Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Ράιχενμπαχ στο συνέδριο του Economist «Μειώσεις δημοσίων υπαλλήλων, όχι αντικαταστάσεις»

Αποκρατικοποιήσεις, άνοιγμα επαγγελμάτων, νέες ανατροπές στα εργασιακά, αλλαγές στο ΦΠΑ και λιγότερο κράτος συνιστά στην κυβέρνηση η Task Force.

Αν και δεν έθεσε ως προϋπόθεση για την παροχή των χρημάτων προς τη χώρα μας την εκ των προτέρων εκπλήρωση των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο κ. Ράιχενμπαχ τόνισε πως χωρίς αυτές, όσα λεφτά και αν πάρει η χώρα μας από το ΕΣΠΑ ή την Τρόικα, δεν θα έχουν αναπτυξιακό αποτέλεσμα για τη χώρα μας και θα πηγαίνουν χαμένα. Έθεσε τρεις μεγάλες προτεραιότητες:


-          Αλλαγές στη φορολογία

-          Μείωση της γραφειοκρατίας

-          Επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων.

Ο επικεφαλής  της Ομάδος Δράσης για την Ελλάδα έδωσε έμφαση στην αναμόρφωση του ΦΠΑ (αλλαγή του τρόπου υπολογισμού και είσπραξης), με βάση και τις οδηγίες των Δανών που παρέχουν τεχνική βοήθεια στη χώρα μας. Άνοιξε έτσι «παράθυρο» και για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και τις μεινεκτικές περιοχές της χώρας.

Από την άλλη ζήτησε εδώ και τώρα κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Αρχείων. «Οι εταιρείες καλούνται να κρατούν αρχεία για φορολογικούς λόγους, όμως είναι πολύ πολύπλοκα για τις εταιρείες και επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να αντικατασταθεί αυτή η διαδικασία από ένα πλαίσιο» τόνισε ο κ.Ράιχενμπαχ.

Λιγότερο κράτος

Ως μέτρα μείωσης της γραφειοκρατίας και του ρυθμιστικού ρόλου του κράτους στην Οικονομία, συνέστησε:

-          άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων

-          άρση των περιορισμών δημιουργίας νέων επιχειρήσεων

-          μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας

-          απλοποίηση των διαδικασιών για ίδρυση επιχειρήσεων

-          πιο γρήγορες διαδικασίες για τους εξαγωγείς.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν μειώσεις -και όχι «αντικαταστάσεις»- δημοσίων υπαλλήλων.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, παρατήρησε στο σημείο αυτό ότι οι μειώσεις προσωπικού στο Δημόσιο θα γίνουν μέσω των αποκρατικοποιήσεων.

Το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εστίασε στη δημοσιονομική εξυγίανση και τόνισε πως η διαδικασία ανάταξης της ελληνικής οικονομίας θα απαιτήσει χρόνο.

Ο επικεφαλής της «Task Force» τόνισε πως η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις και να εστιάσει στις αποκρατικοποιήσεις.

Ειδικά για τα φορολογικά έσοδα, είπε πως καταβάλλεται προσπάθεια με το ΔΝΤ για τη συλλογή των φόρων με τη συμμετοχή ξένων εμπειρογνωμόνων, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή Βρετανών και Γερμανών τεχνοκρατών στη μεταρρύθμιση του φορολογικού πλαισίου.

Για τη διοικητική μεταρρύθμιση, τόνισε ότι ο ΟΟΣΑ και Γάλλοι εμπειρογνώμονες επεξεργάζονται ήδη αλλαγές, με στόχο την ταχύτερη λήψη αποφάσεων και τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25%.

Ο κ. Ράιχενμπαχ εστίασε στην ανάγκη για απλοποίηση διαδικασιών για την έναρξη νέων επιχειρήσεων και ζήτησε να διορθωθούν οι στρεβλώσεις σε κλάδους όπως αυτοί της οικοδομής, του τουρισμού, του λιανεμπορίου και του χονδρεμπορίου.

Το πρωί της Τρίτης ο κ. Ράιχενμπαχ είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ενώ στις 4 μετά το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου