Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Υπό τον έλεγχο του Δημοσίου η ΕΑΒ – Στρατηγικός επενδυτής, LM, Dassault;

Πολιτική διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) –αλλά και αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή που θα ενισχύσει τη ρευστότητα της εταιρείας ώστε να «τρέξει» τα προγράμματα αναβαθμίσεων και συντήρησης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και να επεκταθεί σε νέες συμπαραγωγές, στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων– ακολουθεί η κυβέρνηση. Αυτό αποκάλυψαν μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η Lockheed Martin

Εκπροσωπώντας τον βασικό μέτοχο ο πρώτος και τον βασικό πελάτη ο δεύτερος, ξεκαθάρισαν ότι η

αμερικανική Lockheed Martin αποτελεί de facto στρατηγικό εταίρο της ΕΑΒ, καθώς τα περισσότερα προγράμματα που εκτελούνται αφορούν δικά της αεροσκάφη και συστήματα, αλλά ξεκαθάρισαν πως υπάρχουν κι άλλοι πελάτες όπως η Dassault.

Σημείωσαν επίσης πως η Lockheed Martin με βάση τα αντισταθμιστικά οφέλη του τελευταίου προγράμματος, που πέρασε πριν από ένα χρόνο και αφορά την αναβάθμιση των 84 F-16 σε Viper, έχει επενδύσει στις εγκαταστάσεις και υποδομές της ΕΑΒ περίπου 170 εκατ. ευρώ. Οι δύο υπουργοί προέβησαν στις σχετικές ανακοινώσεις στο πλαίσιο της συζήτησης στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών και Οργανισμών Κοινής Ωφελείας της Βουλής για την τοποθέτηση του κ. Δημητρίου Παπακώστα στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας.

Η ΕΑΒ, σήμερα, καλείται να διαχειριστεί ένα συνολικό ανεκτέλεστο έργο από υπογεγραμμένες συμβάσεις, ύψους 580 εκατ. ευρώ. Από αυτές, το 52% αφορά την εγχώρια αγορά και το 48% τη διεθνή αγορά. Στόχος της κυβέρνησης, «να εξελιχθεί σε μια διεθνώς ανταγωνιστική εταιρεία, ικανή όχι μόνο να καλύψει στο απόλυτο τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και να προσελκύει δουλειές για λογαριασμό άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής».  

Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου