Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

Χαλκιδική: Αρκούδες, ύαινες, ελέφαντες και προϊστορικά λιοντάρια επιστρέφουν στο σπήλαιο Πετραλώνων


Μετά από 5 χρόνια και ένα μεγάλο έργο αναβάθμισης των υποδομών είναι πάλι επισκέψιμο το σπήλαιο που αποτελεί μια από τις αρχαιότερες αρχαιολογικές θέσεις της Ευρώπης. Μέσα στον μήνα τα επίσημα εγκαίνια.

Γρηγόρης Αυξεντίου...Ο Σταυραετός του Μαχαιρά


«Ήταν δυο το μεσημέρι. Ο Γρηγόρης άνοιξε την πόρτα και βρήκε το τραπέζι στρωμένο. Ήταν όλοι εκεί και τον περίμεναν. Ο Λεωνίδας των Θερμοπυλών κι ο Μιλτιάδης του Μαραθώνα, ο Γέρος του Μοριά κι ο Αθανάσιος Διάκος. Όλοι όσοι μελέτησε, όσοι θαύμασε, όσους ήθελε να μοιάσει. Εκεί ήταν κι ο Πίσκοπος Κυπριανός, έτοιμος να τον μεταλάβει απ’ το δισκοπότηρο των Αθανάτων. Πήρε τη θέση που του φύλαξαν ο Γλιόρης κι άρχισε να τους εξιστορεί τη μάχη… 

Ήταν μισή ώρα μετά τις τέσσερις τα ξημερώματα, όταν οι αγγλικές αρβύλες πατούσαν στο στόμα του κρησφύγετου. «Μας πρόδωσαν» ψιθύρισε ένα απ’ τα παλληκάρια του Αυξεντίου, αφού άλλος τρόπος να ανακαλύψουν την κρυψώνα τους, δεν υπήρχε. Όπως δεν υπήρχε και τρόπος να διαφύγουν. Όχι βέβαια πως το ήθελαν…

Η «ιδιότυπη» Σάμος απελευθερώνεται και γίνεται Ελληνική – Σαν Σήμερα το 1913


Η Υψηλή Πύλη από το 1832 είχε αναγνωρίσει ένα ιδιότυπο καθεστώς για το νησί της Σάμου. Κηρύχθηκε σε Ηγεμονία με δικό του ηγεμόνα, αλλά συνέχισε να είναι υποτελές στην Πύλη. Ο ηγεμόνας ήταν κάθε φορά χριστιανός ορθόδοξος και διοριζόταν από τον Σουλτάνο.

Ο «Μεταλλευτικός» Ευρωπαϊκός Βορράς στηρίζει την εξορυκτική πολιτική της ΕΕ


Ποιες οι δράσεις της ΕΕ και των βόρειων κρατών με πρωταγωνιστές της Σουηδία και τη Φινλανδία. Τι ρόλο θα μπορούσε να παίξει η Ελλάδα

Δρ. Νίκος Αρβανιτίδης, Αρθρογράφος
Οικονομικός Γεωλόγος

Μεταψυχροπολεμική αποσταθεροποίηση με την υπογραφή των νικητών


Η μεταψυχροπολεμική εξέλιξη του διεθνούς συστήματος βρίθει παραδειγμάτων επίδειξης αλαζονείας και διατάραξης της διεθνούς τάξης

Δρ. Μάρκος Τρούλης, Αρθρογράφος
Διεθνολόγος

«Πυρά» ΥΠΕΞ Ισραήλ κατά Ερντογάν: «Θα έπρεπε να σιωπάς και να ντρέπεσαι»


Πυρά κατά του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε μέσω της πλατφόρμας Χ, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραήλ Κατς. 

Τατάρ: Πρέπει να τελειώσει τώρα η απάνθρωπη και παράνομη η απομόνωση που επιβάλλεται στους Τ/κ


Ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ συμμετείχε στο 3ο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και φιλοξενείται από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Κυπριακή κυβέρνηση επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ να καταστεί η Κύπρος κόμβος για την βοήθεια στην Γάζα

FILE PHOTO: To Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου. ΦΩΤΟ: ΓΤΠ ΡΙΟ

Η Kυβέρνηση επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μέσω Κύπρου, είπε, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος της, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημειώνοντας ότι αξιολογούνται διαρκώς τα δεδομένα.

Dynamic Manta: Οι «Σκιές του Αιγαίου» σε μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ στην Αδριατική – Δείτε εικόνες


Πλοία, υποβρύχια, αεροσκάφη και χιλιάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων – μελών της Συμμαχίας συγκεντρώθηκαν στην Μεσόγειο Θάλασσα για μια μεγάλη άσκηση υποβρύχιου και ανθυποβρυχιακού πολέμου του ΝΑΤΟ. Οι «Σκιές του Αιγαίου» εντυπωσίασαν τους συμμάχους, με τους Τούρκους να τρίβουν τα μάτια τους.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το πιθανό κόστος των M2A2 Bradley – Δεδομένα προγράμματος της Κροατίας

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η ωριμότητα των ελληνοαμερικανικών συζητήσεων για την παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης M2 Bradley, αποτυπώθηκε στην επιστολή Μπλίνκεν της 27ης Ιανουαρίου, που κατέγραφε την ενημέρωση που έχει γίνει στο Κονγκρέσο για την παραχώρηση 60 οχημάτων ως πλεονάζον υλικό (EDA). 

Η “FARA” ελικοπτέρων στην Ελλάδα και η “κοσμογονία” μετά τα Ίμια, που…


Σε συνέχεια της κεντρικής ανάρτησης με την αναδημοσίευση άρθρου για τη -μη- συντήρηση ελικοπτέρων από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (Περικλής Ζορζοβίλης / Κυριακάτικη Δημοκρατία), συνεπεία αφενός της οικονομικής κρίσης, αλλά με… μπόλικη από αβελτηρία και ενδεχομένως σκοπιμότητα, αναδημοσιεύουμε και τα ένθετα , στο ίδιο δημοσίευμα, που αφορούν στις κολοσσιαίες προμήθειες ελικοπτέρων που πραγματοποιήθηκαν μετά την κρίση των Ιμίων, καθώς επίσης και για την ακύρωση του προγράμματος FARA για το νέο ελικόπτερο του αμερικανικού Στρατού (US Army), ως συνέπεια της πρώτης αποτίμησης των παρατηρήσεων από τον πόλεμο της Ουκρανίας -και όχι μόνο- που μετατρέπονται σταδιακά σε διδάγματα και καθοδηγούν κινήσεις προσαρμογών σε μέσα και τακτικές στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ελικόπτερα – ΕΔ: Αγοράζουμε και τα παρατάμε χωρίς FOS, μια “ιδιότυπη κανονικότητα”!


Ως κοσμογονική για τον ελληνικό στόλο ελικοπτέρων μπορεί να χαρακτηριστεί η αμέσως επόμενη χρονική περίοδος καθώς αναμένεται να καταγραφούν σημαντικά ορόσημα στην μελλοντική εξέλιξη του. 

Στο «on» από το πρωί του Σαββάτου όλα τα συστήματα της φρεγάτας ΥΔΡΑ: Η απαιτητική αποστολή για την αρμάδα των «ΑΣΠΙΔΩΝ» στην «hot area» της Ερυθράς Θάλασσας ξεκινά…


FILE PHOTO: Η φρεγάτα ΥΔΡΑ κατά τον απόπλου της από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Πηγή: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL, Aθήνα

Το πρωί του Σαββάτου η φρεγάτα ΥΔΡΑ θα διέλθει από την διώρυγα του Σουέζ, μαζί με νηοπομπή εμπορικών πλοίων των οποίων  οι πλοιοκτήτες ή οι καπετάνιοι τους, επιμένουν να κατευθύνονται στον προορισμό τους, μέσω της Ερυθράς θάλασσας.

Από τα F-4 στα F-35: Η αντίστροφη μέτρηση, τα έργα στην Ανδραβίδα και η επερχόμενη απόσυρση των θρυλικών Phantom

*Του Κώστα Σαρικά 

Εντός της επόμενης εβδομάδας αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για την διαμόρφωση του τελικού κειμένου της LOA σχετικά με την πώληση στην Ελλάδα των μαχητικών 5ης γενιάς F-35. 

Rafale: Το μαχητικό που κάνει απίστευτα πράγματα που τώρα το ανακάλυψαν οι Αμερικανοί – Δεν το έχουν παραδεχτεί ακόμα

Όταν το Rafale και ο πιλότος του έφτασαν στα 9G.

Διονύσης Αντωνέλλος

Τουρκική Αεροπορία: Παρέλαβε τα τρία πρώτα F-16 Block.30 αναβαθμισμένα στο επίπεδο «ÖZGÜR»


Η Τουρκική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι παρέλαβε τα τρία πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block.30, αναβαθμισμένα στο πλαίσιο του προγράμματος «ÖZGÜR». Στο πλαίσιο του προγράμματος «ÖZGÜR» τα τουρκικά F-16 Block.30 (αρχικά) και τα Block.40/50 στη συνέχεια θα αναβαθμιστούν με τουρκικής προέλευσης συστήματα και λογισμικό. 

Υπουργός Άμυνας: Η πατρίδα μας δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματά της


«Η πατρίδα μας δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματά της, όπως αυτά προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», διεμήνυσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, από τη Ρόδο όπου επισκέφθηκε την 95η Ανωτέρα Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη.

Δεκτό επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Η συνεδρίαση των Μορφωτικών Υποθέσεων για το σχέδιο νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Δεκτό έγινε επί της αρχής στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίωνμε τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. 

Υπερδύναμη στη ναυτιλία η Ελλάδα: 3η στον κόσμο σε αξία στόλου, 2η σε όρους DTW


Πρωτοπόροι στην παγκόσμια πλοιοκτησία σε αξία στόλου παραμένουν Ιαπωνία, Κίνα και Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ετήσιο κατάλογο με τους δέκα κορυφαίους στόλους στον κόσμο που παρουσίασε η VesselValues της Veson Nautical η Ιαπωνία καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε αξία στόλου 206,3 δισ. δολ. ΗΠΑ σε περιουσιακά στοιχεία,η Κίνα τη δεύτερη με τρέχουσα αξία 204 δισ.δολ και η Ελλάδα την 3η θέση με στόλο αξίας 169 δισ. δολ.

Ελληνοτουρκικά: Συνθηκολόγηση, οπισθοδρόμηση ή σύνθεση; Το 24ωρο των πολλαπλών μηνυμάτων


Αλεξία Τασούλη

Τρία μηνύματα, από ανθρώπους που γνωρίζουν το προσκήνιο και το παρασκήνιο των συνομιλιών και που σίγουρα δεν είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Είναι όμως ενδεικτικά του πολύπλοκου πλαισίου που υπάρχει στον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Γιώργος Γεραπετρίτης: «Οραματίζομαι μια χώρα στην οποία οι πολίτες θα αισθάνονται ασφαλείς και υπερήφανοι για την πατρίδα»

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο υπουργούς Εξωτερικών,κ. Γιώργος Γεραπετρίτης,έδωσε σήμερα συνέντευξη  στην εφημερίδα «Τα Νέα» και μίλησε για τα δυο χρόνια ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, για τα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης, για το ρόλο της χώρα στα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην Ερυθρά Θάλασσα, για το νομοσχέδιο υπέρ των ομόφυλων ζευγαριών, για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη αλλά και ποιο είναι το όραμά του ως υπουργός στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. 

Οι 4 πρόσφατες γεωπολιτικές κινήσεις της Τουρκίας


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία ανοίγει το δρόμο στην ανατολική Μεσόγειο και την Αφρική

Οι πρόεδροι Τουρκίας και Συρίας θα συναντηθούν στη Μόσχα


Φωτό αρχείου

Μάρτιος 2, 2024. Ελλάδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Σύρος ηγέτης Μπασάρ αλ Άσαντ ενδέχεται να έχουν σύντομα συνομιλίες στη ρωσική πρωτεύουσα. 

Παζάρια στην Μέση Ανατολή: Ο Ερντογάν θα υποδεχτεί τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής -Τι θέλει ο Αμπάς


Στην Toυρκία θα παρευρεθεί την Τρίτη ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αίγυπτος: Την Κυριακή 3 Μαρτίου ξανά οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

AP Photo/Eyad Baba/ φωτο αρχείου

Επαναλαμβάνονται στο Κάιρο της Αιγύπτου, αύριο Κυριακή 3 Μαρτίου, οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ερυθρά Θάλασσα: Βρετανική φρεγάτα βυθίστηκε μετά την επίθεση των Χούθι


Βρετανική φρεγάτα βυθίστηκε αφότου επλήγη από τους Χούθι της Υεμένης καθώς οι επιθέσεις των τελευταίων συνεχίζονται στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουγγαρίας επικύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ


Ο πρόεδρος της Ουγγαρίας έχει πέντε ημέρες περιθώριο να υπογράψει το νομοσχέδιο

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουγγαρίας Σάντορ Λεζάκ υπέγραψε την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και προώθησε το νομοσχέδιο στο γραφείο του προέδρου της χώρας για να το υπογράψει, σύμφωνα με τον ιστότοπο του κοινοβουλίου.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ρούτε υπέγραψε συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία


Η συμφωνία περιλαμβάνει τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ολλανδία φέτος, καθώς και άλλη αμυντική βοήθεια τα επόμενα δέκα χρόνια, ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Ουκρανός Α/ΓΕΕΔ: O Σίρσκι είναι δυσαρεστημένος με ορισμένους διοικητές και ετοιμάζει αλλαγές στο στράτευμα


Ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Σίρσκι δήλωσε χθες ότι αναγκάστηκε να λάβει κάποιες αποφάσεις σχετικά με ορισμένους διοικητές ταξιαρχιών του ανατολικού μετώπου, των οποίων οι πράξεις «απειλούν τη ζωή και την υγεία» των στρατιωτών τους.

Υπερδνειστερία: Ο επόμενος πόλεμος της Ρωσίας;


Αν και οι αυτονομιστές της Υπερδνειστερίας ζητούν βοήθεια από τη Μόσχα, ο Πούτιν αποφεύγει να σχολιάσει το γεγονός. Μήπως όμως η Μολδαβία αποτελεί τον επόμενο ρωσικό στόχο;Από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 η Ρωσία διεξάγει πολέμους εναντίον των γειτόνων της – ή τουλάχιστον τους προκαλεί. 

Στο στόχαστρο του Πούτιν η Μολδαβία

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Ο Πούτιν ξεσκονίζει το βιβλίο της Ουκρανίας για τη Μολδαβία. Οι δηλώσεις του Κρεμλίνου για τη Μολδαβία μοιάζουν όλο και περισσότερο με εκείνες που έγιναν πριν από την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022.