Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Στρατηγός Γεώργιος Καραϊσκάκης

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ή Καραΐσκος υπήρξε στην αρχή αρματολός και σπουδαίος πολεμιστής και στη συνέχεια κατέστη κορυφαίος στρατηγός της Επανάστασης του 1821.

Το επίθετό του είναι μάλλον υποκοριστικό του Καραΐσκος όπου απαντάται ως οικογενειακό επώνυμο στις επαρχίες Βάλτου, Καρπενησίου, Φαρσάλων, Καρδίτσας, Βόνιτσας κ.α. Το δε επώνυμο Καραΐσκος είναι σύνθετο από τη τουρκική λέξη "καρά" και Ίσκος. Πιο συγκεκριμένα το κανονικό του επίθετο όπως και του αρματολού πατέρα του ήταν Ίσκος αλλά λόγω της περήφανης και σκληρής προσωπικότητας που διαμόρφωσε στα δύσκολα και δυστυχισμένα παιδικά του χρόνια, του προσδόθηκε - από όλους - σαν αντάξιο προσωνύμιο μπροστά από το επίθετο του, το λήμα "Καρα" που σημαίνει μεγάλος και φοβερός. Το τελικό του επίθετο Καραϊσκάκης διαμορφώθηκε από το γεγονός ότι λόγω της Τουρκικής σκλαβιάς αναγκάστηκε από παιδί να γίνει κλέφτης στα βουνά.

Η Ναυμαχία του Ταινάρου

Η Ναυμαχία του Ταινάρου, γνωστή και ως Ναυμαχία του Ματαπά, ήταν μια από τις σημαντικότερες ναυμαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου.
Tο διήμερο 28 και 29 Μαρτίου 1941 αναμετρήθηκαν νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου Ταίναρο ή Ματαπάς της Πελοποννήσου ο αγγλικός στόλος της Μεσογείου υπό τον ναύαρχο Άντριου Κάνιγχαμ και ο στόλος της φασιστικής Ιταλίας υπό τον αντιναύαρχο Άντζελο Ιακίνο.

Η ιταλική ναυτική δραστηριότητα στην περιοχή, σε μια χρονική περιόδο που εξελισσόταν ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος, ήταν αποτέλεσμα πίεσης της ναζιστικής Γερμανίας στην σύμμαχό της Ιταλία, με σκοπό να εμποδιστεί η μεταφορά αγγλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα. Οι Άγγλοι κατόρθωσαν να υποκλέψουν για πρώτη φορά σήματα του ιταλικού ναυτικού και να εντοπίσουν τον στόλο του Ιακίνο

Αντίγραφο αρχαίας αναθηματικής πλάκας στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου

Αντίγραφο αρχαίας αναθηματικής πλάκας από την Αθηένου που βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης τοποθετήθηκε στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου.

Σε κοινή γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Αθηένου και της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λάρνακας αναφέρεται ότι «στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου τοποθετήθηκε σε μόνιμη έκθεση αντίγραφο αρχαίας αναθηματικής πλάκας που βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Το αρχαιολογικό εύρημα ήρθε στο φως κατά τα χρόνια των ανασκαφικών δραστηριοτήτων του πρόξενου της Αμερικής στην Κύπρο και μεγάλου αρχαιοκάπηλου Λουίτζι Πάλμα ντι Τσεσνόλα (1867 / 1870), στην περιοχή Γόλγοι – Αθηένου και κλάπηκε μαζί με πολλά άλλα αρχαία ευρήματα.

Στρατηγός Κ.Ζιαζιάς προς ΗΠΑ: «Παρακαλάτε να πάρετε 5 δις για φρεγάτες και μας λέτε και ζητιάνους»

Δεν έχουν περάσει παρά λίγες ημέρες από την στιγμή που σε μία εξοργιστική τοποθέτηση και άκρως προσβλητική για την Ελλάδα ο πρώην ακόλουθος Άμυνας της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και μέχρι πρόσφατα Αντιπρόεδρος της ONEX Ρόμπερτ Παλμ, ο οποίος μας αποκάλεσε «ζητιάνους» στο twitter με αφορμή το πρόγραμμα 5 δισ. ευρώ για την αγορά φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό και το αίτημα του ΠΝ για την απόκτηση αντιτορπιλικών Arleigh Burke, ως ενδιάμεση λύση!

Θράσος Τουρκοκύπριου Προέδρου τηλεοπτικού δικτύου – Τάσσεται υπέρ στην προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία

Αυτή τη φορά ορισμένοι στα κατεχόμενα ξεπέρασαν κάθε όριο. Ο λόγος για τον Πρόεδρο του τηλεοπτικού σταθμού στα κατεχόμενα “Μπαϊράκ”,Ο. Κανλί ο οποίος τάσσεται ανοιχτά υπέρ της προσάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία.

Οι δημόσιες αυτές θέσεις του συνάντησαν τη σθεναρή αντίδραση του τέως ηγέτη των τουρκοκυπρίων Μ. Ακιντζί και του πρόεδρου του κόμματος του Λαού Κ. Οζερσάι.

Στην δική του ανάρτηση ο Κ. Οζερσάι παρέπεμψε σε άρθρο του το 2016 όπου  έγραφε ότι «το να μας προσαρτήσει η Τουρκία δεν είναι επιλογή για μας.  Δεν το δεχόμαστε». Και συνεχίζει λέγοντας ότι τότε

Τουρκία: Ο διορισμός του Διοικητή της UNFICYP από τον ΟΗΕ για την Κύπρο είναι «εξαιρετικά ατυχής»

Τουρκία και Τουρκοκύπριοι δεν επιθυμούν το διάλογο και τη συνεργασία  για την επίλυση του Κυπριακού

Η Τουρκία απέρριψε  το διορισμό του  Διοικητή  της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ για την Κύπρο (UNFICYP), όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

“Σε μια περίοδο που ετοιμαζόμαστε για την άτυπη συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών 5 + που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου, η οποία θα έχει ως στόχο να προσδιορίσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος για διευθέτηση του Κυπριακού,