Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Το Juno έστειλε την πρώτη εντυπωσιακή φωτογραφία από τον Δία - Από το «παρθενικό» του ταξίδι

Η θολή εικόνα απεικονίζει ένα θέαμα που για πρώτη φορά βλέπει η ανθρωπότητα - Τον επόμενο μήνα αναμένονται περισσότερες φωτογραφίες με καλύτερη λήψη
Το Juno, το διαστημικό σκάφος της NASA, μετά από ένα μακρύ ταξίδι πέντε ετών έφθασε στον μυστηριώδη και μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Δία. Το πρώτο διαστημικό σκάφος που έφθασε ποτέ στον Δία έστειλε στη γη φωτογραφίες από το πρωτοποριακό και «παρθενικό» ταξίδι του.


Μία από τις φωτογραφίες που δόθηκε στην δημοσιότητα απεικονίζει τον Δία και τρία από τα τέσσερα μεγαλύτερα φεγγάρια του. Παρόλο που στο παρελθόν έχουμε δει φωτογραφίες του Δία και των φεγγαριών του ακόμα καλύτερης ποιότητας, είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα βλέπει την θέα από την τροχιά του ίδιου του Δία.



Η φωτογραφία δείχνει την Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία, μια ατμοσφαιρική καταιγίδα που ξεκίνησε πριν από αιώνες. Στην εντυπωσιακή εικόνα φαίνονται τα τρία μεγάλα φεγγάρια του πλανήτη, η Ιώ, η Ευρώπη και ο Γανυμήδης ενώ ο τέταρτος και μεγαλύτερος δορυφόρος του Δία, η Καλλιστώ, δεν φαίνεται στην συγκεκριμένη λήψη.

Η φωτογραφία έχει ιδιαίτερη επιστημονική σημασία καθώς αποδεικνύει ότι η κάμερα και όλα τα σχετικά όργανα του διαστημικού σκάφους κατόρθωσαν να λειτουργήσουν και να ανταποκριθούν θετικά στις σκληρές συνθήκες του δύσκολου ταξιδιού, αφού κατά την διαδρομή του Juno σε τροχιά είχαν απενεργοποιηθεί για να προστατευτούν από την ακτινοβολία.

Η αποστολή του Juno είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA από τις πιο δύσκολες της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας καθώς το έργο του Juno θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό. Μέχρι τον Αύγουστο υπολογίζεται ότι το διαστημικό σκάφος αναμένεται να στείλει ακόμα περισσότερες φωτογραφίες με κοντινότερα πλάνα και καλύτερη λήψη.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου