Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Σμύρνη:Η ζωή πριν τη μικρασιατική καταστροφή

Έλενα Κρητικού
Από το pathfinder

Όταν μιλάμε για τη Σμύρνη, σχεδόν πάντα μεταφερόμαστε νοητά στα ματωμένα χώματα του τόπου που αμαύρωσαν για πάντα τις σελίδες της ελληνικής ιστορίας. 

Στα 93 χρόνια που συμπληρώνονται από την ολοσχερή καταστροφή, αξίζει να θυμόμαστε πως προηγήθηκαν χρόνια με σεβασμό σε θεσμούς, παραδόσεις, ανεκτίμητες ηθικές αξίες που έσβησαν μαζί με εδάφη και ανθρώπινες ζωές.

Εντυπωσιακή εικόνα με τον χιονισμένο Όλυμπο που ξεπροβάλλει μέσα από τα σύννεφα - Δείτε τον «θρόνο του Δία» από... ψηλά

Μια εντυπωσιακή αεροφωτογραφία του Ολύμπου τραβήχτηκε χτες, Κυριακή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χιονιού. Στο μαγικό αυτό κλικ φαίνεται ο χιονισμένος Όλυμπος που ξεπροβάλλει μέσα από τα σύννεφα.

«Παγκόσμια Ημέρα Χιονιού σήμερα Κυριακή 19 Ιανουαρίου και ο Κώστας Ρωσσίδης φωτογράφισε από αεροπλάνο τον χιονισμένο Όλυμπο, οι κορυφές του οποίου βρίσκονταν πάνω από το παχύ στρώμα χαμηλών νεφώσεων και ομίχλης», αναφέρει το Meteo.gr που αναδημοσίευσε τη φωτογραφία στο Facebook.

Συνεχίζεται το άγριο δούλεμα: Ο Σκοπιανός Πρόξενος στον Καναδά σε "προκλητική" εκδήλωση (Εικόνες)

Συνεχίζεται το άγριο δούλεμα.

Ο Σκοπιανός Πρόξενος στο Τορόντο παρευρέθηκε το Σαββατοκύριακο σε εκδήλωση στον Καναδά, όπου ο χώρος ήταν κυριολεκτικά κατάμεστος από σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας. Οι παρευρισκόμενοι χόρευαν με τεράστιες σημαίες και ο πρόξενος περιχαρής τους καμάρωνε.

Μαχητικά αεροσκάφη του LNA βομβάρδισαν πλοίο που μετέφερε τουρκικά όπλα (Βίντεο)

Μαχητικά αεροσκάφη του «Εθνικού Στρατού της Λιβύης» βομβάρδισαν πλοίο το οποίο φέρεται να μετέφερε όπλα και πυρομαχικά στα ανοικτά των ακτών της Τρίπολης, χωρίς να διευκρινίζεται το είδος των όπλων.
Φήμες μιλούν για την πιθανότητα μεταφοράς τουρκικών αντιαεροπορικών συστημάτων, αν και αυτό θεωρείται μάλλον απίθανο.

Ερντογάν: Κρήτη και νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα

Νέες προκλητικές δηλώσεις, με αναφορές στις θαλάσσιες ζώνες, πραγματοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο και τη Διάσκεψη για τη Λιβύη.
Ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο μνημόνιο με την Τρίπολη για τις θαλάσσιες ζώνες, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα της συμφωνίας. Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα».

Γαλλικό ΥΠΕΞ: Και η Ελλάδα υποστηρίζει τη ναυτική αποστολή στα Στενά του Ορμούζ - Δείτε ποιες χώρες της Ευρώπης έχουν πει το «ναι»

Μια υπό την Ευρώπη ναυτική αποστολή στα στενά του Ορμούζ - μια ζωτικής σημασίας θαλάσσια οδό για τις παγκόσμιες μεταφορές η οποία υφίσταται τις συνέπειες των στρατιωτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή - κέρδισε την πολιτική υποστήριξη περισσότερων χωρών, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η αποστολή έχει τώρα την πολιτική υποστήριξη της Γερμανίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας, πέραν της ίδιας της Γαλλίας.