Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Άγνωστος ελληνικός θρίαμβος: Μάχη στα Κάβαλα, 15.000 εχθροί νεκροί-αιχμάλωτοι

Μια από τις πλέον άγνωστες, αν και νικηφόρες μάχες των αρχαίων Ελλήνων κατά των προαιώνιων στη Δύση αντιπάλων τους, των Καρχηδονίων, σημειώθηκε στα Κάβαλα της Σικελίας. Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την θαμμένη στην αχλή των αιώνων μάχη. Ούτε καν το ακριβές έτος διεξαγωγής της δεν έχει διασωθεί.
Σύμφωνα με τον Διόδωρο των Σικελιώτη ο νέος πόλεμος Συρακουσών – Καρχηδόνας (Δ’ Σικελικός Πόλεμος), ξεκίνησε το 383 π.Χ. όταν επώνυμος άρχων των Αθηνών ήταν ο Φανόστρατος. Ωστόσο ο Έλληνας ιστορικός δεν αναφέρει την χρονολογία διεξαγωγής της μάχης. Το πιθανότερο έτος είναι το 379 π.Χ. Ωστόσο άλλοι υποστηρίζουν ότι διεξήχθη το 383 π.Χ. ή ακόμα και το 378 ή το 375 π.Χ.

Διεθνή ΜΜΕ: ''Eλλάδα, Γαλλία & Αίγυπτος θα ενωθούν στρατιωτικά κατά της Τουρκίας'

Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρος και Αίγυπτος θα αντιμετωπίσουν πιθανότατα στρατιωτικά την Τουρκία στην Α.Μεσόγειο, η οποία δεν πρόκειται να αποσυρθεί σε καμία περίπτωση  χωρίς μάχη», αναφέρει το Foreign Policy.
Σύμφωνα με τον M. Tanchum, περισσότερο από ποτέ, ο τελευταίος αυτός κύκλος κλιμάκωσης κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια πολυεθνική στρατιωτικού τύπου σύγκρουση με απίστευτες συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. 
''Κάνοντας μια επίδειξη ένθερμης υποστήριξης προς την Ελλάδα εναντίον της Τουρκίας, η Γαλλία έστειλε πολεμικά πλοία στα στην Α.Μεσόγειο ενώ μυστικά φέρεται να υποσχέθηκε στην Αθήνα ακόμα περισσότερα.

Τουρκία: Έκθεση για τα “προβλήματα της μουσουλμανικής μειονότητας σε Δωδεκάνησα-Θράκη”

Μαρία Ζαχαράκη
Πηγή: ethnos.gr

Εκθεση σχετικά με τα προβλήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα συνέταξε το τουρκικό κοινοβούλιο, στην οποία εξετάζονται τα προβλήματα, όπως αναφέρεται, της μειονότητας που ζει στη Δυτική Θράκη και τα Δωδεκάνησα και οι  δυσκολίες διατήρησης της «κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς» στην Ελλάδα.
Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα» και αποτελείται από 6 κεφάλαια. Αρχικά, αναφέρεται στην εν λόγω έκθεση πως η «τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης», η οποία αποτελούσε το 65% του πληθυσμού της δυτικής Θράκης κατά τη δεκαετία του 1920, μειώθηκε σημαντικά φτάνοντας σήμερα στο 30% και η ιδιοκτησία γης των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης» από 84% το 1923 μειώθηκε στο 25%.

Είναι πλέον ξεκάθαρο, ξεχώρισαν οι φίλοι της Ελλάδας και της Τουρκίας, και οι Γάλλοι ΕΙΝΑΙ φίλοι μας…

Οι φίλοι φαίνονται τις δύσκολες στιγμές, ή όπως λέει και ο λαός μας, “οι φίλοι στην ανάγκη φάινονται”. Και ο πρόεδρος Μακρόν απέδειξε πως είναι ένας πραγματικός φίλος όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν λέμε φίλος της Ελλάδας, εννοούμε πως είναι φίλος της Ελλάδας ΚΑΙ της Κύπρου. Και ουσιαστικά συνεχίζει τη γαλλική παράδοση, που θέλει όλους τους Γάλλους να στέκονται στο πλευρό της χώρας μας από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης.


Φυσικά, η Ελλάδα ανταποδίδει διαχρονικά αυτή την στήριξη, και σε κάθε Μεγάλο Πόλεμο, είναι πάντα με το πλευρό της Γαλλίας. Επίσης, από τη στιγμή που η Ελλάδα μπορούσε να σταθεί στα πόδια της, αγόραζε πάντα διαχρονικά γαλλικά μαχητικά, τα οποία και πάντα έκαναν τη διαφορά.

Παραιτήθηκε ο ΣΕΑ Αλέξανδρος Διακόπουλος - Τι ανέφερε στην επιστολή του(Βίντεο)

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού Αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του.
«Η χθεσινή δήλωσή μου προκάλεσε  σύγχυση και δημιούργησε πρόβλημα στον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε πρόθεσή μου. Έχω υπηρετήσει την πατρίδα επί δεκαετίες κι έχω μάθει πάντα να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Ως εκ τούτου υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού. Θα συνεχίσω να βοηθώ την πατρίδα και την κυβέρνηση με όποιο τρόπο μπορώ, όπως έκανα μέχρι τώρα» δήλωσε ο κ. Διακόπουλος.

Η Τουρκία προσέλαβε λομπίστες για να σπάσει το εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ

Λομπίστες που θα πιέζουν το Κογκρέσο προσέλαβε η Τουρκία με στόχο να βάλει τέλος στο εμπάργκο όπλων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, μετά την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 στην οποία προχώρησε η Άγκυρα το περασμένο καλοκαίρι.

Νωρίτερα τον Ιούνιο, η επιτροπή ενόπλων δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας είχε δώσει το πράσινο φως για την παραμονή σε αμερικανικό έδαφος των έξι αεροσκαφών τύπου F-35 που έχει αγοράσει η Τουρκία από τις ΗΠΑ. Η συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα F-35 σταμάτησε μόλις η χώρα έλαβε την πρώτη παρτίδα συστοιχιών των S-400. Παράλληλα, δεκάδες Τούρκοι πιλότοι και προσωπικό στάλθηκαν πίσω στην Τουρκία μετά το πάγωμα της συνεργασίας στις αρχές Αυγούστου του 2019.

Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τα ‘ένυδρα αέρια’ του Καστελόριζου

Η Τουρκία, εκτός από την επιθυμία να ελέγξει την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου καθώς και το τμήμα του μελλοντικού αγωγού φυσικού αερίου- EastMed, δείχνει σφοδρό ενδιαφέρον για ένυδρα αέρια- τα αποθέματα κατώτατου φυσικού αερίου ( ο λεγόμενος «καύσιμος πάγος»), που είναι μια σχεδόν ανεξάντλητη και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με προοπτική εκμετάλλευσης στο εγγύς μέλλον.


Μία από τις πολύ μεγάλες αποθέσεις ένυδρων αερίων βρίσκεται ακριβώς νότια του νησιού Καστελόριζο, όπου οι Τούρκοι διεξάγουν τώρα γεωλογική εξερεύνηση.

Έχουμε την Γερμανία απέναντι μας

Η Ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ ενόχλησε τους Γερμανούς, γιατί δεν τους ενημερώσαμε. Και μας έκαναν «νάζια» στην σύσκεψη των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ.

Αυτή είναι μια επιφανειακή ερμηνεία της στάσης της Γερμανικής κυβέρνησης. Νομίζω πως η ουσία βρίσκεται στην ίδια την συμφωνία, καθώς αυτή ενόχλησε την Τουρκία.

Αν τους ενημερώναμε, θα έκαναν τα πάντα για να την τορπιλίσουν.

Βρετανία: Επιστολή 25 προσωπικοτήτων στους «Times» υπέρ Ελλάδας – Κύπρου και κατά Ερντογάν

Την ανησυχία τους για τις κλιμακούμενες απειλές και την ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, εκφράζουν με επιστολή τους προς του «Times» του Λονδίνου, 25 προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών από τη Μεγάλη Βρετανία.

Στην επιστολή τους τονίζουν ότι η άρνηση της Τουρκίας να προσυπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ συνιστά εσκεμμένη απόπειρα να στερήσει δικαιώματα από νησιωτικά κράτη ενώ επισημαίνουν ότι η στάση του Ερντογάν προκαλεί ένταση στην περιοχή, τη στιγμή που ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στη Σύμβαση αποτελεί μονόδρομο για τη σταθερότητα στην περιοχή.