Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Η Μάχη των Πλαταιών

Τον Αύγουστο του 479 π.Χ. (στις 27 Αυγούστου, κατά μία εκδοχή) οι Έλληνες νικούν του Πέρσες στην πεδιάδα των Πλαταιών και εξαφανίζουν οριστικά την περσική απειλή από τον ελλαδικό χώρο.
Ο Περσικός στρατός υπό τον Μαρδόνιο, αφού ξεχειμώνιασε στη Θεσσαλία, ετοιμάσθηκε την άνοιξη του 479 π.X. να επιτεθεί εκ νέου κατά της Αθήνας. Προτού όμως ξεκινήσει, ο Μαρδόνιος έστειλε στην Αθήνα το σύμμαχό του και υποτελή βασιλέα της Μακεδονίας, Αλέξανδρο Α', με συγκεκριμένες προτάσεις ειρήνης. Πρότεινε στους Αθηναίους να γίνουν σύμμαχοί του κι αυτός θα αναλάμβανε όχι μόνο να ανοικοδομήσει την κατεστραμμένη πόλη και τους ναούς της, αλλά θα τους καθιστούσε ηγεμόνες της Ελλάδας.

Όχι στην Τουρκική προπαγάνδα, άλλο οι Σοβαρές Ασκήσεις άλλο οι PASSEX. Μην “μασάτε” όταν βλέπετε φωτογραφίες τουρκικών πλοίων δίπλα σε αμερικανικά ή ιταλικά πλοία

Αναγκαζόμαστε να κάνουμε αυτό το άρθρο, γιατί η παραπληροφόρηση και η στήριξη κάποιων στον Ερντογάν, έχει περάσει ακόμη και την Yeni Safak σε ένταση. Υπάρχει ένα αντιπολιτευτικό αφήγημα, που λέει πως η Ελλάδα (και η Κύπρος) είναι απόλυτα απομονωμένες, και οι ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση κλπ στηρίζουν την … Τουρκία. Το αφήγημα αυτό, πρώην εργαζόμενοι σε γραφεία Τύπου υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης, το αναπαράγουν όσο μπορούν συχνότερα. O σκοπός τους είναι απλός, θεωρούν πως έτσι κάνουν κακό στην Κυβέρνηση. Το θέμα όμως είναι πως κάνουν κακό στη Χώρα.

Οι Ισραηλινοί διέσυραν τις Βρυξέλλες: ''Η ΕΕ άφησε αβοήθητη την Αθήνα''




Στο Ισραήλ είναι πυρ και μανία με την δράση των Τούρκων κατά της Ελλάδας. Τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας, τα οποία στηρίζουν τον Μ. Νετανιάχου, ''πυροβολούν'' τόσο τον Ερντογάν, όσο και την ΕΕ για την στάση τους απέναντι στη χώρα μας.

'Αρθρο της Jerusalem Post αναφέρει: 


''Το Ισραήλ στηρίζει την Ελλάδα και η ΕΕ, ο φυσικός σύμμαχός της, την εγκατέλειψε.

Αλβανία: Η Ελλάδα έχει δικαίωμα διεύρυνσης των χωρικών της υδάτων

«Η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κράτος μέλος της Συμφωνίας του Θαλάσσιου Δικαίου (UNCLOS) του Montego Bay -1982, όπου το επιτρέπει η Γεωγραφία και δεν παραβιάζονται τα κυρίαρχα δικαιώματα ενός άλλου κράτους, χαίρει του δικαιώματος διεύρυνσης των χωρικών του υδάτων, βάση των προβλέψεων του UNCLOS», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, απαντώντας σε ερώτηση της αλβανικής υπηρεσίας στη «Φωνή της Αμερικής», σχετικά με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διευρύνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της προς δυσμάς από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

Νέο τεράστιο ΦΙΑΣΚΟ των Τούρκων… με άλλα έξι ελληνικά μαχητικά F-16 η Ελλάδα βρέθηκε στην Κύπρο

Ιστορική επιτυχία για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις η εμπλοκή οχτώ συνολικά ελληνικών μαχητικών σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην περιοχή της Κύπρου μαζί με δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, μαζί με τη Γαλλία και την Ιταλία. Κι όλα αυτά κάτω από την “μύτη” των Τούρκων…
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σήμερα το πρωί , μετά από λεπτομερή και ιδιαίτερα προσεκτικό σχεδιασμό, εκτός από τα δυο F-16 που βρίσκονταν ήδη στην Πάφο στο πλαίσιο της τετραμερούς δραστηριότητας Ελλάδα Κύπρος

Μίχαελ Γκάλερ: «Το δίκαιο είναι με το μέρος της Ελλάδας» τονίζει ο Eυρωβουλευτής του CDU

Παραμένει το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας; "Αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι που επιθυμούμε, αλλά δεν μπορεί και να το αποκλείσει κανείς, εάν η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την ελληνική ΑΟΖ. Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν γίνονται έτσι τα πράγματα.., τονίζει ο ευρωβουλευτής

DW Αν Κάτριν Μπούισκερ (DLF)
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου
Από το skai.gr

 
Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) o Γερμανός πολιτικός αναφέρεται αναλυτικά στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση για την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) των εμπλεκομένων

Αυστριακός ΥΠΕΞ: Η Τουρκία περιφρονεί κάθε σύμβαση και προκαλεί την Ευρώπη

«Η Τουρκία περιφρονεί κάθε σύμβαση και προκαλεί την Ευρώπη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ και ζήτησε μια «πραγματικά θεμελιώδη» συζήτηση για την Τουρκία, ενώ τόνισε ότι «πρέπει να ξυπνήσει και ο τελευταίος ονειροπόλος στην Ευρώπη» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Επισήμανε δε ότι είναι «απολύτως ουσιώδες» η ΕΕ να επιδείξει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
«Η Τουρκία περιφρονεί κάθε σύμβαση και προκαλεί την Ευρώπη και είναι σαφές ότι η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι η Νότια Σινική Θάλασσα και δεν πρέπει να επιτρέψουμε τα πράγματα εκεί να

«Ασπίδα» Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας στην Ανατολική Μεσόγειο - Τι αποφάσισαν

Οι τέσσερις χώρες ενισχύουν τη ναυτική και αεροπορική τους παρουσία στην περιοχή μέσω της Τετραμερούς Συνεργασίας τους. Πρώτη δραστηριότητα της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι η συγκέντρωση εναέριων και ναυτικών μέσων, αλλά και προσωπικού από τις τέσσερις χώρες, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, από τις 26 μέχρι τις 28 Αυγούστου 2020.
Η Κύπρος, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία συμφώνησαν να προχωρήσουν σε κοινή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Τετραμερούς Συνεργασίας (QUAD).

Τουρκικός «τσαμπουκάς» στις ΗΠΑ: Εσείς που υποστηρίζετε το PKK δεν δικαιούστε να μιλάτε

Η Τουρκία «απορρίπτει πλήρως» ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία η Ουάσιγκτον εξέφρασε την αντίθεσή της για την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και δύο ηγετικών στελεχών της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε την Τρίτη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, εκφράστηκε μάλιστα ιδιαίτερα επιθετικά προς τις ΗΠΑ:

«Μια χώρα που υποστηρίζει ανοιχτά το PKK, το οποίο βρίσκεται στη δική μας λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων και φιλοξενεί τον ηγέτη της FETÖ δεν δικαιούται να ομιλεί», είπε απευθυνόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πληρωμένη» απάντηση από τις ΗΠΑ: Οι κινήσεις της Τουρκίας προκαλούν και αυξάνουν τις εντάσεις

Στη συνολική καταδίκη της τουρκικής πολιτικής στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε ο αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ, τονίζοντας ότι οι ενέργειες της Άγκυρας υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ, κατά συνέπεια έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις στρατηγικές προτεραιότητες που έχει θέσει η Ουάσιγκτον στην περιοχή.
«Έχουμε διαβιβάσει επανειλημμένα στην Τουρκία ότι οι υπερπτήσεις της πάνω από την ελληνική επικράτεια, οι γεωτρητικές δραστηριότητες της στα ύδατα της Κύπρου, η υπογραφή του μνημονίου

Το σκίτσο με τον «Σουλτάνο» που πατάει σε δύο πισίνες και η ανάρτηση διάσημου Αμερικανού οικονομολόγου

«Επικίνδυνες» χαρακτηρίζει τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος του Πανεπιστημίου John Hopkins, Στιβ Χάνκε, με αφορμή σκίτσο που δημοσιέυτηκε σε σαιτ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και απεικονίζει τον «Σουλτάνο» να πατάει στην πισίνα του, αλλά και στην πισίνα της Ελλάδας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, στο σκίτσο κρατάει και διαβάζει εφημερίδα, η οποία στο εξώφυλλο γράφει «Εξερεύνηση».

Ψυχρολουσία από τις ΗΠΑ! Εξέδωσαν NAVTEX προς τα πλοία τους ότι το Oruc Reis θα κάνει έρευνες στην Ελληνική Υφαλοκρηπίδα μέχρι το 2021!

Το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ εξέδωσε οδηγία προς τα πλοία αμερικανικών συμφερόντων, προειδοποιώντας πως μέχρι τον Φεβρουάριο το 2021 θα υπάρχει «ένταση» στην θαλάσσια περιοχή Νοτιοανατολικά της Ρόδου και Δυτικά της Κύπρου, λόγω ανταγωνισμών για υδρογονάνθρακες και θαλάσσιες ζώνες.
Η οδηγία με τίτλο: «Ανατολική Μεσόγειος Θάλασσα Νοτιοανατολικά της Ρόδου και Δυτικά της Κύπρου-Κίνδυνοι λόγω περιφερειακών εντάσεων και αυξημένων ναυτικών δραστηριοτήτων», εκδόθηκε πριν 4 ημέρες από το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών.
Η οδηγία έχει ισχύ μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου του 2021 κάτι που δείχνει πως η Ουάσινγκτον υπολογίζει ή γνωρίζει(;) πως μέχρι τότε η Τουρκία θα πραγματοποιεί έρευνες στην περιοχή.