Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Κρίση Ελλάδας-Τουρκίας για ... έναν πίνακα!!!


Κρίση Ελλάδας-Τουρκίας για ... έναν πίνακα
Του Κώστα Χαρδαβέλλα από το  newsbomb
 
Ένας από τους πιο ιστορικούς ζωγραφικούς πίνακες του ζωγράφου Χατζή «Η Ναυμαχία της Έλλης», που βρίσκεται στο γραφείο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, είναι απαγορευμένος από τους Τούρκους που ούτε λίγο, ούτε πολύ, ζητούν να κατέβει από τη θέση του και να εξαφανιστεί το Σεπτέμβριο που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου θα έρθει στην Αθήνα.
Η ιστορία με τον πίνακα αυτό είναι μεγάλη κι αποκαλύπτει και πώς αντιμετώπιζε τις τουρκικές απαιτήσεις ο Γ. Παπανδρέου όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών επί Σημίτη.

Η ενεργειακή Ελλάδα προ ΑΟΖ

Του Ν. Λυγερού


Λόγω της έλλειψης της θέσπισης και της οριοθέτησης της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης οι περιοχές που δόθηκαν στον πρόσφατο διαγωνισμό ανήκουν στα χωρικά εθνικά ύδατα, δηλαδή απέχουν από την ακτή λιγότερο από 6ΝΜ. Με άλλα λόγια δεν μπορεί να υπάρχουν περιθώρια για την εύρεση τεράστιων κοιτασμάτων, αλλά σε πρώτο βαθμό είναι ενδεικτική και η απόδειξη προσπάθειας εύρεσης υδρογονανθράκων και βέβαια το ενδιαφέρον των ξένων εταιριών ακόμα και αν το εύρος τους δεν έχει καμία σχέση με την εμβέλεια της διαδικασίας του δεύτερου γύρου αδειοδότησης της κυπριακής ΑΟΖ. Ας αναλύσουμε όμως πιο συγκεκριμένα τα δεδομένα που έχουμε τώρα στην Ελλάδα.

Έξτρα φόροι φουσκώνουν κατά 1500 ευρώ τα εκκαθαριστικά

Έξτρα φόροι φουσκώνουν κατά 1500 ευρώ τα εκκαθαριστικά
Χρεωστικά και... φορτωμένα με έξτρα φόρους είναι τα επτά στα δέκα εκκαθαριστικά σημειώματα που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι.
Από τα 1.403.446 σημειώματα που έχουν ήδη αποσταλεί , το Υπουργείο Οικονομικών στοχεύει να εισπράξει 1,33 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι από την εκκαθάριση του συνόλου των 5,7 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων είχαν μπει στα ταμεία του κράτους 1,1 δισ. ευρώ.
Ο έξτρα φόρος που καλείται να πληρώσει κάθε νοικοκυριό ανέρχεται σε 1500 ευρώ κατά μέσο όρο.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα το «Έθνος», επτά στους δέκα φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρους για τα εισοδήματα του 2011, όταν πέρυσι οι παραλήπτες χρεωστικών σημειωμάτων ήταν μόλις δύο στους δέκα.

Εργασιακή εφεδρεία αντί απολύσεων Συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων και οργανισμών

Εργασιακή εφεδρεία αντί απολύσεων
Εργασιακή εφεδρεία με ηλικιακά κριτήρια αναμένεται να είναι η γραμμή που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ως απάντηση στις πιέσεις της Τρόικα για δραστικό περιορισμό στον δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου τίθεται το θέμα της αποχώρησης 150.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2015. Εφόσον όμως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην γίνουν απολύσεις τότε φαίνεται πως θα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος να τεθούν εκτός δημόσιου τομέα τόσοι εργαζόμενοι.
Όπως σημειώνουν στελέχη της Δημόσιας  Διοίκησης κάθε χρόνο και σε βάθος τριετίας υπολογίζεται ότι θα φεύγουν με συνταξιοδότηση 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι καθώς το 45% των εργαζομένων θεωρείται «γηράσκον». Ωστόσο υπολείπονται άλλοι 50.000 εργαζόμενοι προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των αποχωρήσεων.

Bild: Έτσι «τρύπωσαν» οι χρεοκοπημένοι Έλληνες στο ευρώ

Bild: Έτσι «τρύπωσαν» οι χρεοκοπημένοι Έλληνες στο ευρώ «Η νέα κυβέρνηση θέλει να τηρήσει το πρόγραμμα λιτότητας για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Κι όμως, η Ελλάδα δεν έπρεπε να έχει γίνει ποτέ μέλος της ευρωζώνης», υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα «Bild», σε ένα εκτενές άρθρο αφιερωμένο στο πώς η Ελλάδα «κορόιδεψε» τους Ευρωπαίους κατά την ένταξή της στο κοινό νόμισμα.
Αφορμή για το δημοσίευμα της Bild έγινε ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε τη Δευτέρα από τη γερμανική τηλεόραση, με θέμα τίτλο «Η μεγάλη απάτη του ευρώ. Όταν όλοι εξαπατούν όλους».

Ρόδος:17χρονος Αλβανός επιχείρησε να βιάσει 11χρονη

Ποινικές διώξεις για απόπειρα ασέλγειας σε ανήλικη και για απόπειρα βιασμού άσκησε χθες, Δευτέρα, ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου σε βάρος ενός 17χρονου Αλβανού, που φέρεται να επιχείρησε να βιάσει μια 11χρονη Ροδίτισσα.

Σύμφωνα με τo «dimokratiki.gr», την 1η Ιουλίου στις 17.00 το απόγευμα, ο δράστης φέρεται να οδήγησε το θύμα σε ερημική τοποθεσία με καλαμιές, κοντά σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και να προσπάθησε ανεπιτυχώς, καθόσον τον αντιλήφθηκαν οι γονείς της ανήλικης, να έρθει σε επαφή μαζί της.

Κυριακή μεσάνυχτα η ψήφος εμπιστοσύνης Αρχίζουν την Παρασκευή οι προγραμματικές

Την ερχόμενη Παρασκευή στις 6:30 το απόγευμα ξεκινά  το 3ήμερο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή τα μεσάνυχτα με την ψήφο εμπιστοσύνης.

Να σημειωθεί ότι η έναρξη των προγραμματικών γίνεται με την ομιλία του Πρωθυπουργού ενώ τις επόμενες ημέρες θα τοποθετηθούν οι υπουργοί οι οποίοι και θα εξηγήσουν το κυβερνητικό τους έργο.

Γιατί «κυνηγούν» τον Βγενόπουλο στην Κύπρο

Για πάνω από 100 χρόνια η Λαϊκή Τράπεζα ήταν το διαμάντι του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Σήμερα είναι προ των πυλών της κρατικοποίησης καθώς απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίησή της 1,8 δισ. ευρώ. Τι μεσολάβησε; «Η διοίκηση Βγενόπουλου», λένε βουλευτές και τραπεζίτες σε Ελλάδα και Κύπρο, η οποία -όπως υποστηρίζουν- έδωσε πολλά αμφιλεγόμενα τραπεζικά δάνεια και ανεξέλεγκτα αγόραζε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Δάνεια που, όπως εξηγεί η σημερινή ηγεσία του ομίλου, δόθηκαν σε εταιρείες συμφερόντων της MIG, αλλά και σε φυσικά πρόσωπα, για να αγοράσουν μετοχές της Marfin Investment Group σε εκείνη τη θηριώδη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 5,2 δισ. ευρώ που έγινε το 2007.

Ομιλία στο συνέδριο του Economist «Όχι» από Βενιζέλο στις απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων

Αντίθετος στην πρόβλεψη του Μνημονίου για 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο συνέδριο του Economist.

Αντίθετα, ο κ. Βενιζέλος πρόκρινε την «έντιμη αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων και υπηρεσιών και την αξιοποίηση του προσωπικού του Δημοσίου, λέγοντας πως έτσι θα υπάρξουν και καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα.

Ράιχενμπαχ στο συνέδριο του Economist «Μειώσεις δημοσίων υπαλλήλων, όχι αντικαταστάσεις»

Αποκρατικοποιήσεις, άνοιγμα επαγγελμάτων, νέες ανατροπές στα εργασιακά, αλλαγές στο ΦΠΑ και λιγότερο κράτος συνιστά στην κυβέρνηση η Task Force.

Αν και δεν έθεσε ως προϋπόθεση για την παροχή των χρημάτων προς τη χώρα μας την εκ των προτέρων εκπλήρωση των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο κ. Ράιχενμπαχ τόνισε πως χωρίς αυτές, όσα λεφτά και αν πάρει η χώρα μας από το ΕΣΠΑ ή την Τρόικα, δεν θα έχουν αναπτυξιακό αποτέλεσμα για τη χώρα μας και θα πηγαίνουν χαμένα. Έθεσε τρεις μεγάλες προτεραιότητες:

Αποκάλυψη 1800 ετών στη Θεσσαλονίκη

Ο λόγος για τμήμα αρχαίου δρόμου που πιθανότατα αποτελούσε την κύρια οδική αρτηρία της πόλης 1.800 χρόνια πριν.

Εδώ ο κόσμος καίγεται...και στην αριστερά ξέσπασε «Εμφύλιος» ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΔΗΜΑΡ για τα κοινοβουλευτικά έδρανα

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης από το real.gr

Ούτε σήμερα συμφώνησαν ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΔΗΜΑΡ για την κατανομή των κοινοβουλευτικών εδράνων με αποτέλεσμα τις αποφάσεις για το πως θα καθίσουν τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα της αριστεράς στις προγραμματικές δηλώσεις, καλείται να λάβει ο Ευάγγελος Μειμαράκης.

Στο γραφείο του αντιπροέδρου της Βουλής, Γιάννη Δραγάκη βρέθηκαν χθες και σήμερα ο Γιάννης Δραγασάκης από το ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Οικονόμου από τη ΔΗΜΑΡ και ο Σπύρος Χαλβατζής από το ΚΚΕ πλην όμως και πάλι υπήρξε διαφωνία.

Νέα σύσκεψη κορυφής

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης από το real.gr

Σε Κηφισιά, Μαξίμου και υπουργείο οικονομικών σχεδιάζεται η στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. Με προσεκτικούς χειρισμούς και βήμα – βήμα ο Πρωθυπουργός θέλει να δείξει στους εκπροσώπους των δανειστών ότι αυτή την φορά υπάρχει η βούληση για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. «Πρέπει να δείξουμε άμεσα χειροπιαστά αποτελέσματα» φέρεται να είπε ο Αντώνης Σαμαράς στην σύσκεψη που είχε με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

Την Πέμπτη η συνάντηση Σαμαρά-Τρόικας

Το μεσημέρι της Πέμπτης (13:00) θα γίνει,  η συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα παρουσία και του Γ. Στουρνάρα.

Θα προηγηθεί, στις 11 το πρωί, το ραντεβού του νέου «τσάρου» της οικονομίας με το κλιμάκιο των δανειστών μας, ενώ στις 10 π.μ έχει προγραμματιστεί η ορκωμοσία του όπως και των Σίμου Κεδίκογλου και Κωνσταντίνου Τσιάρα. Ο πρώτος θα ορκιστεί υφυπουργός Επικρατείας και ο δεύτερος υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ηγουμενίτσα: H ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σ' έναν γέροντα 96 ετών!!!!!

Ιδιώτης εργολάβος, που συνεργάζονται με τη ΔΕΗ στην Ηγουμενίτσα, δίχως δισταγμό έκοψε το ρεύμα σε ένα ζεύγος ανήμπορων γερόντων, επειδή δεν είχαν πληρώσει το λογαριασμό.
Ο 96χρονος Δονάτος Σούμπαλης και την 90χρονη σύζυγός του οι οποίοι επί χρόνια ζουν σε ένα φτωχικό σπιτάκι που τους έχει παραχωρήσει η Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας, έμειναν χωρίς ρεύμα, έως ότου ο προϊστάμενος της ΔΕΗ Ηγουμενίτσας Σπύρος Μπότος, που δεν γνώριζε το γεγονός, δείξει ευαισθησία και επανασυνδεθεί το φως. Ολη τους η «περιουσία», μια μικρή παλιά ηλεκτρική κουζίνα, ένα... άδειο ψυγείο, μια εικόνα της Παναγίας και οι πρόχειρα καδραρισμένες φωτογραφίες των τεσσάρων παιδιών τους, που όλα τους τράβηξαν τον δρόμο της μετανάστευσης για ένα καλύτερο αύριο και σήμερα ζουν και εργάζονται στη Γερμανία. Αγρότες, συνταξιούχοι του ΟΓΑ και οι δυο, λαμβάνουν κάθε μήνα την κατώτατη σύνταξη των 340 ευρώ.

Στο μικροσκόπιο της Τρόικας βρίσκεται πλέον η Κύπρος

Λευκωσία: Άρχισε τις επαφές του με εκπροσώπους της Κεντρικής Τράπεζας, του Υπουργείου Οικονομικών και των διάφορων κρατικών υπηρεσιών, το κλιμάκιο της Τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών και του χρηματοοικονομικού τομέα, στο πλαίσιο της αίτησης της Κύπρου για οικονομική στήριξη από τον Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ.

Ευθύνες για την BoE και την FSA στο σκάνδαλο του libor

Ευθύνες για την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) και τη εποπτική αρχή του χρηματοοικονομικού κλάδου (FSA) για το σκάνδαλο χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου (libor) προκύπτουν από κυβερνητικά αρχεία των ΗΠΑ και της Βρετανίας. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με τα αρχεία, οι βρετανικές αρχές είχαν ειδοποιηθεί τουλάχιστον πέντε φορές από το 2007 για σφάλματα στον τρόπο υπολογισμού του επιτοκίου.

Πτώση σημειώνει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Λευκωσία: Πτώση σημειώνει την Τρίτη το κυπριακό χρηματιστήριο.

Στις 13:08, ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε στις 132,08 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες της τάξης του 0,97%, ενώ ο Δείκτης FTSE/CySE 20 κατέγραφε πτώση της τάξης του 0,93% και βρισκόταν στις 49,86 μονάδες.

Η ημερήσια αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν σε 135.309,41ευρώ.

Πτώση σημειώνει η πλειονότητα των επιμέρους χρηματιστηριακών δεικτών, με εξαίρεση τον δείκτη των Ξενοδοχείων, ο οποίος παραμένει αμετάβλητος.

Χ.Α.: Πιέσεις με "δέκτη" τις τράπεζες

Αρνητικές... διαθέσεις εμφανίζει ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. την Τρίτη, μετά από "άνευρη" εκκίνηση. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στρέφεται η προσοχή. Απώλειες έως και άνω του 2% για τις τράπεζες με φόντο τον "Γολγοθά" της ανακεφαλαιοποίησης.

Συνεδρίαση με σταθεροποιητικές τάσεις προβλέπει για σήμερα η Beta Securities, καθώς όπως σημειώνει η εγχώρια ειδησεογραφία δεν προσφέρει κίνητρα για νέες εισροές κεφαλαίων. “Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στα επίπεδα των 620 μονάδων αναμένονται, ενώ τα βραχυπρόθεσμα επίπεδα ισχύος θα μπορούσαν να επαληθευτούν στη ζώνη των 600 μονάδων», προσθέτει η χρηματιστηριακή.

Η αγορά αναμένει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αλλά και την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Αναλυτές τονίζουν ότι από τις προγραμματικές δηλώσεις το επενδυτικό κοινό περιμένει να φανεί ότι… κάτι κινείται. Στον αντίποδα, από τις συζητήσεις με τους αξιωματούχους της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ δεν αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα, ωστόσο μεγάλο ρόλο αναμένεται να παίξει ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις.

Μικτή εικόνα στη Wall Street

Dow12.871,39-8,70 -0,07%  



  Nasdaq2.951,2316,18 0,55%  

Η Wall Street χθες
Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street σε κλίμα επιφυλακτικότητας για τις αντοχές της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την πορεία της μεταποίησης.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο από την έναρξη των συναλλαγών διολισθαίνοντας μέχρι τις 12.795 μονάδες για να περιορίσει στο τέλος τις απώλειες του κλείνοντας μακριά από τα χαμηλά της ημέρας. Σε ανοδικό έδαφος τερμάτισαν S&P και Nasdaq έπειτα από συνεχείς εναλλαγές προσήμου.

Το κλίμα στην αμερικανική αγορά διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό τα αρνητικά μάκρο που έδειξαν βουτιά της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Ιούνιο στις ΗΠΑ αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε τον Ιούνιο στις 49,7 μονάδες από 53,5 μονάδες το Μάιο όπως ανακοίνωσε σήμερα το Institute for Supply Management.

Είναι η πρώτη φορά που ο δείκτης υποχωρεί κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση από τον Ιούλιο του 2009. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 52,0 μονάδες.