Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Γρηγόρης Αυξεντίου (1928 – 1957)

Ήρωας του ελληνοκυπριακού αγώνα κατά των άγγλων δυναστών στη μεγαλόνησο.
Γεννήθηκε στο χωριό Λύση Αμμοχώστου στις 22 Φεβρουαρίου 1928. Με την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο μετέβη στην Ελλάδα για να σπουδάσει στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Μπήκε τελικά στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών και παράλληλα μελετούσε για να εγγραφεί στη Φιλοσοφική. Υπηρέτησε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ως Ανθυπολοχαγός πεζικού και μετά επέστρεψε στην Κύπρο, όπου εργάστηκε ως οδηγός ταξί.
Στις 20 Ιανουαρίου 1955 έγινε η πρώτη συνάντηση του Αυξεντίου με τον Γεώργιο Διγενή - Γρίβα, που ήταν αρχηγός της Ε.Ο.Κ.Α. (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) και μπήκε στον αγώνα κατά των Άγγλων. Την άνοιξη του ιδίου χρόνου συμμετείχε στις επιθέσεις κατά της Ηλεκτρικής Εταιρείας και του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Λευκωσίας.

Ξένες ΜΚΟ ἀπαιτοῦν ἀπό τόν Πρωθυπουργό νά «ἐνταφιάσει» τόν ὀρυκτό πλοῦτο τῆς Ἑλλάδος!

Μέ τί πρόσχημα ζητοῦν τήν ἐγκατάλειψη τῶν ἐρευνῶν γιά ὑδρογονάνθρακες

Τοῦ Κ. Ν. Σταμπολῆ*

ΣΤΙΣ 3 Φεβρουαρίου ἡ γνωστή διεθνής περιβαλλοντική ὀργάνωσις Worldwide Wildlife Fund (WWF), δηλ. Διεθνές Ταμεῖο γιά τήν Προστασία τῆς Ἄγριας Πανίδας, ἔστειλε ἐπιστολή τύπου Diktat πρός τόν Ἕλληνα πρωθυπουργό, πού ὑπογράφεται ἀπό τόν Ἕλληνα καί Ἱσπανό διευθυντή τῆς ὀργάνωσης, ἀπαιτώντας χωρίς περιστροφές ὅπως ἐδῶ καί τώρα ἡ Ἑλληνική κυβέρνηση ἀνακοινώσει τόν τερματισμό τοῦ ἐν ἐξελίξει προγράμματος ἐρευνῶν γιά τόν ἐντοπισμό καί ἐκμετάλλευση ὑδρογονανθράκων. Μέ τήν WWF νά ὑποστηρίζει ὅτι ἡ Ἑλλάδα ὀφείλει νά ἀκολουθήσει ἄμεσα τό παράδειγμα τῆς Ἱσπανίας, ἡ ὁποία τόν περασμένο μῆνα «ἔβαλε στό ἀρχεῖο τίς τελευταῖες 4 αἰτήσεις γιά ἄδειες ἐρευνῶν ὑδρογονανθράκων στόν Κόλπο τοῦ Λέοντος, μιᾶς σημαντικῆς περιοχῆς γιά τά κητώδη.»

Πόλεμος για το «ψωμί του λαού» στην Τουρκία

Μανώλης Κωστίδης
Από το kathimerini

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η μάχη του «Halk Ekmek» (ψωμί του λαού) έχει ξεσπάσει μεταξύ του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και της τουρκικής κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι τους τελευταίους μήνες στη γειτονική χώρα έχουν προκαλέσει ραγδαία αύξηση στις πωλήσεις του φθηνού ψωμιού το οποίο παράγει ο Δήμος Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστιες ουρές στα κιόσκια. Ομως, η τουρκική κυβέρνηση κατηγορείται πως προσπαθεί να βάλει εμπόδια στις προσπάθειες του δήμου για την αύξηση του δικτύου διανομής του συγκεκριμένου ψωμιού, καθώς φοβάται την ενίσχυση της πολιτικής εικόνας του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης.

Βάζουν θέμα «τουρκικής ταυτότητας» στην Θράκη - Η επιστολή στον ΟΗΕ

Νίκος Μελέτης
Από το liberal

Προσπάθεια δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων για την κατάσταση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης με αιχμή την απαίτηση για αναγνώριση του όρου «τουρκικός» επιχειρείται και σε αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ, από παράγοντες που συνδέονται με την Άγκυρα, υπό τον μανδύα συγκεκριμένης ΜΚΟ.

Με επιστολή της στο Συμβούλιο Ανθρώπινων δικαιωμάτων του ΟΗΕ που συνεδριάζει από 22 Φεβρουαρίου μέχρι 19 Μαρτίου στην Ατζέντα τής προώθησης και προστασίας ανθρωπίνων και πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων, η γνωστή οργάνωση «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης» που έχει αναλάβει εργολαβικά τη στήριξή του τουρκισμού στη Θράκη, καταγγέλλει την Ελλάδα για το γεγονός ότι Ενώσεις και Σύλλογοι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν στον τίτλο τη λέξη «τουρκικός».

Οι Τούρκοι εισβολή στο Αιγαίο και κατοχή στην Κύπρο και εμείς εκεί …διάλογο!

Η είδηση αναφέρει ότι το «Τσεσμέ», που ανήκει στο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας εισέβαλε στο Αιγαίο την Κυριακή το βράδυ (ΕΔΩ). Αν αναζητήσετε τις αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου, θα δυσκολευθείτε να τις βρείτε. Τελικά, η …ισχύς της συνήθειας είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι πολιτικοί μας …”συνήθισαν” τα μπες και βγες των τουρκικών πολεμικών πλοίων, των γεωτρύπανων και των ερευνητικών. Και ενώ συμβαίνει αυτή η εισβολή, που είναι συνεχιζόμενη από το περασμένο καλοκαίρι, η Λευκωσία και η Αθήνα, επιμένουν: Και στο Κυπριακό και στα προβλήματα που δημιουργεί η κατοχική δύναμη στο Αιγαίο. Αυτοί εισβολή (και στην Κύπρο και κατοχή) και εμείς απαντάμε με διάλογο και διερευνητικές επαφές…

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Στο μεταξύ: «Κελάηδησε» ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για τη λεγόμενη Πενταμερή