Λιμενικού μας Σώματος, με την ένταξη 10 νέων ταχυπλόων σκαφών τύπου Leiftur 1100 Cabin Patrol της εταιρείας RAFNAR. Ο σχεδιασμός τους έγινε από ισλανδικά "χέρια", ενώ η κατασκευή τους πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας.

Όπως γίνεται γνωστό και τα δέκα σκάφη βρίσκονται ήδη σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, στην υπηρεσία για το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, σε Ικαρία, Αλεξανδρούπολη, Καστελόριζο, Λήμνο, ‘Αγιον Όρος, Χίο, Μυτιλήνη, Κάλυμνο, Κω και Σάμο.

Αυστρία: Τιμάται η μνήμη των 3.700 Ελλήνων θυμάτων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν

Θα γίνει και παρουσίαση του εμβληματικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη

Με σεμνή, περιορισμένη συμμετοχή, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού, ο Ελληνισμός θα τιμήσει την ερχόμενη Κυριακή, 16 Μαΐου, στις πρώην εγκαταστάσεις του γερμανοναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν της Άνω Αυστρίας, την μνήμη των 3.700 Ελλήνων που — μαζί με πολλές δεκάδες χιλιάδες άλλους ανθρώπους — υπήρξαν εκεί θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναφέρει το ΑΠΕ.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων ματαιώνεται η παραδοσιακή τελετή στο ελληνικό μνημείο, που περιλάμβανε τρισάγιο, ομιλίες και παρουσίαση του μνημειώδους έργου του Μίκη Θεοδωράκη «Μαουτχάουζεν», και μικρή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής την πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστρία Αικατερίνη Κόικα, θα καταθέσει στεφάνια στο ελληνικό όπως και στο κεντρικό μνημείο του Μαουτχάουζεν, όπου και η εκεί τελετή θα γίνει με πολύ περιορισμένη συμμετοχή και με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.