Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Η Συνθήκη του Λονδίνου, το αλβανικό κράτος και η Βόρειος Ήπειρος

Του Χαρίτου Αναστασίου,
Από το infognomonpolitics

Έπειτα από μία σειρά μυστικών συμφωνιών, διπλωματικών πιέσεων και έτερων ρυθμίσεων η Ελλάδα δέχτηκε τελικά να υπογράψει τη Συνθήκη του Λονδίνου την 30η Μάϊου 1913 με την οποία η Βόρειος Ήπειρος περνούσε στον έλεγχο του νεαρού αλβανικού κράτους. Ενός κράτους δημιουργήματος της Ιταλίας κυρίως, καθώς και της Αυστροουγγαρίας που ήθελαν με κάθε τρόπο να διασφαλίζουν όσο κατά το δυνατόν έλεγχο της Αδριατικής, τα δύο κράτη είχαν μυστικά υπογράψει ήδη από τις 31 Δεκεμβρίου συμφωνία κατανομής της χώρας σε δύο ζώνες επιρροής.

Σχέδιο Μακρόν για ξαφνικό ''θάνατο'' της Άγκυρας

Σημαντική εξέλιξη

Η Γαλλία ηγείται μιας πρωτοβουλίας για κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία τον επόμενο μήνα, αλλά δεν έχει ακόμη κερδίσει υποστήριξη από κυβερνήσεις της ΕΕ πέρα ​​από την Ελλάδα και την Κύπρο, ανέφεραν αξιωματούχοι και διπλωμάτες.  

Το Παρίσι αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν έλαβε υπόψη τις προειδοποιήσεις των ηγετών της ΕΕ την 1η Οκτωβρίου να υποχωρήσει σε μια διαμάχη σχετικά με την εξερεύνηση φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

Ευρωβουλή: Ψήφισε την αυστηρή επιβολή κυρώσεων σε Τουρκία

Για πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ευρεία πλειοψηφία, υπερψήφισε την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία υιοθετώντας την τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 440 ψήφοι υπέρ, 193 κατά και 53 αποχή.

Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που στέλνει ένα καθαρό μήνυμα στους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι στο προσεχές Συμβούλιο της 11ης Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκικής προκλητικότητας.

Υπό τον έλεγχο του Δημοσίου η ΕΑΒ – Στρατηγικός επενδυτής, LM, Dassault;

Πολιτική διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) –αλλά και αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή που θα ενισχύσει τη ρευστότητα της εταιρείας ώστε να «τρέξει» τα προγράμματα αναβαθμίσεων και συντήρησης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και να επεκταθεί σε νέες συμπαραγωγές, στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων– ακολουθεί η κυβέρνηση. Αυτό αποκάλυψαν μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η Lockheed Martin

Εκπροσωπώντας τον βασικό μέτοχο ο πρώτος και τον βασικό πελάτη ο δεύτερος, ξεκαθάρισαν ότι η

ΙΑΑΑ – ISDA: Παρέμβαση για τις νέες φρεγάτες… την “αγωνιώδη αναζήτηση ενός νέου ΑΒΕΡΩΦ”

Τα τελευταία 15 χρόνια, τόσο οι άμεσα εμπλεκόμενοι (πολιτικές ηγεσίες – προσωπικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων) με την εθνική άμυνα, όσο και το ευρύ κοινό (οι φορολογούμενοι που πάντα καλούνται να καταβάλλουν το κόστος), είμαστε μάρτυρες μίας προσπάθειας ανανέωσης και αναβάθμισης των μειζόνων μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού.

Του Περικλή Ν. Ζορζοβίλη
(Προέδρου του Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας / ΙΑΑΑ – ISDA)

Από το defence-point

Είναι αυτονόητο ότι η χρεοκοπία της χώρας, που επισημοποιήθηκε το 2010, υπήρξε καθοριστικός παράγοντας στη μη-εξέλιξη του ζητήματος καθώς οι αμυντικές δαπάνες υπέστησαν, κατά την τελευταία δεκαετία, σημαντικότατη μείωση (περί το 40%).