Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Ύμνος εις την Ελευθερίαν(Βίντεο)

Δείτε και ΕΔΩ

Ποίημα του Διονυσίου Σολωμού (1798-1857), οι δύο πρώτες στροφές του οποίου σε μουσική του Νικολάου Μάντζαρου (1795-1872), αποτελούν τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας (1865) και της Κύπρου (1966).
Ο Ύμνος εις την Ελευθερία γράφτηκε από τον 25χρονο Σολωμό στη Ζάκυνθο, πρώτα στα ιταλικά και εν συνεχεία στα ελληνικά, τον Μάιο του 1823, σε μία περίοδο ιδιαίτερης έξαρσης της Ελληνικής Επανάστασης. «…Δε θέλω να περάσει κανενός από το μυαλό πως την ώρα που νικούν οι δικοί μας στο Μαραθώνα, εγώ κάθομαι και τραγουδώ για ένα βοσκόπουλο…» (Ο θάνατος του βοσκού), έγραφε στον φίλο του Γεώργιο Δε Ρώσση την ίδια εποχή.

4η Αυγούστου 1936, το καθεστώς και οι σκοποί του Ιωάννη Μεταξά

Ο Ιωάννης Μεταξάς γεννήθηκε το 1871 στην Ιθάκη. Το 1885 εισέρχεται στη Στρατιωτική σχολή Ευελπίδων, όπου αποφοιτά με άριστες επιδόσεις, το 1889. Ακολούθως με βασιλική υποτροφία, στέλνεται για περαιτέρω σπουδές στην περίφημη Πολεμική Ακαδημία του Βερολίνου και μένει στη Γερμανία για τρία περίπου έτη. Το 1910 αναλαμβάνει πρώτος υπασπιστής του Ελευθερίου Βενιζέλου, μετά από επιθυμία του Κρητικού πολιτικού ηγέτη. Ο Μεταξάς, βασιλικών πολιτικών πεποιθήσεων, θα λειτουργούσε ως συνδετικός κρίκος μεταξύ Βενιζέλου και Βασιλιά.
Κατά την διάρκεια του Α’ Βαλκανικού πολέμου, διακρίθηκε για την πολεμική ιδιοφυΐα του στις επιχειρήσεις κατάληψης του ηρωικού Μπιζανίου στα Γιάννενα καθώς και στην παράδοση της πόλεως των Ιωαννίνων στον Ελληνικό στρατό.

Υπ. Ενέργειας Ισραήλ: Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τον EastMed

O αρθρογράφος της εφημερίδας «Wall Street Journal» (Yaroslav Trofimov), εισαγωγικά αναφέρει σε κείμενο του ότι ο ανταγωνισμός για τα πρόσφατα ενεργειακά ευρήματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο προκάλεσε σωρεία διεκδικήσεων ωθώντας τις κύριες δυνάμεις της περιοχής -που είναι και εταίροι ή σύμμαχοι των ΗΠΑ- προς μια ανοιχτή αντιπαράθεση.

Από την μία πλευρά είναι η εκκολαπτόμενη συμμαχία Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου που επωφελούνται των ευρημάτων και από την άλλη πλευρά είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ανατολικής Μεσογείου, η Τουρκία που «ζεσταίνει» ολοένα και περισσότερο την στρατιωτική της μηχανή έχοντας ως στόχο να σπάσει την περιφερειακή της απομόνωση.

Ισπανική Γρίπη : Εκατό χρόνια πριν, οι άνθρωποι τα έβαζαν και πάλι με τις μάσκες τους

«Φίμωτρα», «ασπίδες μικροβίων», «παγίδες βρωμιάς»: εκατό χρόνια πριν, οι άνθρωποι τα έβαζαν και πάλι με τις μάσκες τους.
«Φίμωτρα», «ασπίδες μικροβίων», «παγίδες βρωμιάς»: εκατό χρόνια πριν, οι άνθρωποι τα έβαζαν και πάλι με τις μάσκες τους. Θεωρούσαν ότι κάνουν τους ανθρώπους να μοιάζουν με γουρούνια. Άνοιγαν τρύπες για να μπορούν να καπνίζουν τα πούρα τους. Τις φορούσαν – κοροϊδευτικά – στους σκύλους τους. Και, καμιά φορά, τις χρησιμοποιούσαν για να ληστεύουν τράπεζες.
Πάνω από έναν αιώνα πριν, όταν η πανδημία της γρίπης του 1918 μάστιζε τις ΗΠΑ, μάσκες από γάζα και τουλπάνι έγιναν – κυριολεκτικά – το πρόσωπο της μάχης με τον ιό. Όμως, όπως και τώρα, οι μάσκες έγιναν και αντικείμενο πολιτικού

Εκρήξεις στη Βηρυτό: Νεκροί, τραυματίες και εικόνες χάους - Δείτε Βίντεο Live

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού χαρακτήρισε την έκρηξη «εθνική καταστροφή, παρόμοια με τη Χιροσίμα».

Τουλάχιστον δέκα είναι οι νεκροί από την πολύ ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας του Λιβάνου.
Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya έκανε λόγο για έξι νεκρούς σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στην περιοχή έχουν σπεύσει ελικόπτερα που βοηθούν στην κατάσβεση της φωτιάς που εκδηλώθηκε μετά την έκρηξη.

Δημοσιογράφος του Ταγίπ: ¨Κομοτηνή, Ξάνθη , Αλεξανδρούπολη και νησιά θα κατακτηθούν¨ – (Βίντεο)

Φατίχ Τεζτζάν (προπαγανδιστής του προέδρου Ερντογάν): ο Ερντογάν λέει: “Σας προειδοποιούμε ανοιχτά, αν προτίθεστε να πληρώσετε ότι πληρώσαμε, τους μάρτυρες που είχαμε, τα κεφάλαια που έχουμε ξοδέψει για να ενδυναμώσουμε στρατιωτικά κ.α. σας προκαλούμε να βγείτε στο πεδίο της μάχης. Ας κάνουμε πόλεμο. Απευθυνόμενος στην Ελλάδα ο Ερντογάν τους προκαλεί να έρθουν στο πεδίο της μάχης αν προτίθενται να πληρώσουν το τίμημα που πλήρωσε και η Τουρκία. Λέει : Θα χτυπήσω την Ελλάδα με στρατιωτική δύναμη. Θα πάρουμε αυτά τα νησιά στο Αιγαίο και τη Δυτική Θράκη. Θα φτάσουμε σύντομα σε αυτό.

Ανάλυση Γάλλου αντιναυάρχου στο βρετανικό RUSI: Τουρκικό σκουλήκι ήδη μέσα στο… “δυτικό φρούτο”

Ένα κείμενο κόλαφο για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν δημοσίευσε το γνωστό βρετανικό κέντρο γεωπολιτικών και στρατιωτικών ερευνών RUSI. Το ότι είναι βρετανικό κέντρο, έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία. Το κείμενο με τίτλο «Το Σκουλήκι είναι μέσα στο φρούτο. Ένας ανερχόμενος στρατηγικό εχθρός μέσα στο ΝΑΤΟ», υπογράφει ο Γάλλος Αντιναύαρχος (ε.α) Patrick Chevallereau, ο οποίος την περίοδο 2015-2018  υπηρέτησε στην Πρεσβεία της Γαλλίας στο Λονδίνο ως Ακόλουθος Άμυνας, ενώ την περίοδο 2011-2013 κατείχε την θέση του Συμβούλου του Γάλλου Προέδρου για Ναυτικά ζητήματα.

Ο Σουλτάνος εναντίον της συμμαχίας Ελλάδας, Ισραήλ, Αιγύπτου, Κύπρου

«Η πυραυλάκατος και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αντικατέστησαν το σπαθί. Ο στόχος είναι σαφής. Ο νέος «Σουλτάνος» θέλει να προβάλλει την παλιά αυτοκρατορική δύναμη πέρα από τα σύνορά της, όπως στην εποχή του Μεχμέτ Β, και να αποκαταστήσει την υπερηφάνεια της Τουρκίας.

Αφού μετέτρεψε την παλιά βυζαντινή βασιλική της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, στις 10 Ιουλίου, ο «Erdogan ο Κατακτητής» επικαλέστηκε εκ νέου την Ιστορία, για να δικαιολογήσει μια στροφή στην περιφερειακή του πολιτική, επιβεβαιώνοντας το τέλος των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες».

New York Times: Τουρκική επιθετικότητα, ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» του NATO

Πυκνώνουν τα αμερικανικά δημοσιεύματα που επικρίνουν την Τουρκία και τον Πρόεδρο Ερντογάν για την αποσταθεροποιητική στάση της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την προβλήματα με άλλους Νατοϊκούς συμμάχους.
Χθες η Wall Street Journal φιλοξένησε άρθρο για τον πονοκέφαλο των ΗΠΑ αναφορικά με τους ανταγωνισμούς για τους θαλάσσιους πόρους της Ανατολικής Μεσογείου είναι μεταξύ συμμάχων.
Επίσης χθες οι Washington Times αναφέρονταν στα προβλήματα που προκαλεί στο ΝΑΤΟ και στην παραγωγή των F-35 η αγορά των S-400 από τη Ρωσία.

Καμπούλ: Η Άγκυρα να λάβει δράση για το περιστατικό με το λάβαρο των Ταλιμπάν στην Αγία Σοφία

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Αφγανιστάν σχολίασε το λάβαρο των Ταλιμπάν που άνοιξε ομάδα ατόμων στην Αγία Σοφία.
Το Αφγανιστάν καλεί την Τουρκία να αναλάβει δράση κατά της προπαγάνδας ομάδας Ταλιμπάν μετά την ανύψωση λαβάρου μέσα στην Αγία Σοφία, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Αφγανιστάν, Γκραν Χουάντ.
Νωρίτερα σήμερα, ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει μια ομάδα από Αφγανούς να ξεδιπλώνουν μια σημαία των Ταλιμπάν μέσα στην Αγία Σοφία κυκλοφόρησε στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.