Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Ασκληπιεία – Τα νοσοκομεία της αρχαιότητας

Κάθε φορά που απολαμβάνω τα αγαθά της ιατρικής επιστήμης, κάθε φορά που κάποιος γνωστός μου θεραπεύεται από μία επώδυνη και επικίνδυνη ασθένεια, αναρωτιέμαι πώς στο καλό επιβίωναν οι άνθρωποι της αρχαιότητας χωρίς τα ισχυρά παυσίπονα και τα εξελιγμένα ιατρικά μηχανήματα που έχουμε σήμερα. Τι θα μπορούσατε να κάνετε 2.500 χρόνια πριν για ν’ αντιμετωπίσετε, ας πούμε, μία μόλυνση από ένα τραύμα;
Πρώτα θα έπρεπε να απευθυνθείτε στον θεραπευτή της γειτονιάς σας και αυτός θα σας έφτιαχνε κάποιο σιρόπι για τον πόνο, θα σας καθάριζε την πληγή και θα έφτιαχνε μία αλοιφή από κάποιο βότανο επιταχύνει την επούλωση. Μπορεί να τα κατάφερνε, μπορεί και όχι. Αν όχι, αν η πληγή σας χειροτέρευε και ο πόνος δεν υποχωρούσε, θα έπρεπε να κάνετε ένα ταξίδι για να συμβουλευτείτε τους «καθηγητές» της εποχής. Είναι η ώρα που θα επισκεφτείτε ένα Ασκληπιείο, ίσως κάποιο από τα πολύ διάσημα, αν έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε.

Μαθηματικές Προκλήσεις από τo Göttingen

Των Σ. Λιπορδέζη, Ν. Λυγερού
Είμαστε στο μπαλκόνι του σπιτιού του K. Καραθεοδωρή στο Göttingen. Στο μυαλό μας έρχεται μια φωτογραφία που έχουμε στο Mουσείο στη Θράκη, με τον K. Καραθεοδωρή να συλλογάται όρθιος στο μπαλκόνι με θέα την καστανιά στη γωνία του κήπου.
Τελείως αυθόρμητα βρισκόμαστε σε μία παρόμοια κατάσταση. Κάποια στιγμή ο Νίκος μου δείχνει στην κολόνα χαραγμένο τον αριθμό 1 και μου λέει: «Λέγε ό,τι βλέπεις και γράφε ό,τι λες». Τον κοιτώ με έκπληξη. Μου απαντάει πως έτσι σχηματίζονται οι όροι της ακολουθίας Conway, για την οποία απoδείχθηκε ότι στην επ’ άπειρον γραφή των όρων της ακολουθίας αυτής, δεν θα εμφανιστούν περισσότερα από 92 μη ισόμορφα στοιχεία.

Το παράδειγμα της Γαλλίας

Του Ν. Λυγερού

Το νέο χτύπημα της Γαλλίας μέσω της Νίκαιας από τη φανατική βαρβαρότητα δείχνει ότι υπάρχει συνέχεια σ’ αυτόν τον πόλεμο της τρομοκρατίας. Κι όσο δεν έχει αφοπλιστεί η πηγή του προβλήματος στη Συρία και στο Ιράκ με την τρομοκρατική οργάνωση Daesh, δεν θα υπάρχει τέλος. Τα μέτρα της αστυνομίας δεν θα επαρκούν, διότι πρέπει να καλύψουν τεράστιες περιοχές δίχως να έχει ενδείξεις για την τοποθεσία των χτυπημάτων. Επίσης, αυτός που ενεργοποιεί τη βάρβαρη πράξη μπορεί να είναι οποιοσδήποτε που έχει φανατιστεί μέσω πλύσης εγκεφάλου. Μάλιστα αυτό επιδιώκει η τρομοκρατική οργάνωση για να έχει πυρήνες φωτιάς παντού στον κόσμο, ανά πάσα ώρα και στιγμή, έτοιμοι να εκραγούν για ν’ αποσταθεροποιήσουν καθεστώτα που θεωρεί εχθρικά προς την εξάπλωσή της.

Μοναδικό! Απολαύστε το Βόρειο Σέλας μέσα από ένα γυάλινο ιγκλού(Φωτο)

Περιτριγυρισμένο από ένα πανέμορφο τοπίο, το θέρετρο προσφέρει διάφορες επιλογές!

Το χωριό από τα Ιγκλού στην Φινλανδία προσφέρει εντυπωσιακό θέαμα στο Βόρειο Σέλας καθώς όλα τα ιγκλού είναι γυάλινα.

AdTech Ad
Κάθε ιγκλού διαθέτει θερμαινόμενα τοιχώματα που μονώνουν το εσωτερικό και το διατηρούν ζεστό και άνετο ενώ για τους πιο περιπετειώδεις επισκέπτες, το ξενοδοχείο παρέχει διαμονή και στα παραδοσιακά ιγκλού φτιαγμένα από πάγο.

Στον κατάλογο της UNESCO ο Αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων - Η Ελλάδα αριθμεί 18 εγγραφές

Οι Φίλιπποι αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους χώρους της Βόρειας Ελλάδας, με πλήθος μνημείων, τα οποία συνδέονται με τη διαχρονική εξέλιξη της πόλης από την ελληνιστική περίοδο μέχρι τα ύστερα βυζαντινά χρόνια
Την ένταξη του Αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ανακοίνωσε την Παρασκευή η διεθνής οργάνωση, στο πλαίσιο της 40ης Συνόδου, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

Το Juno έστειλε την πρώτη εντυπωσιακή φωτογραφία από τον Δία - Από το «παρθενικό» του ταξίδι

Η θολή εικόνα απεικονίζει ένα θέαμα που για πρώτη φορά βλέπει η ανθρωπότητα - Τον επόμενο μήνα αναμένονται περισσότερες φωτογραφίες με καλύτερη λήψη
Το Juno, το διαστημικό σκάφος της NASA, μετά από ένα μακρύ ταξίδι πέντε ετών έφθασε στον μυστηριώδη και μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Δία. Το πρώτο διαστημικό σκάφος που έφθασε ποτέ στον Δία έστειλε στη γη φωτογραφίες από το πρωτοποριακό και «παρθενικό» ταξίδι του.

Σκηνικό εμφυλίου - Στρατός: Aναλάβαμε την εξουσία - Μάχες στην 'Αγκυρα - Δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία

Στρατιωτικός νόμος και απαγόρευση κυκλοφορίας - Εκρήξεις, πυροβολισμοί και φωτιές και στην τουρκική πρωτεύουσα-   Ο στρατός έχει καταλάβει και το αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης- Όμηρος ο αρχηγός του στρατού στο στρατηγείο στην Άγκυρα- Γιλντιρίμ: Θα γίνουν τα πάντα ακόμη και αν αυτό σημαίνει νεκρούς
Την κατάληψη της εξουσίας στη χώρα ανακοίνωσε ο τουρκικός στρατός, λίγη μόλις ώρα μετά την είδηση ότι στρατιωτικό πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα.