Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Γιόρταζαν οι Αρχαίοι Έλληνες την Πρωτοχρονιά;

Πρέπει κατ” αρχάς να ειπωθεί ότι οι αρχαίοι Έλληνες δεν φαίνεται να γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά. Γι” αυτούς μεγαλύτερη σημασία είχε η αρχή κάθε μήνα που ονομαζόταν νουμηνία.
 
Στην Αθήνα, ωστόσο, μια επιγραφική μαρτυρία μας πληροφορεί για μια θρησκευτική τελετή που γινόταν στην αρχή του νέου έτους ή, σωστότερα, την τελευταία ημέρα του απερχομένου, αφορούσε όμως περιορισμένο αριθμό ατόμων. Επρόκειτο για μια θυσία των απερχόμενων αξιωματούχων στον Δία Σωτήρα και την Αθηνά Σωτείρα και απέβλεπε στην εξασφάλιση της εύνοιας των θεών αυτών για τη νέα χρονιά.

Το τελευταίο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Χριστόδουλου μας…

"Χρειάζονται να πολλαπλασιασθούν οι άνθρωποι που κάνουν Αντίσταση. Που παραμένουν πιστοί στις παραδόσεις μας, στις αξίες μας, στην ιστορία μας και στους αγώνες μας. Οι αναθεωρητές πολύ κακή συγκυρία επέλεξαν για να γκρεμίσουν από τις καρδιές των Ελλήνων τα κάστρα των θυσιών."

Είναι το τελευταίο μήνυμα του!

Δεκέμβριος του 2007! Εμφανώς καταβεβλημένος από την ασθένεια του, ο Αρχιεπίσκοπος της "καρδίας μας" απευθύνεται στους πιστούς,,, σε μικρούς και μεγάλους

KΑΛΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΖΙΚΟ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ(ΒΙΝΤΕΟ)

Ο κατάλογος των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων

Στο Βυζάντιο από τους 88 αυτοκράτορες που βασίλεψαν από το 330 ως το 1453 μόνο οι μισοί πέθαναν από φυσικά αίτια. Σε αυτούς δε συμπεριλαμβάνονται όσοι δεν άσκησαν ποτέ εξουσία ή ήταν αντιβασιλείς. Οι υπόλοιποι δολοφονήθηκαν ή σκοτώθηκαν ύστερα από εξέγερση ή εκθρονίστηκαν και ακρωτηριάστηκαν, ή βασανίστηκαν με άλλον τρόπο. Για παράδειγμα 5 πέθανα ύστερα από τύφλωση. Πολλοί υποχρεώθηκαν να κλειστούν σε μοναστήρι, ενώ 5 έπεσαν μαχόμενοι στο πεδίο της μάχης. Στον υπολογισμό αυτό δε συμπεριλαμβάνονται οι βασιλοπαίδες που ευνουχίστηκαν για να μη διεκδικήσουν το θρόνο. 

Αρχαίο ηλιακό ρολόι που δείχνει τη σωστή ώρα σε κάθε τόπο, βρέθηκε στο Πολύχρονο Χαλκιδικής


Διεθνές αρχαίο ηλιακό ρολόι
Είναι ένα από τα λιγοστά παγκοσμίως και δείχνει σωστή ώρα Ρώμης, Γαλλίας και Κίνας
Το ρολόι εντοπίστηκε σε κτίριο της ύστερης αρχαιότητας στο Πολύχρονο Χαλκιδικής

Ενα από τα λιγοστά παγκοσμίως ηλιακά ρολόγια των ελληνορωμαϊκών χρόνων που έχουν εντοπιστεί άθικτα ανασύρθηκε από την αρχαιολογική σκαπάνη στο Πολύχρονο Χαλκιδικής. Το εύρημα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς τα ηλιακά ρολόγια κατασκευάζονταν για συγκεκριμένο γεωγραφικό πλάτος, δηλαδή ήταν ακριβή
μόνο για τον τόπο στον οποίο συνήθως κατασκευάζονταν. Το ρολόι του Πολύχρονου έχει κατασκευαστεί έτσι που μπορεί να δείχνει τη σωστή ώρα της κάθε μέρας τόσο στη Χαλκιδική όσο και στη Ρώμη, τη Γαλλία ή την Κίνα.

Η ευρωπαϊκή ασπίδα της Ελλάδας

Του Ν. Λυγερού

Εδώ και αιώνες ο Ελληνικός πολιτισμός μέσω του Ελληνισμού έχει επηρεάσει τα θεμέλια της Ευρώπης μέσω του Ουμανισμού. Και λόγω της τοποθεσίας μας χρονοστρατηγικά είμαστε οι Ακρίτες της Ευρώπης, με την έννοια που υπήρχαν και στο Βυζάντιο. Κι όλες τις πολιορκίες, τις κατοχές και τις βαρβαροκρατίες που δεχτήκαμε ανά τους αιώνες τις ξεπεράσαμε λόγω της ανθεκτικότητας του Ελληνισμού μέσα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Όταν παράγεις έργο

Του Ν. Λυγερού

Όταν παράγεις έργο, δεν φοβάσαι τις αξιολογήσεις, γιατί γνωρίζεις την αξία σου και συνεχίζεις ακάθεκτος. Διότι ο ρόλος σου είναι ξεκάθαρος αν αγαπάς τον λαό σου και την πατρίδα σου. Κι αν έχεις βάλει στόχο να τους προσφέρεις την ύπαρξη της ελληνικής ΑΟΖ, όπου και να βρίσκεσαι δεν έχει σημασία, αφού ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Και κάθε εμπόδιο είναι ένας τρόπος να ξεπεράσεις τα προσωπικά σου προβλήματα και να αφοσιωθείς στα εθνικά θέματα που σ’ απασχολούν επί του πρακτέου λόγω Ελληνισμού. Αν λοιπόν ασχολείσαι ήδη με θέματα σαν την ελληνική ΑΟΖ, τον ελληνικό ζεόλιθο, την ελληνική καινοτομία, μην σταματάς τίποτα.

Κανείς δεν ήθελε να υιοθετήσει αυτό το σκυλί. Ίσως επειδή δεν ήξεραν το μυστικό του!

Αυτή είναι η συγκινητική ιστορία μιας καλόκαρδης γυναίκας που θέλησε να υιοθετήσει ένα μαύρο λαμπραντόρ από ένα καταφύγιο. Διαβάστε την και αν σας αγγίξει, μοιραστείτε την με τους φίλους σας…
«Μου είπαν ότι το όνομα του μεγάλου μαύρου σκύλου ήταν Ρέτζι, καθώς τον έβλεπα να κυλιέται νωχελικά στο κλουβί του. Το καταφύγιο ήταν καθαρό, οι άνθρωποι εκεί αγαπούσαν τα ζώα και ήταν πολύ φιλικοί. Είχα μετακομίσει στην περιοχή πριν από περίπου έξι μήνες, αλλά όσους και αν είχα συναντήσει ήταν όλοι πολύ φιλόξενοι και ευγενικοί.
Ένιωθα όμως ότι κάτι μου έλειπε καθώς προσπαθούσα να ξεκινήσω τη καινούργια μου ζωή εκεί. Νόμιζα ότι ένας σκύλος θα μπορούσε να μου καλύψει το κενό. Θα είχα κάποιον συνέχεια στο σπίτι να με περιμένει. Κάποιον να μιλάω μαζί του. Λίγη παρέα.

To Opportunity στον Άρη πάσχει από… αμνησία

Προβλήματα με τη μνήμη του αντιμετωπίζει το όχημα Opportunıty στον Άρη εδώ και κάποιες εβδομάδες – τα οποία και η NASA σχεδιάζει να λύσει με ένα μικρό «patch» στο λογισμικό του.  
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Dıscovery News, το όχημα εξερευνά την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη εδώ και πάνω από μια δεκαετία- δηλαδή…δέκα χρόνια παραπάνω από ό,τι προβλεπόταν στο πλαίσιο της πρωταρχικής του αποστολής, διάρκειας τριών μηνών, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2004. Ωστόσο, το όχημα πλέον θεωρείται «ηλικιωμένο» και ως εκ τούτου έχουν εμφανιστεί κάποια προβλήματα που θεωρούνται αναπόφευκτα, όπως η συγκεκριμένη… «αμνησία».

Παράταση έως τις 5 Ιανουαρίου για τέλη κυκλοφορίας και πινακίδες

Εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθήκων αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του
Παράταση έως τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου για τα τέλη κυκλοφορίας έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο, μολονότι στην αρχή δεν γινόταν λόγος και για όσους ήθελαν να καταθέσουν πινακίδες κυκλοφορίας, οπότε ερμηνεύτηκε πως η παράταση δεν ισχύει γι΄αυτούς, στη συνέχεια διευκρινίστηκε πως ισχύει και για όσους θέλουν να ακινητοποιήσουν το αυτοκίνητό τους το 2015.

Ναυάγιο ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ για ψηφοδέλτια και σχέσεις με Ε.Ε.- Συνεργασία τέλος αμέσως μετά την ψήφο για προεδρία- Στη ΔΗΜΑΡ μιλούν για αχαριστία

Προσβλητική και ηγεμονική θεωρούν από τη ΔΗΜΑΡ τη συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ - «Δεν μετάνιωσαν για τα μνημόνια, θέλουν να κάνουν και κουμάντο με το 0,5%», λένε από το ΣΥΡΙΖΑ
Τελειώνει πριν καν ξεκινήσει η πολυσυζητημένη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη Δημοκρατική Αριστερά, παρότι τελικά το κόμμα του Φώτη Κουβέλη συντάχθηκε, μετά από πολλούς προβληματισμούς στο εσωτερικό του, με το στόχο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για καταψήφιση του προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να πέσει η κυβέρνηση και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

«ΑΝΤΙΟ» ΣΤΟ 2014 ΜΕ ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Ρεβεγιόν υπό ακραία καιρικά φαινόμενα θα κάνουν οι Έλληνες, καθώς το χιόνι που πέφτει σε πολλές περιοχές της χώρας μπορεί να προσφέρει ιδανικά για την ημέρα τοπία και πανέμορφες εικόνες, παράλληλα όμως δημιουργεί και πολλά προβλήματα.
Σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου η κυκλοφορία πραγματοποιείται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.
Αυτή την ώρα αλυσίδες απαιτούνται σο ύψος της Θήβας έως και το Μαρτίνο, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω της έντονης χιονόπτωσης. Αντίστοιχα, αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην περιοχή της λίμνης Υλίκης.